Neato Robotics Botvac D7 Connected Review

Webgnome
23 maart 2019, laatste update op 7 juni 2019, 1.216 views Product gekocht

Neato Robotics Botvac D7 Connected

Als vervanger voor de D85 moet ik zeggen dat het oude wijn in nieuwe zakken is. Het is zeker geen slecht apparaat maar de bouwkwaliteit is hetzelfde, de vorm is het zelfde zelfs de borstels zijn hetzelfde. De software daarentegen is een duidelijke upgrade.

Pluspunten

• Accuduur
  • Bouwkwaliteit
  • Geluid

Minpunten

• Connected functionaliteit
  • Maar één fysieke knop

Na vier jaar trouwe dienst is onze D85 vervangen door een nieuwe Neato D7Connected. Een van de redenen om een D7 te kopen waren de filters (die je achteraf ook gewoon op een D3 kunt zetten..) , de bouwkwaliteit , bekendheid met het merk maar vooral de connected functionaliteit waarbij je virtuele muren kunt tekenen op een app.

Om te beginnen. Het is zeker geen slecht apparaat maar de bouwkwaliteit is hetzelfde, de vorm is het zelfde zelfs de borstels zijn hetzelfde. Dus op het eerste gezicht eigenlijk geen volprijs waardig naar ik het idee heb. Waar het echter een groot verschil is de software. We zien toch dat in de afgelopen vier jaar er aardig wat verbeteringen zijn gekomen in de software. En dan heb ik het over hoe het apparaat de ruimte scant, schoonmaakt en zijn/haar rondjes doet. Daar komt dan de connected functionaliteit nog bij.

Connected

De connected functionaliteit houd eigenlijk in dat je via een app de robot kunt besturen en in de gaten kunt houden. Je kunt je robot dus vanaf afstand aan zetten. Maar je kunt het ook direct besturen. De telefoon is dan een remote control geworden. Dit werkt eigenlijk verrassend goed en is een leuke gimmick. Wat echter totaal niet practisch is het volgende. De connected series heeft een functionaliteit om je huis in kaart te brengen. Buiten dat je dat eigenlijk gewoon niet ergens op de cloud wilt laten zweven, werkt het gewoon niet lekker. Het idee is dat wanneer je meerder kaarten van je huis hebt je zones kunt instellen en kunt zeggen een bepaalde zone moet worden gestofzuigd handig voor als je alleen de keuken wilt stofzuigen na het koken.

Waar het echter falikant mis gaat is dat je alles moet laten staan zoals het apparaat het in kaart heeft gebracht. Dat kan nooit aangezien je nu eenmaal leeft. Dit heeft zijn uitwerking op het schedule. Waarbij we met de D85 een dagelijkse ronde konden instellen en het apparaat dat zonder morren elke dag netjes deed is deze toch veel kieskeuriger. Als er ook maar iets niet klopt rondom zijn base dan stopt het apparaat er mee met de melding dat er teveel is veranderd. Je kunt het apparaat dan dus vervolgens met de hand weer aanzetten. Met de vraag naar neato gegaan. Je kunt er om heen werken door alle plattegronden uit je app te verwijderen en het apparaat dan opnieuw te laten rijden. Dat is echter compleet onhandig omdat je dan elke keer de maps moet verwijderen.. Daar heeft Neato nog geen antwoord op gegeven.
update 07-06-2019
De functionaliteit om je huis in kaart te brengen werkt nog steeds ruk. Maar wanneer je niet actief zones aanmaakt en het beestje dus elke keer netjes zijn maps laat opslaan en er niets mee doet, dan werkt het gewoon wel. Dan werken de schedule en dergelijke ook naar behoren. Immers het beestje hoeft nergens rekening mee te houden.

Een ander minpuntje van de app die ik heb ondervonden is het schedule. Op een of andere manier is die kieskeurig met wat er word opgeslagen. Heb al meerdere malen gehad dat wanneer ik een schedule van 'om de dag' instel dat er dan een aantal dagen gemist word.

----

Bij onze D85 hadden we twee fysieke knoppen op het apparaat. Eentje om het apparaat gewoon zijn grote ronde te laten doen en een andere om een vierkantje van een 1m2 te kunnen laten doen. Die laatste knop is verdwenen. Je moet dus nu perse je telefoon pakken om die modus te starten. Compleet onhandig natuurlijk. Gelukkig gebruiken we die modus niet zo heel veel dus is het een klein maar toch wel aanwezige irritatiefactor.

Alles overwogen zijn we toch blij met de aankoop maar vinden we het jammer dat het apparaat zo duur is. We hadden hier achteraf echt geen 700+ euro voor neer willen leggen.

Heb jij ook een Neato Robotics Botvac D7 Connected?

Ik heb de D7 in overweging, maar ik lees wisselende ervaringen. Zijn er sinds jouw review nog verbeteringen qua firmware en mobile app uitgekomen? Zo ja, zijn de maps beter geworden?
Weet niet zeker of er updates van de app of firmware zijn geweest. Dus denk het niet. Maar ik blijf er bij dat (ook in het topic aangegeven) dat de connected functionaliteit leuk is maar meer ook niet. Het gebruik van de kaarten is gewoon ruk. Als je een dingetje in je huis veranderd klopt de hele kaart niet meer (blijkbaar) en moet je die opnieuw laten maken.

Heb dus tot op heden die functionaliteit ook niet gebruikt
Heb je intussen hier verschil in gemerkt? Ben ook aan het overwegen dit apparaat te kopen.
Ik heb tot nu toe heen gebruik gemaakt van de zone functionaliteit aangezien we het apparaat elke ochtend laten draaien . Dat werkt gewoon goed.

Het connected deel heb ik nu wel in gebruik door de d7 aan homey te koppelen. En dat werkt erg goed. Nu kan met 1 app het halve huis bedienen inclusief de stofzuiger.
Ik las ergens dat ze aanraden om tussen de 1 en 3 maanden de filter te vervangen. Doe jij dat ook?
Of kan je ze zuiver maken.
Als je die zo vaak moet vervangen komen er natuurlijk wel nog wat kosten bij...
Ik vervangen die zeker niet elke 3 maanden. Maar elk halfjaar zeker. Je kunt hem met een gewone stofzuiger redelijk schoon krijgen.
En koop je dan de originele filters (genuine)?
Deze zijn precies niet zo simpel te vinden in onze contreien.
Altijd via bol.com. Elk half jaar 50 euro. En dan elk jaar ongeveer een batterij. Maar dat heeft vooral te maken dat wij het apparaat elke ochtend alles laten stofzuigen.