Creative Sound Blaster X-Fi HD Review

Bukkem
19 juni 2019, laatste update op 24 juni 2019, 2.362 views Product gekocht

Creative Sound Blaster X-Fi HD

Ik was sceptisch-kritisch, maar deze "kaart" geeft echt een duidelijk merkbaar beter geluid dan via de (interne DAC van de) onboard geluidskaart van het moederbord!
Je hoort gewoon meer details, zelfs van gedownloade mp3s. Dit had ik niet verwacht!
Het geluid kan ook ineens veel harder dan via onboard.

Pluspunten

• Veel gedetailleerder geluid dan via de onboard DAC van het moederbord. Muziekweergave is veel beter nu.
  • Tegelijk zowel speakerset als koptelefoon aan te sluiten (ik had een Edifier 1280T speakerset gekozen en die heeft geen koptelefoonaansluiting)
  • Volumeknop

Minpunten

• Niet echt een nadeel, maar een knop of schakelaar om te switchen tussen koptelefoon en line-out (speakers) zou handig zijn.

Ik heb de Creative X-Fi-HD op de pc aangesloten met de bijgeleverde USB<-->mini-USBkabel, en ik heb een optisch kabeltje aangesloten tussen de onboard geluidskaart van het moederbord en de optische ingang op de X-Fi (het is een externe DAC dus je wilt de interne onboard DAC bypassen)

Op de Line Out uitgang van de X-Fi heb ik een Edifier 1280T speakersetje aangesloten (met "tulpstekkertjes").

Op de koptelefoonaansluiting heb ik een Sennheiser HD280Pro (64 Ohm) aangesloten.

Ik luister naar heel veel verschillende genres muziek, grotendeels muziek van youtube en evt. daarvan gedownloade muziek in mp3-formaat.
Maar ook AAC- en FLAC-bestanden,

Ik had verwacht dat de betere (lossless) muziekbestanden meer zouden profiteren van het gebruiken van een externe DAC maar het valt mij op dat gewone, ordinaire mp3-tjes via de Creative X-Fi HD óók véél beter klinken.
Ditzelfde geldt zelfs voor YouTube.

De echt crappy shit blijft uiteraard achter bij de betere muziekbestanden, maar lijkt nog steeds baat te hebben van het gebruiken van deze externe DAC.
Zowel via de speakers als via de Sennheiser-koptelefoon.

Ik had serieus mijn bedenkingen (ondanks de reviews) bij het gebruiken van een externe DAC, voor ik dit apparaat kocht.
Ik had echter al de 1280T speakers gekocht en een harde eis van mij was dat ik OOK een koptelefoon moest kunnen gebruiken.
Echter de Edifier-set heeft die aansluiting niet, DUS er moest een oplossing komen.

En ik was al langere tijd geïntrigeerd door de verhalen en reviews van externe DACs dus ik zag in de Creative X-Fi HD de ultieme kans om beide te combineren: testen met een externe DAC, én de mogelijkheid om te kunnen kiezen tussen mijn nieuwe speakerset en mijn koptelefoon.
De Creative X-Fi HD biedt de aansluitingen om al dit soort scenario's in de praktijk te brengen.
In de manual staat dat het apparaat met name is geschikt om je platenspeler op aan te sluiten en je lp's op je computer op te nemen.
Wat waarschijnlijk prima werkt, geen idee, maar Creative doet zichzelf tekort door dit product op die manier aan te prijzen.
Er kan namelijk veel meer met dit ding.

Ik heb de X-Fi HD een week of twee in gebruik nu, en ben zeer tevreden over de geluidskwaliteit, zowel via mijn speakers als via mijn koptelefoon.

Software:
Ik had eerst de nieuwste drivers en software gedownload en geïnstalleerd van de Creative-website, maar dat gaf twee onbekende apparaten in device manager dus die heb ik er weer afgekeild.
Nadat ik, "old skool", de drivers en het 'Creative Control Panel' van de bijgeleverde CD-ROM had geïnstalleerd (jawel... nooit een slecht idee om je DVD-fikker nog ff in je pc te laten zitten!) was Device Manager tevreden en werkte de Creative X-Fi HD gewoon netjes in Windows 10 Pro.

EDIT 24-6-2019: toegevoegd dat een bronkeuzeschakelaar handig zou zijn (bij "Nadelen")

Heb jij ook een Creative Sound Blaster X-Fi HD?

Met welke on-board kaart heb je het vergeleken?
Ik heb zelf een ALC1200 wat een behoorlijk goede chip betreft en ik maak gebruik van een driver met de creative suite ingebakken. Die chip is een van de high-end chips van realtek en geeft ook waanzinnig geluid dus ik ben benieuwd hoe veel je nog kunt winnen met een externe DAC.
Anoniem: 310408 @henk71721 juni 2019 11:01
Met respect, maar je moet wel een slechte DAC op je moederbord hebben om dit beter te laten zijn. De hoofdtelefoon uitgang is werkelijk een ramp (zie hier voor graphs): https://www.audiosciencer...oundblaster-x-fi-hd.6367/

Mocht je nog eens zoiets zoeken, kies dan iets als een Dragonfly of een Cyrus soundKey. Vooral die laatste is voor zijn geld geweldig. Maar eerst kijken wat je aan DAC op je moederbord hebt want die zijn tegenwoordig vaak gewoon prima.
Ik had die Dragonfly ook overwogen maar die heeft 1 aansluiting voor óf koptelefoon óf je speakerset.
En ik wilde beide kunnen gebruiken (harde eis), dus dan zou je weer iets erbij moeten verzinnen om te switchen.
NU heb ik én speakers én ik kan heel makkelijk switchen naar mijn koptelefoon omdat de X-Fi HD gewoon voor mijn neus onder mijn monitor staat, voor mij ideaal.
En nog minder kwijt bij elkaar dan de Dragonfly (ik had gekeken naar de Red, de Black is de helft goedkoper).
Het gaat er ook een beetje om wat je zoekt natuurlijk. Een Dragonfly (Red) is duurder en heeft minder functionaliteit. De DSP hierin wordt trouwens beter beoordeelt dan de Dragonfly, dus als je als hoofdzaak je actieve speakers hiermee wilt aandrijven, en dan bijvoorbeeld 's avonds of tijdens het gamen je koptelefoon wil gebruiken (met microfoon ingang overigens, die mist ook op die andere apparaten) lijkt het me een prima apparaat. Wellicht zou de prijs wel wat omlaag kunnen, het is immers een tien jaar oud apparaat.

Ik heb er zelf geen overigens, maar ben op zoek naar een soortgelijke oplossing. De ALC1220 op mijn moederbord piept alleen maar heel hard naar me als ik mijn mic+koptelefoon aansluit. Als je ideeën hebt dan hoor ik ze graag. Ik stuur voornamelijk mijn koptelefoon aan, dus de crappy koptelefoonversterker hierop laat deze X-Fi afvallen.
Het gebruikte moederbord is een Asrock Z77 Pro4-M, met een Realtek ALC892.
Misschien omdat dit natuurlijk al een antiek moederbord is dat ik zo'n verbetering in het geluid merk, óf dat het idd een crappy geluidschip is, geen idee.

Aangezien deze pc nog steeds perfect en meer dan snel genoeg werkt (met Windows 10 Pro op Sata-SSD), gebruik ik deze nog gewoon.
Alleen qua muziek en geluid was ik niet meer tevreden.
Dus er was een upgrade qua geluid nodig.
Wat mooi is opgelost met de speakers en de X-Fi HD :)
zelf gebruik ik dit.... krikt alles op een geweldige manier op... stuk goedkoper.
Anoniem: 310408 @Stapper5521 juni 2019 12:06
Lol, een software loudnessknop. Natuurlijk zitten vrijwel alle functies van deze software in de moderne crapware die bij je sound driver hoort. Niets daarvan kan het geluid ook maar een bit beter maken. Het kan wel makken in je speakers enigszins verbergen.
moah... dat zeg je wel.... maar dat maakt echt een wereld van verschil..
en nee is geen loudnessknop :)
Zit er ook een goede versterker in deze DAC? Voor bijvoorbeeld een 250 Ohm koptelefoon?
Op de website van Creative staat:
De hoogwaardige hoofdtelefoonversterker ondersteunt hoofdtelefoons van studiokwaliteit (bijvoorbeeld <= 330 Ohm).
Dus zou moeten kunnen.