Koffie… Bijna niets kan zo lekker of zo smerig zijn dan dat zwarte vloeibare goedje. We hebben allemaal wel eens positieve, maar zeker ook negatieve ervaringen gehad hiermee. Die smerige bittere bocht die we weleens voorgeschoteld kregen bij die ene klant/cursus/verre oom/tante

Maar koffie kan ook oh zo heerlijk zijn, die romige afdronk met een smaak waar je nog zeker een uur plezier van hebt. Al dit valt of staat met twee ingrediënten, uiteraard de bonen, maar zeker ook het gebruikte apparaat.
Na ruim 5 jaar gebruik te hebben gemaakt van een Nespresso apparaat, was ik toe aan iets anders. Hoewel de Nespresso koffie prima smaakte en er heel wat keuze is, vond ik de smaken die mij konden bekoren slechts zeer beperkt. Ik beperkte me vooral tot espresso’s, aangezien een normale kop koffie al snel ging vervelen qua smaak.
Tijd voor een bonenmachine. Dacht ik eerst nog met een budget van €300,- een mooie volautomaat te kunnen krijgen, bleek al snel dat de wereld van koffie toch wel wat prijziger was dan dat. De keuze met dat budget was dan ook erg beperkt en elk model kende meer nadelen dan voordelen (afgaande op diverse reviews). Met name de levensduur viel vies tegen, velen hadden al problemen met lekkages na slechts 2 jaar.
Toen maar de vraag uitgezet in het
Koffie: van hele boon tot kop - Deel 1 topic hier op tweakers, waarna mij al snel het merk Nivona werd aangeraden. Ik had er nog nooit van gehoord en de beperkte reviews die her en der te vinden waren, waren ook niet overwegend positief. Qua budget kwam enkel de Nivona CafeRomatica 520 in aanmerking, dus daar ben ik meer over gaan lezen. Uiteindelijk leek het apparaat toch wel degelijk in elkaar te steken en kwalitatief betere onderdelen te hebben dan de alternatieven binnen dit budget (tweedehands Jura buiten beschouwing gelaten). De aankoop volgde op 1 februari j.l.
De CafeRomatica 520 is vrijwel identiek aan de 530. Het enige verschil zijn de kleurstelling en de toevoeging van een Claris filterpatroon bij de 530. Voor mij was dat de meerprijs van €64,- niet waard, aangezien je zo'n filter voor €12,50 los kunt kopen.
Terug naar index
:no_upscale():strip_icc():fill(white):strip_exif()/f/image/HUIvz8em4cBES3Rulj0ibwDZ.jpg?f=user_large)
Als we naar de grootte van de Nivona kijken, zit deze qua maatvoering in dezelfde categorie als de Delonghi Magnifica S en Philips EP2220 (twee andere populaire instap volautomaten). Hoewel de Jura D4 een stuk kleiner lijkt, is deze qua inhoud wel ongeveer gelijk.
:fill(white):strip_exif()/f/image/iu7u0bBgtwT7F103nZ0t1cse.png?f=user_large)
De behuizing van de Nivona bestaat nagenoeg volledig uit plastic, maar voelt desondanks degelijk aan. Enkele bedieningsknoppen en randjes zijn van (glimmend) metaal, maar ik denk dat dit vooral een designkeuze is geweest. Heel veel bling zit er gelukkig niet aan, waardoor je het gevoel krijgt dat functie belangrijker is.
De aan/uit knop bevindt zich in de uitsparing linksonder t.h.v. de lekbak.
:fill(white):strip_exif()/f/image/yKpyK7fY0ZucTvbz6Ayoj90u.png?f=user_large)
Links achteraan vinden we het uitneembare waterreservoir, afgedekt met een kantelbaar deksel van de behuizing. Het is uit doorzichtig plastic vervaardigd, goed voor een inhoud van 2,2 liter en voelt degelijk en stevig aan. Het reservoir biedt een bevestigingspunt voor een
Claris Filter welke het water zuivert en ontkalkt. Het filter is echter niet meegeleverd bij de 520 (wel bij de 530).
:fill(white):strip_exif()/f/image/iv3P2zZqtflLmryszgWEPt0A.png?f=user_large)
Rechts achteraan vinden we het bonenreservoir welke is afgedekt met een eigen deksel om de aroma’s te bewaren (helaas geen rubber afdichtstrip), alsook een kantelbaar deksel van de behuizing. Het reservoir heeft een inhoud van 250 gram, genoeg voor minimaal 20 koppen koffie.
Ook aan de rechterzijde, maar dan wat verder naar voren bevindt zich de kleine toevoer voor gemalen koffie. Het is niets meer dan een klepje wat tegelijkertijd als soort trechter dient. De koffie die je hierin gooit, komt direct in de zetgroep terecht.
:fill(white):strip_exif()/f/image/O7UkGbiTADNTYBD1qSVPwnA1.png?f=user_large)
Als we het rechter paneel verwijderen, krijgen we toegang tot de zetgroep, alsook de bediening voor de maalgraad welke 3 standen kent.
Bovenop het apparaat bevindt zich nog een passieve koppenwarmer. In de praktijk heb je er niet heel veel aan, aangezien de warmte dus enkel afkomstig is van de boiler wanneer het apparaat aan staat.
Een beter resultaat behaal je dan ook door je kopje even onder de hete kraan te houden, maar of dit in de praktijk echt nodig is zal persoonlijk zijn.
:fill(white):strip_exif()/f/image/WhXJguw8QxNr2gqUUITyTIuj.png?f=user_large)
De lekbak en opvangbak voor de koffiedrab zijn (zoals wel vaker) uitgevoerd als een lade. De lekbak begint bij het plateau aan de voorzijde en loopt over de hele lengte en breedte van het apparaat. Daarmee is het dus een vrij ruime lekbak. Ook de opvangbak voor koffiedrab is vrij ruim en biedt plaats voor ongeveer 10 “schijfjes”.
Terug naar index
:no_upscale():strip_icc():fill(white):strip_exif()/f/image/ZA2Iakbq5018IynJeAYx3xgs.jpg?f=user_large)
De Caferomatica 520 kent enkele fysieke bedieningsknoppen, alsook enkele instellingen die via een menu te veranderen zijn.
De knop linksboven heeft twee functies; De koffie sterkte (hoeveelheid bonen) wordt bepaald door op de knop te drukken, hierbij wordt de laatste instelling onthouden. Er zijn drie opties qua bonenhoeveelheid, op het display weergegeven door 1 boon (7 gram), 2 bonen (9 gram) of 3 bonen (11 gram).
Door eraan te draaien, wordt met dezelfde knop ook de hoeveelheid water gekozen die er gebruikt wordt. Met 36 mogelijke standen geeft dit nogal wat keuzevrijheid. De interval tussen de standen is ongeveer 6ml, waarbij de kleinste hoeveelheid 20ml is en de grootste hoeveelheid 230ml. De middelste stand geeft ongeveer 125ml koffie.
Puck bij grootste hoeveelheid bonen (11 gram)
Rechts van het display bevinden zich nog twee toetsen. Met de bovenste start je het koffie-zetten, 1x klikken is gewoon 1 kopje, 2 keer klikken is 2 kopjes. Bij de keuze voor 2 kopjes wordt het zetproces een tweede keer herhaald.
Het onderste knopje heeft 3 functies; het start het doorspoelen van het apparaat, het stoomproces of geeft toegang tot het menu (3sec indrukken).
De schakelaar rechts is tot slot nog voor het stoompijpje welke ik eigenlijk nog niet heb gebruikt.
In het menu kun je nog enkele andere instellingen aanpassen. Het menu benader je door de “stoom-knop” 3 seconden ingedrukt te houden. Vervolgens kun je de waterhardheid, automatische uitschakeltijd, watertemperatuur en naspoelen bij uitschakelen instellen.
De temperatuurinstelling kent 3 opties, standaard staat deze op de middelste optie, welke een uitlooptemperatuur van ongeveer 77 graden heeft. De eerste stand is wat kouder en heeft een uitloop van 74 graden, de derde stand is heter en heeft een uitloop van 80 graden.
:fill(white):strip_exif()/f/image/lSsTGjiRmWjE13rHIjDvDWet.png?f=user_large)
Na op het werk en bij vrienden lekkere koffie gedronken te hebben met de alombekende Douwe Egberts Rood koffiebonen, was dat mijn eerste keuze voor deze Nivona. Hoe teleurgesteld was ik toen het eerste kopje er zuur uit kwam. Na wat proberen met verschillende instellingen werd het helaas niet beter. Had ik dan toch een miskoop gedaan?
In de tussentijd had ik ook andere koffiebonen besteld via brandzaak. Om wat keuze te hebben waren dat de Yellow Bourbon uit Brazilië, de Yirgacheffe uit Ethyopië en de Jarabacoa uit de Dominicaanse Republiek.
Dat was wel even andere koek, meteen vanaf het eerste kopje kwam er lekkere, romige koffie uit. Niet te bitter, niet zuur, precies goed. Na de diverse bonen los gedronken te hebben en wat meer smaak ontwikkeld te hebben, vond ik de Yellow Bourbon wat slap, de Jarabacoa wat sterk en de Yirgacheffe bijna perfect, maar eentonig qua smaak. Uiteindelijk ben ik gegaan voor een blend en na wat spelen met de verhoudingen kwam ik tot voor mij de ideale smaak. 60% Yellow Bourbon, 15% Jarabacoa en 25% Yirgacheffe.
Sindsdien is het iedere dag genieten. Waar ik voorheen vaak het formaat espresso dronk, omdat de smaak anders snel tegen ging staan, drink ik nu koppen van 100ml en moet ik mezelf dwingen niet aan het drinken te blijven.
Ik ga uiteindelijk nog wat andere smaken proberen, maar bovengenoemde blend is voor mij een blijvertje.
Enkele dingen die mij tijdens het gebruik zijn opgevallen;- De bediening is kinderlijk eenvoudig. Een volautomaat is niet bedoeld om veel mee te variëren. Je vult het reservoir met bonen en hangt een tijdje vast aan een bepaalde smaak. Als je de juiste afstelling hebt gevonden, blijft dat een tijdje staan.
- De knoppen zijn degelijk en de weerstand tijdens bediening is prettig.
- Er lekt vrij veel water tijdens gebruik. De lekbak is echter groot genoeg en vult zich evenredig met de opvangbak voor koffiedrab. Zelden heb je dus het gevoel dat je maar bakken aan het legen blijft.
- Binnenin vindt je overal gemalen koffie. Welliswaar een kleine hoeveelheid, maar helaas blijft het niet binnen de zetgroep en opvangbak. Als je het apparaat schoonmaakt, doe je er goed aan alles even goed te controleren en af te nemen.
- De zetgroep is ruim en zeer makkelijk te reinigen. Ik kan enkel vergelijken met de zetgroep van de Delonghi Magnifica S, waarbij je een klein gaatje hebt waar je water in kunt laten lopen. Bij deze nivona heb ik niet de indruk dat er ook maar ergens koffieresten achterblijven, omdat het meest belangrijke compartiment (waar de koffie geperst wordt) perfect toegankelijk is.
- Net zoals alle volautomaten maakt ook deze Nivona aardig wat geluid tijdens het malen en zetten van de koffie. Desondanks is het niet storend, maar kan me voorstellen dat dit 's nachts onwenselijk is.
- Hoewel de temperatuurverschillen maar beperkt zijn tussen de drie mogelijke standen, merk je het verschil in het kopje weldegelijk. Qua smaak merk ik niets, maar de koffie voelt beduidend warmer op de hoogste stand en koelt snel af op de laagste stand.
- De maalgraad is maar van beperkte invloed op de smaak, althans ik heb zelf nog geen noemenswaardige verschillen gemerkt. Daarnaast vind ik de verschillen tussen de diverse maalstanden ook maar zeer beperkt. Hieronder een overzicht, zodat je het zelf kan beoordelen. (klikken voor groot formaat)
Terug naar index
Nadat ik het apparaat zo’n 2 maanden in gebruik had, raakte het helaas defect. Tijdens het uitschakelen hoorde ik een doffe plof, waarna het apparaat niet meer wilde inschakelen.
Gelukkig is dit binnen garantie snel opgelost, zelfs ten tijde van Corona (kudo’s aan apparaatshop.nl!). Volgens de reparateur was er iets met de printplaat welke de aansturing regelde en is deze vervangen. Nou kan zoiets natuurlijk een kwestie van domme pech zijn, maar het maakt me wel wat huiverig voor de toekomst van het apparaat.
18-04-20 - Review v1 online