€ 69,98 bij Amazon.nl

HyperX Cloud Alpha Review

25 juni 2020, laatste update op 25 juni 2020, 2.222 views Rapporteer

Na verplicht veel thuis werken toch maar eens gezocht naar een headset voor werk (video bellen) en gamen in de avond. Goede allround headset met goed geluid en microfoon. Headset is degelijk gebouwd.

Om het beste er uit te halen is een EQ setting wel wenselijk. (zie lange review)

Pluspunten

• Bouwkwaliteit
  • Geluid
  • Repereerbaar
  • Mee geleverder kabels
  • Verwijderbare Mic

Minpunten

• geen idicatie op afstandwiel wat + en - is voor volume

Na verplicht veel te moeten thuis werken toch maar eens gezocht naar een headset voor werk (video bellen) en gamen in de avond. Ik werk bij een bedrijf wat miniatuur luidsprekers maakt voor onder ander high-end in-ear monitors. Heb van alles gehoord en gemeten waaronder deze headset. Hierbij mijn eerste lange review.

Bouwkwaliteit

De koptelefoon zit goed in elkaar. Alles zit degelijk in elkaar en meeste onderdelen zijn los te maken/te vervangen. Dit vind ik een groot voordeel. Meerder koptelefoons meerder jaren gebruikt en dan gaat er soms wat stuk. Fijn dat je het dan kunt vervangen. De volgende dingen zijn makkelijk los te maken/vervangen
  • Kabel(s)
  • Micofoon
  • Earpads

Meegeleverd

Naast de koptelefoon zit het volgende in de doos
  • koptelefoon
  • microfoon
  • 4 polige 3./5mm jack kabel met afstandsbediening
  • verlengkabel/splitter van 4 polig naar 2x 3 polig (mic en geluid)
  • Stoffen zak
De kabel hebben een gevlochten buitenkant en zijn flexibel. De 4 polige kabel is duidelijk welke kant in de koptelefoon moet en welke in je PC/PS4 etc. Uiteinden van de verlengkabel/splitter hebben een kleur die match met de standaard (groen voor geluid en rood voor microfoon in, zie foto).

Geluid

Natuurlijk een van de belangrijkste dingen.
Mircofoon
Hier heb ik geen metingen op gedaan, maar de feedback die ik van collega's kreeg was positief. Geluidskwaliteit is goed.
Koptelefoon
Na wat zoek werk kwam ik een meeting tegen op Rtings.com https://www.rtings.com/headphones/1-4/graph#627/4011. Ook had een collega ze al gekocht en had ze zelf ook al even geluisterd.
Direct uit de doos klinken ze goed.
  • Mooi in balans met niet te veel bas. Soms klinkt het laag en midden beetje 'modderig'. Dit is vrij makkelijk op te lossen door met en EQ rond tussen de ~150 en 280~ HZ een deuk te maken van ~3dB.
  • Midden is erg goed. Niet veel op aan te merken
  • Hoog is voor mij iets te scherp. Zelf heb ik daarom op 8khz en 12khz een reductie in mijn EQ gezet wat het voornamelijk makkelijker maakt om lang naar te luisteren. Minder vermoeiend.
Ik heb APO EQ gebruikt met een Peace intergace.
APO https://equalizerapo.com/
Peace https://codecpack.co/download/Peace.html

Met de EQ klinkt deze headset erg goed en doet niet onder voor koptelefoons van 2 a 3 x de prijs die ik ook heb geluisterd.

Zelf ook nog een meeting gedaan. Deze kwam goed in de buurt van de meeting die op Rtings.com staat. Dit is met een kunstmatig oor om zo ook de verandering van het geluid door je ook mee te nemen.
https://tweakers.net/i/bZ4R8Z23_JFhnvIpu_3G7ZWGpas=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/386818/1JOxRj161F9HzqEwgWq4tkrKDaKts9WZvJ1cOfirymot1fSsan?f=620xauto https://tweakers.net/i/scOtGzsD98dpS2ZaipbcU5O0S-k=/620x/filters:strip_exif()/m/386818/1JOxRj37LfpT7FUpWkOxn8uG8roXXwaHwZYXOVcOwvKniVVsDT?f=620xauto

Comfort

Over het algemeen is dit een comfortabele headset. Niet te zwaar of te veel klemkracht. De hoofdband is zacht maar niet te zacht. De oorkussen zijn goed te gebruiken ook met bril. Soms na paar uur gebruik voelde ik mijn oor wel een beetje.

Ik heb de originele oorkussen ongeveer~ 3 weken gebruikt. Daarna toch gekeken naar nieuwe zet van Brainwavz. Hoofdreden was dat het 'leer' van de originele oorkussen wat zweterig wordt. De foto's van de headset zijn ook met de Brainwavz hybrid oval earpads. https://www.brainwavzaudi...ucts/headphone-pad-hybrid. Deze zijn ook wat dikker wat mijn oor iets meer ruimte geeft. Nu voel ik mijn oor ook niet meer.

Een aanrader. Persoonlijk is de klein deuk rond 250Hz met een EQ een must, maar ja ben ook beetje audio gek ;-)

Heb jij ook een HyperX Cloud Alpha?

Hoi Hennek, bedankt voor de review. Ik heb zelf ook deze koptelefoon in combinatie met een Sound Blaster AE-5. Klinkt erg goed. Zonder EQ is hij echt perfect voor gaming. Spot on, ze hebben bewust sommige frequenties anders gefilterd zodat voetstappen beter te identificeren zijn e.d. Dus voor gamen out of the box geweldig.

Voor muziek echter zijn ze een beetje 'muddy'. Al klinkt het nog steeds erg goed. Net als jij ben ik ook bezig met EQ voor deze koptelefoon voor muziek luisteren. Ik zelf ben nu bezig met het experimenteren met de EQ profielen op basis van metingen van AutoEQ in combinatie met Equalizer APO en de Peace (plug-in voor APO) graphic Equalizer.

Voor honderden koptelefoons staan hier EQ settings op basis van metingen. Ook die van RTINGS.

De standaard oorkussens zijn comfortabel, ook met bril. Al vond ik die van de originele HyperX Cloud comfortabeler. Maar net als jij ervaar ik met deze kussens dat ze wat zweterig en daardoor plakkerig worden wanneer je de koptelefoon wat langer op hebt. Dat maakt het dragen wat minder comfortabel.

Nu vroeg ik mij af, jij gebruikt nu de Brainwavz hybrid oval earpads, ervaar jij met deze earpads een verbetering in geluidskwaliteit, of een vermindering in geluidskwaliteit? Ik lees namelijk wisselende reacties op het gebruik van deze oorkussens. Sommige ervaren het als een vooruitgang, andere verliezen wat bas of detail. Wel is iedereen het er over eens dat ze comfortabeler zijn.
Deze headset lijkt mij dan ook alleen bedoeld voor competitief gamen, goed voetstappen horen.

Ik heb deze geprobeerd i.c.m. EqualizerAPO, maar het werd er naar mijn mening alleen maar slechter op.
Ik heb zo'n soort EQ wel geprobeerd. Ben eens dat ze daar niet beter van worden. De EQ is vaak te heftig wat zorgt voor slecht geluid.

Alleen een dip rond de overgang van laag naar mid doet naar mijn oren het meest.
Graag gedaan! Zelf moet ik zeggen dat ik weinig verschil is tussen Brainwavz hybrid oval en de orginele oorkussen. Is ook al een tijdje geleden dat ik ze het gewissled.

Zelf ben ik best gevoelig voor scherpe hoge tonen. Deze lijken mij iets minder zijn geworden. Maar verschil is vrij klein.

Zelf gebruik ik ze wel om te gamen maar luisten onderstunnen ook muziek. Speel bijna nooit shooters. Voor mij is muziek geluid dus ook het belangrijkste. Heb een headset gekocht ipv alleen koptelefoon zodat ik makkelijk thuis kan bellen voor werk.

[Reactie gewijzigd door Hennek[] op 23 juli 2024 20:21]