Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Gebruikers

- Reviews

Prijs
Specificaties Tower, 7 interne + 3 externe bays - Bekijk alle specificaties
  Vergelijk
Bekijk alle reviews

Antec Three Hundred Review

+2
Sebedees 11 mei 2011, laatste update op 5 juni 2011, 10.511 views

Antec Three Hundred

Pluspunten

  • Prijs
  • Uiterlijk
  • Ruimte
  • Koeling
  • Prijs
  • Prijs
  • Gaat met zijn tijd mee (voor huidige bezitters natuurlijk geen voordeel:))

Minpunten

  • Zwakke aan/uit knop
  • Geen toolless design
  • Kan luid zijn
  • Geen e-dick factor
  • Beperkt cablemanagment

Eindoordeel

Score: 4Per criterium
Modbaarheid Score: 4
Installatiegemak Score: 4
Vormgeving Score: 5
Koelingsmogelijkheden Score: 5
Inbouwmogelijkheden Score: 4
Bouwkwaliteit Score: 4
Prijs Score: 5
Update 11-07-2010: Typo's:P

Update 18-11-2010: Korte bespreking nieuwe features.

Update 11-05-2011: Nog een feature erbij. hou me op de hoogte! Antec lijkt de kast up to date te willen houden, dus misschien verandert er wel weer wat.

Dit is mijn eerste review, commentaar is meer dan welkom!

Reden van aanschaf:
Ik kocht een nieuwe pc, en wilde een kast die enerzijds niet te duur was, en anderzijds functioneel was en een strak uiterlijk had. Volgens reviews was deze kast de beste budget oplossing. Ik vond de kast mooi, dus heb ik hem gekocht. Mijn oude kast was een standaard kast, die naar huidige maatstaven absoluut niet voldoende was in de zin van ruimte en airflow.

Eerste indruk en uiterlijk:
Aanvankelijk vond ik hem erg groot, maar dat kwam vooral doordat hij naast mijn oude kast stond. In werkelijkheid is hij redelijk bescheiden qua formaat. De hoogte is ongeveer 46 cm, de breedte 19 cm. De kast wordt verder zonder veel poespas geleverd, hij was gewoon wat ik ervan had verwacht.
Het uiterlijk van de kast is uiteraard erg persoonlijk. Ik vind de kast erg mooi, omdat hij no-nonsense is. Hij is aan alle (buiten)kanten strak zwart, behalve aan de achterkant, daar is hij onbespoten lichtgrijs. Aan de voorkant heeft hij een honingraatachtige structuur, met kleine gaatjes. Dit is om de airflow over de gehele voorkant te verzorgen. Ik vond persoonlijk dat het strakke uiterlijk wel iets van klasse uitstraalt, ondanks zijn lage prijs. Hij is aanwezig mooi, zonder er zo uit te zien. Maar dat is heel persoonlijk:P.
De kast is aan de binnenkant niet zwart meegespoten. Dit kun je van buiten onder andere zien door het gat aan de zijkant.
Scherpe randjes ben ik niet tegengekomen, maar ik heb er ook niet op gelet.
Ten slotte zijn er twee USB poorten aan de voorkant, alsmede natuurlijk de aan/uit knop en de reset knop.

Inbouwmogelijkheden
De kast is bedoeld voor ATX-moederborden. Normaal gesproken is de kast ruim genoeg voor dit soort opstellingen. Ik heb mijn kast zelf redelijk volgehangen, vooral door de twee videokaarten.
Er is ruimte voor twee dual-slot videokaarten, en daarbij kunnen dan nog n twee, afhankelijk van het moederbord, andere pci-apparaten aangesloten worden. Als je high-end videokaarten hebt past daarachter geen hard disk. Ik heb 2 4870's. Hiermee blijft er ruimte voor 3 hard disks, wat voor mij ruim voldoende is, maar voor een ander misschien niet. Ook met gehoekte SATA aansluitingen is het niet mogelijk een HD achter de 4870 aan te sluiten. Met kortere videokaarten zou het wel moeten lukken denk ik. Voor langere videokaarten is zonder HD's ironisch genoeg zeker ruimte. Achter de 4870 is nog 3 cm ruimte voor een kaart.
Update 11-05-2011: Tweaker M411007 meldt dat de maximale lengte voor een videokaart 27cm is als je erachter nog een HD wil inbouwen. Ik kan dit niet meer controleren, maar het het komt redelijk overeen met bovenstaande.

De voeding wordt onderin geplaatst. Aan de onderkant is geen gat, de fan van de koeler is dus in de kast. In mijn geval is dit een intake. Je moet dus ook voor enige airflow zorgen ten behoeve van je voeding, waar je normaal gesproken niet bij stilstaat. Voordeel is dat als je zorgt dat er geen stof je kast binnen kan komen, je voeding ook niet direct volstoft.
Update 02-06-2011: Er schijnt nu een ophoging te zijn voor voedingen om onder in de kast lucht aan te zuigen. Dus geen gat onderin.

Er is ruimte voor 3 5'25" bays die van de buitenkant benaderbaar zijn. Voor iedere bay zit een klepje, die je er toolless uit kan halen. Als je een apparaat verwijdert zit je niet met een gapend gat, je kan het frontje gewoon weer terug zetten. Je kan de drives helaas niet toolles vastzetten, je hebt gewoon kruiskop schroefjes nodig.

Er zijn 6 3,5" bays voor bijvoorbeeld hard disks. Zoals eerder vermeld kunnen die in de weg lopen met andere componenten. Het is niet mogelijk om ook maar een van deze bays van de buitenkant te benaderen. Dit kan lastig zijn, zoals in mijn geval met een 3,5" fan controller. Ook is er geen ruimte voor degene met nostalgie die nog een floppy-drive heeft. HD's kun je toolless installeren met de bijgeleverde duimschroeven.
Update 18-11-2010: Er wordt een ssd bracket bijgeleverd. Ik heb hem zelf niet gezien, maar je schijnt hem op de bodem te kunnen plaatsen.

De kast heeft geen mobo tray met een gat om een high-end cpu-cooler te bevestigen zonder het moederbord eruit te halen. Wel jammer, omdat het mij lijkt dat het maken van zo'n gat niet zoveel moeite kost, terwijl het loshalen van het moederbord dat wel is.
Update 18-11-2010: Het gat in de achterkant is toegevoegd, waardoor nu wel eenvoudig een backplate voor een cpu koeler gemonteerd zou kunnen worden.

Aan cablemanagment is gedacht, maar pas toen ze kast af hadden. Je kan je kabels naast de 3,5" bays murwen, en voor de aardigheid hebben ze daar wat rubberen bevestigingsmogelijkheden aangebracht. Het is meer dan niks, en als je er rekening mee houdt, werkt het aardig, maar het is niet zo mooi als bij andere kasten, waarbij je kabels achter de mobo tray kan plaatsen.

Koeling en geluid
Omdat koeling en geluid voor een groot deel met elkaar samenhangen zal ik deze twee aspecten samen behandelen. Eerst zal ik grofweg het geluid behandelen, daarna de koeling.

De kast is niet duur, en dat zie je terug in de mogelijkheden om het geluid te dempen. Die zijn er namelijk niet. De kast is een dun laagje staal, of zoiets, en bovendien vol gaten ten behoeve van airflow. Aan de achterkant is ruimte voor een 120mm fan, aan de bovenkant voor een 140mm, en aan de voorkant nog ruimte voor twee 120mm fans. Ten slotte is aan de zijkant en ruimte opengelaten voor een 120mm fan voor je videokaart. Deze heb ik echter afgeplakt, omdat dit volgens mij alleen maar zorgt voor turbulentie. Ook resoneert de kast nogal. Ik heb nu een SSD, toen ik die nog niet had had ik vaak een paar wetboeken op de kast liggen om de resonantie van de harddisks wat te verminderen.

Meegeleverd met de kast zijn twee Antec tri-cool fans. Een 120mm aan de achterkant, en een 140mm aan de bovenkant. Deze fans functioneren uitstekend, afhankelijk waarvoor je ze gebruikt. Ze kunnen niet via het moederbord geregeld worden,aan iedere fan is echter een schakelaartje verbonden waarmee de fan op drie standen ingesteld kan worden. Dit schakelaartje is helaas op geen enkele wijze van buiten de kast te bereiken. De drie standen zijn low, medium en high. Op low zijn de fans onhoorbaar, op medium goed hoorbaar, en op high maken ze een absolute ***herrie. Tijdens een game maakt dat niet zoveel uit, als je het geluid van de game aan hebt gaan ze daar wel in op, het probleem is echter dat je ze dus niet kan verstellen zonder de kast open te maken. Je wordt dus gedwongen een keuze tussen de standen te maken. De keuze is wel van belang voor het geluids- en koelingsniveau. Ook kan je de fans niet op een fan-controller aansluiten, omdat ze alleen een Molex-connector hebben en geen 3-pins connector.
Ik heb mijn e8400 met de standaard fan-opstelling op 4207mhz gekregen met een max temp van 52 graden (http://gathering.tweakers..._messages/1353706///e8xxx) met een middelmatige koeler. Dit met de fans op high, op low had ik temperaturen van ongeveer 5 graden hoger. Dit is voor louter een verschil in case-fans best een aardig verschil. Maar ik kon in de kamer ernaast, met een gipswandje ertussen, bijna niet slapen tijdens de 8 uur Orthos test door het constante geruis van de fans. Dit geeft wel een indicatie denk ik van de herrie die ze afgeven op high.
Ik heb daarom zelf wat andere fans erin gezet. In plaats van de 140mm heb ik een Revoltec Airguard gemonteerd, en in plaats van de achterste tri-cool een Scythe slip-stream. De tri-cool heb ik voorin op low gezet, en daarbij heb ik eenzelfde slipstream gezet. Idee daarachter is natuurlijk om de lucht van vooronder naar achterboven te sturen. Dat werkt perfect, mijn gpu's komen niet boven de 85 graden uit, en mijn cpu op 4 ghz niet boven de 50 graden. Door de fancontroller maakt het alleen geluid als ik dat wil, bij benchen en gamen dus.

Update 11-05-2011: Het schijnt dat de voeding tegenwoordig kan aanzuigen van onderen, dat zal de koeling waarschijnlijk iets ten goede doen. Ik kan het helaas niet voor jullie testen.

Modbaarheid
Ik doe er niet aan, omdat ik eigenlijk het minimalistische uiterlijk al wel gaaf vind, en bovendien absoluut geen zin heb in het werk dat daarbij hoort.
Niettemin is de kast juist door de soberheid erg geschikt voor een eigen interpretatie,anderen hebben al hele mooie dingen laten zien, bijv:
http://gathering.tweakers..._messages/1384535///antec

Overige opmerkingen
Aan de voorkant zit een stoffilter die perfect al het stof tegenhoudt dat door de voorkant binnenkomt, hetzij door fans, hetzij door onderdruk. Beetje jammer dat het stof vervolgens door de zijkant toch kan binnenkomen, maar dat kun je voorkomen (bijv. door af te plakken:P).
De aan/uit knop en de reset-knop voelen een beetje goedkoop aan. Ze voldoen verder prima, maar veel speling, terwijl het maar hele kleine knopjes zijn.
De pci sloten aan de achterkant zijn helaas niet toolless te gebruiken. Je hebt een kruiskop nodig om de metalen plaatjes te verwijderen. Je kan de plaatjes wel weer terugzetten, je hoeft ze dus niet af te breken.
De zijkanten zijn wel toolless afneembaar, met duimschroeven.
Tot slot, ik krijg vaak de vraag of de Scythe Mugen erin past, en ja, deze past, met een ruime marge van ongeveer 2 centimeter.

Prijs
De prijs is waarschijnlijk het grootste pluspunt aan deze kast. Op dit moment kost de kast om en nabij de 50.-. Dit is een schijntje voor wat je krijgt. Het is waarschijnlijk de meest high-end kast die je kan kopen voor een low-end prijs.

Conclusie
Voor een luttele 50,- koop je een kast die ruimte biedt voor een redelijk uitgebreid systeem, en een perfect strak uiterlijk. Er is ruimte voor een set-up met twee videokaarten drie harde schijven. Meer kan dan ook echt niet.
De koelingsmogelijkheden zijn uitmuntend. Juist doordat de kast geen aandacht besteedt aan geluidsdemping is de gehele voorkant te gebruiken als intake, en achter is meer dan voldoende ruimte voor outtake. Ook de standaard koelingsmogelijkheden kunnen een ruime overclock helpen koel te houden.
De lage prijs zie je terug in de minimale afwerking aan de binnenkant, de gebrekkige mogelijkheden tot cablemanagment en de matige geluidsdemping.

Update samenvatting:
Van nieuwere versies van de Antec 300 die ik heb gezien heeft Antec zo te zien de volgende zaken veranderd:
- Een gat achter het moederbord, zodat het voor high-end cpu koelers niet langer nodig is om het hele moederbord eruit te halen.
- Tegenwoordig wordt er een SSD bracket meegeleverd, zodat je niet zoals ik de SSD los in je kast hoeft te leggen. Je kan hem nu bovendien ook bevestigen op de bodem van de kast.
- Tweaker M411007 signaleerde dat er in de bodem ruimte is gemaakt voor voedingen om lucht aan te zuigen van buiten. Uiteraard is dit een grote verbetering van de kast.
Misschien zijn er meer, maar deze zijn mij opgevallen. Mocht je meer hebben gezien, of is er iets nieuws, hou me op de hoogte. De comments hieronder zie ik niet elke dag, voor een snellere tip, please DM.

Gebruikt in combinatie met:

Bekijk alle afbeeldingen:

Heb jij ook een Antec Three Hundred?

Deel je ervaringen en help andere tweakers!

Schrijf review

Reviews door de redactie

Populaire reviews door gebruikers

Vraag & aanbod

Reacties (31)

Wijzig sortering
Het fancontroller blokje van de bovenste 140mm fan is overigens wl buiten de kast te brengen, via het kabelmanagement gedeelte via de bovenste 3,5" bay, als je deze niet gebruikt of er een korte fancontroller in hebt, kan je hem aan de rechterkant naar buiten brengen (kabeltje dus tussen de 'deur' en de kast zelf klemmen). Ik weet niet of dit ook met de achterste 120mm mogelijk is, aangezien ik die eruit gehaald heb ;-).

Gat voor voeding beneden heb ik niet, gat in mobotray wel en 2,5"SSD ding ook.
Het gat voor de voeding heb ik zelf maar geboord ;-).

[Reactie gewijzigd door IceBlackz op 12 mei 2011 16:34]

Gat voor voeding beneden heb ik niet, gat in mobotray wel en 2,5"SSD ding ook.
Het gat voor de voeding heb ik zelf maar geboord ;-).
Volgens mij heb je dat 'gat voor voeding' verkeerd op gevat. Ook bij de laatste uitgaves van deze kast zit er geen gat onderin waardoor de voeding lucht van buiten zou kunnen aanzuigen .Wat er nu wel onderin zit is een soort van verhoging(2a3cm vanaf de bodem) zodat je de voeding nu ook met de fan naar beneden kan plaatsten. Maar hij blijft dus gewoon lucht aanzuigen vanuit de kast.

Lijkt me ook het meest logische ,omdat de lucht onderin toch al veel koeler is,en je hoeft geen extra stoffilter te plaatsen :)
Dank, zoals gezegd heb ik de kast dus zelf niet met deze feature. Zal het aanpassen.
Kennelijk heb je de post van M411007 in 'productreview: Antec Three Hundred review door Sebedees' verkeert begrepen, en dat ook zo verwerkt in je review. IceBlackz op zijn beurt is weer afgegaan op hetgeen wat jij in je review schrijft,en heeft zodoende een gat onder in zijn kast gemaakt. Er staat toch echt 'ruimte onder de voeding',niet gat in de kast :P

[Reactie gewijzigd door pcgek op 3 juni 2011 10:50]

Tsja, dat ik dat verkeerd heb gelezen moet je me maar vergeven, als het goed is staat geval het nu goed.

[Reactie gewijzigd door Sebedees op 5 juni 2011 23:29]

Is voor mij geen probleem hoor,maar de lezer moet natuurlijk wel goed genformeerd zijn na het lezen van een review :)

[Reactie gewijzigd door pcgek op 5 juni 2011 23:53]

Al geruimte tijd in bezit van deze kast, zoals al vermeld is de reset knop gewoonweg te klein. Tenzij je flink lange nagels hebt dan zul je iets als een pen of dergelijke moeten gebruiken om het knopje ver genoeg in te kunnen drukken.

Ook is de kast geen lichtgewicht, zelfs het zakje met de thumbscrews is al aardig wat gewicht, maar het zijn ook wel belachelijk veel thumbscrews, snap dan ook dit niet:
HD's kun je niet toolless installeren, je moet gewoon met een kruiskop de schroefjes bevestigen.
Dat kun je wel, op die manier heb ik 5 van de 6 schijven erin gezet (en een fancontroller), in de handleiding staat bij de 3.5" bays ook vermeld "thumbscrews" bij de 5.25" staat wel gewoon "screws", was onder de indrukt dat hier ook thumbscrews voor waren bijgeleverd, maar kan het zakje met deze thumbscrews niet meer weer vinden.
In het demo filmpje op antecs site word wel weer 9 bays with thumbscrews aangegeven dus ik neem aan dat de handleiding het simpelweg verkeerd vermeld.
Voor het plaatsen van het moederbord zelf, de case fans, en de pci kaarten is overigens wel een schroevendraaier vereist.

Antec levert trouwens ook een 5.25" naar 3.5" bracket voor deze case.

Voordelen van deze kast: Goed, Goedkoop, Geen scherpe randen, Kabel management (zij het nogal simpel), veel ruimte, Stoffilters (welke 'toolless' bereikbaar zijn)
Nadelen Geen uitneembare backplate, zwaar, door floor mounted PSU kan je problemen krijgen met kabellengte, te klein resetknopje, schijven worden direct op het metaal geschroefd (nogal resonantie gevoelig).
Zijn er ook verkooppunten in Nederland die deze brackets leveren? Zou namelijk best wel graag 1 3,5" bay hebben voor mijn cardreader.
Ik heb die van mij nu over. Zie foto voor welke ik bedoel. Laat maar per DM weten als je genteresseerd bent.
leuke review,

ik heb de kast zelf ook. gewelding ding koelt zeer goed als je 12cm fans in het voor paneel zet.
nadeel vind ik de geleverde koelers deze hebben op medium al redelijk lawaai.
met name de 14cm fan aan de bovenzijde. en je zult er waarschijnlijk geen graka met 2 cores in kunnen stoppen maar het blijft gewoon een mooie strakke kast die goed zijn ding doet.

overigens heb ik geen problemen met de aanknop deze voelt mijns in ziens degelijk aan. maar de resetknop is gewoon te klein.
Ik heb deze kast zelf ook en ervaar geen problemen met de aan/uit knop. Hoewel de reset erg klein is.

Maar waarom zou je er geen graka met 2 cores in kunnen doen? Aan de zijkant zit nog ruimte voor een extra 12 cm fan die dan precies voor je graka komt te zitten. Lijkt mij geen probleem. Zelf heb ik er een ATI Radeon 5850 in zitten dus weinig warmte problemen. Voorkant 2 12 CM fans.

De 14 cm fan maakt inderdaad heel veel kabaal maar maakt genoeg airflow op low voltage en dan is die zo goed als niet te horen. Wel een mis vind ik dat er geen ruime is om achterop je moederbord te kunnen komen.

Aan de zijkant heb ik een stuk horengaas geplakt en daar een fan op geschroeft om als filter te dienen.
Het probleem is niet de breedte maar de lengte van een graka met twee cores. Die komt tegen de 3,5"bays aan. de 5970 is bijvoorbeeld een behoorlijk stuk langer dan jouw 5850.

De aan/uit knop functioneert wel, maar jij voelt gewoon goedkoop plastic aan, in tegenstelling tot de rest van kast.
Zou er zo'n Scythe Mugen 2 Rev. B processor koeler erin passen?
Yep, heb ik er zelf inmiddels ook in zitten, past makkelijk.
Ik heb denk ik de nieuwe versie van deze kast, ik heb nl wel een gat aan het mobo tray. Wel raar dat ze dat er eerst niet in hebben gedaan...
Ik heb dan ook de nieuwere versie, bij mij zit er ook een gat
Bij mij was het gat in de mobo tray echter net te klein waardoor ik het moederbord er alsnog af moest halen om een nieuwe cpu-koeler te installeren (ik heb een asrock 870 extreme3)
Verder is het inderdaad een geweldige kast

[Reactie gewijzigd door alexthegrat op 11 mei 2011 23:26]

Weet iemand toevallig of hier een Sapphire HD5770 in past?
Hoe is het mogelijk om hier een 3,5 inch sd-kaart lezer in te bouwen? Er zijn geen 5.25 inch sd-kaart lezers te koop. Niet voor een normaal tarief.
Op zich wel, maar je hebt een bracket nodig naar 5'25 inch. Als je er een zoekt heb ik er nog wel eentje voor liggen. Er zit geen 3,5" slot in die je kan bereiken van de voorkant.
Ik heb aan de zijkant een stuk afzuikapfilter bevestigt aan de binnenkant, een keer per maand blaas ik de filters schoon en de pc zelf hoef ik nooit schoon teblazen.

Prima kast.
Ik gebruik de fan opening in de zijkant van de kast helemaal niet(verstoort toch alleen maar de luchtstroom). Die heb ik afgedicht met een deksel van een cdhoesje,en past precies.Kan gewoon vastgezet worden met dezelfde schroefjes als waar je een fan mee vastzet.Je moet natuurlijk wel even voorboren,en er op letten dat je de schroefjes niet te vast draait. :)
Het reset knopje vind ik geen nadeel. Je hoeft toch niet dagelijks te resetten? Ik tenminste niet :) Beter dan dat je hem steeds per ongeluk indrukt
Verkopen deze kast nu ook bij de winkel waar ik werk, en moet zeggen dat het inderdaad als een erg leuk kastje uitziet voor de prijs van ongeveer 50 euro. Coolermaster Centurion 5 is denk ik nog wat degelijker als deze die ook al voor 50 euro te vinden ( was overigens ) maar vind persoonlijk de strakke voorkant van de Antec 300 toch net wat mooier, en net wat verbeterde airflow mogelijkheden


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn



Nintendo Switch Google Pixel XL 2 LG W7 Samsung Galaxy S8 Google Pixel 2 Sony Bravia A1 OLED Microsoft Xbox One X Apple iPhone 8

© 1998 - 2017 de Persgroep Online Services B.V. Tweakers vormt samen met o.a. Autotrack en Hardware.Info de Persgroep Online Services B.V. Hosting door True

*