iRobot Roomba 671 Review

niekw
7 mei 2020, laatste update op 14 mei 2020, 3.071 views Product gekocht

iRobot Roomba 671

Goede stofzuigrobot voor een redelijke prijs, die via een app en/of domotica systeem aan te sturen is. Gaat automatisch (willekeurig) rond, maar kiest zelf om muren te volgen en plekken extra te zuigen. Maakt zo alles netjes schoon. Werkt goed op harde vloeren en niet al te langpolig tapijt.

Pluspunten

• Verzorgd design en afwerking
  • Reinigen van borstels e.d. eenvoudig
  • Maakt goed schoon
  • Geluidsniveau valt wel mee
  • Lokaal aan te sturen via domotica

Minpunten

• Geen 'stofbak vol' indicatie
  • LED blijft branden i.c.m. Home Assistant / Roomba980

... hadden we eerder moeten doen...

Stofzuigen was nooit onze hobby. Maar zolang je nog een goed werkende stofzuiger hebt, stap je nog niet zomaar over op een (dure) stofzuigrobot. Tot recent dan. En dat hadden we eerder moeten doen!

Onze benedenverdieping bestaat uit vloertegels, op onze eerste verdieping ligt parket. Ideale ondergrond voor een stofzuigrobot. Daarbij hebben we al een domotica-systeem in huis, dus de nieuwe stofzuiger moest daar wel mee samenwerken. En het liefst lokaal, zodat je niet afhankelijk bent van de servers en het data-graaien van een fabrikant. En omdat we nog niet heel overtuigd waren van de zin en de onzin van zo'n robot, liefst niet te duur.

En ondanks dat het wat lastig was de specificaties en modellen goed te vergelijken, werd het de iRobot Roomba 671. Het bedrijf iRobot was een van de pioneers op het gebied van robotstofzuigers, dus dat schept verwachtingen. En de Roomba 671 bood in ieder geval de WiFi connectie die nodig was om hem te koppelen met Home Assistant.

De Roobma wordt geleverd in een nette doos en omdoos, met daarin de Roomba, het dockingstation en de gebruiksinstructies. Installeren spreekt voor zich: dockingstation aan de netstroom, de Roomba even bevrijden van de strip die de accupolen afschermt en op het dockingstation plaatsen. Even volladen en het geheel is klaar voor gebruik.

Het koppelen met de iRobot app verliep even eenvoudig: netwerkgegevens invoeren op de app, twee knoppen indrukken op de Roomba en even later is de Roomba ook op het WiFi netwerk aangemeld. Van daaruit is het mogelijk een weekschema in te richten, de geschiedenis door te nemen, instellingen te doen en uiteraard met een druk op de knop het stofzuigen starten.
Overigens is het niet nodig de app te gebruiken: met de knoppen op de Roomba kun je deze ook prima zonder de app aan het werk zetten en daarna weer naar huis sturen.

Op onze tegelvloer werkt de Roomba heel fijn en bereikt ook goed de hoekjes. We hebben ook een kleed met hoger polen. Hier rijdt hij wel op en overheen, maar het wordt niet zo schoon als met de 'ouderwetse' stofzuiger.
Is ook niet erg, dat kleed is toch aan vervanging toe ;).
Losliggende kabels zijn geen probleem, tenzij het stevig krullende luidsprekerkabels zijn. Dat is toch niet zo handig, dus daar moet nog een kabelgootje omheen.

De Roomba 671 blijkt geen 'stofbak vol' sensor te hebben. Dat is een beetje onhandig, maar we ledigen het stofbakje nu preventief en hebben eigenlijk nooit problemen dat het te vol raakt. Het reinigen van de sensoren en borstels (dat is af en toe toch nodig) gaat eenvoudig en snel.

Na enkele dagen waren we zo overtuigd van het gemak van de robotstofzuiger, dat we een tweede Roomba 671 hebben gekocht voor de eerste verdieping. Deze reinigt door z'n geringe hoogte ook onder de bedden in de slaapkamers. En gelukkig werkt de edge-detection ook naar behoren... ja, we hebben de eerste keren bij het trapgat gestaan om een eventueel vallende Roomba op te vangen! Maar nu hebben we alle vertrouwen dat-ie rustig en veilig zijn rondjes doet.

Beide Roomba's zijn ondertussen ook geïntegreerd in het Home Assistant domoticasysteem. Hiervoor is een duidelijke Roomba integratie beschikbaar; de enige uitdaging is om even achter het BLID en password van de Roomba te komen. De instructies zijn echter duidelijk en dankzij het Linux tooltje "dorita980" was dit zo gevonden.
Nu kunnen we via Home Assistant met een druk op de knop of volledig geautomatiseerd de Roomba's via het lokale netwerk hun werk laten doen, de iRobot app (en verbinding met iRobot) is daarvoor niet meer nodig.

*Edit: bijna vergeten dat de 'clean' LED bovenop de Roomba blijft branden als deze opgeladen is. Dat is niet uit te schakelen en kan dus wat vervelend zijn als je last hebt van het licht. Bij ons ligt er (boven) nu een stofdoek op de Roomba. Probleem opgelost!

*Edit2: naar aanleiding van de reactie van Tvtech bij het minpunt "LED blijft branden" specifieker aangegeven dat dit enkel in combinatie met Home Assistant / Roomba980 lijkt op te treden en dus niet zozeer aan de Roomba zelf ligt.

Heb jij ook een iRobot Roomba 671?

Hier ook een tevreden gebruiker. Ik heb ook een automation in Home Assistant gemaakt dat een notify stuurt als de batterij onder de 30% komt want het gebeurt af en toe dat hij het oplaadstation niet kan vinden, of dat hij dit meesleurd (nu vast geplakt met dubbelzijdige tape) en dan is je batterij leeg zonder dat je dit weet.

Verder heb ik het probleem dat de nieuwe firmware niet wil installeren en er waarschijnlijk een factory reset nodig is. Maar ach, hij doet het verder goed dus ik laat het maar zo
Net ontdekt dat de led bovenop alleen brandt als je hem in Home Assistant hebt zitten. De nieuwe integratie geeft bij mij volop problemen dus ik heb hem eruit gehaald en draI nu met de app. En de led is uit!
Interessant. De nieuwe Home-assistant integratie voor de Roomba (die werkt op basis van Roomba980-Python) werkt bij mij op zich prima.
Naar aanleiding van je tip heb ik vanmorgen Home Assistant even afgesloten en inderdaad: LED van de Roomba ging uit. Vervolgens even gekeken en zag dat bij de Roomba integratie standaard de optie "continuous" aan staat, dus heb ik die bij wijze van test op "continuous: false" ingesteld.
Daarmee heeft Home Assistant geen continue verbinding met de Roomba, maar met een delay van (standaard) 1 seconde. Echter, daarmee ging de LED ook niet uit, dus heb ik de delay op 90 seconden gezet. Omdat de Roomba LED binnen die tijd toch uit hoort te gaan leek me dat voldoende. Maar helaas. Vervolgens nog voor beide Roomba's de delay op 120 seconden gezet, maar ook nu bleef de LED continue branden.
Voorlopige conclusie: de LED blijft branden en dit ligt niet zozeer aan de Roomba zelf maar wordt veroorzaakt door de verbinding met Home Assistant en de Roomba980 integratie. Heel storend is het gelukkig niet en de Roomba's werken erg leuk in Home Assistant, dus die stofdoek blijft er voorlopig maar even op liggen :) .
Ik heb er flink wat gedoe mee gehad deze week. Met die nieuwe integration wilde hij niet meer docken. Hij bleef hangen en de integration zag hem ook niet meer.

ik heb toen de contacten goed schoongemaakt, de borstels eruit gehaald en helemaal schoongemaakt want die waren echt heel vies. Toen ook maar een factory reset en hem op mijn andere ssid aangemeld wat alleen 2,4Ghz is. Nieuwe firmware zat er toen gelijk vanzelf op. Via de app laten zuigen en alles werkte weer. Home Assistant zag hem niet meer omdat het wachtwoord waarschijnlijk was veranderd vanwege de reset. Met die dora980 script in mijn Linux wsl kwam ik gelukkig vrij snel achter het password wat inderdaad anders was.

Voorlopig draai ik nu alleen op de app om te zien of hij nu goed blijft werken. Volgende week weer eens in Home Assistant zetten om te zien of dat nu ook goed werkt. Het kan ook aan de oude firmware hebben gelegen want als hij niet kon docken dan zag Home Assistant hem pas weer nadat ik Home Assistant had herstart.
Verder nog steeds blij met de robotzuiger!