LG UltraGear 32GK850G Zwart Review

4 juni 2018, laatste update op 4 juni 2018, 254 views Rapporteer
Testpanel +1

De LG 32GK850G is een mooi game scherm. De resolutie geeft een hoop extra schermruimte, ook voor serieuzer gebruik. De hoge refreshrate in combinatie met de G-Sync ondersteuning maakt het scherm geschikt voor gaming. De Sphere lighting op de achterkant heeft een hoog gadget-gehalte, maar is niet meer dan dat.

Pluspunten

• 32” is een mooi bureauformaat, niet te groot om op een redelijke afstand op te kunnen werken, niet te klein om met een gamepad achterover te hangen.
  • Afwerking is strak en netjes, behalve de Sphere Light bevat het scherm geen opzichtige game poespas.
  • Stevige voet.
  • Goed werkbaar contrast zowel in het donker als bij invallend zonlicht.
  • Goede kijkhoeken, geen verkleuring.

Minpunten

• Sphere lighting voegt weinig toe.
  • Verstelbaarheid is beperkt.
  • Beperkte OSD menu opties
  • Hoge prijs ten opzichte van concurrentie zonder G-Sync

Naar aanleiding van het Tweakers LG Sneak Preview event heb ik deze monitor twee weken mogen uitproberen. Hier stond uiteraard wat tegenover, dat is deze review.
[img=620]x9yPY54s[/img][img=620]x9yPY54s[/img]

Feauteaux

[img=620]x9yPY54s[/img]
Eerst een paar plaatjes in zijn tijdelijke verblijfplaats.
[img]IGEruuOE[/img][img]Y1kmn1mG[/img] Doos.

G-Sync: Ja
Voet kantelen: -5 – 15 graden
Voet draaien: -20 – 20 graden
Hoogte verstelbaar: 11cm.
Bijgeleverd: Voeding, DisplayPort kabel, HDMI kabel, USB uplink kabel, kabelgeleider, handleiding, driver cd.

Pixeldefecten

[img=620]x9yPY54s[/img]

Het scherm is geleverd zonder enige vorm van pixeldefecten voor zover ik dit heb kunnen waarnemen. Zowel bij professioneel gebruik als bij het gamen heb ik geen verstoringen kunnen ontdekken.

Kleurweergave

[img=620]x9yPY54s[/img]

In eender welke modus(het OSD menu biedt een zestal modi) komen de kleuren wat flets over. Helaas heb ik niet de beschikking over tools om de kleurweergave te meten, dus ben ik hierbij afhankelijk van wat andere reviewers hebben vastgesteld. Tftcentral.co.uk geeft aan dat de kleurtemperatuur enigszins aan de warme kant is met 5933k, waar een temperatuur van 6500k als ideaal wordt aangeduid voor bureautoepassingen. Gelukkig kan je via een custom modus de R/G/B kanalen handmatig instellen om zo tot je persoonlijke voorkeur te komen.

Bouwkwaliteit & afwerking

[img=620]x9yPY54s[/img]

Op de bouwkwaliteit is niets aan te merken. Het scherm staat erg stevig op zijn voet en wiebelt niet lang na als je je bureau een opdonder geeft. Bij het verstellen van de hoogte of de hoek voelt het geheel stevig aan en het blijft eenvoudig in de ingestelde positie staan.
Het scherm heeft aan de bovenkant en beide zijkanten slechts een kleine bezel, waardoor het ook in een multi-screen setup goed bruikbaar is.
Ook de aansluitingen zitten op een bruikbare plek en in combinatie met de voet en bijgeleverde kabelgeleider kun je de kabels mooi wegwerken.

Contrast & helderheid

[img=620]x9yPY54s[/img]

Het scherm staat standaard wat te fel afgesteld voor langdurig gebruik waardoor je, helemaal in een wat donkere ruimte, snel last van zogenaamde ‘vierkante ogen’ krijgt. Dit is gelukkig eenvoudig aan te passen door het OSD menu. De testers van tftcentral.co.uk geven aan dat het scherm voor een VA-scherm een mooie hoge (statische) contrastratio van 2950:1 heeft. Bij goed afgestelde helderheids- en contrastinstellingen is zwart ook mooi zwart en heb je geen last van overmatige felheid.

Vormgeving

[img=620]x9yPY54s[/img]

Het scherm is strak vormgegeven en het heeft aan de voorkant geen opvallende game-gerelateerde uitspattingen. Aan de achterkant bevindt zich de Sphere Lighting module, maar deze heb ik persoonlijk niet lang aangehad. Zo gauw je er voor zit heb je er geen zicht op en dus ook geen last van.

Ghosting, Responstijd en refresh rate bij gaming

[img=620]x9yPY54s[/img]

Als (voormalig) 60Hz gamer heb ik van ghosting weinig gemerkt. Andere bronnen geven aan dat er wel degelijk ghosting plaats vind, maar dit heb ik niet vast kunnen stellen.
De responstijd schijnt wat aan de hoge kant te zijn voor een dergelijk, toch duidelijk op gamers gericht, scherm. Maar zoals gezegd, ik ben een 60Hz scherm gewend, dus in deze relatief korte tijd(2 weken is aan de korte kant met een fulltime baan en een kind) heb ik hier niets van kunnen merken.
G-Sync is een erg fijne toevoeging. In combinatie met mijn MSI GTX 1070 Gaming X werkt dit als een speer en heb ik op geen enkele manier tearing ervaren, terwijl mijn GPU toch niet continue de 144FPS aantikte.

Prijs

[img=620]x9yPY54s[/img]

Het scherm is redelijk aan de prijs als je deze vergelijkt met de concurrentie. Helaas zijn er maar 3 schermen beschikbaar die precies dezelfde featureset hebben(1440p, 31,5”, 144Hz, G-Sync). Als je G-Sync weglaat kom je al gauw 100 tot 200 euro goedkoper uit, dus het is de vraag of dit een noodzakelijke feature is.

Sphere lighting toegevoegde waarde

[img=620]x9yPY54s[/img]

Na de Sphere Lighting een paar dagen te hebben aangezien, zowel op de zogenaamde ‘rustgevende’ stand als op een vaste kleur heb ik deze uitgezet. Aangezien het geen interactief licht is zoals Ambilight is het in veel gevallen enkel irritant om ook licht achter je scherm te hebben. Voor mij mogen ze deze feature in het vervolg wel weglaten, helemaal als dit in de prijs scheelt.

Swivel & height adjustability functionality

[img=620]x9yPY54s[/img]

De verstelbaarheid is erg fijn, voor mijn andere twee schermen heb ik indertijd losse verstelbare beugels moeten kopen om deze op precies de juiste hoogte en plek te kunnen krijgen. Dat dit ingebouwd zit in een scherm is een groot pluspunt. De hoek(zowel tilt als swivel) heb ik niet bij hoeven stellen, daar ik recht voor het scherm zit. De hoogte echter wel, en daar liep ik er tegenaan dat het maximale instelbare bereik toch wat aan de kleine kant is. Liever had ik nog wat meer ruimte in de hoogte gezien.

Heb jij ook een LG UltraGear 32GK850G Zwart?