Logitech Harmony 515 Review

CodeCaster
15 april 2010, laatste update op 15 april 2010, 6.289 views

Logitech Harmony 515

Inleiding Zoals iedereen die méér met z'n breedbeeld-televisie doet dan enkel televisie kijken had ook ik naar mijn mening te veel afstandsbedieningen liggen, terwijl ik de functionaliteit ervan vrijwel niet gebruikte. Het ging hierbij om de remote van m'n receiver die ik enkel benutte om het volume aan te passen en van hdmi-kanaal te switchen, de afstandsbediening van de televisie om van televisiekanaal te wisselen en de Xbox-controller om (bij gebrek aan goede games en budget daarvoor) dvd's mee af te spelen. Toen ik bij de Mediamarkt deze Logitech Harmony 515 zag...

Pluspunten

• Enorm grote database met apparaten
  • Ligt goed in de hand
  • Niet zomaar een universele afstandsbediening

Minpunten

• De software!

Inleiding
Oude situatie

Toen ik bij de Mediamarkt deze Logitech Harmony 515 zag liggen voor nog geen dertig euro was ik direct verkocht. In het Harmony-topic ook niets dan lovende woorden voor dit instapmodel, waardoor de keuze dan ook snel was gemaakt.
Verpakking

Wat zit er in de doos
Het uitpakken van zo'n doos is altijd een opgave op zich, maar daar is al genoeg over geschreven. Laat ik het houden bij dat het me bijna een vinger heeft gekost. In de doos bevindt zich:
Inhoud verpakking
  • De afstandsbediening
  • Vier AAA-batterijen van Duracell
  • Quickstart Guides in diverse talen waaronder Duits, Engels en Nederlands
  • Een CD-ROM met de configuratiesoftware
  • Een USB-kabel om de afstandsbediening met de pc te verbinden
  • Wat folders met telefoonnummers en informatie over garantie
Ergonomie, bouwkwaliteit en vormgeving
Toegegeven, het apparaat heeft geen ultiem design en is zeker geen state-of-the-art, maar lelijk is hij niet te noemen!
Uitgepakt
Ongeveer de helft van de knoppen zijn van hard plastic en geven goede feedback, terwijl de andere helft (die bestaat uit knoppen als play, pause, stop en de cijfertoetsen) van een zacht rubber zijn waarbij je niet altijd precies weet of hij contact maakt wanneer je ze indrukt, wat toch wel vrij belangrijk is aangezien dat zo'n beetje de core business is van een afstandsbediening. Laten we het houden op nieuwigheid.

De behuizing zelf is van mat zilver geverfd plastic, met een chroomkleurige rand die om de meestgebruikte knoppen loopt. Voorop bevindt zich een van groen backlight voorzien monochroom LCD-display dat deze afstandsbediening van zijn unieke functionaliteit voorziet.

Hij ligt lekker in de hand doordat de vier batterijen allemaal aan de onderkant van de remote moeten worden geplaatst. hierdoor ligt het evenwichtspunt laag en wordt hij niet topzwaar.

Display
Het display van de afstandsbediening is eigenlijk een beetje te klein.
Namen van activiteiten mogen 20 tekens lang zijn. Per activiteit kun je vier extra knopen instellen met ieder hun eigen functie. Deze functies accepteren maar liefst 51 tekens als naam. Effectief worden er echter slechts twee of drie woorden weergegeven, of in het geval van een lang woord slechts de eerste tien letters. Dit is op de volgende twee foto's te zien.
Activiteit kiezen Radio luisteren
Het is dus belangrijk om in twee of drie korte woorden de functie samen te vatten. Het is tevens mogelijk om meerdere pagina's met functies aan te maken per activiteit. Zo is bijvoorbeeld de hele Xbox met verschillende pagina's met ieder vier functies te programmeren.

Alles, maar dan ook alles aan deze activiteiten is te programmeren met de meegeleverde software.

Configuratie
Ja, en dan de software om de afstandsbediening te configureren. Ik kan hier kort over zijn, maar dat doe ik niet. Wat een ver-schrik-ke-lij-ke baggersoftware wordt er door Logitech geïnstalleerd om deze afstandsbediening te configureren. Niet alleen is de GUI graflelijk, maar de applicatie is ook traag qua installatie, opstarten en bediening. Daarnaast werkt hij verre van intuïtief, waardoor al met al de configuratie naar mijn mening beneden alle peil scoort.

De traagheid komt wellicht doordat er een soort Java VM wordt opgestart die zich als een webserver voordoet, terwijl de applicatie een webbrowser na probeert te doen die contact maakt met die webserver. Zo kun je een sessie-timeout krijgen als je te lang niets in de applicatie doet... Ik dacht dat er anno 2010 leukere oplossingen waren om een applicatie in elkaar te zetten die in totaal uit misschien tien schermen bestaat.

Anyhow, wanneer je de "Logitech Harmony Remote Software 7" voor de eerste keer opstart wordt gevraagd om via het programma een profiel te registreren op de site van Logitech, zodat de instellingen voor alle afstandsbedieningen die je bezit online kunnen worden opgeslagen. Op zich handig, ware het niet dat de applicatie alle dienst weigert wanneer je internetverbinding eruit ligt. Ik zeg: sla alles dan tijdelijk lokaal op en synchroniseer een volgende keer, als je weer verbinding hebt, maar zo werkt het helaas niet. Vervolgens worden, ondanks dat het vinkje hiervoor aanstaat, mijn logingegevens in de applicatie niet onthouden waardoor je na een reboot weer je wachtwoord kunt gaan opzoeken.

De eerste keer configureren werkt uitstekend, behalve als je net als ik niet exact de typenummers van je apparatuur uit je hoofd weet. De handleiding raadt dan ook aan om deze eerst op te zoeken, maar ja, die las ik ook pas achteraf. De installatiewizard wil namelijk eerst dat je al je apparaten toevoegt. Hiervoor kun je kiezen uit ruim vijftig verschillende soorten apparaten, onderverdeeld in 11 categorieën. Na het kiezen van een soort komt er een dropdown met tot wel honderden merken, en als je het merk van je apparaat hebt gevonden kun je erachter het typenummer intikken. Als je voordat je overgaat tot aanschaf van een Harmony wil weten welke apparaten worden ondersteund kun je op deze site kijken of je apparatuur wordt herkend. Alle afstandsbedieningen van Logitech tappen hun informatie uit dezelfde database.

De zoekfunctie is hierbij echter weinig toegeeflijk: twee getallen omwisselen en je kunt fluiten naar een goede herkenning van je apparaat. Zorg dus dat je de typenummers exact overneemt. Bij niet-herkende apparaten is het wel mogelijk om de codes van de knoppen te laten registreren door de Harmony, door hiervoor te kiezen in de applicatie en de knoppen in te drukken terwijl de originele remote op de achterkant van de Logitech is gericht. Dit heb ik niet getest, maar ik vertrouw er uiteraard op dat het gewoon werkt.

Wat betreft het koppelen van apparaten is de software wel handig: mijn receiver werd als audio-uitvoer-apparaat gezien voor de Xbox, terwijl de televisie als beelduitvoer werd aangemerkt.

Na het invoeren van alle te bedienen apparaten kunnen er activiteiten worden gedefinieerd. Je kunt maximaal een viertal activiteiten definiëren, waarbij elk van de activiteiten maximaal vijf apparaten bedient. Zo heb ik de activiteit "Xbox (of DVD)" die m'n televisie op de juiste HDMI-ingang zet, de receiver op DVD zet en vervolgens de Xbox inschakelt. Bij deze activiteit bedien ik het volume met de receiver, terwijl de signalen voor het afspelen van de DVD op de Xbox zijn afgestemd.

De namen van activiteiten en acties kunnen zoals onder "Display" al staat vermeld niet al te lang zijn, maar dat is wellicht alleen een tekortkoming van dit eenvoudigste model. Verder staan de meest gangbare acties al voorgeprogrammeerd, in mijn geval tv kijken, radio luisteren en gamen. Door het toevoegen van apparatuur met meer functionaliteit worden de voorgeprogrammeerde uit te voeren acties ook uitgebreider.

Wel jammer is dat ik nog niet heb kunnen vinden of het mogelijk is om acties aan te passen. Mijn receiver staat altijd op standby, omdat 'ie niet echt uit kan. Door het indrukken van een source-knop op de oorspronkelijke afstandsbediening (bijvoorbeeld Tuner, BD of DVD) springt de receiver direct aan met de geselecteerde source als beeld- en geluidsbron. Het is mij niet gelukt om dit in de Harmony te realiseren, die wil te allen tijde eerst de receiver inschakelen met de I/O-knop, vervolgens twee seconden wachten, en daarna pas de bron selecteren.

Als uiteindelijk alle instellingen naar je zin zijn kun je de nieuwe configuratie uploaden naar de afstandsbediening, dit duurt een minuut of twee.
Connected

Het aanpassen van eenmaal gemaakte instellingen is het grootste debacle in de software. Voor iedere kleine wijziging moet je een wizard doorlopen, waarbij na elke klik de applicatie stroperiger gaat aanvoelen. Als je bijvoorbeeld de tekst van een actie wil wijzigen klik je op de tab Activiteiten (Sessie-timeout...), waarna je op Instellingen klikt, en vervolgens moet je in ieder volgend scherm kiezen uit een aantal radio-buttons waar je er één van moet kiezen, om vervolgens op "Volgende" te klikken. Soms zijn de knoppen "Annuleren", "Gereed" of "Vorige" ingeschakeld, maar per scherm reageren deze weer anders. Er is nooit een mogelijkheid om in één keer terug te keren naar het home-scherm. Het navigeren door de applicatie werkt dus al met al totaal niet prettig.

Bediening
De werking van de afstandsbediening is verder vrij eenvoudig en straight-forward.

Soms moet je de afstandsbediening voor het starten van een activiteit wel een tiental seconden op je apparatuur gericht houden, omdat sommige apparatuur wat trager opstart. De timing hiervan is wel aan te passen, maar helaas vuurt hij de opdrachten sequentieel af en niet parallel. Als hij dus twee seconden aan het wachten is op het opstarten van de receiver zal hij niet even het tv-aan-signaal versturen.

Verder werkt de bediening zoals je zou verwachten. De nummers corresponderen met de ingestelde tv-kanalen, het volume wordt keurig aangepast wanneer je op de bijbehorende toetsen drukt en het pauzeren en hervatten van het afspelen van een DVD werkt uitstekend.

De afstandsbediening is verder voorzien van een bewegingssensor, die wordt gebruikt om bij het oppakken het display in te schakelen. Een druk op de knop "Glow" laat de hele remote groen oplichten wat erg handig is in het donker. Deze gloed verdwijnt na een in de applicatie in te stellen timeout die tussen 5 en 30 seconden ligt.

Prijs
Er zijn goedkopere universele afstandsbedieningen te vinden, maar er zijn er maar weinig die een zo grote keur aan apparaten foutloos herkennen en kunnen bedienen. Logitech biedt per model meer functionaliteit of een mooier uiterlijk, dus voor drie tientjes is dit het perfecte instapmodel voor wie nog twijfelt over het aanschaffen van een Harmony.

Wanneer je door de lastige configuratie heen kijkt, wat je immers ook niet vaak hoeft te doen, werkt dit apparaat super!

Heb jij ook een Logitech Harmony 515?

Super review. Het is (zeker voor 3 tientjes!) een prachtig apparaat.

Het grote manko dat ik er mee heb is dat je je aparatuur alleen via makro's aan kan zetten.
Mijn probleem met de ab: zowel voor de TV als de sat-ontvanger wordt naast het power aan comando ook de juiste source ingesteld op de TV als een “uitgang” op de satbox.

Beide source commando’s zijn voor mij overbodig, de TV schakeld automatisch naar de juiste ingang. Dit is niet te omzeilen. Het nadeel van het geven van 4 commando’s is dat dit heel lang duurt (>5sec). (een apparaat moet eerst aan, even wachten tot deze aan is en dan pas het source commando.)

Als je er dan een apparaat niet aangaat (de ab te snel neergelegd) heb je een probleem. Via het menu (lcd scherm) moet je dan de induviduele power-on functie van het betreffende apparaat opzoeken.

TIP Om het geven van de makro-commando’s te versnellen heb ik, na het doorlopen van 48 “web-based-installatie-pagina’s” de delay op nul gezet tussen de commando’s waardoor nu binnen 1 sec beide apparaten aangaan! Dat werkt nu goed en het komt bijna niet meer voor dat er maar 1 apparaat aan of uit gaat.

De originele ab’s gebruik ik niet meer, alle knoppen zijn te programmeren en ook via het lcd-scherm zijn functies toe te voegen met tekst erbij, super!

Ik denk dat de 515 voor mij al net iets te veel van het goede is vanwege de verplichte makro functie. Als de nieuwe 300 dit niet heeft (dus gewoon een appaat afzonderlijk aan/uitzetten met de “bron”-knop op de ab gevolgd door de “power”-knop, dan heeft dat mijn voorkeur en ga ik die eens proberen.
Ik ken de 515 niet, maar de 555 heeft een 'help' knop.
Als na het aanzetten van alles iets niet werkt druk je daar op, dan krijg je de simpele vraag: "staat de TV aan" met ja/nee ...zeg je nee, zet hij die alsnog aan.
Als je Ja drukt gaat ie verder vragen etc. (dvd speler aan?)
Misschien een oplossing?

overigens heb ik al mijn apparaten in de 555 zo aangepast dat ik meteen het power on/off knopje op het eerste scherm heb staan of onder de record knop (voor m'n tv bijvoorbeeld)

Leuk om te weten: zo heel af en toe is de database van logitech niet 100%.....voor m'n satelliet ontvanger heb ik alle knoppen moeten remappen omdat hun tabel de mis in ging (record werd fastforward etc)
dat had je van te voren toch wel kunnen bedenken? hoe moet de remote er anders achterkomen wat voor spul je hebt staan? daar had ik geen gebruiksaanwijzing voor nodig :Y)

wat betreft de software ben ik roerend met je eens, da's echt knudde.

maar goed.. dit is nog 10x beter dan een normale universele remote, wel 's een One4All van dichtbij meegemaakt? :(
One4All zegt me niks, maar ik heb wel eens zo'n ding van twee euro geprobeerd en meteen weggeflikkerd. Codes overtypen uit een tabel om het type van je tv te programmeren, wat een drama.

Maar ik had meer verwacht qua herkenning van apparatuur. Als ik zeg dat ik een "Philips 32 PFL 5" heb, want ik wist dat dat in het typenummer zat, komt 'ie aan met "Hm, een Pioneer V710 lijkt op wat je intikte". Ga toch weg :P
Geweldige review, deze zal mij waarschijnlijk wel over de streep trekken om mijn 4 remotes te vervangen.

Ik twijfel alleen nog tussen zo'n budget instapmodel, of de wat duurdere 785 of 885. Waarom heb je er niet zo een gekocht? En heb je er -gezien het gebruiksgemak- spijt van dat je niet een uitgebreidere/mooiere/advanced remote hebt gekocht? Zou zo 1 uberhaupt meerwaarde voor de 'normale' gebruiker hebben?
Ik heb zelf een 555 en een One. De one ligt fijner in de hand voelt degelijker, knoppen zitten zitten logischer, scherm is beter te lezen en heeft een oplaadstation.

UIteindelijk doen ze wel hetzelfde natuurlijk....
Wat een uitstekende review over de ab, hulde hiervoor.
Je beschrijft precies mijn gevoel over het apparaat (heb een 555): als ie werkt is het een subliem stukje hardware. Als ie werkt.....heeft bij mij veel tijd en moeite gekost om mijn weg te vinden door de vreselijke interface, hierna nog een telefoontje uit Canada (helpdesk ! :D ) en een mailtje of 2 maar nu werkt mijn tv prima met surroundsetje en humax kastje.
Het software pakketje waarmee je alles kunt configureren werkt naar mijn mening erg handig. Voor de geavanceerde dingen (zoals bijvoorbeeld het aanpassen van de acties) moet je inderdaad nog wel wat graven :) Ik kan je nu geen tip geven aangezien het alweer een tijd is geleden dat ik mijn harmony heb geconfigureerd.

Hoe erg is het dat je internet nodig hebt ? De keren dat ik geen internet had in de laatste 10 jaar zijn op 1 hand te tellen ...

Verder is het een uitgebreide review ! Netjes ;)
Leuk inleiding om te lezen en waarom niet het (gratis) hulpnummer bellen. Je wordt gewoon goed geholpen.
Hoe zit het met de minder bekende apparaten, zoals Medion (Aldi-merken) e.d.?
Zie hier een lijst met ondersteunde apparaten.
laat geen lijst zien, alleen een next knop die NIETS doet
Net opgehaald bij Saturn voor € 29,00, vind de software eigenlijk nog wel meevallen.
Heb overigens meteen de nieuwste versie gedownload en niet die van de cd geïnstalleerd.

Verder nette, uitgebreide review!
Ik heb de One, fantastische AB, en inderdaad, de software is een ramp!

Goede uitgebreide review!

[Reactie gewijzigd door ikweethetbeter op 26 juli 2024 18:52]

Anoniem: 332235 25 augustus 2010 18:48
Ik heb de 525 en ben er best tevreden over. Software is dramatisch maar deze heb je op zich niet vaak nodig. Ook het inleren van AB's welke niet in de database staan gaat goed.
Heb hier mijn Dvico mediaspeler mee ingesteld. Verder weinig mis met deze all4one.
;)
Leuke review !