Inleiding
Iedereen met een tuin met gras zal het wel kennen, van zodra het zonnetje wat meer kracht begint te geven in combinatie met wat hemelwater in de maanden maart en april, en je kan de grasmaaier bovenhalen.
Sommige mensen hebben plezier om achter een grasmaaier te lopen, kunnen genieten van de geur van versgemaaid gras, anderen vinden dit een tijdverspilling. Ik plaats mezelf eerder in die laatste groep. Dat maaien moet vooruit gaan, en het leegmaken van die opvangbak haalt me uit mijn ritme. Die elektrische kabel ligt altijd in de weg (OK, dit is op te lossen met een maaier op benzine of batterijen), en de tuin bestaan uit hoekjes en kantjes, dus veel korte baantjes. Hier moest een oplossing voor komen; en gelukkig is die er in de vorm van de robotmaaier.
De Gardena Smart Sileno Life 750. Alle toestellen van Sileno Life hebben hetzelfde uiterlijkDe keuze
Een paar jaar geleden kostte een robotmaaier nog de spreekwoordelijke rib uit je lijf. Tegenwoordig heeft elke firma die in tuinmateriaal doet wel een robotmaaier, en dan zijn er nog de modellen van start-ups die via kickstarter en dergelijke platformen gelanceerd werden. De prijzen zijn dus democratischer geworden, de toestellen meer gebruiksvriendelijker en uitgebreid met allerlei gadgets. Waarbij de nieuwste snufjes natuurlijk weer een premium prijs vergen.
Verkrijgbaarheid
Hoe maak je een keuze tussen al deze merken en types. Ik heb allereerst gekeken naar merken die in mijn regio (Belgische Kempen) verdeeld werden. Je kan een dergelijk toestel online bestellen en vanuit de ganse wereld laten invoeren, wanneer je garantie wil claimen is het toch makkelijker als je kan binnenspringen bij een winkel in de buurt.
Ervaringen en reviews van anderen
Verder heb ik verscheidene reviews gelezen en bekeken. Een handige site vond ik
myrobotmower.com. Deze staat vol met artikels, reviews en ideetjes
(waarvan ik deze toch wil meegeven). En verder brengt elke techsite (uitgezonderd tweakers

) tegenwoordig wel een review van robotmaaiers, en youtube staat ook vol met vergelijkende video's. Een zoekopdracht met je favoriete search engine brengt je wel op weg. Ook handig zijn sites waarbij kopers reviews kunnen achterlaten, denk bijvoorbeeld aan
Amazon. Ook op het forum van Tweakers is er
een topic over robotmaaiers
Features
Op een gegeven moment heb je dus een lijstje van verschillende merken en types die zouden moeten voldoen. En dan moet je gaan kiezen op de feature-set.
Fence-wire
De fence-wire is een draad die je rondom de grenzen van het te maaien gebied moet aanbrengen. Aan de hand van inductiestromen in die kabel kan de robotmaaier zich oriënteren en tevens de weg terugvinden naar het laadstation. Deze draad kan zowel bovengronds (met haringen) of ondergronds geplaatst worden.
Uit de artikels kon ik dus opmaken dat vrijwel alle merken momenteel nog met een fence-wire werken.
Ambrogio heeft er eentje zonder draad, maar met ingebouwde sensoren. Momenteel zou die nog maar een gazon tot 200m² kunnen doen.
iRobot, de firma achter de Roomba stofzuiger, hebben ook een draadloze maairobot aangekondigd, en die zou dit jaar nog uitkomen. Zij zouden werken met een soort antennes die je in je borders zou moeten zetten.
Husqvarna heeft modellen met GPS, maar dit zou momenteel enkel nog maar ter ondersteuning zijn, en is een fence-wire nog steeds wel nodig. Ook een premiumprijs voor deze feature. Mijn eerste punt om te kiezen, viel dus weg.
De draad is gewoon een metalen draad, met een groene coating. Wordt mooi geleverd op een spoel.Het maaiblad
Van myrobotmower leerde ik dat er verschillende manieren zijn hoe maairobots het gras maaien. Ofwel heb je een soort verkleinde uitgave van het mes onder de klassieke grasmaaiers, of je hebt een draaiende schijf met daarop wegklappende scheermesjes.
Beide technologieën hebben voor- en nadelen.
- De wegklappende mesjes klappen naar binnen als ze een object raken, zodat er enkel een kras van de initiële impact achterblijft op het object. Het klassieke maaimes, laat ik het zo maar noemen, zal het object vermalen. Dus als je een beukenboom hebt staan in je tuin, wil je misschien ook wel die beukennootjes vermalen zien. Doch als je kinderen soms speelgoed achterlaten op het gazon, wil je dit misschien wel heel terug zien, en liefst ook geen schade aan het maaiblad of robot
- De scheermesjes zouden niet zó lang meegaan. Naar het schijnt een setje per seizoen, waarbij je mesje dan ook nog achterwaarts zou kunnen installeren (heeft daar ook een scherpe kant). Het klassieke mes is steviger, en kan je laten slijpen. Doch als dit vervanging nodig heeft, is het kostelijker, en hopelijk wordt het type mes voor jouw robot dan nog ondersteund.
- Het maaiblad met de scheermesjes is lichter qua bouw, dus is er minder vermogen nodig om dit op toeren te brengen. Dit resulteert in een stillere maairobot die meer vierkante meters kan doen op 1 laadbeurt
- Volgens de fabrikanten van de types met scheermesjes, beschadigen de mesjes de plant (het gras) niet zo hard, zodat het gras zich sneller kan herstellen en mooier blijft. Voor wat het waard is
Motorkracht - hellingsgraad
Op zich lijkt dit een feature dat niet zo belangrijk is voor een robotmaaier, maar niets is minder waar, zeker niet als je tuin wat glooiing vertoont. Let dus goed bij aankoop op de maximale hellingsgraad die de robotmaaier dient te kunnen nemen.
Connectiviteit
Sommige maairobots hebben bluetooth, anderen worden geleverd met een gateway om communicatie te verzorgen. Nog andere toestellen hebben helemaal niets van dat. Hier moet je zelf kijken hoe belangrijk dit voor je is. Dikwijls is het makkelijker om een programmatie in te stellen via een app op je smartphone, dan via een menu op de robot. De toestellen met bluetooth communicatie zouden niet zo een grote range hebben als de toestellen die werken via een gateway.
Te maaien oppervlakte
Sommige merken brengen verschillende toestellen uit qua grootte van de te maaien oppervlakte. De toestellen voor kleinere oppervlaktes zijn meestal kleiner uitgevoerd en hebben ook een kleinere batterij. Volgens Gardena zouden hun maaiers ongeveer een uur kunnen werken op een batterijlading. Het opladen van de batterij duurt ook ongeveer een uur.
Hoelang doet een Gardena-robotmaaier over de hoeveel m²Geluidsproductie
Je kent het, het is zomer, de BBQ staat al te roken, en de eerste gasten zijn gearriveerd. Of de kinderen zijn aan het studeren voor de examens, en zelf loop op je op de tippen van je tenen door het huis. Natuurlijk start dan je buurman net zijn grasmaaier. De geluidsproductie van een robotmaaier is dan ook een niet onbelangrijke keuze, want deze zal dag in, dag uit, staan maaien, en dus geluid maken. De producenten geven echter de geluidsproductie steeds weer in het aantal decibels (dB). Weinig mensen kunnen zich echter een voorbeeld vormen hoe luid soms iets klinkt, en daarom vond ik deze
tabel van MyRobotMower wel handig
Prijs
Toch niet onbelangrijk, vind ik toch, bij het maken van een keuze. Je kan natuurlijk gaan voor de topmerken, waar je weet dat je kwaliteit in huis zal halen, maar aan een premium prijs. Je kan ook gaan voor een feature-rijk toestel, maar elke sensor en elke antenne zal betaald moeten worden. Als je naar sommige smart-toestellen gaat, stap je dikwijls in een bepaalde vendorlock. Ga je gebruik maken van andere toestellen van deze fabrikant, of is het smartgedeelte compatibel met andere smart home applicaties?
Of ga je voor de simpele, rechttoe-rechtaan maaier?
Verantwoording van mijn keuze
Uiteindelijk heb ik gekozen voor Gardena Smart Life 750m². Wat deed mij beslissen om voor de Gardena maairobot te gaan.
• Qua naam is Gardena toch een bekendere naam in het gebied van tuingereedschap, en dan vooral in de bewateringsproducten. Gardena is bij mij in de buurt dan ook in vele tuincenters verkrijgbaar. Gardena is onderdeel van de Husqvarna-groep. De robotmaaiers van Gardena delen heel wat onderdelen met de robotmaaiers van Husqvarna. De features die eerst worden uitgebracht (en getest) bij de Husqvarna, worden later uitgerold in de maaiers van Gardena.
• De maairobots van Gardena (en Husqvarna) zijn toestellen met wegklapbare scheermesjes. Aangezien er bij mij een hond rondloopt die wel eens takken of een speeltje durft achterlaten op het gazon, leek het mij het best om een toestel te kiezen dat met die scheermesjes was uitgerust.
• Qua oppervlaktes is er veel keuze. Het begint bij 250m²-500m² (Sileno City) over 750m²-1250m² (Sileno Life) tot 1600m² (Sileno +). Mijn tuin achteraan zal rond de 500m² zijn, doch zit er een hoogteverschil in de tuin. Daarom verkoos ik de uitvoering van 750m², omdat die een iets zwaardere motor heeft, die steviger hellingen kan nemen.
• Ik verkoos om de meerprijs van 100€ te betalen voor de smart versie. Het leek mij handig om toch via een app contact te hebben met de maairobot. Het leek me ook de moment om ook de beregening van de tuin aan te pakken via dit systeem.
Qua bouwkwaliteit en maaiprestaties is er geen verschil tussen de "domme" en de "slimme" maaier.
• Op gebied van geluid behoren de Gardena robotmaaiers tot de stilste maaiers momenteel verkrijgbaar
• Het gemak bij het onderhoud. Na een ganse zomer te maaien kan het niet anders dan dat onderin de maaier er toch wel wat gras is opgehoopt. De Gardena maaiers zijn met water te kuisen (geen hogedrukreiniger !!). Dus op het einde van het maaiseizoen even met tuinslang het stof en gras afspoelen is geen probleem. Gardena maakt hiervoor op zijn productpagina de nodige plaats. Bij andere merken is me dat niet opgevallen. Ik kan dus niet vertellen of dit een unieke eigenschap is van de Gardena maairobots.
• Gardena is zeker geen goedkoop merk, maar mij leek het een juiste prijs/kwaliteit verhouding. Ook wat er standaard in de doos was bijgeleverd
Unboxing
De Gardena Smart Sileno Life 750m² wordt geleverd in een gigantische doos. Als je deze maaier te voet wil halen in het tuincenter om de hoek, ik schat de doos rond de 10 kilo, een kleine meter lang, een 45 centimeter breed, en een goede 40 centimeter hoog. Met een wagen, met enkel een kofferbak groot genoeg voor de golftas, wordt het ook moeiliijk
In de doos kon ik volgende zaken vinden
- de maairobot
- de laadplaat, in 2 afzonderlijke delen
- 200 meter begrenzingsdraad
- 300 haringen om de begrenzingsdraad te plaatsen
- 4 haringen met schroefdraad om het laadstation te installeren
- een inbussleutel voor de haringen met schroefdraad
- een zakje met connectoren voor de begrenzingsdraad
- stroomadaptor voor het laadstation
- draad om adaptorblok en laadstation te verbinden
- smart gateway
- netwerkkabel (cat5e) om gateway aan te sluiten in je netwerk
- stroomadaptor voor gateway
- uitgebreide handleiding
- quick install handleiding
- verder kan men uit de verpakkingsdoos een afstandslatje uit drukken (bestaat dus uit karton). Hierop staan de afstanden aangegeven die benodigd worden tijdens de installatie
De verpakkingsdoos komt stevig over. Men maakt handig gebruik van kartonnen verstevingshoeken waar men tevens materiaal in plaatst, zodat die tijdens transport niet los liggen in de doos.
De installatie
Pre-installatie
Voor de installatie vond ik de quick-install-gids handig, maar als je voor de eerste keer een installatie doet van een maairobot, vind ik die soms net te kort schieten. Nu ik dit al een keer gedaan heb, weet ik wat men met alle termen wil zeggen, en waarom ik op een bepaalde plaats een lus dien te maken, en lukt dit me met de quick-install.
Alvorens je kan overgaan tot de installatie dient het gazon al gemaaid te zijn tot op 4 centimeter hoogte. Best heb je ook op voorhand nagedacht waar je het laadstation gaat plaatsen. De kabel tussen laadstation en stroomadaptor is 5 meter lang. De grond waar het laadstation moet komen moet ook vrij vlak zijn.
Installatie van de maairobot
Heb je dit allemaal op orde, kan je direct met het leuke gedeelte beginnen : installeer het laadstation, en zet de robot op het laadstation. En dat was dan ook het einde van het leuke gedeelte, en begint het minder leuke gedeelte van de installatie. Het installeren van de begrenzingsdraad.
Ik koos voor een bovengrondse installatie. Zo kon ik goed zien of alles naar wens verloopt, zodat ik later de begrenzingsdraad alsnog onder de grond kan brengen. Al gaat het gras natuurlijk ook over de begrenzingsdraad groeien, zodat je die moeilijk gaat zien.
Hier zie je duidelijk de grensdraad in het midden vooraan, doch verder zie je die al minder liggen. Loopt nochtans gewoon rechtdoor. Als je er niet op let, zie je de draad niet liggen in het gras
Tijdens de installatie van de begrenzingsdraad moet je rekening houden met 3 afstanden. Deze zijn echter mooi afgetekend op het bijgeleverde latje. Ik heb eerst de begrenzingsdraad om de paar meter vastgezet met een haring, om daarna tussenin alles mooi weg te werken met nog meer haringen. Ik heb in totaal een 200 haringen gebruikt. Dus dat is, op je knieën, meten, haring in de grond, rechtstaan,volgende haring nemen, terug op je knieën... De afstand tussen de haringen was net te veel om meerdere haringen te plaatsen vanop dezelfde plaats.
Een vierkante tuin is zo gepiept, maar een tuin met hoekjes, borders en eilandjes duurt net iets langer. En daarom moet je ook eerst je robot en laadstation te installeren, als je klaar bent met het plaatsen van de begrenzingsdraad is je robot al opgeladen voor de eerste maaibeurt.
Gardena heeft ook een
lijst van instructievideo's online geplaatst. Deze zijn wel in het Engels.
Configuratie
Ook de smart-uitvoeringen dient men eerst te configureren via de maairobot, doch de app zal je hierbij begeleiden. Men kan echter de robot ook zo configureren, en later pas het smartgedeelte installeren en configureren (dat heb ik toch gedaan) De gewone uitvoeringen dient men volledig te configureren via het keuzemenu op het LCD-schermpje "op de rug" van de maairobot. In de uitgebreide handleiding staat een mooie menustructuur.
De menustructuur, zoals die in de handleiding staatInstallatie van het smart-gebeuren
Op zich is dit niet moeilijk. Je installeert de app op je smartphone (Android (minimum 4.4) en iOS (minimum 8.1) worden ondersteund). En de app geeft verder de nodige instructies. Logischerwijs is een verbinding met je thuisnetwerk en smartphone vereist tijdens de installatie van het smartgedeelte. Van zodra de gateway een verbinding heeft, begon die bij mij met een update van zijn software. Dit duurde toch wel een half uurtje.
Dan moet je elk Gardena-smarttoestel toevoegen via de app. Voor het toevoegen van een robotmaaier, dient de robotmaaier reeds geïnstalleerd te zijn in de tuin. De app begeleidt je bij het instellen van het toestel. Ook hier werd bij mij automatisch een nieuwe software geïnstalleerd want wederom een half uur in beslag nam. Ik vermoed dat men via dergelijke updates ook nieuwe maailogaritmes kan toevoegen. De "domme" toestellen dient men binnen te brengen in een service center.
Opties
Gardena heeft een hoop opties uitgebracht voor de maairobots.
- uitbreidings- en reparatiesets voor de begrenzingsdraad
- Reserveset mesjes
- Garages die je over het laadstation kan plaatsen
- Een onderhoudsset
- Borsteltjes om de wielen grasvrij te houden (vind ik persoonlijk het meest nutteloze)
- Opbergtassen en -haken voor tijdens de winter
Oordeel
Bouwkwaliteit en afwerking
• De maairobot en laadplatform zijn van degelijke kwaliteit en voelen stevig aan. Beiden zijn ook IPX5 waterdicht.
• De aansluitpunten voor de begrenzingsdraad achter aan het laadstation vind ik persoonlijk minder. Men heeft hier gekozen voor een systeem dat zich plooit rond de begrenzingsdraad en dat je dan over een pinnetje moet schuiven. Mijn hond heeft door het snuffelen zo al de begrenzingsdraden kunnen lostrekken. Ik had hier liever een systeem gezien dat op de plaats vast klikt. Misschien dat als je een garage plaatst dit stuk ook is afgedekt
Het blauwe stekkertje is bedoeld om de begeleidingsdraad vast te maken aan de grensdraad. Gewoon het type Scotchlock gevuld met vet, draden insteken en blauw knopje induwen. Het rode stekkertje moet je rond de draad plooien.
[small]Hier kan je zien hoe de rode stekkertjes worden ingebracht achteraan het basisstation. Met even te trekken aan de draad komen ze uit het basisstation.[/small]
• Van wanneer is de kwaliteit slecht te noemen? Ik heb rond de 200 haringen gebruikt om de begrenzingsdraad te plaatsen. Deze heb ik in de grond geklopt met een hamer met rubber kop. Tijdens de installatie zijn bij een vijftal haringen de kop afgebroken. Dat is toch 2,5% wat ik persoonlijk toch te veel vind. Een bijkomende set haringen kan je bijkopen voor 22€.
Geluidsproductie
Zoals al eerder aangehaald behoren de Gardena robotmaaiers tot de stilste momenteel verkrijgbaar. Het rijden op zich maakt bijna geen geluid en je hoort zachtjes de maaischijf spinnen. Je hoort zelfs wanneer een mesje een grasspriet raakt, kan je dus voorstellen hoe stil deze robot zijn werk doet. Je kan hem zelfs 's nachts laten maaien, de buren zullen hem niet horen.
Gebruiksgemak
De installatie is straightforward. Er is een quick-install en een uitgebreide handleiding. Mocht het dan nog niet lukken, kan je nog instructievideo's bekijken. Het instellen van het toestel, is kwestie van pincode, datum, uur en land instellen. En vervolgens op "start" duwen.
Featureset
Voor een meerkost van 100€ vond ik de smartversie een no-brainer. Toch vind ik dit momenteel het minst.
Als pluspunten kan je aanhalen dat
- Gardena updates kan puchen,
- en dat het compatibel is met IFTTT.
- De app is ook makkelijk in gebruik en qua installatie van bijkomende apparaten.
- Je kan via de app maaischema's opstellen, dat gaat net iets makkelijker dan via het LCD-menu op de maairobot.
De nadelen dan.
- Je kan de app ook zelf een maaischema laten opstellen. Toch elke keer je wijzigingen wil aanbrengen aan het schema, wist die eerst alles, en moet je terug van 0 herbeginnen.
- Je kan ook enkel meerdere maaischema's opslaan als je enkel gebruik maakt van handmatig ingestelde maaischema's
- Samenwerking met andere Smart-toestellen van Gardena. Gardena maakt reclame met de samenwerking tussen hun smart-apparaten. Ik heb me dan ook een Gardena Smart Bevochtigingssensor aangeschaft. Ik had gehoopt dat ik instellingen kon geven hoe de maaier zich moest gedragen met de meldingen die de sensor aangaf. Ik krijg in de app mooi te zien wat de sensor meet, maar ik vind op dit moment geen enkele mogelijkheid om de robotmaaier hiervoor in te stellen. Ik zie wel met momenten dat die niet maait omdat de sensor iets doorgeeft, maar waarom? Ik heb die sensor momenteel ook in een serre geplaatst, dus eigenlijk wil ik aangeven dat de robotmaaier van die sensor niets moet aantrekken.
- Het systeem met de gateway. Ik had op voorhand al wat info ingewonnen bij Gardena hoe de gateway verbinding maakt met de robotmaaier. Ik had verwacht dat die gewoon gebruik ging maken van mijn draadloos netwerk. Dat was al mis. Wordt er dan een soort smart-grid-meshnetwerk opgemaakt met alle toestellen die verbonden zijn (zoals Hue). Tweede keer mis. Elk toestel maakt op zich draadloos verbinding met de gateway. Op mijn vraag hoe dat zich dat uit bij diepe tuinen, of zoals bij mij een gevelbekleding in metaal, gaf Gardena aan dat dit problemen kon geven. Er werd mij aangeraden om contact op te nemen met een installatiedienst die het bij mij persoonlijk kon komen uitmeten. Ik heb de gateway aan het raam geplaatst, en het laadstation staat een 15-tal meter verder in de tuin. Ik heb daar ontvangst doch zeer slecht. De gateway is uit te breiden met externe antennes, doch deze worden niet door Gardena verkocht. De aansluiting lijkt me universeel te wezen, en volgens mij is het compatibel met antennes van een router. Dit moet ik nog uittesten.
Op zich zijn het geen nadelen die dealbreaking zijn. Het is een foolproof systeem, terwijl ik ook geavanceerde functies wil( je bent een tweaker of niet) In mijn contact met Gardena hebben ze wel aangegeven dat hun app in verdere ontwikkeling blijft.
Het maaien
Ik ben tevreden over hoe de robot mijn gras maait. Hij is op dit moment al 3 weken bezig, en het gazon staat er keurig bij. Ik kan ook niet zeggen dat er een plaats in de tuin is die is overgeslagen. De kantjes doet die minder goed. Op plaatsen waar die over een terrastegel of boordsteen kan rijden, wordt de kant mooi meegenomen. Op plaatsen waar er langs een muur of een ander hoog object moet worden gereden, blijft er een pluk gras staat dat je later met een kantensnijder moet bijwerken. Dit heeft ook te maken met de installatie van de grensdraad. Bij lage objecten, zoals terras- of boordstenen, mag de grensdraad tot bijna tegen de rand. Bij hoge objecten moet je de draad tot 35 centimeter van de rand leggen. Ik denk dat dit echter bij alle maairobots zal wezen.
Hier ligt de draad op 35 centimer van de planten en draad. Duidelijk is te zien dat hier niet gemaaid wordt. Hoe mooier je de grensdraad om een eilandje legt, hoe mooier er natuurlijk wordt gemaaid. Vooraan is dit duidelijk beter gelukt dan achteraan. Ook hier is de grensdraad niet meer te zienDe tuin delen met de hond
Voor mij toch niet onbelangrijk. En natuurlijk mijn hond reageert anders als een andere hond. De eerste dagen dat de robot begon te rijden was het kot te klein. Blaffen en grollen. De hond bleef wel op een veilige afstand van de maaier. Ik heb de maaier toen 's nachts laten maaien, en af en toe overdag wat laten rondrijden zodat de hond rustig kon wennen. Na een weekje was mijn hond de robot gewoon.
De Gardena maairobot is ook uitgerust met een tilsensor. Van zodra iets of iemand de robot optilt, schakelt die zich volledig uit (en kan alleen worden herstart door het pinnummer op de robot zelf in te geven). Dit geeft me toch een veilig gevoel moest de hond toch eens op het idee komen om de robot op te tillen. (ook niet onbelangrijk moest je kleine kinderen hebben rondlopen)
Verder heeft de robotmaaier ook botssensoren. Dus als die tegen iets of iemand zou aanrijden, rijdt die een stukje achteruit en doet verder, zoals dit ook gekend is van bij stofzuigerrobots.
Prijs
Ik had het al eerder aangehaald dat ik qua prijs/kwaliteit een goede maairobot vind. Het is zeker niet de goedkoopste, maar er wordt toch al veel materiaal bijgeleverd. Ook het smartgebeuren blijf ik nog steeds een no-brainer vinden voor die prijs, ook met de nadelen die ik momenteel ervaar.
De opties die je kan bijkopen zijn niet goedkoop. Maar daarvoor zijn het dan ook opties
Momenteel loopt er ook een
refundactie. Je kan kiezen tussen 100€ refund, een gratis bovengrondse installatie (ik heb wel begrepen dat je soms wel enkele weken geduld moet hebben), of een gratis garage (ter waarde van 199€). Ik heb gekozen voor de garage, maar deze is nog onderweg. Meer info kan je vinden op
deze websiteUpdate
Vandaag moest ik even bij het instellingenpaneel op de maairobot zijn. Daar heb ik nog wel een minpuntje vastgesteld. Onder het beschermingsluik kan er dus nog wel zand en vuil geraken. Ik moest met mijn hand zelfs even vegen om de knoppen en het scherm te zien. Dit had volgend mij kunnen opgelost worden door een rubberen dichtingsring rond het paneel. Dit ook even aangevuld als minpuntje.
Ook nog wat bijkomende info in de review geplaatst, zoals menustructuur en hoelang en hoeveel m² er op een batterijlading kan gedaan worden.
Update 2
Ik heb ondertussen mijn gratis "garage" aangekregen via de refund actie.
Pluspuntjes
Installatie
Op zich is het ook weer simpel te installeren. 2 delen in elkaar zetten met bijgeleverde pinnen. En de garage over het basisstation plaatsen en vastzetten met de bijgeleverde grondschroeven (dezelfde als voor het basisstation).
Functionaliteit
In het dak van de garage zijn houders voorzien voor deze grondschroeven voor als je de garage moet opbergen tijdens de winter. (Bij sneeuwval zou het dak kunnen afbreken vermoed ik). Tevens een houder voor (tevens bijgeleverde) inbussleutel.
Minpuntjes
Kleine minpuntjes die misschien bij een volgende productie kunnen worden verbeterd.
Gemiste kans
Er hadden ook houders moeten voorzien worden voor de grondschroeven uit het basisstation. Want ook dat zou je het beste in de winter moeten opbergen
Luikje over de aansluitingen
Zit het nu bij mij gewoon los, of is dit zo gefabriceerd? Ik had verwacht dat het luikje eerder met een scharnier zou werken, en hoewel het openklapt, blijft het dan niet zitten.
Als je deze garage zou aankopen, vraagt men hier net geen 200 € voor. Dit vind ik overdreven voor wat het is. Op zich kunnen robotmaaier en basisstation reeds tegen regen en wind, en in de winter is het toch net iets meer dat je moet kunnen opbergen. En hoewel het niet echt lelijk te noemen is, is het qua looks toch ook niet een echt bijster origineel ontwerp. Mensen die wat handig zijn, knutselen liever zelf iets in elkander.
Mocht ik terug gebruik kunnen maken van de refund actie, had ik vermoedelijk toch voor de cashback gekozen in plaats van deze garage.
foto's van eigen toestel en tuin. kleine fotootjes van de site van gardena of uit de handleiding