D-Link DIR-655 Review

cappie
14 juli 2010, laatste update op 14 juli 2010, 11.363 views

D-Link DIR-655

Inleiding
Na een aantal routers te hebben geprobeerd (en weer ingeleverd te hebben) was ik blij verrast met de D-Link DIR-655.. de "out-of-box experience" was prima; router, patchkabel, voeding, WIFI-antennes en steun (om de router verticaal te kunnen plaatsen) waren aanwezig, samen met een instructie handleiding, installatie CD en garantie/registratiekaart.
Installatie

Pluspunten

• Heel veel opties, goed uitgewerkte web-interface, eigenlijk alles aan dit apparaat is in te stellen en te configureren. Het ding doet precies wat 'ie moet doen!!
  • Verder voelt het apparaat redelijk solide aan, wit, zwart met blauwe leds ziet er prima uit naast allerlei matzwarte computer apparatuur, maar dat is mijn persoonlijke mening.

Minpunten

• Ik heb er nog geen kunnen ontdekken, de firmware voor deze router lost voor zover ik heb kunnen ontdekken alle voorgaande problemen op die er met de DIR-655 A1 speelde.

Inleiding

Installatie

Omdat ik weet hoe ik een router moet instellen en niet direct gebruik wou maken van de shareport, heb ik de installatie CD links laten liggen en het waarschuwings-label/sticker/wrap (waar op stond dat ik eerst de installatie CD moest invoeren in mijn PC) direct van de router afgehaald. Na opstarten van de router en aansluiten van mijn netbook op LAN port 1 kon ik direct bij de router via het IP 192.168.0.1.

Configuratie

De admin panel was een verademing ten opzichte van vergelijkbare producten uit deze prijsklasse; voor de aanschaf van deze router had ik een nieuwe Linksys, Sitecom, Sweex en Belkin router geprobeerd, en ze hadden allemaal wel een minpunt wat me direct dwars zat. Zo had de Sitecom router geen manier om de DHCP server instellingen aan te passen (waardoor ik geen custom DNS servers kon instellen op m'n UPC verbinding om die LELIJKE zoekpagina van UPC te omzeilen (als ik een hostname resolved en deze bestaat niet, dan wil ik ook NIET dat hij resolved en dus NIET verwijst naar een pagina van UPC.. slechte zaak). Weer een andere router had geen mogelijkheid om het WIFI kanaal te kiezen, etc., etc... the list goes on.

Maargoed, om weer on-topic te gaan: het viel me dus op dat deze D-Link meteen alles blootlegt wat er in te stellen valt aan een router van deze prijsklasse.

Wireless

Na het instellen van mijn LAN IP range en het configureren van de nieuwe SSID heb ik direct 2 +7dB antennes er op geschroefd, dus ik kan je eigenlijk niets vertellen over het standaard bereik van deze router; wel kan ik je vertellen dat ik met deze extra antennes buiten, op ruim 200m afstand nog steeds 75% signaal had; mocht dus echt voor afstand gaan, dan kun je 't beste 2 of 3 extra antennes kopen.

Stabiliteit

Stabiliteit is fantastisch; waarbij m'n vorige router finaal onderuit ging (3 computers die van >500 peers tegelijkertijd aan 't downloaden zijn d.m.v. bittorrent), heeft deze router totaal geen problemen en blijft hij netjes doorgaan met doen waarvoor hij bedoeld is; het vlot routeren van data.

Performance

Ik heb nog geen kans gehad om de Gigabit switch echt goed op z'n donder te geven omdat ik op dit moment nog maar 1 machine in het netwerk heb staan met een RAIDset die ruim meer dan 100mb per seconde kan wegschrijven (en ik geen zin heb om een netwerk-test te doen met speciale software), maar de eerste tests die ik heb gedaan waren veelbelovend.

Verder presteert deze router uitstekend onder relatief zware belasting door bijvoorbeeld het Bittorrent protocol.

Ondersteuning

De ondersteuning heb ik geen ervaring mee, maar ik ga er vanuit (gezien de uitgebreide (INGEBOUWDE!) help functionaliteit (zeg maar gerust: bibliotheek)) dat dit ook wel goed zit.

Deze router is precies goed waarvoor ik hem heb gekocht; het snel en stabiel kunnen routeren van data, het precies kunnen inrichten van je LAN (DHCP leases die je kunt vastzetten, DNS servers die je kunt aanpassen,etc., etc.) en de ingebouwde 4-poort Gigabit switch.

Voor de kleine 70 euro (60 inclusief verzendkosten) kan je hier simpelweg geen miskoop mee doen; een dikke aanrader dus!

Heb jij ook een D-Link DIR-655?

Toch even een ander geluid: de firmware updates van D-link moet je met een kaarsje zoeken. En dan zijn deze zeker niet altijd stabiel, vooral als je via wireless streaming films kijkt.. pauzes, haperingen, dropouts.
Anoniem: 120071 @marsattacks16 juli 2010 03:38
Welke firmware is volgens jou het meest stabiel als je wireless willen streamen zonder haperingen?

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 120071 op 25 juli 2024 06:22]

Volgens mij was 1.11 stabiel (qua wireless films). Ik zit nu op 1.34NA en dat is een drama. Hele simpele standard-definition .AVIs staan seconden lang stil als je even naar een andere tijd springt.

Het is ook geen storing van andere apparaten, ik zit normaal op 3 meter van de router zonder obstructies.
Heb je de router in de EU gekocht? De "NA" firmware versies worden alleen aangeraden voor de routers uit Noord-Amerika.

De laatste versie op dit moment is 1.31EU (hier downloaden)

Overigens vervalt de garantie als je bijvoorbeeld NA firmwares op een EU apparaat zet.
Anoniem: 120071 16 juli 2010 03:36
Welke revisie heb je van de DIR-655? A3 of A4? En welke firmware stond erop? 1.11, 1.21, 1.34...?
Ik heb de A4, besteld bij computerland @ 8 juli 2010... firmware versie is 1.31EU
Ik heb zeer goede ervaringen met de 1.11EU firmware (heb ze allemaal uitvoerig geprobeerd t/m 1.21). De shareport voor opslag werkt dan niet, maar heb je dat niet nodig dan is dit volgens mij nog steeds de beste. Loopt al jaren stabiel met wireless snelheden rond de 80-90mbit (op 3-5 meter zonder obstructies). Overigens met WPA2-only beveiliging, schijnt wel het snelst te zijn

Heb een keer 'per ongeluk' een 720p HD film gekeken via wireless (dacht dat ie op m'n HD stond, maar bleek rechtstreeks te spelen vanaf netwerkschijf), dat had ik na de film pas door. Er waren wel 1 of 2 hick-ups, maar niet echt storend. (dit is dus zonder buffer in VLC-player (niet de meest vloeiende speler bij mij), in een flat waar ik zo'n 25 netwerken ontvang, volgens mij kun je niet veel meer verwachten van de hele 802.11x standaard)

[Reactie gewijzigd door floduR op 25 juli 2024 06:22]

Je zou toch makkelijk over Wireless N 1080P moeten kunnen streamen?
wel wat de snelheid betreft, niet wat de stabiliteit vaak betreft
Precies mijn ervaring !
Heb hier een stuks of 20 pc's achter de router hangen en eigenlijk gekocht voor de gigabit poorten. Nog niet moeten resetten omdat er iets niet werkte. Goed apparaat !
Die antennes ga ik ook proberen :)
Ik deel de positieve ervaringen. Normaliter 3 PC's met gbitwiredlan en 2 laptops en een telefoon wireless draait allemaal goed. Meerdere pc's hebben vaak uTorrent aanstaan, er wordt flink wat gejoetjoebt en online FPS gespeeld. Mits de uTorrent vriendelijk zijn ingesteld gaat alles als een trein tegelijk!

Ook de 6,8MBps ie we tegenwoordig halen op dit ziggo adres is heerlijk. De linksys wrt54gl haalde die snelheden niet.

De D-link nog nooit hoeven herstarten. Shareport gebruik ik voor de printer, een HP PSC 1350 en de eerste afdrukpoging na het voor het eerst verbinden mislukt altijd! Als ik dan opnieuw shareport laat verbinden met de router dan gaat het prima, eveneens het scannen. Nooit onderzocht of die een driver, win7 of dlink probleem is.

Maar goed, al me al zeer tevreden! Ik denk met een glimlach, maar zonder weemoed, terug aan de tijd dat ik liep te ouwerhoeren met een sweex routertje. elke 2 dagen een reset :P
Aantal maanden in gebruik gehad, maar kon op een gegeven moment geen wijzigingen meer opslaan (zoals NAT entries toevoegen/wijzigen etc...) in de router.
Verder goede router ism UPC Fiber Power 120!!!
Ja, daar ben ik, net zoals PageFault, ook erg benieuwd naar.
Hopelijk krijgen we nog een late reactie op onze late vraag. :)
Ik heb 'em nu al een tijdje draaien en ik ben er nog steeds tevreden mee.. en nog steeds geen problemen kunnen ontdekken met deze firmware, voor mij is het de perfecte router!
De vraag is al een paar keer gesteld maar ik heb nog geen reactie gezien dus hier nogmaals (en hopelijk voor de laatste maal : ):

Welke merk/type +7dBi antennes gebruik je om het signaal op te krikken?
Mooi dat jullie tevreden zijn, ik ben dat totaal niet met deze router. Binnenkort ga ik een vervanger aanschaffen.
Het draadloos i.c.m. met dell studio 1555 laptop is om te janken. Maakt niet uit welke beveiligingen er aan staan, kanaal maakt ook niets uit. Het streamen van 720P lukt me niet eens vloeiend. Bedraad is de router wel zo stabiel als wat.
Ook valt de router om de zoveel tijd compleet uit. Gelukkig start de router op binnen 15sec. zodat ik niet al te lang zonder internet zit.
Ik heb tot nu toe zo''n beetje alle firmware upgrades op de router gehad, maar geen één bied een echte oplossing.
Grappig, ik heb eenzelfde Dell Studio 1555 met Intel 5100 chipset en ik stream geregeld 720p films draadloos over het netwerk. Heb zojuist nog een DIR-655 aangeschaft voor in m'n eigen huissie, bevalt me namelijk uitstekend.
Mijn ervaring met deze D-Link DIR-655 router is even slecht (zo niet slechter) als die van hellboy123. Ik heb het ding een paar weken terug nieuw gekocht om van 150 naar 300 te gaan. Wat een tegenvaller.

Er is echt geen fatsoenlijke wi-fi verbinding mee te verkrijgen. Mij lukt het althans ook niet. Ook valt de vaste verbinding soms gewoon weg. Ook met 7dBi of 9dBi extra high gain antenne's is het draadloze signaal een knipperlicht.

Zelfs met een Netgear gigabit switch ertussen, om de router te ontlasten, is het wi-fi signaal een verdieping lager echt waardeloos. Mijn Xtreamer heeft zelfs op PAL of 480 geen steady streaming signaal. Ik ben de poor performance van deze D-Link nu helemaal zat. Weg ermee!

Ik ben al overgestapt op de TP-Link en die bevalt mij stukken beter.

[Reactie gewijzigd door PeterVeter op 25 juli 2024 06:22]

jammer om te horen dat je een slechte ervaring heb gehad met deze router.. gebruik je de TP-Link nu nog steeds? Wat zijn jouw ervaringen daarmee?
Ja cappie, de TP-Link draait hier sinds aug 2010 nog steeds probleemloos. Ik heb 'm ook, zolang ik me nu kan herinneren, nog niet gereset; dus voor mij was het een goeie move van D-Link naar TP-LINK.