Logitech MX518 (2019) Review

30 augustus 2019, laatste update op 30 augustus 2019, 241 views Rapporteer

De MX518 is terug! De bekende vorm en bouwkwaliteit geeft dit een vertrouwd gevoel. De nieuwe sensor en meegeleverde software zorgen ervoor dat deze muis in 2019 ook relevant is.

Pluspunten

• Bouwkwaliteit
  • Sensor
  • Software

Minpunten

• Geen draadloze versie

Geschiedenis

Voordat ik ga beginnen met deze review, een kleine geschiedenis van mijn muisgebruik. Deze is namelijk zeer kort. Ten tijde dat ik mijn eerste computer kocht (medio 2007) kocht ik de Logitech G5 en tot een tweetal jaar geleden heb ik daar gebruik van gemaakt. Helaas kreeg ik problemen met de sensor en het registreren van beweging (iets wat toch wel cruciaal is voor een muis). Dit betekende dus dat ik voor een andere muis moest kiezen.

Helaas was de G5 niet meer beschikbaar en had ik uiteindelijk gekozen voor de Steelseries Rival 310. Een muis met een soortgelijke vorm, wel iets kleiner en de rubberen zijkanten zagen er prettig uit. Helaas was dit eigenlijk al vanaf het eerste moment een achteruitgang, niet wat sensor en bijgeleverde software betreft. Maar de bouwkwaliteit en het gevoel van de muis. Dit was gewoon minder, het gebruikte plastic voelde minder solide en de knoppen voelde ook minder prettig aan. Tot overmaat van ramp had ik ook nog het probleem dat het lijm waarmee het rubber bevestigd was los liet. Iets wat met de warme dagen van het afgelopen jaar alleen maar erger was geworden.

Dit kon zo niet langer, ik wou een andere muis. De MX518(2019) is voor zover ik heb kunnen zien nog niet echt uit in Nederland. Veel winkelkeuze heb je dus niet. Uiteindelijk heb ik ervoor gekozen om langs de Media Markt te gaan. Ik zou dit als een minpunt kunnen zien, maar dat is technisch niet een minpunt van het product. Om deze reden zet ik dit niet bij de minpunten.

Gebruik

Het voordeel van kopen bij de Media Markt is dat er een demo model ligt waar je je hand op kan leggen. Om laatste twijfels weg te nemen dan toch maar even doen, hij ligt er toch. Het moment dat ik de muis vastpakte kon ik alleen maar aan het woord "ja" denken. Het voelde alsof ik een oude vriend de hand schudden.

Eenmaal thuis aangekomen snel de oude muis er uit gehaald en de de MX518(2019) aangesloten. De Logitech Software welke ik voor mijn G610 toetsenbord gebruik registreerde direct de muis. Profielen instellen en...dat is het eigenlijk. Zoveel opties heb je niet maar dat is ook eigenlijk niet nodig. De DPI kan ingesteld worden waarbij er 4 favorieten instellingen opgeslagen kunnen worden (welke je met de hardwareknoppen op de muis kan selecteren). En de extra knoppen kunnen geconfigureerd worden. De scroll knop kan niet zeidenlinks gebruikt worden, dat kan als een gemis worden gezien als je door veel documenten moet bladeren. Maar thuis game ik meer dus dat is geen probleem.

LED's heeft deze muis overigens niet, dus daar hoef je je ook niet druk om te maken.

Het is nu trouwens wel handig om te vertellen dat ik gemiddelde handen heb, niet groot en ook niet klein. Mijn vingers komen over ongeveer 3/4e van de muisknoppen waardoor ze er lekker op liggen. Wat mij overigens positief verbaasde was het activeringspunt van deze knoppen. Dit ligt tot bijna bovenop de muis, hierdoor zou je het in theorie ook met kleine handen goed kunnen gebruiken. Alleen moet je dan alsnog je hand verplaatsen om bij het scrolwiel te komen.

Bouwkwaliteit & Technologie

De bouwkwaliteit kan ik kort over zijn: Die is gewoon goed. De muis voelt solide aan en de standaard muisknoppen geven een vertrouwde "klik". De duimknoppen en extra knoppen aan de bovenkant van de muis zijn zachter en geven niet echt feedback. Maar voelen zeker solide aan. De sensor die in deze muis zit is de Hero 16K, voor zover ik weet zit deze in alle moderne Logitech muizen en die werkt gewoon op en top. Ik had wel verwacht dat er misschien een draadloze versie van de muis beschikbaar zou zijn. De technologie hiervoor is in de laatste jaren alleen maar verbeterd, lagg is er nauwelijks meer en de batterijen/accu's zijn ook verbeterd. Het is alleen niet zo het geval dus moet je het doen met een USB kabel.

Ik heb deze muis nu 3 dagen in gebruik en telkens als ik de muis vastpak komt dat vertrouwde gevoel weer te boven. Ik ben blij met mijn aankoop.

Heb jij ook een Logitech MX518 (2019)?