Anker Nebula Capsule Review

23 april 2018, laatste update op 23 april 2018, 1.197 views Rapporteer

Als je kijkt naar het design is het echt een praktisch en uitgedacht design. De capsule is compact en voelt toch degelijk aan. De beeld en geluidsprestaties zijn goed, voor het segment waar deze portable beamer in valt.
Wel is het product redelijk prijzig, de verkoopprijs is €499,-

Pluspunten

• Compact
  • Robuust gebouwd
  • 360 graden sound
  • Eigen Apps op device o.a. Netflix
  • Eenvoudig in gebruik
  • Energiezuinig, lange batterij duur (4 uur video, 30 uur geluid)
  • Heldere kleuren en goed contrast
  • IOS en Android App

Minpunten

• App Store (nu nog) veel op de Amerikaanse markt gericht
  • Bij daglicht of verlichte ruimte is de intensiteit van de lamp niet voldoende
  • Geen Nederlandse taal
  • Infrarood oog voor afstandbediening alleen aan de achterzijde. Dit beperkt het gebruik van de afstandbediening
  • Prijzig

De volgende onderwerpen komen aan bod in deze review:

- Technische specificaties
- Uitpakken van het product en de eerste indruk.
- Belangrijkste features van het product
- De eerste keer opstarten van de capsule.
- Beeld

● 40 in @1.15 m
● Offset:100%
● Focus Adjustment:Manual
● Projection Mode:Front/Rear/Front Ceiling/ Rear Ceiling
● Keystone Correction:Keystone Correction: Auto (vertical ±40°)
Interface
● VP8 – 1080p
● (HEVC) H.265 MP 8-bit – up to 1080p
● Picture Formats: JPEG, BMP, JIF, PNG, TIF

2. Uitpakken

Aan de verpakking is aandacht besteed en geeft een eerste indruk dat we met een kwalitatief product te maken hebben.
De verpakking is (na het open van de plastic seal) te openen door aan een stoffen lipje aan de zijkant te trekken. Het doosje blijft dicht door een magneetje in de verpakking.

[img]A0fgtDoc[/img]

Na het openen van het doosje zie je gelijk waar het product voor bedoeld is, je ziet een foto van een stelletje dat gezellig een video aan het kijken is op het tentdoek.

De capsule is zelf gelijk prominent in beeld na openen van de verpakking.
Aan het ontwerp van de verpakking is duidelijk aandacht besteed.

[img]otN8Wn4f[/img]

In de verpakking zitten 2 doosjes.

Op de verpakking is te lezen dat er één voor de oplader is en één voor wat lijkt de remote control en handleiding.

[img]ZkASmBqs[/img]
Inhoud doosje 1:
- Adapter (Euro) Output DC 6V – 3A max.
- Micro USB (laad) kabel.

[img]lOrZVGwQ[/img]
Inhoud doosje 2:
  • Remote control
  • Gebruiksaanwijzing Talen: Engels, Duits, Spaans, Frans, Italiaans, Japans en Arabisch
  • Micro USB naar USB adapter voor het aansluiten van USB storage devices aan de capsule.
  • Opbergzakje voor de capsule
  • Lens schoonmaakdoekje
  • Kaartje Happy (met link naar site) /Not Happy (met support mailadres)
[img]73I4UD9x[/img]

De capsule zelf is mooi afgewerkt en zeer compact en inderdaad net zo groot als een blikje frisdrank.
De capsule weegt 500 gram en voelt daardoor robuust aan en zal niet snel omvallen door een windvlaag of zo iets dergelijks.

[img]OdQf0d93[/img]

[img]aFGlUEn1[/img]

De bovenzijde is één grote knop met 4 functies:
  • Volume harder (+)
  • Volume zachter (-)
  • Aan/Uit knop (power)
  • Switch tussen speaker-only mode en beamermode
[img]fKMIllJ0[/img]

Aan de zijkant zit een wieltje waar je het beeld mee scherp kunt zetten.

[img]bmMXp7iG[/img]

Aan de achterkant zit het infrarood oog voor de afstandbediening en de micro-USB en HDMI aansluiting. Op de micro-USB aansluiting kun je de capsule opladen met de bijgeleverde adapter en micro-USB kabel. Ook kun je hierop de micro-USB naar USB adapter aansluiten om een externe opslagbron aan te sluiten.
Enig nadeel vind ik hier dat het infrarood oog aan de achterzijde zit van de capsule. Heb je de capsule achter je staan, dan werkt de afstandbediening niet, maar de App maakt dit allemaal weer goed, die werkt namelijk via bluetooth.

[img]qy13IqEa[/img]

3. Key features

Op de website van nebula (https://seenebula.com/pages/capsule) worden de onderstaande primaire features aangegeven, op basis van deze features heb ik het product beoordeeld
Remarkable Clarity and Contrast -> Beeld
DLP's advanced IntelliBright algorithms deliver remarkably bright, vivid picture up to 100 inches big.
360° Speaker -> Geluid
Equipped with a powerful omnidirectional speaker to pump out sound in every direction.
Android 7.1
Seamlessly display content from Netflix, Youtube, and more for endless entertainment.
Extended Video Playtime -> Batterijduur
4 hours of continuous video or 30 hours of non-stop music on a single charge.

4. Eerste keer aanzetten

Nu zijn we aan het moment gekomen om voor de eerste keer de Nebula Capsule aan te zetten.

De capsule is eenvoudig aan te zetten met de knop aan de bovenzijde.
Het opstarten duurt ongeveer een minuut, daarna komen we in een installatie wizard.

1. Taal kiezen, helaas geen Nederlandse taal op dit moment, maar Engels is voor mij prima.

[img]ZH4E9o3p[/img]

2. Wifi netwerk selecteren, scan start automatisch, zowel 2,4Ghz als 5Ghz wordt ondersteund.

[img]8qG5BHxB[/img]

3. Wifi is makkelijk te configureren d.m.v. afstandsbediening het wachtwoord in te tikken.

[img]rYLGP0Ow[/img]

4. Download de Capsule Control, dit is een app voor je mobiele telefoon (Android en IOS) om de capsule te bedienen. Eén van de voordelen is dat je ook het toetsenbord op je mobiel kunt gebruiken.
Na installatie van de App scan je voor je capsule, die vindt die vanzelf en je klikt op connect en het werkt, zo simpel is het!

[img]93PM6uM0[/img]

4. Als laatste een stukje informatie hoe je naar Bluetooth Speaker mode kunt gaan, oftewel hoe de capsule alleen als bluetooth speaker te gebruiken.

[img]h5tavBje[/img]

5. Gereed voor gebruik!

[img]ygDR9aB0[/img]

Het eerste wat ik altijd doe is kijken of de laatste software versie is geïnstalleerd, zodat ik zeker weet dat ik alle nieuwe features kan gebruiken.
In het menu ‘settings’ (zie afbeelding stap 5) klik ik op ‘Upgrade’, je selecteert ‘check update’ en als er een nieuwe versie is kun je met een druk op de knop de update installeren.

[img]CbwvtkAY[/img]

Super eenvoudig iedereen kan dit uitvoeren.

Ik heb in ongeveer 10 minuten de hele procedure doorlopen van opstarten tot updaten.

5. Beeld

Ik had voor dit device een tweetal scenarios in gedachten:
  • Films kijken (buiten en binnen)
  • Presentatie geven (buiten en binnen)
Wat belangrijk is voor mij, is dat het beeld duidelijk leesbaar moet zijn in elke omstandigheid.

Omdat de capsule portable is, heeft dit veelal meestal een beperking op de lichtsterkte, de capsule heeft een lichtsterkte van 100 ANSI Lumen, wat redelijk overeenkomt met concurrenten in het portable beamer segment in deze prijsklasse.

Dit zie ik ook terug als ik overdag in een goed verlichte omgeving de capsule gebruik, het beeld is niet leesbaar. In een matig verlichte omgeving (schaduwruimte in woonkamer of kantoor) dan kan ik een presentatie goed en leesbaar bekijken mits er voldoende contrast in de dia’s zitten. Even een film kijken is nog steeds niet mogelijk, zeker donkere scenes zijn niet te volgen.

[img=620]EUV3upIu[/img]
Foto: matig verlichte ruimte

Prestatie in ruimte met redelijk veel licht: Film kijken is niet mogelijk. presentatie wel als je afbeeldingen gebruikt met veel contrast.

Op het moment dat de avond valt en het donker wordt of je verduisterd de ruimte, dan wordt het beeld prima en in alle omstandigheden helder en duidelijk.

Scherpstellen gaat eenvoudig met het wieltje aan de zijkant, maar is wel heel gevoelig (kleine marges).

[img]xoUJEYkX[/img]
Donkere ruimte, duidelijke en heldere kleuren.

LInk naar videofragment (100" formaat):
[Video: https://drive.google.com/file/d/13xFYTeVS_HD7qVCe1FKh5tc6lKAVq_wb/view?usp=sharing]

Wat mij opvalt is dat de kleuren erg helder zijn, de lichtsterkte is voldoende voor de maximale afstand t.o.v. de muur of het scherm (op 3 meter afstand is de schermgrootte 100”). Op de maximale afstand zie je van dichtbij de pixels, maar vanaf een kleine zitafstand (2-3 meter) is dit al niet meer merkbaar.

Wat ook zeer prettig is aan de capsule, is dat je ook op je slaapkamer bijvoorbeeld op het plafond te projecteren. Je kunt hiervoor in het instellingen menu de oriëntatie op diverse manieren instellen.

[img]re7kucSf[/img]

De capsule heeft een automatische keystone correctie, deze techniek zorgt ervoor dat je beeld als een mooi rechthoekig beeld op het scherm of de muur projecteert, dit werkt tot een hoek van 40 graden.

Als ik nog wat verder in ga op de technische specs dan zie ik dat de capsule wel een input van 1080p ondersteund, maar helaas zelf een beeldresolutie heeft van 480p.
Op de site geven ze aan dat het beeld HD is, maar de HD standaard begint volgens mijn informatie pas vanaf 720p, dat vindt ik een minpunt, maar is wel standaard onder deze soort portable beamers.

De capsule maakt gebruikt van de DLP IntelliBright™ Technology.

De DLP technology is een chip die razendsnel de spiegeltjes van de lens kan aansturen.
Hij kantelt het spiegeltje naar het licht toe (ON) of van het licht af (OFF). Op deze spiegeltjes worden de RGB kleuren dus razendsnel geprojecteerd. Een kleine groep van mensen zouden deze kleurwisselingen kunnen zien, dit is het zogenaamde rainbow effect wat zich voor kan doen met DLP. Echter de meeste mensen zien dit effect niet, mij is het tijdens de testen ook niet opgevallen.

[img=620]Zagmz5gg[/img]

DLP principe (bron: http://www.ti.com/dlp-technology/about/how-it-works.html)

De IntelliBright technology maakt gebruik van twee features:
  • Local Area Brightness Boost (LABB)[/BR]
    Deze techniek zorgt ervoor dat sommige pixels afhankelijk van de videofeed sterker belicht worden dan andere pixels, hierdoor krijg je een helder en dynamischer beeld.
  • Content Adaptive Illumination Control (CAIC)[/BR]
    Deze techniek zorgt ervoor dat er minder stroom verbruikt wordt en/of een verbetering van de helderheid.
(bron: http://www.ti.com/lit/an/dlpa058/dlpa058.pdf?DCMP=Intellibrightblog&HQS=dlp-pico-null-intellibright-dlpblog-20150917-app-dlpa058-wwe)

Ik heb vooral getest met het streamen vanuit de beschikbare Apps op de capsule, en heb daarnaast H.264 bestanden tot een resolutie van 1080p getest en die kon de capsule goed weergeven zonder haperen van beeld of geluid.

Ik heb diverse devices via de HDMI poort aangesloten en die werkten allemaal perfect zonder dat ik iets hoefde in te stellen.
De capsule schakelde vanzelf naar de HDMI poort, zodra die een actief device ziet.

De volgende apparaten heb ik aangesloten tijdens de testperiode en werkten probleemloos:

Rasberry Pi rev 3b, AppleTV, Macbook Pro, Windows 10 laptop, KPN TV ontvanger, Popcorn hour A400.

6. Geluid

Wat mij aanspreek van de Nebula Capsule is dat er een speaker is geintegreerd.
Bij veel mobiele beamers moet je een externe speaker aansluiten.

Al hoewel de speaker niet groot is in formaat, komt er toch voor deze omvang een goed en acceptabel geluid uit. Een pluspunt is de 360 graden orientatie van de speaker.
Waar je ook zit voor, achter of naast de speaker overal hoor je het geluid.
Het volume van de speaker is voldoende hard om ’s avonds bijv. buiten een film te kijken.

Is de interne speaker niet voldoende, dan kun je ook een andere bluetooth speaker koppelen aan je nebula capsule. Ik heb bijvoorbeeld een JBL Charge 2 gekoppeld en dit werkte prima. De interne speaker wordt dan uitgeschakeld en het geluid via de JBL liep synchroon met het beeld van de capsule mee.

Ook kun je de capsule alleen als bluetooth speaker gebruiken, de beamer functionaliteit wordt dan uitgeschakeld.

Je kunt deze modus makkelijk in- en uitschakelen met de knop aan de bovenzijde.

[img]VX9O4kzm[/img]

7. Android 7.1

Op de Nebula Capsule is Android 7.1 geinstalleerd. Voor mij is dit één van de grote voordelen t.o.v. veel andere mobiele beamers.

Doordat Android gebruikt wordt is ook een (beperkte) App store beschikbaar, waardoor je Apps als Netflix, Youtube kunt installeren en direct zonder andere externe video input bronnen films en series kijken, het enigste wat je nodig hebt is de nebula capsule. Dit maakt het ideaal voor een vakantie.

In totaal heeft de Nebula 8 GB opslagruimte, waarvan ongeveer 3- 3,5 Gb voor het besturingssysteem wordt gebruikt. Je hebt dus ook ruimte om bijvoorbeeld een aantal netflix series of films offline te plaatsen, daarnaast kun je via de USB adapter ook andere USB storage aansluiten.

Wat ik nog wel een beetje mis zijn de Nederlandse Apps, zoals de online TV apps van de Nederlandse providers (KPN, Ziggo, Fox Sports etc.) de Apps die in de App store beschikbaar zijn komen vooral vanuit de Amerikaanse markt.

Ik heb zelf tijdens de duur van deze test geen mogelijkheid gevonden om direct vanuit de capsule Nederlandse TV zenders te streamen.

8. Batterijduur

De batterijduur is lang, tijdens de test periode heb ik zeker 4-5 uur video kunnen kijken (via Netflix).

Deze lange batterijduur is voor mij een duidelijk pluspunt, hier kun je makkelijk een avondje film kijken, zonder dat je een stroomvoorziening nodig hebt.
Dus uitermate geschikt voor op vakantie en op locaties waar geen stroomvoorziening is.

Voor mij is dit vooral handig omdat ik als duikinstructeur vaak op locaties les of instructie moet geven waar geen directe stroomvoorziening is. Ik heb hierdoor de mogelijkheid om met de Nebula Capsule briefings te geven dicht bij de waterkant gebruik makende van audio-visueel materiaal.

Het opladen van de accu duurt ongeveer 2 uurtjes, met de bijgeleverde snellader.

9. Conclusie

Als je kijkt naar het design is het echt een praktisch en uitgedacht design. De capsule is compact en voelt toch degelijk aan en presteert ook goed.

De beamer heeft een goed en helder beeld, maar dan wel als je de capsule in een donkere ruimte of ’s avonds gebruikt. Tot een afstand van 3 meter vanaf het scherm is de beeld kwaliteit goed, je ziet wel de vierkante pixels, maar dat is een eigenschap van DLP. Op 3 meter afstand (100” beeld formaat) vallen mij de pixels niet meer op van ongeveer 2-3 meter zitafstand vanaf het scherm.

De audio is ruim voldoende voor het formaat van de capsule, de 360 graden feature is echt een pluspunt. Wil je echt geluid met een dynamischer bereik koppel dan via bluetooth een andere portable speaker.

Door het Android OS heb je de beschikking over een App store, hierdoor heb je direct de beschikking over bijv. Netflix en Youtube direct vanuit de capsule.
Echter is deze wel erg op de Amerikaanse markt toegespitst, als hier meer Nederlandse Apps beschikbaar komen als NPO, of de iTV Apps van de telecomproviders wordt het ook een mobiele TV beamer, dat maakt het product nog interessanter voor de Nederlandse markt is mijn mening.

De capsule is zeker geschikt voor buitengebruik, op de camping of onder je overkapping om een filmpje te kijken, de batterijduur is met de ruim 4 uur voldoende voor een avond vermaak zonder dat je de capsule hoeft op te laden.
Niet geschikt voor daglicht, maar in het donker zijn de kleuren goed en helder, het contrast is goed en het geluid ruim voldoende!

Heb jij ook een Anker Nebula Capsule?