Gebruikers

Cooler Master MasterLiquid ML240L RGB

Prijs
Specificaties 240mm radiator (2x 120mm fans) - Bekijk alle specificaties
Productuitvoering

Cooler Master MasterLiquid ML240L RGB Review

Foritain 4 januari 2018, laatste update op 7 januari 2018, 8.254 views
De reviewer heeft het product gekregen in ruil voor het schrijven van deze review.

Cooler Master MasterLiquid ML240L RGB

Spotgoedkoop voor een RGB AIO, veel goedkoper dan de alternatieven, maar presteert goed en de fans zijn ook RGB; daar betaal je bij menig concurrent nog eens dik voor bij. Nadeel? Pomp is stil, maar ventilatoren zijn lastig te temmen, en de garantie is wat korter dan bij Asetek-alternatieven.

Pluspunten

• Nette uitstraling van rad, pomp en slangen.
  • RGB in zowel pomp als in de fans, met optie om met je moederbord te syncen of de compacte controller te gebruiken: een goede implementatie
  • Installatie uiteraard prima, geen RAM / PCIe overlap
  • Koelprestaties prima in orde. Sub-top AIO.
  • met 65-70 euro spotgoedkoop voor een RGB AIO

Minpunten

• Geluidsproductie so-so. Het is redelijk te temmen, maar het geluid is wat onrustiger en echt onhoorbaar krijg je het niet.
  • 2 jaar garantie tov 5 jaar in de bekende Asetek units.

https://www.techtesters.eu/pic/00MENU/line2.png https://www.techtesters.eu/pic/CMML240L/421.jpg

Cooler Master MasterLiquid ML240L review

- Inleiding
- Uitpakken
- Inbouwen
- Testopstelling
- Resultaten
- Verlichting
- Conclusie

Inleiding

Net als bij de toetsenborden vliegen ook bij de all-in-one waterkoelers de Cooler Master producten je om de oren. Nu zal de MasterLiquid ML240L niet als een verrassing komen voor iedereen die de ‘oude’ MasterLiquid al kende, want de toevoeging van RGB was natuurlijk onvermijdelijk. Grotendeels hetzelfde product, maar dan met RGB in zowel de pomp als de fans. En dat laatste is wel een pauze momentje waard, want we moeten niet vergeten dat bij veel RGB waterkoelers de geschikte RGB ventilatoren er los bij moeten worden aangeschaft (NZXT, Corsair om er maar twee te noemen).

Wellicht nog opvallender, de RGB uitgevoerde MasterLiquid ML240L kost op dit moment minder dan zijn niet-RGB variant. Met een vanafprijs van zo’n 66 euro voor een 240mm uitvoering is dit product ronduit goedkoop.

Uitpakken, bouw en features

Geen grote verrassingen op het uitpak front. Stevig doosje, typische indeling, accessoires verdeelt in een paar zakjes.

Meteen even de specs ook:

De basis unit is redelijk typisch, en komt erg bekend voor voor zij die de MasterLiquid serie al kende. Opvallend hoekig afgewerkte radiator, CM logotje op de zijkant, en dan best opvallend gezien de budget insteek: sleeved slangen.

Koperen baseplate, en verder een redelijk weinig opvallend pomp deel met enkel het CM logo erop. Overdreven is het in elk geval niet.

Deze 240mm variant komt met twee 120mm ventilatoren met een redelijk hippe uitstraling. Transparante blades zodat de verlichting goed zijn werk kan doen, gedempte hoeken, en een paar schroeven verder hebben we het totaalplaatje compleet. Best leuk volgens mij.

Montage

Inbouwen is een redelijk standaard AIO verhaal. Dat wil zeggen: een paar simpele stappen, niets spannends. Wel moet je zelf het juiste (Intel of AMD) clipje op de pomp constructie schroeven.

Schroeven in de backplate, backplate achter je moederbord, meegeleverde koelpasta erop waarbij opvalt dat die echt goed smeuïg is (het druppeltje lijkt meteen een puddle)…

.. koelblok erop, en met vier schroefjes vast. Appeltje eitje. Typisch niet-overdreven groot AIOtje overlapt uiteraard je geheugen niet, en je PCIe sloten niet.

En dan volgt een keuze. Je kan de RGB aansturing met de meegeleverde vier pin RGB kabels via je moederbord laten verlopen, recente Asus, MSI en Gigabyte borden worden specifiek door CM genoemd (wij gebruiken hier de Asus ROG Maximus X Hero). En als je zo’n RGB header op je moederbord heb lijkt die keuze ook voor de hand liggen. Mocht je zo’n header niet hebben, of geef je gewoon de voorkeur aan een losse aansturing, dan is CM zo aardig geweest om een simpele controller mee te geven.

Toch fijn, al vinden we juist de integratie met moederborden een hele dikke plus. Er is nog geen definitieve RGB standaard, maar de moederbordfabrikanten hebben toch een stevige positie opgebouwd en ik vind het een fijne stap dat Cooler Master dat inziet in plaats van enkel vast wil houden aan hun eigen oplossing. Overigens neemt het niet weg dat je nog een flinke bak kabels hebt, want er… damn. Het valt natuurlijk allemaal uit het zicht, en elke RGB-fan oplossing komt met de nodige kabels, maar een case met een beetje kabelmanagementruimte voelt zo toch weer als een verstandige keuze.

Testmethode

We zijn al even bezig met de overgang naar de Intel Core i7-8700K. Het liefst wil je zo veel mogelijk op één platform blijven, maar nu 6 cores het nieuwe mainstream is, met een hoger gebruik tot gevolg, is die stap ons inziens toch echt praktisch relevanter dan vast te houden aan de Intel Core i7-7700K. We zijn nu zo ver dat we een goede vaste setting hebben voor de temperaturen en geluidsproductie, we hebben lang zitten knutselen wat voltages betreft, afstelling van kleine details in de bios en het opzetten van een geheel vaste opstelling, en het is nu vooral een kwestie van koelers (her)testen.

Eigenlijk is het nog wat vroeg want na nog wat aanpassingen moeten zelfs koelers die we recentelijk hebben getest -wederom- het platform op, maar met een paar stevige units al in de grafiek, plus het feit dat het nieuwe jaar een mooi moment is voor een schone start, konden we het niet laten om toch voor de 8700K resultaten te gaan. Vast voltage als voorheen, minimaal 20 minuten burn-in op welk moment we normaliter al steady-state hebben bereikt voor deze processors, en meten maar. Open testbench, geen verdere koeling aanwezig, en genormaliseerd naar de kamertemperatuur. Een dag later en de nodige burn-in verder, herhalen we de test.

Nadat beide tests tweemaal zijn uitgevoerd wordt elke koeler opnieuw gemonteerd om eventuele fouten van onze kant bij monteren uit te sluiten. Afwijkingen die we daar tot dusver zien zitten meestal (mits we onze taak goed doen) in de tienden van graden C. Resultaten binnen 1 C van elkaar kan je dus als gelijkwaardig beschouwen en hanteren wij als maximale afwijking tussen de meetmomenten, anders begint het proces opnieuw. Heel praktisch bekeken kan je jezelf ook afvragen wat een verschil van 3, 5, of soms nog wel meer graden nu echt uit maakt in je build, maar dat neemt niet weg dat we daar termen als ‘beter’ en ‘minder’ met overtuiging kunnen toepassen.

Ter info: een open testbench is in de regel niet beter dan een goede case. Een case met degelijke tot zeer goede airflow laat normaliter een iets betere prestatie zien, een case met matige tot slechte kan de temperaturen iets tot flink laten oplopen. Een open bench test is daarmee dus redelijk accuraat voor menig 'typisch' tower systeem, maar blijf altijd nadenken over de gevolgen van jouw andere hardware.

Verder, onthoud ook dat synthetische tests aanmerkelijk zwaarder zijn dan typische game tests, vooral vanwege de consistentie van de belasting; een typische game geeft geen constante 100% load. Goede resultaten in synthetische tests geeft dus bepaalde zekerheden voor praktische applicaties. Hou daarbij wel rekening dat de ene CPU de andere niet is en dat variabelen als case airflow, warme grafische kaarten, of een kacheltje op je bureau in de winter ook invloed kan hebben. Je kan resultaten tussen verschillende reviews dus niet uitwisselen, noch garantie claimen dat jij bepaalde temperaturen die wij halen ook haalt. Dit is primair een vergelijking, zij het met praktische insteek.

Testresultaten

We beginnen met alle koelers gewoon voluit open:

Zo zo, da’s niet verkeerd. De vorige keer dat we de MasterLiquid bekeken bleef die een flink eind achter op de grote concurrenten, maar deze unit in de nieuwe opstelling doet het toch opvallend goed. Nauwelijks achter op de Kraken X62, iets voor de flinke dual-tower Fuma, en niet ver achter de bizar grote Noctua NH-D15 met de hele Chromax line-up erop geplakt. Gezien het gigantische prijsverschil is dat toch goed nieuws.

Kijken we dan naar de geluidsproductie, dan zien we dat we voor die prestatie ook wel een prijs betalen.

De geluidsproductie van deze MasterLiquid op volle toeren ligt namelijk een flink stuk hoger. 49,1 dBA op 50cm is ronduit ‘luid’. Echter, waarom op 100% draaien? Om onze vaste vergelijking op 40 dBA te maken schakelden we enkel de ventilatoren terug, de pomp kon gerust op ‘volle’ toeren door gaan.

Zoals te verwachten was liep het verschil op 40dBA dan ook wat op, en moest de Cooler Master ook zijn meerdere in de Fuma erkennen. Toch is het verschil niet zo groot, klein genoeg om andere factoren, denk aan prijs, of ten opzichte van bijvoorbeeld de Fuma de vraag of een AIO in jouw setup toch niet beter tot zijn recht komt, laten wegen.

Wellicht denk je nu “ach, 2-3 graden, care, dit is goedkoper!”, en dan kan ik je lastig ongelijk geven. Echter moeten we nog wel een kanttekening zetten bij de geluidsproductie. Op minimale toeren lukte het ons namelijk niet om de koeler -echt- stil te krijgen, waarbij onze definitie van stil is dat we (met een open bench op tafel) naar de fans moeten kijken om te zien of de pc aan staat.

We meten een minimale 38,5 dBA op 50 centimeter, wat geheel aan de ventilatoren te wijden is, de pomp is wel zeer stil. Daarbij is het soort geluid ook wat minder aangenaam dan bijvoorbeeld dat van de Fuma, X62 of NH-D15 bij een dergelijke meting. De fans lijken ietwat onrustiger hun werk te doen dan we normaliter zien. Het geluid is minder vlak en lijkt net een hele kleine schommeling te hebben. Dit gebeurd zowel met de fans op de volle 12V, via PWM aansturing, of met een handmatige undervolt. Het is geen drama, het stukje onrust is vooral merkbaar wanneer we er op korte afstand praktisch bovenop zitten, maar feit blijft dat je het systeem niet -echt- onhoorbaar krijgt, zelfs wanneer je dit in een dichte case onder je bureau zit ga je nog wel kunnen horen dat je pc aan staat.

Let op: Resultaten zijn sterk afhankelijk van de kwaliteit van de gebruikte chip, maar ook de behuizing waarin je ze gebruikt. Hou altijd je temperaturen in de gaten als je gaat overklokken, ook met zeer krachtige koelsystemen. Reviews als deze zijn geen garantie dat je bepaalde temperaturen kan bereiken.

Verlichting!

Uiteraard kunnen we niet afsluiten met wat LED pics? ML240L aangesloten op de RGB header van ons moederbord, en zonder verder gepruts is alles lekker in sync. Praktisch toch een lekkere plus. Op de foto is het wat lastiger te zien, maar het logo in de pomp kleur goed mee met de rest. De fans komen helemaal geen lichtopbrengst te kort volgens mij:

Het is een beetje op en af geweest met de MasterLiquid serie van Cooler Master. Wellicht niet heel vreemd gezien ze zich geheel focussen op hun eigen ontwerp, waarbij ze zoals bekend af en toe wel akkefietjes hebben gehad met Asetek die een aantal praktische AIO patenten toch in de pocket heeft. We hebben de MasterLiquid serie sinds die tijd flink verschillende dingen zien doen. Zo deed de ML Pro het bij ons goed, in menig andere test veel minder, en de eerste MasterLiquid 240 die ons passeerde zat op een 7700K, een zuinigere CPU dan we nu inzetten, zo'n 13 graden achter de Kraken X62; een heel groot verschil.

Kijken we naar onze meest recente resultaten op een Intel i7-8700K, en de nieuwe zes-core i7’s zijn toch stevige processoren, dan zijn we toch wel erg te spreken over wat Cooler Master hier laat zien met de MasterLiquid ML240L. In absolute termen blijft hij wellicht net achter, maar we praten nu over een paar graden en dan kan je je afvragen in hoeverre die paar graden iets zijn om zorgen over te maken. Wanneer we dan zien dat deze set al voor zo’n 65 euro te koop is dan zien we dat Cooler Master daar toch een flinke troef in de hand heeft heeft. Helemaal wanneer je bedenkt dat je bij de meeste AIO’s, die in de basis al flink duurder zijn, je ook nog extra moet investeren als je RGB in de ventilatoren wilt.

Het feit dat je deze direct op je moederbord header kwijt kan voor RGB synchronisatie is eigenlijk al top, en dat ze er ook nog een simpele controller bij doen voor het geval dat je zo’n header niet hebt maakt het nog wat mooier. Je hebt wel wat kabeltjes weg te werken achter je moederbord tray, en dat zou nog wat gestroomlijnd kunnen worden, maar dat is wel een heel minimaal prijsje.

Wat is de echte prijs van goedkoop? Allereerst de minimale geluidsproductie. Hoewel de pomp zelf wel best stil blijft lukt het niet om de ventilatoren genoeg te vertragen dat we ze niet meer horen; 38,5 dBA op 50cm hoor je, en zelfs in een gesloten case onder je bureau ga je nog kunnen horen dat de pc aan staat. Luid? Nop, maar niet het niveau onhoorbaar dat je naar de LEDjes moet kijken of je pc aan staat, en andere koelers laten zien dat dat wel kan. Het andere punt is de garantieperiode van 2 jaar, iets wat we nog wel vaker zien, maar ook hier zien we andere fabrikanten een hogere lat leggen. Zouden we ons direct zorgen maken? Cooler Master hanteert zo lang als ik mij kan herinneren 2 jaar op alles, dus ik verwacht niet dat ze de garantie op de werkelijke verwachte levensduur hebben afgestemd.

De vraag is dan wat jij wil. Wil je een koeler die echt onhoorbaar kan zijn, of die de absolute top prestatie pakt? Dan is dit niet de unit voor jou en mag je stevig bijtikken. Maar met de uitzonderlijk lage prijs, tientjes (of meer) goedkoper dan de concurrentie en de RGB actie zien we hier toch een hele interessante prijsvechter voor AIO kopers op een budget, voor zij die een beetje geluid dan maar voor lief nemen. Prestaties zijn gewoon goed, RGB implementatie is goed, en het prijskaartje zelfs onder dat van zijn non-RGB broertjes is gewoon heel erg leuk. En gezien deze pomp wel praktisch stil blijft zien er ook nog een leuke basis in voor mensen die de ventilatoren toch gaan vervangen, want dan heb je het meest relevante minpunt (de minimale geluidsproductie) ook direct verholpen. Je houdt in elk geval genoeg geld over om dat te doen.

tweakers - nomineer voor review van de maand

Enkele hogere res fotos voor de liefhebber, klikken voor de volledige versie:

Tijd over? Hier vind je nog wat andere reviews om je door je werkdag te slepen!

Terug naar boven

Heb jij ook een Cooler Master MasterLiquid ML240L RGB?

heb deze koeler ook, en ik kreeg mijne ook totaal niet stil.

nu heb ik in de bios van mijn Asrock xtreme 4 de tool gebruikt om het laagste toerental van de fans te kunnen ontdekken (vraag me niet wat het precies doet) maar sinds ik dit gebruikt heb zijn ze stuk rustiger en minder luidruchtig.

wil nog even uitzoeken of het nu echt hier door komt (enige wat ik veranderd heb, maar ik weet niet zo goed wat het zou veranderen). verder ben ik er tevreden mee. had geen zin om de x62 te kopen die gewoon dubbel zo duur is en geen rgb heeft. en de rgb van de fans vind ik goed.
Hah, dat soort tooltjes vraag ik mij altijd af wat het precies doet. Minimaal voltage opzoeken totdat ze stilvallen? Mijn probleem was dat ik ze bij zeer lage voltages juist weer onrustig vond. Meestal is 5-7V zo'n beetje het minimale wat veilig is (lees: geen gezeur met niet startende fans etc), maar echt stil werden ze nooit. Redelijk stil wel, onhoorbaar niet, en ik vermoed dat jij ergens op die lijn zit.

Vergelijkbaar met de reactie hierboven: X62 is tof, maar wat je al zegt, wel -veel- duurder. Ik denk dat het fijn is dat er een keer een budget alternatief is. Fijn voor de X62 zelf dat die nog altijd objectief 'beter' is (koeler, stiller), maar er is in elk geval weer wat meer te kiezen voor mensen zonder eindeloos pittig budget.

[Reactie gewijzigd door Foritain op 7 januari 2018 01:55]

Dit zijn pwm fans dus het zal waarschijnlijk het minimum daar zijn.
Ik heb zelf ook een coolermaster AIO (Nepton 280L) en heb ze langere tijd niet op pwm gehad waarbij het minimum werkbare voltage toch best een stuk meer geluid dan het minimum met pwm.

Ik heb later de fans vervangen voor een paar corsair ml140's wat best een grote verbetering met zich mee bracht .
Ik test eerst met de 'meegeleverde' aansturing, oftewel PWM en de aansturing vanuit de Asus Maximus X Hero is niet iets wat ik op een ander bord beter verwacht. Daarnaast heb ik een simele voltage controller ernaast hangen om te kijken 'how low can you go', maar dat levert hier geen echt andere resultaten op.

Uiteraard wil je wel PWM gebruiken bij een koeler als dit, anders gaat het ten koste van de helderheid van je verlichting, maar ik betwijfel dus dat iemand ze via PWM echt stil krijgt.

Nepton 280L is even terug voor mij, maar die waren ook er.. niet heel lastig te temmen meen ik.
Het kan zijn dat het anders is bij deze fans en het kan zijn dat mijn fan controller niet perfect werkt. Maar in mijn geval haal ik op mijn fan controller een minimum van ongeveer 1000 rpm voordat de fans beginnen met draaien en via PWM draaien ze op een minimum van ongeveer 800 rpm bij pwm op 30% in speedfan.

Ik moet wel zeggen dat fan control vanuit de bios niet bepaald top werkt en ik daarom speedfan gebruik. Zo gaan de fans bij 65c al op 100% draaien en kan ik ook niet de minimale rotatiesnelheid berijken via pwm.

Maar goed ik ben misschien ook wat kritisch op het gebied van geluidsproductie.
Wat draai je waarmee dit op 65 C komt? Maar hoe dan ook, op dat soort temps wil je zeker geen 100% PWM hebben idd :p
Hij komt nu regelmatig bij die 65c een 3570k @4.7ghz kan best wel warm worden. Maar goed als hij op 100% draait bij 65c dan draait hij ook best wel snel bij lagere temperaturen.

Ik kwam er in ieder geval vrijwel meteen achter dat pwm + moederbord software niet ging werken en eerst gebruikte ik mijn fan controller op 1000rpm en de laatste tijd gebruik ik speedfan met corsair ml140's.

[Reactie gewijzigd door qlum op 7 januari 2018 22:34]

Top review van een mooie AIO! Mooie prijs ook, al is de geluidsproductie voor mij persoonlijk wel een belangrijk punt. Zelf geef je aan dat je de fans kunt vervangen en zo het probleem verhelpen. Echter als je een beetje goede fans wilt met RGB erop, kom je dan niet op een punt dat andere setjes ook interessant worden?
Thanks :D

Vergeet niet dat die andere kits veelal zonder RGB fans komen, dan loopt het prijsverschil even hard op. Het prijsvoordeel van deze CM verder ruim genoeg :D
Ah juist :) In dat geval zeker wel het overwegen waard dus!
Als je geen hoofdprijs wilt betalen, juistem :D Maar jij wil superstil toch? :p
Haha liever wel dus ik hou het nog even bij mij Scythe Fuma :) No need for AIO, yet.

[Reactie gewijzigd door Nemm op 4 januari 2018 13:12]

Laat die ook even mooi in de grafiek staan :D

Voor de koeling/geluidsproductie hoef je niets te veranderen idd.
Dat kleine kastje wat bij de AIO word meegeleverd? Hoe werkt dat? En wat doet het precies?

Verder geweldige review. Ik blijf het gevoel krijgen als jij een review schrijft, ik het wil kopen ;)
Met dat kastje stel je de verlichting van de pomp en de ventilatoren in.
Naast kleur kan je ook intensiteit instellen (meen ik).

Ik heb eea op rood gezet en er daarna niet meer naar gekeken.
Wat deze meneer zegt idd. Kleur, effect, en helderheid aanpassen. Maar met praktisch elk recent moederbord (Asus, MSI en Gigabyte hebben iig de 'officiele' ondersteuning, ik ken niet elke pin-out van elk mobo) prik je hem op een aanwezig RGB header. Maar dat had er wel duidelijker gemaakt mogen worden in de tekst :)
Ik vond dat die RGB stekkertjes niet zo heel goed in elkaar bleven zitten.
Omdat de bekabeling in mijn NZXT 340 is weggewerkt heb ik die verbindingen nog geborgd met een stukje tape.
Yep, dit valt mij ook regelmatig op. Die hele connector methode is gewoon niet denderend, vergeleken met fan headers e.d. bijvoorbeeld. Zeker wanneer er nog wat afwijking zit tussen de dikte van de pennetjes bij sommige borden, heel raar.
+3 , dikke review, mooie foto's , Cooler Master lijkt op de goede weg terug in het low-mid range assortiment om zich daar weer lekker stevig te settelen.
Thanks :)

Gezien ze met ruime marge de goedkoopste 240's hebben, en deze doet het ook nog eens goed, dan lijkt mij dat wel het geval :D
Top review!
Ik heb ook net deze set ingebouwd en was ook tot de conclusie gekomen dat de geluidsproductie van de fans het enige issue is waar je op moet letten.

Alternatief was voor mij een Kraken set maar die werden al gauw tot meer dan 80 euro duurder dan deze Coolermaster set, wat mij voor het koelen van een ouder systeem (I5-4690K) net wat teveel was.
Thanks :D

En jep, dat 'nadeel' is wel de meest praktisch relevante. En dan kom je al snel tot die afweging die jij ook maakt, het is een -enorm- prijsverschil naar iets als een Kraken voor iets koeler, stuk stiller, m.i. de (veel) mooiere pomp constructie maar dan weer geen RGB fans.
Is dat een stock i7 of een delid versie? Mijn 7700k zit standaard al ~10 graden hoger en onder load kan ik bijna 80 graden aftikken (goed, ik heb een single rad).
Er zijn maar weinig AiO coolers voor socket 775 te koop en dit is 1 van de enigste met RGB en 240mm radiator die ook nog es goed werkt :) top was al van plan om hem te kopen. Geluid is geen probleem lol buren maken veel meer lawaai dan mijn pc ooit zal creeren :P Dankzij jouw review, yep over een paar dagen heb ik hem binnen. Super thx voor de review !
Hah, leuke reactie, thanks :D Heel veel plezier ermee, en succes met je buren ;)
Okay heb hem vandaag gebuild in de coolermaster hav xb evo op socket 775. Man man man wat een problemen. Beste was dat je alles installeerd voor je het mb op de evo removable mb plate installeerd. Dus gewoon kaal mb en dan installeren en vast schroeven. Punt 2 is de bevestiging van de radiator, pulll outside.. geen probleem... maar dan mis je ineens schroeven om de mount op de processor aan te brengen. Nu denk je misschien, ik ben een prutser.. echt niet. 1e de stand offs van de mounting onder het mb P35 platinum icm Hav xb evo ... je kon gewoon het niet vast schroeven. .. als je de radiator aan de voor kant plaats, beschrijving geeft niet weer welke schroeven. Ja een te kort aan schroeven.. Des al niet te min.. De externe LED HUB!!! Dat is echter het grootste min punt. Oke je krijgt een kabel met 2 pins naar male / female molex ! Wees AUB hiermee ZEER voorzichtig MEE!!! 1e die molex gaat niet echt passen op een standaard modulair kabel van een EVGA voeding.. Dat was mijn minste probleem!! Echter de 2 pin die in de RGB hub gaat, die is zo super zwak dat 1 kabel afbreekt!. YES WTF nu geen RGB! Het was een super gepier om alsnog die ene van de 2 pins kabels te verbinden ( ik heb geen rgb led op me mb) Die kabel brak gewoon af toen ik de 2 pins uit de hub wilde verwijderen. Just like that! Oke duurde maar liefst 4 uur om een hele pc over te zetten naar een nieuwe kast. Ik bouw een nieuwe pc in 1hr 12m, maar dat terzijde. De extra tijd om de RGB aan het werk te krijgen was echt een PITA!!! Des al niet te min, duck tape helpt en veel geduld! Oke nu de werking van de set. Pc is super stil en draait 33 graden idle op alle cores met Fan speed (bios) 50% en 40graden. Fans zijn fluisterstil, hoor je haast niet. MSI smartfan enabled. 28 graden wannneer je geen smartfan hebt ingeschakeld, maar dan hoor je de fans echt, maar dan gaan ze ook 100%. Eind resultaat.. .Goed systeem, 6 presets, RGB extended hub werkt niet altijd naar behoren, maar werkt goed wanneer je het hebt ingesteld. Beschrijving om te installeren een dikke onvoldoende op socket 775! Je hebt er echt een extra uur voor nodig, je gaat onderdelen missen! De 3 pin gaat dus op de system fan 1 (waterblock op cpu), en de fans op de cpu koeler, handig als ze dat vermeld handen. Dus niet!. Hint voor iedereen! nu het leuke hubje, voor iedereen die geen rgb op het mb hebben. De 2 pin gaat zeer zwaar en op 1 manier er in. Let op ! trek niet aan de kabels en gebruik geen tang of wat dan ook!. Lukt het niet? STOP! Ga je vrouw pesten voor een half uur voor je verder gaat! Serieus, de kabels in de 2 pin naar molex zijn zo super teer, dat heel snel 1 kabel uit de connector afbreekt!. Ja en nu geen RGB en kans op kortsluiting!!! Mijn fix was om de kapotte kabel te strippen en uiterst links met behulp van een punaise het metaal op zij te duwen en de blanke kabel naast de ingang te doen. Ver weg van de - pool. Beetje plakband niet echt mooi, zit achter de kast, dus ik zie het niet. Super min punt is echt de handleiding en de 2 pin naar molex connector. Al met al na veel gestoei toch super tevreden met de aanschaf! Leuke RGB super stil en lekker koel.

[Reactie gewijzigd door strikercrew op 14 januari 2018 08:27]

AIO-tastische review!
Qua prijs aantrekkelijke set.
Qua geluid.. hè-wat-zeggie-ik-kan-je-niet-goed-horen!!!
Thanks :D

En hah, dat valt wel mee hoor, een beetje gesprek tikt toch flink wat meer decibelletjes aan. Helemaal als ik begin ;)
Anoniem: 372172
4 januari 2018 12:54
Mooie review weer _/-\o_ +3

Tweakers maakt gebruik van cookies

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren