€ 104,90 bij Paradigit

ASUS TUF Gaming B550-PLUS Review

13 augustus 2020, laatste update op 13 augustus 2020, 493 views Rapporteer

Hiervoor gekozen vanwege de prijs, de features en het design. En bij het installeren geen problemen ervaren. Ook na 2 weken intensief gebruik werkt alles nog steeds prima

BIOS is zeer gebruiksvriendelijk en uitgebreid, maar naar mijn mening nog niet compleet. Hopelijk komt dit nog met BIOS updates.

Pluspunten

• Prijs / kwaliteit
  • Zeer snelle front USB header
  • Zeer mooi design
  • m.2 heatsink kan ook gemonteerd worden op het gen4 slot

Minpunten

• Slechts 1 m.2 heatsink (standaard op het langzamere slot)
  • geen profielopties in BIOS

Voor een nieuwe build gekozen voor dit bord, vanwege de geadverteerde kwaliteit (vs bijvoorbeeld de PRIME) de zeer aantrekkelijke prijs en het design. Dit heb ik gecombineerd met een Ryzen 5 3600 en een setje corsair DDR4-3200 2x8 GB.

Hardwarematig heeft dit bord alles wat ik nu wil, met genoeg mogelijkheden om in daar in de toekomst op uit te breiden. Dit leek mij dus een prima keus.

Bij het installeren van het bord ben ik tegen geen enkel probleem aan gelopen. Alles paste meteen en ik ervoer ook geen compatibiliteitsproblemen. D.O.C.P (overklokprofiel voor de RAM) instellen ging ook meteen goed en in de BIOS zijn veel opties om te spelen met Voltages frequenties en RAM timings.

Ondanks dat de BIOS zeer uitgebreid is, want ook naast de oveklokfuncties valt er een hoop in te stellen, mis ik wel de opties om profielen op te slaan en om RAIDs te configureren. Op andere ASUS borden waar ik wel eens mee heb gewerkt zijn dit functies die vanuit het basis menu toegankelijk zijn en die kan ik hier zelfs in de geavanceerde mode niet terug vinden.

Ook viel het mij op dat er maar 1 m.2 heatsink bij dit bord geleverd wordt, terwijl beide sloten ervan kunnen profiteren. Echter alleen op het langzamere gen 3 m.2 slot is een drukverdelende pad geplaatst specifiek voor deze heatsink. Zodoende heb ik mijn m.2 kaartje in het langzamere slot geplaatst. Dat is voorlopig geen probleem omdat mijn m.2 kaart geen gen4 ondersteunt, maar ondanks dat wel heel heet kan worden. De heatsink zelf doet zijn werk dan weer prima, dus daar ben ik zeker blij mee.

Ook windows installeren leverde geen problemen op en drivers allemaal prima vindbaar op de ASUS site zelf (er zit wel een DVD bij dit moederbord, maar daar kan ik zelf niets mee) en moeiteloos werkend te krijgen. Na 2 weken intensief gebruik nog geen rare dingen gezien en nog geen stabiliteitsproblemen ervaren.

Zoals dat gaat met upgrades is alles natuurlijk veel sneller dan mijn vorige build, maar het grootste pluspunt is dat de front USB 3 op maximale snelheid functioneert. Of tenminste dat mijn SSD naar USB met gemak een snelheid van 500 MB/s haalt op de front USB header.

Al met al zeer tevreden over dit bord en zeker een aanrader.

Heb jij ook een ASUS TUF Gaming B550-PLUS?