Sinds een aantal jaar heb ik een server draaien met daarin een RAID5 array (Areca ARC-1220 met 8*750Gb Seagate Barracuda 7200.11 in RAID5).
Hierop staan voornamelijk foto's, video's, back-ups, belangrijke persoonlijke documenten en door de jaren heen verzamelde programma's en games.
Aangezien RAID5 géén back-up is, had ik daarnaast nog 2 externe HDD's die meegroeiden met de data op de RAID5 array. Na een crash van de server EN een gelijktijdige crash van de grootste en belangrijkste externe HDD, besloot ik om de externe back-up robuuster te maken.
Ik wilde een DAS (Direct Attached Storage) hebben, die je -in tegenstelling tot een NAS- niet heel veel ziet.
Waren mijn vereisten in het begin RAID1, twee HDD's, werd gedurende mijn zoektocht mijn eis bijgesteld naar 'minimaal RAID5', dit om goed op de toekomst voorbereid te zijn.
Via talloze sites en vergelijkingen -en evenzoveel kandidaten- besloten een
Addonics RTM435R5 aan te schaffen, welke RAID5 deed via eSATA, voor een redelijke prijs.
De Addonics bleek echter een slecht gebouwd apparaat te zijn, waarvan de voeding stekkers los bleken te zitten (moet nog een review schrijven).
Daarna weer het internet op om te kijken welke DAS nog meer geschikt zou zijn. Aangezien ik zeer tevreden ben over mijn interne Areca RAID kaart, toch maar weer eens bij Areca op de site gekeken, waar ze zowel de ARC-5020 (4 Bay Raid Box), als de net aangekondigde ARC-5040 (8 Bay RAID Box) hadden staan. Beiden wel schrikbarend duur, maar zeker weten een goede en robuuste back-up oplossing. Aangezien het verschil in prijs -naar verhouding- niet eens zo heel groot was, besloten de grootste (en duurste=>Story of my life!) te nemen, de ARC-5040.
Tot hier de voorgeschiedenis, hieronder de review:
Verpakking
De Arc-5040 (hierna:5040) komt in een flinke doos, goed ingepakt in schuim. In de doos bevinden zich naast de 5040 zelf, ook nog de nodige aansluitkabels (USB2, eSATA, FireWire 800, Ethernet en stroomkabel) en een 180(!) pagina dikke handleiding.
Specs
De volledige specs zijn te vinden op
de site van Areca, maar de highlights zijn:
- RAID level 0, 1, 10, 1E, 3 ,5, 6, Single Disk of JBOD;
- Verschillende RAID arrays aan te maken;
- Verbinden via USB2, eSATA, Firewire 800 en/of iSCSI/AOE*;
- 8 x SATA II hot swappable drive-trays;
- Beheren via LCD, HTTP of Telnet;
- Volledige set aan RAID onderhoud zoals van Areca gewend (Online roaming, expension, RAID level migratie, etc.)
*Moet nog beschikbaar komen met een Firmware update.
Foto's
Aangezien een review niets is zonder foto's:

Voorkant

Achterkant

Binnenkant. Zoals te zien is, zit op de backplate een SATA en stroomconnector en schuif je de HDD met slee en al zo in de connectors: Kind kan de was doen!

LCD waarop alle statusinformatie getoond wordt en waarmee je al het beheer kunt doen.
Installatie
De installatie van de HDD's was een simpel klusje:
Je unlocked één van de HDD trays en trekt hem eruit:
Met vier schroefjes wordt de HDD vanaf de onderkant vastgezet:
En klaar ben je:
Dit doe je dan (in mijn geval) 4 keer en vervolgens sluit je de stroom aan. Nadat de powerswitch is omgezet, komt de 5040 tot leven.....Een kerstboom aan LED-jes bij de diagnostische test, even een luid gezoem van de ventilatoren, een blauw LCD dat je toeschijnt en hij is helemaal tot leven gekomen.
Vervolgens kun je -heel eenvoudig- door middel van de toetsen onder het LCD display je RAID-array gaan configureren. Het menu zit zeer goed in elkaar, met drie selecties kun je in principe klaar zijn: Aantal disks selecteren, RAID-type selecteren en daarna volumegrootte selecteren.
Wil je het anders, kun je alles ook handmatig doen, hiervoor heb ik echter wel de browser mogelijkheid gebruikt: Ethernet kabel aansluiten en -mits DHCP aanstaat op server/router- je kunt naar het toegewezen IP-adres surfen. In de browser zijn alle mogelijke opties aanwezig en dit werkt zeer snel en goed.
Na het aanmaken van de array gaat de 5040 aan het werk, in mijn geval (4*1Tb in RAID5) zo'n 24 uur, 25 minuten en 10 seconden (ingesteld op Background Init, high prio).
Hierna heb ik een aantal benchmark tests gedraaid, om te kijken hoe snel hij is over eSATA. Volgens Areca zou de 5040 in RAID0 een leessnelheid hebben van meer dan 220MB/sec en een schrijfsnelheid van ca. 210 MB/sec (via eSATA)..... Resultaten in het volgende stuk!
Prestaties
Ik heb de 5040 vergeleken met mijn ARC-1220, die intern in mijn Server zit. Of dit een faire vergelijking is weet ik niet en waar de bottleneck ligt (eSata / PCI-E 1x Esata kaart / Areca controller / HDD's) weet ik ook niet, het is puur om een referentie te hebben:
Atto
Waar de 5040 blijft steken op rond de 126/100MB/s Read/Write, topt de 1220 op 416/313. Een groot verschil!
HDTune
De 5040 is vrij constant rond de 100MB/s, lijkt mij de eSATA bus die vol zit. De toegangstijd is met 10,4ms ook niet slecht.
De 1220 gaat er wederom iets overheen: Tussen de 250 en 300 MB/s, toegangstijd is met 8,9ms zeer netjes!
CrystalDiskMark
Wederom hetzelfde beeld: De 5040 doet het voor een externe opslag zeer netjes, de 1220 is gewoon retesnel!
Mooi die benchmark tests, maar wat doet hij nou in real-life? Kopiëren van data naar de 5040 gaat stabiel met zo'n 80-100MB/s, lezen gaat met ca 120Mb/s. Een keurige prestatie, vind ik!
Geluid/Temps
De 5040 heeft twee 80mm fans aan boord, die bij het opstarten zich even flink laten horen. Na de self-test, zakken ze terug naar zo'n 1100rpm, en zijn -naast mijn Server en werkstation- slechts licht zoemend te horen. De temperatuur van de schijven is idle zo'n 31-32 graden, evenals de systemboard. Bij gebruik stijgt de temperatuur een paar graden. Bij het initieel kopiëren van bijna 1Tb aan data steeg de temperatuur naar ca. 35 graden.
Overig
Alhoewel er de mogelijkheid is om meerdere Array's en meerder volumes aan te maken, kun je via eSATA maar één volume benaderen. Dit tenzij je een moederbord/PCI kaart hebt die Port Multiplying ondersteund, die ik nog niet ben tegengekomen. Heb je wel zo'n PM kaart, dan kun je tot maximaal 8 volumes benaderen. Via Firewire is dit 2 en via USB 16 (maar dat is natuurlijk RAIDte traag....).
Naast deze aansluitingen, wordt er d.m.v. een firmware update binnenkort ook de mogelijkheid geboden om de 5040 aan te sluiten op het netwerk, via iSCSI/AOE. Hiermee kun je ook maximaal 16 volumes benaderen en zou denk ik bijna dezelfde performance moeten geven als de huidge eSATA. Dit zal ik later nog testen.
De ARC-5040 doet wat hij moet doen: Extern zorgen voor veilige data (back-up). Met een maximum van 8 disken kan ik me niet voorstellen dat iemand ooit nog ruimte te ort komt. Qua prestaties ben ik uiterst tevreden: Voor de back-up maakt het me niet zoveel uit hoe snel hij is (en dit is over eSATA echt behoorlijk rap) en andere data die je eraf zou wileln halen (streamen van video/HD) moet met eSATA ook geen probleem zijn.
De prijs is fors, maar je krijgt er ook veel voor terug!