Na verplicht veel te moeten thuis werken toch maar eens gezocht naar een headset voor werk (video bellen) en gamen in de avond. Ik werk bij een bedrijf wat miniatuur luidsprekers maakt voor onder ander high-end in-ear monitors. Heb van alles gehoord en gemeten waaronder deze headset. Hierbij mijn eerste lange review.
Bouwkwaliteit
De koptelefoon zit goed in elkaar. Alles zit degelijk in elkaar en meeste onderdelen zijn los te maken/te vervangen. Dit vind ik een groot voordeel. Meerder koptelefoons meerder jaren gebruikt en dan gaat er soms wat stuk. Fijn dat je het dan kunt vervangen. De volgende dingen zijn makkelijk los te maken/vervangen
Meegeleverd
Naast de koptelefoon zit het volgende in de doos
- koptelefoon
- microfoon
- 4 polige 3./5mm jack kabel met afstandsbediening
- verlengkabel/splitter van 4 polig naar 2x 3 polig (mic en geluid)
- Stoffen zak
De kabel hebben een gevlochten buitenkant en zijn flexibel. De 4 polige kabel is duidelijk welke kant in de koptelefoon moet en welke in je PC/PS4 etc. Uiteinden van de verlengkabel/splitter hebben een kleur die match met de standaard (groen voor geluid en rood voor microfoon in, zie foto).
:strip_exif()/m/386818/1JOxu53sbbQMezJSUkIQUvSdNpYE1QoTRpA6uqflkdNoNxeVqg?f=620xauto)
Geluid
Natuurlijk een van de belangrijkste dingen.
Mircofoon
Hier heb ik geen metingen op gedaan, maar de feedback die ik van collega's kreeg was positief. Geluidskwaliteit is goed.
Koptelefoon
Na wat zoek werk kwam ik een meeting tegen op Rtings.com
https://www.rtings.com/headphones/1-4/graph#627/4011. Ook had een collega ze al gekocht en had ze zelf ook al even geluisterd.
Direct uit de doos klinken ze goed.
- Mooi in balans met niet te veel bas. Soms klinkt het laag en midden beetje 'modderig'. Dit is vrij makkelijk op te lossen door met en EQ rond tussen de ~150 en 280~ HZ een deuk te maken van ~3dB.
- Midden is erg goed. Niet veel op aan te merken
- Hoog is voor mij iets te scherp. Zelf heb ik daarom op 8khz en 12khz een reductie in mijn EQ gezet wat het voornamelijk makkelijker maakt om lang naar te luisteren. Minder vermoeiend.
Ik heb APO EQ gebruikt met een Peace intergace.
APO
Peace
Met de EQ klinkt deze headset erg goed en doet niet onder voor koptelefoons van 2 a 3 x de prijs die ik ook heb geluisterd.
Zelf ook nog een meeting gedaan. Deze kwam goed in de buurt van de meeting die op Rtings.com staat. Dit is met een kunstmatig oor om zo ook de verandering van het geluid door je ook mee te nemen.
/m/386818/1JOxRj37LfpT7FUpWkOxn8uG8roXXwaHwZYXOVcOwvKniVVsDT?f=620xauto)
Comfort
Over het algemeen is dit een comfortabele headset. Niet te zwaar of te veel klemkracht. De hoofdband is zacht maar niet te zacht. De oorkussen zijn goed te gebruiken ook met bril. Soms na paar uur gebruik voelde ik mijn oor wel een beetje.
Ik heb de originele oorkussen ongeveer~ 3 weken gebruikt. Daarna toch gekeken naar nieuwe zet van Brainwavz. Hoofdreden was dat het 'leer' van de originele oorkussen wat zweterig wordt. De foto's van de headset zijn ook met de Brainwavz hybrid oval earpads.
https://www.brainwavzaudi...ucts/headphone-pad-hybrid. Deze zijn ook wat dikker wat mijn oor iets meer ruimte geeft. Nu voel ik mijn oor ook niet meer.
Een aanrader. Persoonlijk is de klein deuk rond 250Hz met een EQ een must, maar ja ben ook beetje audio gek ;-)