Epson Perfection V700 Photo Review

sumac
14 april 2018, laatste update op 15 april 2018, 6.094 views Product gekocht

Epson Perfection V700 Photo

Uitstekende scanner voor dia's en negatieven. Groot en lomp en daarom wat minder geschikt voor dagelijkse papierscans.

Pluspunten

• dia-scanner
  • negatief-scanner

Minpunten

• zwaar deksel
  • dia-raam kwetsbaar

Ik heb deze scanner gekocht om de familie-collectie dia's in te scannen. Toen ik deze scanner kocht (2011) waren de alternatieven van Nikon en Canon of Minolta uit productie, en tweedehands nog steeds veel duurder. Dat waren pure dia-scanners geloof ik, niet geschikt voor negatieven. Daarbij kon je maar vijf dia's per keer scannen.

De V700 kan 16 dia's per keer scannen, of vier negatiefstroken. Als die in stroken van zes zijn afgesneden kun je dus 24 foto's in een keer scannen. Er zijn scanners die een dia-slede kunnen scannen, dus 50 per keer. Dat is zeker aantrekkelijk bij echt grote hoeveelheden. Soms kun je die scanners ook huren.

De V700 is nu uit productie, en vervangen door de V800. Die warmt sneller op door het gebruik van LED's ipv een kathode-lamp. Verder zijn de specificaties hetzelfde en ik verwacht niet dat je veel verschil ziet.

Bij aanschaf heb ik meteen Vuescan Pro gekocht. Tegen inlevering van de bij de scanner geleverde software (het serienummer daarvan) kreeg ik een fixe korting. De Vuescan software werkte fijn. Het kostte wel tijd om alles goed in te stellen en uit te zoeken, maar ook dat is de moeite om te doen. Je maakt dan een aantal profielen aan, die je kunt laden bij verschillende scans, bv: dia kleur, negatief kleur, negatief zw 6x6 of flatbed kleur PDF.

Een oude desktop (uit 2003) diende als scan-computer. Nadeel was dat het scannen van een dia op hoge resolutie, inclusief export naar DNG (tiff) en JPEG ongeveer 15 minuten kostte. Dat is dus 15 minuten per dia. Een moderne computer zal het een stuk sneller doen. Het fysieke scannen duurde misschien vijf minuten, maar de conversie naar JPEG kostte nog eens tien minuten, en daar is tijdswinst te halen.

De DNG is een soort RAW scan, en kan later weer gebruikt worden om een JPEG opnieuw aan te maken. Soms blijkt de kleurcorrectie verkeerd uit te pakken, en dan moet het over. Met de DNG gaat dat stukken sneller, plus je hoeft de dia's niet op te zoeken. Nadeel is dat een DNG al snel 500MB groot is op de resoluties die ik gebruik. Een JPEG op volle grootte is ongeveer 30MB groot, op hoogste kwaliteit export. Zwart/wit is slechts 1/3 van die grootte. Ik kies voor deze hoge resolutie om een eenvoudige reden. Je doet dit één keer in je leven, en dan wil je het meteen goed doen.

Het scannen van negatieven gaat lastiger, vooral als ze slordig zijn afgesneden. Ik heb in het verleden vaker een film halverwege gewisseld. Dan had ik 20 foto's gemaakt van een rolletje van 36, en wilde ik tussendoor van kleur naar zwart/wit. Ik noteerde dan uiteraard dat ik 20 foto's gemaakt had, en als ik die film dan weer terug plaatste, dan spoelde ik door naar 22. Dat ging bijna altijd goed. Enig nadeel is dat je de film niet exact terugzet, waardoor er bv anderhalve foto tussenzit. Daardoor raakt de scanner-software in de war. Dat zorgt voor veel extra werk, omdat je die foto's dan opnieuw handmatig moet doen.

Het deksel is zwaar, wat komt doordat dit een transparant-scanner is. De scanner zit zoals normaal in de bodem, maar er zit ook een tweede scanner in het deksel, voor de dia's en negatieven - de transparanten. De bodem zendt licht, het deksel vangt het op - of omgekeerd. Het deksel zit los bij de scharnieren, en dat maakt het nog wat lastiger. Dat is het ontwerp, maar het zorgt er wel voor dat deze scanner niet handig is voor veelvuldig scannen van documenten. Als je dat geregeld doet, gebruik dan een all-in-one of zo, die scannen even goed, en dat is veel handiger.

Het dia-raam is kwetsbaar. Per dia is er een opening met dunne klemmetjes om de dia vast te zetten. Die klemmetjes kunnen afbreken. Het is dus zaak dia's voorzichtig te plaatsen. Na het scannen van in totaal ongeveer 5000 dia's zijn er nog 12 houders voor dia's bruikbaar. Het negatief-raam is sterker. Er zijn ook APS-ramen te koop, maar die zitten niet bij de scanner. Wel zit er een 6cm raam bij, voor 6x6 of 6x9. Er zit ook een wit dicht raam bij, wat je in het deksel moet schuiven als je een gewone (document) scan wilt maken.

De scanner heeft een infrarood-optie voor het scannen van krassen op film. Die zouden dan softwarematig verwijderd kunnen worden. Ik zie dat het de krassen vindt, maar de verwijdering ervan is belabberd en ik heb nog geen enkele foto gezien waarbij dit goed werkte. Meestal vind ik het resultaat slechter. Dat is mogelijk een software-kwestie. Als het om automatische correctie gaat, gebruik het dan niet. Maar als het om een enkele foto van grote waarde gaat, waarbij je duidelijk wilt hebben wat krassen zijn en wat niet, dan is het zeker nuttig om die krassen te lokaliseren.

Op de hoogste resolutie kon ik duidelijk korrels zien bij 100ASA dia's. Hogere resolutie biedt niks meer, tenzij je een professional bent en daar echt naar op zoek bent, en bv 25ASA film gebruikt. Het was mooi om het verschil in ontwikkeling in film te zien. Dia's uit de jaren '60 waren echt van mindere kwaliteit dan die uit de jaren '80.

Bedenk goed dat de markt voor dit soort scanners alleen maar zal krimpen. Steeds minder fotografen gebruiken film, en al die oude voorraden dia's en negatieven die op zolder liggen, die verdwijnen langzaamaan. Er zal weinig geld in ontwikkeling gestoken worden, en prijzen zullen niet verder dalen.

Al met al is dit een scanner die uitstekend werkt voor dia's en negatieven, zeker voor de gemiddeld amateur.

Heb jij ook een Epson Perfection V700 Photo?

Prima praktijk review!

Heb zelf ook een dia/negatieven scanner (Primefilm), die is al ong. 10 jaar oud, omdat je zo'n scanner niet dagelijks gebruikt kan die best wel jaren mee, maar probleem bij mijn scanner is dat de software vanaf Windows 7 niet meer aan de praat te krijgen is, dus drivers en software.
Apparaat wordt dus niet meer herkend vanaf Win7 ;-(
Heb je Vuescan al geprobeerd? Er is een gratis versie waarmee je kan testen.
Ik heb recent bij iemand nog de drivers voor een PrimeFilm 3600 Pro geïnstalleerd op Windows 10 Pro 64-bit. Hiervoor kon de Windows 7 64-bit driver gebruikt worden. Alleen de controle op signed drivers moet je voor die ene installatie uitzetten. Mogelijk gaat Microsoft dit op termijn blokkeren. Scanner werkte daarna zonder problemen.
Vuescan gebruikt ook de originele driver, dus bovenstaande truc is nodig.
Het is waarschijnlijk altijd mogelijk Windows XP in Virtualbox te installeren, de USB-koppeling naar de VM te maken, en vandaaruit te scannen. Het is wat omslachtig, maar vaak een prima oplossing. Zorg er wel altijd voor dat je een snapshot maakt en houdt van een werkende installatie, zodat je daar altijd naar terug kunt. Als je dit doet, maak dan ook direct na installatie van XP met alle laatste updates plus een recente Firefox een snapshot. Daar kun je naar terug blijven gaan. Je kunt de netwerkverbindingen uitschakelen, en dan moet het ook veilig zijn.
De IR optie is om stof te detecteren en te corrigeren. Krassen kunnen op deze manier niet 'weggepoetst' worden. IR stofcorrectie werkt niet bij normale Z/W films vanwege de zilver in de film wat, net zoals stof, ondoorzichtig is voor IR.
Verder waren alle Minolta en Nikon filmscanners geschikt voor zowel ingeraamde dia's als filmstroken (Z/W, kleurnegatief en diafilm).
De maximaal haalbare resolutie van de V700 is een theoretische resolutie. De effectieve resolutie is een stuk lager dan van echte filmscanners.
De filmscanners van Nikon, Minolta en Canon worden niet meer gemaakt, maar zijn tweedehands goed verkrijgbaar hetzij tegen hoge prijzen. Plustek maakt nog steeds goed filmscanners voor acceptabele prijzen. Dus als je echte kwaliteitsscans, van kleinbeeldmateriaal, wil ga dan voor een echte filmscanners. Flatbedscanners zijn wel goed bruikbaar voor middenformaat en grootformaat negatieven en dia's. Als het doel van de scan alleen is voor weergave op een beeldscherm voldoet iedere scanner. Pas echter wel een unsharp masker toe in Photoshop of een andere beeldeditor.
Dank voor je reactie. Voor mij was de prijs doorslaggevend, en het resultaat is goed genoeg voor wat voornamelijk - zeer waardevolle - vakantiekiekjes zijn. Als ik filmkorrels zie, dan zit ik toch op een detailniveau wat optimaal is? Mogelijk biedt zo'n dure scanner een nog beter beeld, maar dan komt er nog het praktisch gebruik om de hoek kijken. Als ik één strook of vijf dia's per keer kan scannen, dan betekent het dat ik 3x tot 4x vaker in actie moet komen. Dat had zeker tot een verdubbeling van de tijd geleid.

Als ik professioneel fotograaf was, zou ik waarschijnlijk voor een duurdere scanner kiezen.

[Reactie gewijzigd door sumac op 23 juli 2024 09:08]