Ik heb de Tomtom start nu enkele dagen en loop nog niet over van enthousiasme.. Hiervoor had ik een TT XL IQ routes (weggegeven) en daarna heb ik via mijn Nokia N96 met Sygic McGuider gewerkt. In de GSM vreet navigatie stroom en duurt het krijgen van de GPS fix vaak lang. Vandaar dat ik toch weer een losse navigatie heb gekocht.
Bij het starten heeft de TT buiten snel haar positie bepaald, binnenshuis was dat echter niet mogelijk. De TT stelt bij het plannen van de route steeds de overbodige en irritante vraag of je "nu" of op een later tijdstip wilt vertrekken. De navigatie verloopt verder zoals verwacht. Wel raakte naast een weiland de TT even in de war met als gevolg dat aankomend bij het volgende kruispunt de TT bezig was met opnieuw uitrekenen van de route zodat er niet aangegeven kon worden of er nu naar links of rechts afgeslagen moest worden...TT heeft de start in de markt gezet als instapmodel zonder opties, toeters of bellen. Hier geen Blutooth of mp3. Voor de Start (itt de TT Start 2) heeft TT ook de geavanceerde rijstrookadvisering wegbezuinigd, m.i. een verkeerde keuze; rijstrookadvisering hoort tegenwoordig op elk navigatiesysteem. Wel zijn er kaarten voor 42 Europese landen.
Het verbinden met de Tomtom website gaat gemakkelijk via de meegeleverde USB kabel. Helaas geeft de site eerst aan dat er een gratis nieuwe kaart beschikbaar is onder de "nieuwste kaart garantie" om vervolgens aan te geven dat de kaart niet compatibele is met de TT start..
De TT start is te koop voor EUR115 en is daarmee de goedkoopste TT. Voor dat geld wordt de TT geleverd in een kleine doos met NL handleiding, autolader, goedwerkende zuignap voor raambevestiging en USB kabel. Het is mogelijk om voor EUR15 een nieuwe skin te kopen voor je TT start, een m.i. overbodige feature. Andere populaire opties zijn een draagtas en een thuislader (de stekker van mijn oude TT XL thuislader paste slecht op de TT start).