Systeem waarop gespeeld- AMD Phenom II X4 965
- 8GB DDR 3
- 120GB SSD (2 x OCZ Vertex RAID 0)
- Sapphire ATI Radeon 4850X2 2GB
- Windows 7 64-bit
Introductie
Dit spel want een simulatie is het niet meer is één groter blamage voor Ubisoft.
Ikzelf ben een grote fan van SIlent Hunter 3 en 4 vooral 3 heb ik met veel plezier gespeeld.
Nu natuurlijk Silent Hunter 5 uitkwam deze gelijk gereserveerd op bol.com.
Vrijdag was het zo ver Silent Hunter 5 lag bij mij op de deurmat. Direct installeren en spelen maar.
.....
Dacht ik....
Graphics
Van de graphics had ik hoge verwachtingen daar dit misschien wel het grootste paradepaardje van het spel zelf had moeten zijn.
Maar mijn eerste reactie was van hey,,, Anti Aliasing werkt niet?
Ik heb een 4850X2 en verwacht het spel wel op highest te mogen spelen met AA en AF aan.
Maar dat kan dus niet. Werkt perfect bij Silent Hunter 3 en 4 maar bij 5 zat de bug er weer in die ervoor zorgde dat AA niet goed werkte. Dat werd uiteindelijk wel gefixed dus ik accepteerde het.
Buiten Anti Aliasing om was het spel wel buitengewoon mooi in de zin van shader gebruik en de weergave van de zee, lichtval en onderwater. Erg spectaculair. Het is jammer dat ANTI aliasing en de algehele speelervaring het drukken anders zou je kunnen zeggen dat je bijna een bioscoop ervaring zou hebben met dit spel.
Het spel zelf
Ik ging verder met spelen., maar al gauw kwam ik erachter dat het spel allereerst totaal niet meer zo werkte als zijn voorgangers.
Alle mooie en realistische elementen bleken eruit gesloopt te zijn. Opgeven welke kant je bijvoorbeeld op wil sturen kan niet. Alleen de waypoints zetten. En als je crew (door een frequente bug) weer eens weigert mee te werken vaar je zo de berm in zeg maar.
Als aanpassing op de reacties hieronder doel ik eigenlijk op het feit dat je in de vorige versies gewoon aan kon geven op hoeveel graden je het roer wilde zetten. Neem dan ook aan dat het erg realistisch is dat je als kaptein kan aangeven dat je het roer 10% bakboord wilt hebben?
Dat kan nu dus oppeens niet.
Verder zit er in het spel een grote bug waardoor je crew erg ongehoorzaam is en als je crew dus weigert te luisteren stuur je je schip zo aan wal.
Tevens de diepte onder je kiel wat allemaal wel kon bij de vorige delen kan niet meer bepaald worden.
En nog veel meer wat niet kan wat wel realistisch zou zijn als het wel zou kunnen. En wat er wel in Silent Hunter 2, 3 en 4 zat!
Verder worden veel tot alle commando's voor het besturen van het schip via de bemanning gegeven.
Wat enerzeids realistisch is maar als je er het hele schip voor moet doorlopen ipv simpel een order schreeuwen zoals het in het echt ging en je een gespreks dialoogje moet voeren alsof je World of Warcraft aan het spelen ben wordt je er toch wel een beetje moe van. Vooral als je haast hebt omdat er een stuk of 3 destroyers aankomen.
Nu helemaal leuk dat de bemanning behoorlijk geplaagd wordt door een bug in het spel waardoor ze simpelweg luisteren te gehoorzamen naar de orders. En dus je schip hulpeloos ronddobberd.
Je kan met waypoints proberen het schip van A naar B proberen te brengen maar je moet hopen dat je bemanning wil gehoorzamen als je wilt duiken als er vijanden aankomen.
Want weigeren die dan blijven ze op het dek staan en weigert het schip te duiken en ben je een sitting duck en kan je eigenlijk je game wel afsluiten.
Nog meer narigheid?
Jawel! UBI DRM!!
Er zit een soort virus bij genaamd de UBI drm server.....
Het connect met de server elke keer als je wilt spelen. En pas na een lange tijd connecten start het spel....
Goed ik heb het spel legaal gekocht maar ik weet dat diegene die het spel gedownload hebben een veel betere spelervaring hebben betreffende de framerate en het opstartten.
Niet dat ik downloaden promoot.
Maar van dit soort geintjes zijn uiteindelijk de legale kopers de pineut.