Waarom een NVME SSD?
Waar ik jaren geleden grote bigtowers hanteerde, zodat ik veel plaats had voor optische branders, HDDs, casemodding en waterkoeling, volg ik de laatste jaren juist de trend naar een kleinere behuizingen. Deze nemen minder plaats in en zijn hanteerbaarder als ik naar een LAN ga. Daarnaast zijn optische drives geschiedenis (heb een externe USB brander die ik vrijwel nooit gebruik) en is het casemodden en waterkoelen voor mij als hobby afgelopen. De behoefte naar veel ruimte is er dus niet meer.
Zo ben ik zo'n 6 jaar geleden overgestapt naar M-ATX en ben ik me momenteel aan het voorbereiden om naar een ITX behuizing over te stappen. Onlangs zag ik een review van de NZXT H1 en besloot dat dat mijn aankomende ITX behuizing zal worden. Ik heb momenteel nog 3 HDDs van 3.5" en de H1 ondersteunt geen enkele HDD van dit formaat. Zodoende kocht ik een 8TB externe USB HDD voor de data die ik 'af en toe' nodig had, en besloot ik voor een 2TD SSD te gaan als interne bulk opslag.
De 2.5" SSDs vanaf 2TB kosten vanaf €0.11 per GB, de 2TB M2 SSDs vanaf €0.13 per GB. Ik vergelijk dan een Samsung 860 QVO met een Intel 660p. In mijn ogen is die 20% prijsverschil (ongeveer €35 tot €40) het waard om een kleinere en (nog) snellere SSD te kopen. De 660p is voor een NVME SSD vrij traag, echter is hij volgens veel reviews bij normaal gebruik nog altijd sneller dan een 860QVO.
Ik heb al jaren een NVME Samsung 960 EVO als boot disk en ik zet er regelmatig een game op die ik op dat moment veel speel. Het verschil in laadtijden ten opzichte van mijn SATA 2.5" 850 EVO is goed merkbaar, ik schat een factor 2 a 3. Voor mij was de keuze om voor een NVME SSD te gaan dan ook makkelijk.
-----------------------------------------------------------------
Waarom de Sabrent Rocket Q 2 TB?
Eigenlijk had ik al gekozen voor de Intel 660p toen op 3DGuru een review van een Sabrent Rocket SSD voorbij kwam. 3DGuru's review was erg positief. 3DGuru is van Nederlandse bodem en het blijkt dat dit merk dat in NL eigenlijk niet te krijgen is, tegenwoordig door Amazon.nl wordt aangeboden. Ik heb meerdere reviews gelezen en over het algemeen geven deze aan dat ook deze SSD geen echte hardloper is ten opzichte van de duurdere NVME SSDs, echter komt deze vrij goed mee met de NVME SSD scores, stukken beter dan de 660p. Daarnaast was de prijs bij Amazon.nl slechts €220, oftewel gelijk aan de 860 QVO. De keuze was snel gemaakt.
Aankoop, verzending en verpakking
:strip_exif()/m/35419/1Jnijj1EauBgN4ilmU1aFzJZKDx4HN1xqTz2K5LoFcPTf5V4Hz?f=620xauto)
De SSD kwam uit Frankrijk en arriveerde 5 dagen na bestelling in een envelop. De verpakking van de SSD is uitstekend. In de envelop zat een doosje en in het doosje zit een mooi blikje. De binnenkant van het blik is gevuld met stevig schuim waar de SSD centraal in ligt. Beter kan volgens mij niet.
Specs
De Rocket Q is de QLC variant van de Rocket. De (non-Q) Rocket serie gebruikt TLC. Zie de website voor alle andere info.
Installatie
In mijn Aorus X570 ITX bordje verdwijnt de SSD onder de chipset koeler.
Na installatie en herkenning in de BIOS, viel me op dat deze SSD een zelftest heeft, uit te voeren in de BIOS.
:strip_exif()/m/35419/1Jnijj2sNdXZGV8QzKyK0n8TVO6VZNeYdB8jC2x3FpMlKbTWhy?f=620xauto)
Uitgevoerd en het resultaat was een simpele 'Pass'. Niet echt hele waardevolle informatie, maar wel een leuke functie die de 960EVO niet heeft.
:strip_exif()/m/35419/1Jn17U1ISUiZdBtkjeHyIGtMgJ2NWRk7Iv2ZRwyyEpk6J4H5SX?f=620xauto)
Sabrent levert een "Rocket Control Panel" waarmee onder andere de SMART gegevens op te roepen zijn en de SSD firmware is bij te werken. Helaas kreeg ik een vrij onduidelijke melding dat er geen gegevens beschikbaar waren over een firmware update, waardoor ik niet zeker weet dat ik de laatste firmware heb.
Benchmarks
Als referentie heb ik een paar benchmarks van de NVME Samsung 960 EVO toegevoegd. De Rocket Q is iets in het voordeel omdat de Rocket Q in het M2 slot zit dat rechtstreeks met de CPU (Ryzen 3900x) communiceert, terwijl de 960EVO het X570 M2 slot gebruikt. Verder zijn ze beiden PCI-E Gen3 4x. Ik heb geen benchmarks om het verschil tussen de M2 slots zichtbaar te maken, maar er zal een klein verschil zijn tussen de interfaces.
CrystalDiskMark
Tot mijn verbazing presteert de Rocket Q ongeveer 20% beter dan de 960EVO in CrystalDiskMark.
960EVO:
/m/35419/1Jn17U1yR9lHo7m9y3Uk6kx4KSriigiDcJl6C7LkVNWfrvcQH1?f=620xauto)
Rocket Q:
/m/35419/1Jn17U3unkvk3SuP1xWez0uw1SpBSsaHCSO1FAIcgrcjP5H3la?f=620xauto)
AS SSD
In AS-SSD is het verschil nog een stuk groter. De Rocket Q is een stuk sneller dan verwacht.
960EVO:
Rocket Q:
/m/35419/1Jn17U3I8hiURTy3rhSJCGrX0Sstfy5jExv0M8KwL1lqHFbAPp?f=620xauto)
Praktijk
Aanvullend heb ik wat copy acties tussen de twee NVME drives uitgevoerd. Dit soort testen zijn natuurlijk sterk afhankelijk van andere componenten in het systeem en daarom slechts ter indicatie.
Rocket to 960EVO (Leessnelheid)
De 960EVO is hier duidelijk de bottlenek als na zo'n 30GB de write cache vol zit.
/m/35419/1Jn17U3vuXQUK9QOXkv2E00tyU81i8LQySYTS8q2ZQSfg4HNF4?f=620xauto)
960EVO to Rocket (Schrijfsnelheid)
Mogelijk is de 960EVO de beperkende factor, maar bij het schrijven van 100GB behaalt de Rocket Q een schrijfsnelheid van 1.6 GB/s. Zeker 3 keer zo snel als een SATA SSD.
Beperking bij voller raken
Naarmate de Rocket voller werd liep ik tegen een restrictie aan. De write snelheid wordt een stuk trager naarmate ik meer data kopieerde. De snelheid waarmee de SSD dan verder schrijft is zelfs lager dan die van een 2.5" SATA SSD, aangezien die doorgaans meer dan 500MB/s halen.
Rocket to Rocket (Schrijfsnelheid)
70% vol
/m/35419/1Jn17UGlnw377Vu8PFra3nM21yMlLxpWeKIb28gJW4BakaOySR?f=620xauto)
75% vol
Zonder pauze, meteen de volgende schrijfactie.
/m/35419/1Jn17U3dNrNczG36Hq1OVpRITVn1r7TLvfbwgyFuLxyiihFDN2?f=620xauto)
80% vol
Na een pauze van misschien 10 minuten.
/m/35419/1Jn17U3G6MkIdlPePjC18JNaYJaE1CI1ybAtChCRDCuoSwJoDN?f=620xauto)
96% vol
Na een pauze begint de snelheid hoog maar na 55GB zakt hij in elkaar.
/m/35419/1Jn17UM09vnAbXoeFApbVMW7jTMeRXnskUXqYK0QAHyvD7jKWJ?f=620xauto)
99% vol
Na een pauze begint de snelheid hoog maar na 25GB zakt hij toch weer in elkaar.
/m/35419/1Jn17U34r4SqM4RnJA8qtyQpswHHHmcU6Jze86ut7l7BFDjHHs?f=620xauto)
100% vol
Als je genoeg pauzes tussen de schrijfacties hebt, blijft de snelheid acceptabel bij beperkte datahoeveelheid. Zie hieronder bij het schrijven van 10GB terwijl de Rocket Q zo goed als vol staat.
/m/35419/1Jn17Uu1z9gjk0CzZ1HCR3ll4ZSFKyimYIXaLzg8l0qhECRoj4?f=620xauto)
Toelichting
Waarschijnlijk raakt de write buffer vol en wat we overhouden is de daadwerkelijke snelheid van het QLC in de Rocket Q. Realiseer je dat ik op dit moment al honderden GB had gekopieerd. Om dit fenomeen verder te bekijken heb ik aanvullende kopieën gemaakt om de Rocket Q te vullen. Het kwam meerdere keren voor. Het lijkt erop dat naar mate de Rocket Q vol raakt, de buffer sneller vol raakt. Bij een aantal testen gaat de snelheid omlaag na ongeveer 50GB schrijven. Als er genoeg pauze zit tussen de schrijfacties, heeft de cache zich kunnen leegschrijven en is de restrictie niet zichtbaar. Ik heb afgewisseld met benchmarks om het effect op burst prestaties te bekijken, en dat blijkt minimaal. Sterker nog, de AS SSD scores gaan flink omhoog.
Benchmarks
AS SSD 46% vol
/m/35419/1Jn17UOlfvzNYF34A66zIvnK0byAcNdTsevLH1DWLXdNJOTvE0?f=620xauto)
AS SSD 96% vol
Temperaturen
De Rocket Q heeft een koperen sticker om de warmtehuishouding te bevorderen. Als je goed kijkt op onderstaande foto zie je links een kopergloed.
:strip_exif()/m/35419/1Jnijj1ge8Bho5QvmReU3TuDlAKcJJ1rFGQ4jDFt0WiFaaOUq3?f=620xauto)
Typisch gebruik
Bij typisch gebruik blijven de temperaturen erg laag.
/m/35419/1Jn17UFjiv9Eki3XT5yJ5XGK02hXPrG9124MeQrJO4qMBAM9TU?f=620xauto)
Zwaar gebruik
Hieronder de temperaturen na langdurig benchmarken en dataoverdracht. Ook dit zijn goede temperaturen.
/m/35419/1Jn17U2wbkYJtyWmXEuozqnfQ2tKyoy8WqQqfKjRIzZ7hEfxOY?f=620xauto)
Toelichting
Ondanks dat de Rocket Q onder een heatsink met ventilator zit, worden de temperaturen hoger dan die van de 960EVO. De 960EVO zit aan de onderkant van het moederbord en zit met een warmtegeleidende pad tegen de behuizing aan gedrukt, waardoor deze effectief een hele grote heatsink krijgt. Het lijkt me dat de koeling aan de onderkant beter is, naast het feit dat het goedkoper is te implementeren en volledig stil is, dus ik vraag me af waarom dit niet de standaard is. Waarschijnlijk vanwege het inbouwgemak aan de bovenzijde.
-----------------------------------------------------------------
Mijn huidige conclusie, na kort maar hevig gebruik, is zeer positief. Voor de prijs van een 2.5" SATA SSD koop je een M2 NVME SSD die bij normaal gebruik veel sneller is, zelfs sneller dan mijn 960EVO. De enige situatie waar deze SSD niet geschikt voor is, is als je regelmatig bestanden van meer dan 50GB schrijft terwijl de SSD bijna vol is, aangezien de snelheid dan flink inzakt.