Inleiding
Er zijn al een poosje externe USB behuizingen voor NVME SSD's beschikbaar die intern gebruik maken van een SATA interface. Zodoende werd nooit het potentieel van de USB 3.1 gen 2 snelheid van 10 Gbps gehaald. De DeLock 42600 is één van de eerste USB behuizingen die zich ontdoet van deze beperking door gebruik te maken van de JMicron JMS583 controller.
Wat dit in de praktijk oplevert gaan we in deze review zien.
Uitpakken
De DeLock 42600 verpakking bevat een metalen behuizing, een printplaat voor de SSD en de USB-C connector, schroefjes, een zelfklevende thermal pad, een USB-C kabel van 30 cm, en een schroevendraaiertje:
:strip_exif()/m/392805/1GDCpx31AycW3UpC3SxzKsWdDx8gtDkR5APTinVFVqhXj8pTFE?f=620xauto)
Montage
Er kan een NVMS SSD van het formaat 2280, 2260, 2242 of 2230 op de printplaat gemonteerd worden door een afstandsbusje op de betreffende positie te plaatsen:
Vervolgens kan de zelfklevende thermal pad op de SSD geplakt worden en kan het geheel in de behuizing geschoven worden:
De voorkant en achterkant van de behuizing kunnen losgeschroefd worden, zodat de SSD er eventueel later weer uitgeduwd kan worden.
De thermal pad paste precies in de behuizing i.c.m. de door mij gebruikte Intel p660 SSD. Ik kan me voorstellen dat de dikte van verschillende NVME SSD types varieert, en dat de thermal pad dus niet altijd precies zal passen.
Waarom de thermal pad aan twee zijden kleeft is mij niet duidelijk, want deze moet strak in de behuizing geschoven worden. Kleven aan de bovenkant is dan niet handig.
Software
In principe is er geen software benodigd om van de drive gebruik te maken. Voor mijn Asus Z170-A moederbord moest ik echter een "USB 3.1 Boost" driver voor Windows 7 installeren voor maximale performance. Na installatie en configuratie presenteert de USB drive zich als een "JMicron Generic SCSI Disk Device" dat gebruik maakt van het "USB Attached SCSI-Protocol" (UASP). Benchmarks met en zonder UASP tonen een aanzienlijk performance verschil.
Prestaties
De volgende benchmark is gedaan op de USB 3.1 aansluiting van een Asus Z170-A moederbord met een Intel Core i7-6700K processor op Windows 7. De SSD is een Intel p660 2TB. CrystalDiskMark 6.0 geeft de volgende resultaten:
De USB 3.1 gen 2 snelheid van 10 Gbps wordt niet gehaald, want 855 MBps komt neer op 6.84 Gbps. Het is niet duidelijk of dit aan de JMicron controller ligt of aan de efficiency van het UASP protocol over USB.
Toch klopt hij ruimschoots USB SSD's als de Sandisk Extreme en de Samsung T5 in gepubliceerde CrystalDiskMark 6.0 resultaten. En dat voor een totaalprijs van minder dan 400 euro voor 2TB bij het gebruik van een Intel p660.
Ter vergelijking de lokale SATA SSD (Samsung 860 EVO 500GB) op hetzelfde systeem:
We kunnen dus stellen dat de USB drive sneller is voor sequentieel lezen en schrijven dan een lokale SATA SSD, maar langzamer voor random lezen en schrijven.
Warmte ontwikkeling
Tijdens normaal gebruik wordt de behuizing nauwelijks warm. Tijdens sequentieel schrijven van 1TB data liep de temperatuur echter flink op. Dit zal uiteraard afhankelijk zijn van de efficiency van de gebruikte NVME SSD.
Een zeer snelle en goedkope USB 3.1 drive die de maximum snelheid van 10 Gbps echter nog niet haalt.
Update 30-03-2019
Een test met een Samsung 960 EVO 500GB levert vergelijkbare resultaten:
De performance lijkt dus niet of nauwelijks te worden beïnvloed door de gebruikte SSD, want de Samsung 960 EVO is voor sequentieel lezen en schrijven ongeveer 2 x zo snel als de Intel 660p en daar zien we niets van terug in de benchmark.
Ik heb tevens een score voor de betrouwbaarheid toegevoegd. Ik heb de USB drive nu 3 maanden intensief gebruikt, en geen enkel probleem ervaren. Hierbij draaiden VMWare virtual machines dagelijks vanaf de USB drive.
Update 02-04-2019
Op verzoek t.b.v. vergelijking met andere devices hierbij 2 benchmarks met CrystalDiskMark 5 met een test size van 1GiB en 8GiB. De PC is nog steeds dezelfde, de SSD is nog steeds de Intel 660p 2TB: