De Samsung Galaxy Note 9 is een top telefoon die aan alle verwachtingen voldoet. Qua rauwe rekenkracht en accuduur behoort hij tot de besten. Daar staat wel tegenover dat de gemaakte stap ten opzichte van vorig jaar beperkt en de prijs duizelingwekkend hoog is.
Pluspunten
Rauwe rekenkracht
Lange accuduur
Goede bouwkwaliteit
Geweldig scherm
Goede camera
Minpunten
Hoge prijs
Fors gewicht
Niet afgeronde hoeken
In dagelijks gebruik beperkte stap voorwaarts
Allereerst begin ik met een klein stukje proza over hoe ik aan de telefoon kom, welke telefoons ik heb gehad en waarmee de telefoon dus wordt vergeleken en tenslotte iets over mijn gebruik en verwachting van een nieuwe telefoon. Vind je het te langdradig kun je hier doorklikken naar de echte review en hier naar de conclusie.
Inleiding
Een tijdje geleden kreeg ik een mailtje van Tweakers Concepts met als onderwerp "Samsung Galaxy Note9". Nu had ik eerder die week wel aan een poll meegedaan dus ik verwachte eigenlijk een mailtje in de trend van: Begin deze week heb je de poll ingevuld om kans te maken op de Samsung galaxy Note9. Helaas heb je niet gewonnen. Om de pijn iets te verzachten hebben we via webshop X een korting van Y kunnen regelen waardoor je alsnog de Galaxy Note9 kunt aanschaffen.
Maar niets was minder waar; in het mailtje stond: "Begin deze week heb je de poll ingevuld om kans te maken op de Samsung galaxy Note9. Nou heb ik geweldig nieuws voor je! Jij bent de gelukkige en heb de Samsung galaxy Note9 gewonnen! Gefeliciteerd!"
Mijn vrouw heeft me nog nooit met een mond vol tanden zien staan maar dit was toch echt de eerste keer en met een goede reden dus!
Historie met telefoons
In mijn mobiele leven heb ik telefoons gehad van slechts 2 merken, Nokia (/Microsoft) en Samsung. Allereerst begon ik met de Nokia 3410 en via een Samsung D600 kwam ik bij mijn eerste echte smartphone terecht de Nokia N95 8GB. Na een uitstapje naar de relatieve exoot de Nokia N900 en de Nokia N8 kwam ik uiteindelijk bij mijn eerste Android telefoon terecht: de Samsung Galaxy Note 2.
Nu bleek dit geen heel lang gelukkig leven beschoren, binnen 2 weken gleed de telefoon uit mijn zak en belandde op de grond; het scherm had wat schade opgelopen maar werkte nog naar behoren. Helaas trof het noodlot mij binnen 2 weken daarna nogmaals en was het scherm echt flink gehavend. Omdat het scherm nog steeds werkte (en omdat ik als student mijn geld wel aan andere dingen wilde besteden) heb ik het scherm niet laten repareren en heb ik de 2 jaar van mijn abonnement uitgezeten.
Omdat ik de Note 2 toch wat groot vond, ik graag terugwilde naar het oude vertrouwde Nokia en ik zeer gecharmeerd was (/ben) van Windows Phone heb ik toen de stap naar de Lumia 930 en vervolgens de Microsoft Lumia 950 gemaakt; beiden telefoons waar ik erg blij mee was. Wegens het langzaam uitsterven van Windows Phone/ Windows 10 Mobile ben ik in november vorig jaar toch maar weer overgestapt naar Android en heb ik voor de Samsung Galaxy S8 gekozen, na lang wikken en wegen tussen deze, de Nokia 8 en de toen net gelanceerde iPhone X.
De reden dat ik voor de S8 ben gegaan was vrij rationeel; de iPhone X was me echt te duur en in vergelijking met de Nokia 8 won de S8 het op een aantal vlakken: de bezel was een fors stuk kleiner en het algehele uiterlijk vond ik een stuk mooier en last but not least was de aanbieding met een abonnement waar ik gebruik van kon maken voor de S8 een heel stuk beter dan voor de Nokia, dus had ik mezelf verblijd met de S8.
Ik moet meteen toegeven dat de S8 mij helemaal niet tegenviel en dat nog steeds niet doet. Ik was dan ook nog niet van plan te upgraden naar een nieuwe telefoon (tenzij de lang verwachtte Nokia 9 eindelijk uit de doeken zou worden gedaan) totdat ik de Note 9 dus tot mijn beschikking kreeg. Doordat de S8 en de Note 9 zoveel op elkaar lijken, zowel qua uiterlijk als qua software zal ik dan ook veelvuldig de vergelijking tussen deze 2 trekken. Ook komt het daarmee tot een vergelijk van een telefoon met een SoC van 1 generatie oud en een met een SoC van de huidge generatie.
Dagelijks gebruik
Allereerst ben ik geen gebruiker die echt zware dingen op een telefoon doet; gamen of extreem veel video kijken doe ik bijvoorbeeld niet, zelfs muziek luisteren doe ik nog op mijn oude vertrouwde iPod Classic. Mijn hoofdzakelijke gebruik bestaat uit browsen, het gebruik van nieuws apps, af en toe wat facebook en zakelijk gebruik (mail, agenda en skype for business). 's Ochtends gaat de telefoon ca 06:15 van de lader af en wordt dan vrij lang gebruikt voor voornoemde apps. Vervolgens zit ik ca 45 minuten in het openbaar vervoer waarin de telefoon vrijwel continu gebruikt wordt. Op mijn werk ligt mijn telefoon meestal op mijn bureau en gebruik ik de telefoon vrij frequent voor whatsappjes en updates lezen op nieuwsapps.
Dit doe ik allemaal op een gemiddelde lichtsterkte (automatisch gereguleerd door de telefoon).
Featureset
Op 9 augustus was het zover, door Samsung werd de reeds verwachte Note 9 aangekondigd!
De telefoon beschikt over een 6,4 inch scherm met een resolutie van 2960x1440 (516 ppi) en een Exynos Octa 9810 Soc.
De versie die ik het mogen ontvangen heeft de beschikking over 8GB RAM geheugen en 512GB opslag.
Voor het schieten van plaatjes beschikt de telefoon over 2 12MP camera's waarbij er 1 standaard een 2x vergroting van de andere heeft. Daarnaast heeft de frontcamera een resolutie van 8MP.
De accu beschikt over 4000mAh wat weer een stukje groter is dan de andere modellen van Samsung.
Verder zijn er nog enkele speciaal te noemen features:
In Nederland wordt de Note 9 standaard als hybride dual-sim toestel geleverd. Dit betekend dat je kan kiezen uit 1 nano sim en 1 micro-sd kaart of 2 nano sim kaarten. Gezien het toestel al een opslag van 512GB heeft lijkt een micro-sd kaartje voorlopig niet nodig.
Een andere unieke feature voor deze Samsung reeks is de S-pen. Ditmaal is deze geüpdatet met bluetooth verbinding waardoor ook op afstand commando's gegeven kan worden zoals het nemen van een selfie.
Tenslotte is er de mogelijkheid om Dex te gebruiken zonder apart kastje. Ik ben hier erg benieuwd naar maar helaas heb ik op dit moment nog geen USB C naar HDMI kabel tot mijn beschikking om dit te testen.
Zoals uit de specificaties al afgeleid kan worden is dit echt een flagship model. De snelste Samsung Exynos processor, bakken RAM en ROM en een aantal leuke nieuwe features. Daarom waardeer ik de featureset met 5/5 sterren!
Uitpakken
Eindelijk was het zover; ik mocht de telefoon dan eindelijk uitpakken! De volgende foto's spreken natuurlijk voor zich.
Ook zaten er natuurlijk wat accessoires bij
Op de foto is te zien:
Een micro USB naar USB-C verloop
Een USB-C naar USB A verloop
Een 5V/2A USB charger
2 nieuwe S-Pen puntjes
Een pin om de SIM (en Micro-SD) tray te verwijderen
Een tang om de nieuwe S-pen puntjes te vervangen
en Natuurlijk de S-Pen zelf!
Daarnaast zitten er ook een set AKG in-ear oortjes bij en een USB-C kabel (beiden niet afgebeeld)
Design
De eerste reactie was: "Zo dat is een flinke telefoon". Het is natuurlijk een forse telefoon als je van een telefoon als een S8 komt. Als je vanaf een S8+/S9+/ Note 8 komt zal de stap natuurlijk een stuk kleiner zijn.
Zie hieronder voor een vergelijk tussen een S8 en de Note 9
Als ik vervolgens de telefoon bestudeer is duidelijk te zien dat het familie is van de eerder genoemde telefoons: Glazen voor en achterkant, diep zwart toestel, scherm dat de volledige breedte beslaat en virtueel geen bezels aan de zijkant doordat het scherm in de gekromde Samsung "edge" eindigt.
Wat ook gebleven is: de smalle gleuf tussen het beeldscherm en de behuizing, in mijn tijd met de S8 is wel gebleken dat hier regelmatig wat vuil in blijft hangen en ook bij de Note 9 is dat best mogelijk.
Er zijn echter ook (naast de grootte) een aantal verschillen te merken, de vingerafdrukscanner bevindt zich bijvoorbeeld niet meer naast de camera maar er een stukje onder, vooral door het formaat van het toestel is dit erg fijn, waar ik eerder constant moest voelen of ik op de scanner zat (en vaak daarbij over het glas van de camera ging) voelt het bij de Note 9 een stuk vanzelfsprekender.
De bezels aan de boven en onderkant zijn iets smaller geworden en het metalen frame waaraan de glazen voor- en achterkant vastzitten is iets vlakker gemaakt, hierdoor voelt de telefoon iets minder smooth aan dan de S8.
Waar de plaatsing van de vingerafdrukscanner een groot voordeel is heeft het toestel ook een behoorlijk nadeel, de 4 hoeken van het toestel zijn een stuk scherper dan bij de S8. Hierdoor valt hij bijvoorbeeld minder mooi in je broek, wat al een nadeel is bovenop de extra grootte.
Links de Note 9, rechts de S8, er is te zien dat er punten in de spijkerstof ontstaan
Natuurlijk blijft het gewoon een erg mooi toestel, het heeft erg goede punten (ook de reden waarom ik in het verleden voor de S8 heb gekozen) maar door een paar mindere puntjes is het oordeel voor dit onderdeel toch 4/5 sterren.
Bouwkwaliteit en afwerking
Als je de Note 9 uit de verpakking haalt voelt het meteen als een stevige telefoon. Met zijn iets meer dan 200 gram legt hij een behoorlijk gewicht in de schaal maar je krijgt er een erg stevige telefoon voor terug. Nu was dit bij de S8 ook al prima in orde en steviger dan stevig is natuurlijk niet mogelijk.
200 gram is voor een telefoon echter wel behoorlijk zwaar, wanneer je hem bijvoorbeeld in je broekzak heb zitten (zoals ik in principe altijd heb) voelt het toch wel erg zwaar. Door zijn forse gewicht en grootte ben ik wel steeds erg bang om hem te laten vallen (wellicht met het verleden in het achterhoofd) want hoewel de telefoon erg degelijk aanvoelt, het laten vallen van een telefoon met glazen voor en/ of achterkant zal er vrijwel zeker voor zorgen dat er barsten ontstaan.
Nu vermoed ik eigenlijk dat alle topmodellen van de verschillende merken geen punten laten vallen op de stevigheid maar deze telefoon voelt erg degelijk en stevig; daarom 5/5 sterren!
Naar de testbank!
Benchmarks
Om een theoretisch verschil tussen de Exynos 9810 en de Exynos 8895 duidelijk te maken heb ik allereerst een aantal benchmarks gedraaid en de uitkomsten hieronder neergezet. Bij alle afbeeldingen geldt: De S8 staat links, de Note 9 rechts.
3DMark Sling Shot Extreme
AnTuTu 3DBench
Geekbench 4
Rekenkracht
Voor de rekenkracht vergelijk ik de 3DMark Physics scores, de AnTuTu CPU scores en de Geekbench scores.
Zoals te zien is in de 3DMark Physics scores ligt deze score minder dan 10% hoger. Ook bij de AnTuTU CPU score ligt deze minder dan 20% hoger. Als je echter naar de Geekbench scores kijkt zie je dat zowel de single core (ruim 85%) als de multi core score (bijna 35%) een stuk hoger is. Gezien ik de CPU van de 8895 als een prima vlotte CPU beschouwde geeft dit wel aan dat de 9810 een prima CPU heeft en qua rauwe rekenkracht meekan met de top.
Grafische Kracht
Hiervoor kijk ik naar de 3DMark score, de AnTuTu GPU score en de Geekbench Renderscript score.
Hierbij lijkt bij de eerst genoemde de GPU 40-50% sneller te zijn, bij Antutu lijkt dit met 25% al iets minder te zijn; bij de Geekbench Renderscript komt er echter een score uit die juist bijna 20% lager ligt dan bij de S8. Helaas heb ik niet kunnen achterhalen waar deze verschillen aan liggen.
Geheugen
Hiervoor kan ik alleen naar de Mem score van AnTuTu kijken; hieruit blijkt dat de score van de Note 9 iets hoger is maar niet significant.
Bereik
Voor deze test heb ik een aantal tests gedaan met de app speedtest. Telkens was het vergelijk tussen de S8 en de Note 9 met allebei een Vodafone 4G Nano SIM naar steeds tegelijkertijd dezelfde ontvangende server. Er is een aantal keren getest met wifi en 4G naar verschillende ontvangende servers.
Links de resultaten van de S8, rechts de Note 9
Uit de resultaten blijkt dat er geen significant verschil is aan de download kant tussen de 2 toestellen maar het lijkt wel alsof de S8 (Of de modem van de Exynos 8895) hier vrijwel continu iets sneller is in het uploaden dan de Note 9, een reden hiervoor kan op dit moment niet worden gegeven.
Mede omdat er hier geen opzienbarende resultaten gehaald (kunnen) worden beoordeel ik dit punt met 4/5 sterren.
Dagelijks gebruik
Naast het uitvoeren van benchmarks waarin de theoretische kwaliteiten naar voren komen is het misschien nog wel belangrijker om deze kwaliteiten in de praktijk te bekijken.
Gebruiksgemak
Na wat wennen aan de grootte van de telefoon valt na 2 weken niet meer op dat de telefoon een flinke slag groter is dan de S8; de S8 voelt nu juist als een behoorlijk kleine telefoon. Wel merk ik dat op het moment dat ik ermee bel ik toch wel een flink apparaat aan mn oor houdt.
Tijdens het gebruik van de telefoon heb ik echter geen last van het formaat, ik kan vrij eenvoudig navigeren zonder dat ik een 2e hand hoef te gebruiken al merk ik dat ik onbewust automatisch toch wel mijn 2e hand extra gebruik maar dit ervaar ik niet als storend.
Wel heb ik het idee dat ik eenvoudiger de vingerafdrukscanner bereik dan dat ik het bij de S8, hierdoor grijp ik hier sneller naar en deze werkt zonder problemen en ontgrendeld het toestel snel.
In het dagelijks gebruik merk ik dat ik van de S-Pen eigenlijk geen gebruik maak en het voor mij meer een gimmick is. Ik heb er enkele keren een selfie mee gemaakt en in het begin wat tekeningetjes maar dat was meer om uit te proberen hoe het werkte (prima overigens). Gezien de telefoon qua software vrijwel gelijk is aan mijn S8 ga ik hier niet dieper op in; er zijn voldoende voor en tegen argumenten voor Android en/ of de Touchwiz skin maar voor mij werkt het prima en laat ik het daarbij, wel wil ik nog aantekenen dat de Samsung Assistant Bixby soms hinderlijk aanwezig is, met name doordat er een dedicated knop voor is waarop bij het vastpakken eenvoudig geduwd kan worden. Daarnaast is er niets in het gebruiksgemak dat echt er boven uitspringt, daarom beoordeel ik dit met 4/5 sterren.
Stabiliteit en betrouwbaarheid
De Note 9 doet wat je van een modern flagship mag verwachten; qua haperingen of crashes is er op dit moment nog niets voorgekomen. Wel moet ik hierbij aantekenen dat ik hier ook geen problemen mee heb gehad in de tijd dat ik de S8 bezat en eigenlijk mag ook niets minder dan de volledige score van een flagship als deze verwacht worden.
Hierbij waardeer ik dit dus met 5/5 sterren!
Snelheid telefoon
Zoals in het begin van deze review reeds aangegeven ben ik geen super zware gebruiker van de telefoon. Hierdoor werkt eigenlijk alles wat ik gebruik zeer soepel en voelt de telefoon telkens zeer vlot aan. Als ik het echter vergelijk met mijn 1 jaar oude S8 vind ik de stap voorwaarts echter niet heel groot. Wellicht had ik teveel verwacht of was ik reeds verwend met de S8.. Als ik de 2 telefoons naast elkaar leg en dezelfde acties laat uitvoeren zie je dat de Note 9 iets sneller is maar in het dagelijks gebruik merk je dit echter niet.
Bereik
Dit is een lastig punt om iets over te zeggen in de dagelijkse praktijk. In principe doet de telefoon natuurlijk wat hij moet doen; hij belt en 4G werkt naar behoren. Maar welke telefoon van tegenwoordig doet dat nu niet? Als ik kijk naar mijn testperiode heb ik 1x gehad dat de telefoon na geen bereik te hebben gehad (Theater) niet heel snel een verbinding opzette nadat ik buiten stond, toen heb ik handmatig de telefoon opnieuw opgestart. Verder heb ik hier in de afgelopen periode geen opmerkelijke zaken aan ontdekt en daarom beoordeel ik dit onderdeel met 4/5 sterren, oftewel gewoon goed.
Accuduur
Eerder in de review heb ik aangegeven wat mijn dagelijkse gebruik van een telefoon is. Hoewel ik geen zware gebruiker ben merk ik wel dat mijn telefoons aan het eind van de dag vaak toch bijna op zijn (max 20% over). Vermoedelijk heeft dit te maken met de AMOLED schermen; in mijn gebruik maak ik vaak gebruik van apps met een witte achtergrond wat voor AMOLED schermen vaak een redelijke belasting voor de batterij is.
Nu de Note 9 een accu van 4000mAh heeft hoopte ik toch een stap te kunnen maken naar niet elke dag opladen. Helaas blijkt dit nog een stap te ver. Ik merk dat ik meer batterij overheb dan bij de S8 maar dit is niet dermate veel dat ik er nu een 2e dag mee uit zou moet kunnen zingen. Als ik het echt wil kan ik de batterijbesparingsmodus aanzetten; dit zorgt er voor dat het over het algemeen mogelijk is om 2 dagen met de accu te doen. Daarmee ontdoe je de telefoon echter van zijn volledige kracht, dan leg ik de telefoon toch liever 's nachts aan de lader.
Een kleine aantekening hierbij is wel dat bij een vergelijkbaar gebruik de accuduur lijkt te fluctueren. De ene keer verwacht ik op een moment op ca 75% te zitten en heb ik nog maar 60-65% en de andere keer heb ik nog juist meer dan 80%.
De accuduur is dus zoals te verwachten is met de meeste high-end telefoons en misschien een beetje beter maar helaas is het voor mij nog niet mogelijk om er 2 dagen volledig gebruik van te kunnen maken.
Daarom 4/5 sterren.
Scherm
Persoonlijk was ik bang dat het scherm wellicht een issue zou vormen door de lagere DPI tov mijn oude S8. Na 2 weken gebruik kan ik zeggen dat de lagere DPI bij dezelfde resolutie totaal geen probleem is. Door de grootte van het scherm is de scaling zelfs beter en heb ik meer informatie op mijn scherm dan dat ik voorheen bij mijn S8 had.
Qua kleuren en helderheid is dit toestel top of the bill, maar overstijgt hij op het eerste gezicht de kwaliteit van de S8 niet. Wel kan ik mij van mijn eerdere telefoon herinneren dat de maximale helderheid soms niet voldoende was in de felle zon maar daar hebben deze Samsungs geen last van.
Een persoonlijk nadeel; als ik 's avonds in bed nog wat lees blijft het scherm, op de minimale stand nog steeds best fel, ook al heb ik het blauw licht filter aan staan.
Al met al vind ik het scherm echter van topkwaliteit en beoordeel ik deze met 5/5 sterren!
Conclusie dagelijks gebruik
De Note 9 voldoet aan al mijn eisen voor gebruik en misschien zelfs wel meer. Prima snelheid van de telefoon, ruim voldoende accuduur, goede bouwkwaliteit en geweldig scherm zijn goede punten van deze telefoon.
Camera en Beeldkwaliteit opname
Toen ik de telefoon net binnenhad ben ik een dagje naar de dierentuin gegaan en heb ik een concert bezocht. Daar heb ik onderstaande foto's gemaakt.
Zoals in de foto's te zien is levert de camera foto's in levendige kleuren af, zijn de foto's in een donkere ruimte prima van kwaliteit en ook bij inzoomen blijven de fijne details goed zichtbaar (zie bijvoorbeeld gebouwen op de laatste foto).
Naast de normale camera functies heeft de camera ook een 960fps super slowmo functie. Zo is het bijvoorbeeld leuk om een filmpje van een wegvliegende vlinder te maken in de dierentuin en bij het terugkijken zorgt dit voor echt leuke filmpjes.
Een andere leuke feature is het maken van een selfie door op het knopje van de S-pen te drukken. Hierdoor hoef je niet met heel veel moeite een 2e arm uit te steken om een foto te maken (waarbij je er altijd slecht op terecht komt).
Maar kan je zo een selfie maken.
Hieruit komt de volgende selfie:
Ik vind de kwaliteit van de gemaakte foto's erg goed. Foto's worden snel gemaakt en er zijn leuke extra features mogelijk, daarom geef ik de camera 5/5 sterren!
Prijs
Tja en dan komen we na alle gloria en wat kleine minpunten eindelijk bij het grote heikele punt van deze telefoon; de prijs...
Waar ik in mijn inleiding al aangaf de iPhone X echt te duur te hebben gevonden met een adviesprijs van €1159,- (zelfs inclusief een 2-jarig abonnement moest er flink worden bijbetaald) heeft deze versie van de Note 9 deze adviesprijs zelfs nog weten te overtreffen met een prijs van €1249,-. Ik herhaal het nog maar even: twaalfhonderdennegenveertig euro...
Nu krijg je hier natuurlijk een prachtige telefoon voor en zal de prijs na de introductie nog een flink stuk zakken; dit zou voor mij echt de reden zijn om deze telefoon persoonlijk niet te kopen.
Als we het dan vergelijken met enkele andere toestellen van Samsung is te zien dat de S9, S9+, S8 en S8+ repectievelijk ca €665, €570, €785,- en €720,- goedkoper zijn*. Zoals eerder in de review aangegeven is voor mij de stap voorwaarts dermate beperkt dat ik persoonlijk ook met een van de andere toestellen af zou kunnen (zelfs in de 64GB varianten die je zelf kan uitbreiden) en daarmee dus een telefoon kan aanschaffen voor tussen de 37% en 54% van de adviesprijs van de Note 9.
Omdat ik de prijs toch erg fors vind voor deze telefoon in vergelijking met andere, redelijk vergelijkbare, telefoons geef ik dit onderdeel slechts 2/5 sterren.
* Op 22/8 de laagste Pricewatch prijzen gepakt van winkels met >50 reviews
De telefoon voelt goed stevig en degelijk aan en ziet er naar mijn mening(zoals we de laatste jaren gewend zijn van Samsung) erg goed uit. Ook over de snelheid van het toestel ben ik meer dan tevreden en de accu gaat weer langer mee dan voorheen. Het scherm laat weer prachtige plaatjes zien en de camera's zorgen er voor dat ook de foto's goed worden vastgelegd.
Waar ik de telefoon eerst erg fors vond merk ik na 2 weken dat ik het steeds normaler begin te vinden, de telefoon voelt minder groot en mn vorige telefoon voelt eigenlijk behoorlijk klein, oftewel je went erg snel aan het formaat.
Er zitten echter ook wel een nadeel aan de telefoon: allereerst is er de naar mijn mening beperkte stap voorwaarts In dagelijks gebruik in vergelijking met mijn telefoon van 1,5 jaar oud. Beide telefoons voelen in mijn gebruik nog voldoende vlot aan en ik zou zelf nooit voor een upgrade gegaan zijn.
Tenslotte eindigen we met het voornaamste minpunt van deze telefoon, de prijs. Waar de adviesprijs bij €1249,- begon zie ik dat de prijs nu richting de €1000,- begint te dalen maar naar mijn mening blijft dat nog steeds veel en veel te veel geld voor een telefoon.
Algemene beoordeling
Na alle zaken afgewogen te hebben en alle plus en minpunten tegen elkaar afgezet te hebben wordt het eindoordeel voor de Samsung Galaxy Note 9...... 4/5 sterren!
Fotocredits van foto's die niet met de Note 9 zijn genomen gaan naar gallery: Khaleesi
Functioneel en analytisch
Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie.
janee
Relevantere advertenties
Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht.
Ingesloten content van derden
Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden.