Fractal Design Celsius S24 Review

Korvaag
11 oktober 2018, laatste update op 14 oktober 2018, 981 views Product gekocht

Fractal Design Celsius S24

Erg fijne waterkoeler. Betaalbaar, stil en met goede prestaties. Er zijn beter koelende waterkoelers, maar ik vind een stille PC ook erg fijn. Koeler is gemonteerd in een Define R6 case in combinatie met een Ryzen 2600X.

Pluspunten

• Kwalitatief goede fans
  • Bouwkwaliteit
  • Stil onder beperkte load
  • Instelbaar: Auto (via watertemp) of PWM
  • Geen software nodig
  • Geen RGB-onzin
  • Past op veel sockets
  • Koelprestaties

Minpunten

• Onder volle load wel hoorbaar
  • Helaas geen 140mm radiator en fans
  • Slangen kunnen aan de korte kant zijn

Doel review

Deze review is bedoeld voor mensen die wat input zoeken in de zoektocht naar waterkoelers. Ik vond het zelf lastig te beoordelen in hoeverre een waterkoeler nou beter zou werken dan een goede luchtkoeler in relatie tot hoorbaarheid.

Deze review is niet bedoeld als uitgebreide test van de S24. Ook zijn de testen uit de losse pols gedaan voor een indicatie. Als je op zoek bent naar exacte metingen en een vergelijking met andere koelers, kijk dan naar de review van Hardwareinfo:

Waarom deze koeler

Deze waterkoeler is een vervanging van mijn Mugen 5 PCGH koeling. Ik was prima tevreden over de Mugen, maar was benieuwd hoever de Ryzen 2600X wilde boosten met een beter presterende koeler. Ik heb daarbij bewust wat ingeleverd op geluidsproductie onder load. De Mugen 5 PCGH is onder load nauwelijks hoorbaar en biedt dan nog goede koelprestaties, maar het is geen echte performancekoeler. Er zijn overigens ook beter presterende koelers dan de S24, maar ik hecht ook waarde aan een beperkte geluidsproductie en betaalbaarheid.

Wat ik nog vergeten ben om te zeggen: Ik wilde ook graag een waterkoeler die zou werken zonder software en die kan aansluiten op de PWM-headers van het moederbord. Dat deze set een 'auto' stand heeft waarbij je de de fans aansluit op de pomp en het geheel dus op 'auto' kan draaien zonder tussenkomst van het moederbord is ook mooi meegenomen. Hier heb ik zelf niet voor gekozen omdat Gigabyte echt goede faninstellingen kent in het BIOS en een temperatuursensor in de CPU zelf altijd sneller zal sturen dan een sensor in het blok op je CPU. Voor mensen die geen zin hebben in PWM-instellingen of simpelweg te weinig headers hebben op het moederbord kan de 'auto' stand een uitkomst zijn. De set is heel simpel te switchen door een ring op de pomp te verdraaien (wat kan als de set draait).

Prestaties

Samen met de S24 heb ik ook een nieuwe kast aangeschaft (Define R6). In de oude kast (een Define R2) paste de koeler namelijk niet zo goed. Omdat ik de R6 in 'open configuratie' heb draaien (zonder HD racks) kan ik helaas geen 1 op 1 vergelijking maken met de Mugen. In de conclusie zal ik kort aangeven hoe de S24 presteert ten opzichte van de Mugen in de andere kast.
Configuratie
De testen die ik heb uitgevoerd zijn met de volgende configuratie gedaan:
  • CPU Ryzen 2600X
  • Gigabyte X470 Aorus Ultra Gaming
  • GPU RX 580 op 1400 MHz.
  • BIOS standaard met XMP enabled en XFR2 PBO enabled
  • 14cm fan outtake achterkant
  • 14cm fan intake onderkant
  • Radiator met 2x 12cm fan voorkant, pull-config de kast in
  • Pomp en fans op de radiator PWM gestuurd op CPU-temp
  • 14 cm fans PWM gestuurd op VRM-temp
  • PWM standen allemaal 'Normal' in BIOS
  • Temperaturen en frequenties uitgelezen met Ryzen master en HWInfo
De PWM-stand 'normal' betekent in het geval van Gigabyte dat de pomp pas maximaal zal gaan draaien bij 65 graden. De kamertemperatuur was op moment van testen 21 graden celcius.
Tests
Ik heb de volgende tests uitgevoerd en daarbij met name gekeken naar temperaturen en CPU-frequenties.
  • Prime95 voor 15 minuten op max heat
  • Cinebench 5 loops
  • Metro Last Light benchmark op 1440p met hoogste kwaliteit (dx11)
  • 3DMark Time Night Raid dx12 (32-bit 3Dmark voor overlay)
Resultaten
Voor ik de resultaten beschrijf is belangrijk om te weten wat de 2600X allemaal kan en doet. De standaard kloksnelheid van deze CPU is 3,6 GHz. met een all-core boost van 3,9 GHz. De CPU kan hoger boosten als er ruimte is in opgenomen vermogen en temperatuur. De maximale normale single-core boost is 4,2 GHz. die kan oplopen tot 4,250 GHz. onder XFR2-boost, maar dat zal de CPU slechts in kortdurende spikes doen en niet tijdens langdurige belastingen.

Naast de CPU-temperaturen heb ik ook de VRM-temperaturen meegenomen omdat deze bij sommige borden hoog kunnen oplopen zonder een koeler ernaast die ook deels over de VRM's heenblaast (een torenkoeling doet dat sowieso niet trouwens).
Prime95 max heat
  • All-core boost van 3,975 a 4GHz.
  • CPU maximaal 64 graden
  • VRM-temperatuur 83 graden
Cinebench
  • All-core boost van 4GHz.
  • CPU maximaal 58 graden
  • VRM-temperatuur 77 graden
Metro Last Light
  • All-core boost wisselend van 4,075GHz. tot 4,175 GHz.
  • CPU maximaal 53 graden maar meestal ruim onder de 50
  • VRM-temperatuur 55 graden
3DMark Time Night Raid
Deze test heeft een aantal resultaten omdat de test ook een deel alleen CPU-test en een deel alleen GPU, maar dat maakt deze test ook zo leuk.
  • Algemene testen: 4-core boost van 4,175 tot 4,225 GHz.
  • GPU-testen: all-core boost van 4,075 tot 4,150 GHz.
  • CPU-testen: all-core boost van 4,0 tot 4,1 GHz.
  • CPU maximaal 58 graden bij CPU test maar meestal ruim onder de 50
  • VRM-temperatuur 53 graden

Conclusie en afsluiting

Ik ben best onder de indruk van zowel de Ryzen als de S24. Wat goed te zien is dat de CPU de temperatuurruimte echt pakt en significant hoger gaat clocken dan de standaard boost. Het feit dat de CPU op alle cores weet te boosten naar soms wel 4,175 GHz. is ronduit indrukwekkend te noemen. Ook een 4-core boost naar 4,225 is een prestatie gezien het feit dat dit normaal gesproken maar op 1 core gebeurt voor korte tijd.

In vergelijking met de Mugen zie ik dat de S24 ervoor zorgt dat de CPU over de hele linie zo'n 100-150 MHz. hoger boost. Dat lijkt niet veel, maar als je je bedenkt dat de CPU-temperatuur hierbij zo'n 10+ graden lager ligt dan bij de Mugen dan is het toch wel een prestatie. In Prime wist ik de CPU tegen de 80 graden aan te krijgen op max-heat en in Metro zat de temperatuur toch snel op de 65-70 graden bij zware scenes.

Wat ook opvalt is dat de temperatuur met de S24 veel stabieler is dan met de Mugen. Ik had de Mugen al permanent op de hoogste instelling staan (ding is toch onhoorbaar) maar daarmee zag je nog wel duidelijk een zaagtand in de temperatuurgrafiek. XFR2 was (blijkbaar) telkens de boost aan het afbreken, aan het afwachten tot de CPU weer koeler was, om dan weer te gaan boosten.
Met de S24 is de temperatuur 1 strakke rechte lijn wat doet vermoeden dat XFR2 niet hoeft te throttlen.

Dit alles komt wel met een kleine prijs. Als de CPU echt heet wordt zullen de pomp en de fans harder gaan draaien. De pomp hoor je dan nog steeds niet (zeker niet in deze kast) maar de fans gaan wel herrie maken doordat ze lucht door een radiator zuigen. De Mugen was overduidelijk een stuk stiller onder full load, maar leverde daardoor in op koelprestaties.

Het geluid wat de S24 onder load produceert vind ik echter niet hinderlijk. De videokaart gaat zo'n zelfde soort geluid maken bij hoge belasting dus de herrie heb je toch. Dat wordt met de S24 niet echt meer heb ik het idee.

Uiteraard kan je de S24 zo afstellen dat de fans altijd op 50% draaien en de pomp op 100% (zoals ook in de test op Hardwareinfo). Op dat moment is deze koeler zo goed als onhoorbaar.

Al met al raad ik deze koeler aan voor mensen die op een relatief stille manier het maximale uit hun Ryzen+ willen halen. XFR2 doet zijn werk goed en bij lage belasting is de koeler onhoorbaar. Mocht je echt gaan voor 'zo stil mogelijk' en ook onder load, neem dan de Mugen en neem een iets lagere clocksnelheid en (flink) hogere temperaturen voor lief. De 95 graden grens komt met de Mugen ook nog niet in zicht.

Heb jij ook een Fractal Design Celsius S24?

Thanks. Ik zal in latere instantie nog wat plaatjes toevoegen. Was ik gisteren even niet meer toegekomen.
Dank je wel voor de review en de moeite die je er in gestoken hebt. _/-\o_
Graag gedaan. Ik hoop dat je er wat mee kan :)
Zeer nuttige review, heel erg bedankt! Ik heb zelf ook een Define R6 en wist niet zeker welke waterkoeler ik moest kopen, maar gaat dus toch wel de S24 worden. Ook goed om te weten dat ik de huidige fans aan de voorkant naar de onderkant kan verplaatsen. :)