IJzersterk emotioneel verhaal gecombineerd met tot in de puntjes uitgewerkte details. Hele soepele gameplay en veel bewegingsvrijheid. Je kunt zien dat de tijd is genomen om het spel te perfectioneren.
Pluspunten
- Zeer gedetaileerd
- Prachtige graphics
- Bewegingsmogelijkheden
- Moeilijke onderwerpen
- Vloeiende animaties
- Kwaliteit van motion capture
- Emotioneel verhaal
Minpunten
- Verhaal komt laat op gang
Gameplay
Replaywaarde
Stabiliteit
Prijs
Inleiding
Zelden heb ik gezien dat de meningen over een game zo uiteen lopen als bij dit spel. Mensen lijken de game te haten of geweldig te vinden. Ook hier op Tweakers is deze scheiding in de reviews goed te zien. Het ironische is juist dat het bestaan van deze uiteenlopende meningen de kwaliteit van de game bevestigingen. Het zou me zelfs niets verbazen als dit precies de reactie is die de makers verwacht hadden.
Hieronder hoop ik zonder spoilers mensen die twijfelen aan het spel of het spel in eerste instantie hebben weggelegd om toch het spel op te pakken. Het is het zeker waard! Ikzelf heb ongeveer 30 uur over het spel gedaan.Verwachtingen
Of dit spel jouw bevalt, hangt af van jezelf en je verwachtingen. Verwacht geen kopie van deel 1, maar een veel zwaarder en bruter spel. Dit uit zich in de onderwerpen, maar ook in de graphics. Bloed en lichaamsdelen kunnen je letterlijk om de oren vliegen. De grafische kwaliteit van de game is heel hoog, dus ook van dit. Hierdoor is de game niet voor iedereen geschikt. Ook andere, veel moeilijkere maar wel hedendaagse themas komen aan bod.Negatieve feedback
In de negatieve reviews zie je vaak dat het verhaal als slecht wordt beoordeeld. Naughty Dog vertelt in deel 2 zeker een discutabel verhaal. Dit is echter percies wat ze willen. Volgens Naughty Dog is de game niet gemaakt om "leuk" te zijn. Het moet vooral "engaging" zijn. Daar slaagt het zeker in, want het spel zet je aan het denken.
Daar komt bij dat er al spoilers over het verhaal uitgelekt waren voordat het spel was uitgebracht. Let je alleen op de plot-elementen, dan kan het verhaal misschien als "onbegrijpelijk" overkomen. Echter juist door het spelen wordt het verhaal duidelijk. Het volgen van de karakters in het spel is een belangrijk onderdeel van het spel. misschien nog wel meer dan de plotelementen tussendoor.
Het verhaal komt overigen langzaam op gang. Ik had het idee dat dit pas in de tweede heflt echt op gang kwam. De eerste helft kan daardoor wat tegenvallen en voelen als eentonig. Houdt dan vol en weet dat dit bewust is, het is het zeker waard.Goede punten
De grafische kwaliteit van de game is erg hoog. Ik heb me verschillende keren verbaasd over het uiterlijk van de game. Vooral het water en de reflecties in dit water zijn prachtig. Alleen gebouwen of bomen in de verte willen er nog wel eens blokkerig uit zien.
Daarnaast is de wereld zeer gedetaileerd. Geen enkele prop lijkt 2 keer voor te komen, en alles draagt bij aan de algehele sfeer in de game. Straten zijn overwoekerd, gebouwen half ingestort en in dat alles zijn sporen te vinden van de outbreak. Animaties zijn zeer goed uitgewerkt, alle animaties sluiten naadloos op elkaar aan en lijken zeer realistich.
Nog nooit heb ik zulke soepele en uitgebreide bewegingsvrijheid en vechtmethoden gezien. Je kunt bijna overal wel op komen of onder kruipen. Dit bevordert heel erg dat je stealth werkt, wat ook nodig is aangezien je maar weinig ammo hebt. Het niveau hiervan uit zich in de kleine dingen, zoals het even de muur aanraken als je hier langs sluipt, of de realistische animaties als je al liggend in het gras nieuwe tools craft. Het verkennen van de omgeving wordt gestimuleerd, want overal zijn wel items of collectables te vinden.
En dan de motion capture: de cutscenes zijn geweldig en emoties worden heel goed overgebracht. Het acteerwerk is zeer goed, en de uitspraken van de acteurs lijken met de grootste zorg te zijn uitgekozen om net de juiste boodschap over te brengen.
Het spel speelt ook met jou persoonlijk: tijdens het spel ga je mensen haten die je lief had, en mensen lief hebben die je daarvoor haatte. Juist het ervaren van deze emoties tijdens het spelen maken het verhaal van hoge kwaliteit, al is het soms wel moeilijk om te spelen. Er zijn een paar keuzes in het verhaal gemaakt dit jou als speler forceren om moeilijke acties te maken.Negatieve punten
Zijn er dan geen negatieve punten? Het grootste negatieve punt wat ik kon bedenken is dat het verhaal langzaam op gang lijkt te komen. Op een gegeven moment lijkt er enige herhaling in te komen, maar net niet lang genoeg om echt lastig te zijn. Hierna wordt namelijk al snel het tempo weer opgepakt. Daarnaast kan het vele geweld in de game als negatief worden ervaren.