Bluboo S1 4G Phablet Zwart Review

DutchDeafBoy 30 november 2017, laatste update op 30 november 2017, 704 views
De reviewer heeft het product gekregen in ruil voor het schrijven van deze review.

Bluboo S1 4G Phablet Zwart

Het design, de schermresolutie, de snelheid van de vingerafdrukscanner en het feit dat er een vrijwel geheel stock versie van Android op draait zijn de grootste pluspunten. De camera valt echter zeer tegen. De lage prijs compenseert dit weer wat.

Pluspunten

• Bouwkwaliteit
  • Bezel-less 1080p-scherm
  • Vingerafdrukscanner
  • Bijna volledig stock Android
  • Prestaties

Minpunten

• Camera

3 van 5 sterren (Voldoende)
[img]dfiwOdoB[/img]
Onlangs schreef ik een review over de VKworld Mix Plus 4G Phablet, waarin ik vooral het design van het toestel prees, maar ook het feit dat er stock Android op draait. Deze keer een andere Android-smartphone: de Bluboo S1 4G Phablet, die ik ook weer namens GearBest heb mogen testen. Net als bij de vorige review focus ik op het design, het scherm, de prestaties, camera en software.

DESIGN
[img]h3FP91oh[/img]In mijn vorige review zei ik al dat smartphones binnen de lagere prijsklasse vaak geen al te 'premium' design hebben. De VKworld veranderde mijn mening daarover compleet, grotendeels door de glazen achterkant. Maar hoe doet de Bluboo S1 4G Phablet het?

Wat mij meteen al opviel toen ik het toestel vastpakte is dat het 'warmer' aanvoelt. Dat komt, omdat er gebruik wordt gemaakt van een hard plastic, in plaats van bijvoorbeeld roestvrijstaal. De VKworld Mix Plus voelde nogal 'koud' aan. Natuurlijk went dat na verloop van tijd, maar toch. De Bluboo voelt wat dat betreft veel fijner aan en nodigt meer uit. Ondanks het plastic voelt de telefoon zeker niet goedkoop aan. Dat is mede door het gewicht, maar ook door de grootte. Daarnaast zorgen de afrondingen bij de randen voor een relatief stevige grip bij het vasthouden.

In tegenstelling tot bij de VKworld Mix Plus vind je bij de Bluboo S1 4G Phablet een thuisknop. Wat de twee wel beide hebben is een camera onderin in plaats van bovenin. Boven is de speaker te vinden, voor de rest bestaat het scherm bijna heel de voorkant. Achterop is het logo van de fabrikant te zien, een dubbele (!) camera en natuurlijk de flitser.

[img]DXH0hDIg[/img]
Aan de rechterzijde heb je een aan-/uitknop en twee volumeknoppen, aan de andere kant een SIM-kaartslot en aan de onderkant tot slot een speaker en microfoon, evenals een USB-C poort om het toestel op te kunnen laden. Allemaal geen schokkende zaken.

De Bluboo S1 4G Phablet is zeker geen bijzonder telefoon om te zien, maar ik vind 'm fijner vasthouden dan de VKworld Mix Plus. En aangezien we steeds langer met onze telefoon in de hand zitten ligt de voorkeur dan ook bij een fijne grip.

SCHERM
[img]yPPaFN48[/img]In mijn review over de VKworld Mix Plus was ik zowel positief als kritisch over het scherm. Ondanks dat het even groot was als de Plus-modellen van de Apple iPhone, was het toestel makkelijker vast te houden. Wel leverde je op het gebied van resolutie in. Bij de Bluboo S1 4G Phablet is dat niet het geval. Ook bij deze telefoon krijg je een 5,5-inch scherm in een compactere vormfactor vergeleken met een iPhone én je krijgt dezelfde resolutie van 1920x1080 pixels (401 pixels per inch). En het is zeker wel een prima schermpje om naar te kijken.

Wat mij na een eenvoudige test met een zwarte achtergrond meteen opviel is dat de zwartwaarden wat hoger zijn als bij de VKworld-smartphone. Bij een witte achtergrond lijkt het erop dat de Bluboo een warmere tint laat zien tegenover een koele. Persoonlijk geef ik de voorkeur aan de koelere tinten, maar een warmer scherm leest aan de andere kant wel weer fijner. Verder is de helderheid meer dan voldoende bij dagelijks gebruik. Alles is leesbaar, ook als er wat meer licht op het scherm schijnt.

Je ziet uiteindelijk nog steeds het een vrij goedkoop paneeltje is, maar de kwaliteit is zeer zeker niet slecht. Je krijgt wat je ervoor betaalt, zullen we maar zeggen.

PRESTATIES
De Bluboo S1 4G Phablet is geen krachtpatser als het aankomt op prestaties in de praktijk, maar sloom is hij evenmin. Binnenin bevindt zich een MediaTek MT6757CD (16nm) 8-core processor dat verdeeld is in vier kernen met een kloksnelheid van 2,39 GHz én vier kernen die op een snelheid van 1,69 GHz draaien. Dit gaat gepaard met 6 GB aan werkgeheugen. Wat ik ook heb kunnen ontdekken is dat er een Mali-T880 (16nm) GPU in zit die een kloksnelheid van 850 MHz heeft. Over het aantal cores kon ik helaas niets vinden, behalve dat het tot 16 cores kan hebben.

Tot zover dan de specs. Immers kan zelfs een telefoon met de krachtigste chip niet altijd even snel aanvoelen als er softwarematig geen optimalisaties gedaan zijn. Ik heb eerst even een benchmark-test uitgevoerd met Geekbench 4. Het resultaat hiermee is een single-core score van 740 en een multi-core score van 3244. Dat is beide beter als bij de VKworld, met name als we kijken naar de multi-core test. Dat is mede te danken aan die extra vier kernen dat de processor heeft, maar ook de hogere kloksnelheid per kern helpt hier natuurlijk bij.

In de praktijk is het... voldoende. Dat klinkt misschien niet heel erg bemoedigend, maar let wel: dit is een smartphone die - net als de VKworld - geen drol kost. Je moet geen ultrasnelle processor verwachten. Wel krijg je al meer RAM dan bij dat andere toestel, dat is een pluspunt. En je merkt het verschil wel degelijk. Nog even terug naar de prestaties. Ik besloot bij wijze van test Angry Birds RIO te installeren, een spelletje dat niet gigantisch veel power vereist. En ja, dat gaat probleemloos! In tegenstelling tot bij de VKworld had ik geen last van frame dropping, wat inhoudt dat het aantal frames per seconde lager is dan zou moeten. Voor mij is met deze test al duidelijk geworden dat dit toestel zeker wel geschikt is voor games, mits ze niet teveel graphics-kracht vragen.

Waar ik het ook nog even over wil hebben is de vingerafdrukscanner. In mijn vorige review schreef ik nog hoe sprakeloos ik was over die van de VKworld. Zodanig zelfs dat ik niet verwachtte dat een andere smartphone hieraan kon tippen! Maar ik had het mis: de Bluboo S1 4G Phablet heeft een vingerafdrukscanner die in principe net zo snel is.

Tot slot dan nog even de accuduur. Ben je iemand die de hele dag op z'n telefoon zit? Dan heb je waarschijnlijk niet genoeg aan de 3500 mAh accu die erin zit. Het lijkt veel, en op papier is dat ook zo. Maar waarschijnlijk is de processor niet efficiënt genoeg (dat zou me ook niet verbazen vanwege het 16 nanometer procedé) ter compensatie. Je komt de dag door bij licht en middelmatig gebruik, that's it.

Al met al is de Bluboo S1 4G Phablet snel genoeg voor de meeste gebruikers. Je kunt ervan uitgaan dat je een prima gebruikservaring krijgt. Er zit een zeer snelle vingerafdrukscanner op (voorop trouwens, niet achterop!) en de accuduur is genoeg voor de lichte gebruiker.

CAMERA
De Bluboo beschikt niet over twee, maar over drie camera's: twee achterop en natuurlijk eentje voorop. Deze zijn respectievelijk 16, 3 en 8 megapixels. De 3-megapixel camera is bedoeld om foto's met een blur-effect te maken, een beetje zoals Portretmodus op de iPhone 7 Plus, 8 Plus en X. Helaas heb ik deze functie in mijn tests niet bepaald kunnen gebruiken. Dus ik besloot me tot de hoofdcamera te wenden. En... tja, wat zal ik zeggen? Oordeel zelf maar? Net als bij de vorige review richt ik me tot het maken van een foto van de Apple TV-remote. Op deze manier kun je namelijk meteen de prestaties bij weinig licht testen. boven de Bluboo S1 4G Phablet, onder de iPhone X.

[img]cg1dSPKU[/img]

[img]n21aECri[/img]

En de kwaliteit is verre van perfect. Toch ben ik wel van mening dat het voldoet voor een smartphone binnen zijn prijsrange, en de foto komt wat beter uit de verf dan die gemaakt met de VKworld. Maar laten we het vooral op dat eerste houden: voor wat je betaalt voor het toestel is het net voldoende.

Tegelijkertijd is het ook niet zo eerlijk om alleen deze foto als voorbeeld te gebruiken. Ongetwijfeld presteert de camera buiten beter. Maar in mijn ogen fungeert het voorbeeld als een soort maatstaaf. Een degelijke camera presteert binnen bij weinig licht goed genoeg dat er niet al teveel ruis optreedt en/of er voldoende licht is. Op beide punten presteert de iPhone X ruim voldoende, de Bluboo matig/voldoende.

Natuurlijk kun je geen topkwaliteit verwachten van een budget-telefoon, zoals ik in mijn vorige review al benadrukte.

SOFTWARE
De Bluboo S1 4G Phablet draait op een grotendeels stock versie van Android 7..1.1. Het enige opvallende dat anders is betreft de iconenstijl. Waar dat bij stock Android normaliter vrije vormen zijn (zonder vaste achtergrond zoals bijvoorbeeld bij iOS het geval is) zijn dit bij de Bluboo ronde icoontjes. In mijn optiek ziet het er wel mooi uit, tegelijkertijd maakt het bepaalde appiconen minder makkelijk herkenbaar.

Verder staat er geen extra bloatware of andere rotzooi op het toestel. Wat dat betreft is de fabrikant goed bezig geweest. Zeker omdat het al niet de aller snelste smartphone op de markt is. Android-telefoons binnen het hogere prijssegment hebben vaak wel een extra laag software bovenop Android, maar door de krachtigere processor zul je daar in principe geen last van hebben. Complimenten naar Bluboo voor het zorgen dat Android op dit toestel dus gewoon lekker 'standaard' is!

CONCLUSIE
De Bluboo S1 4G Phablet was een interessante smartphone om te testen. Het heeft pluspunten, maar het heeft ook minpunten. Wat ik aan deze telefoon het beste vind is het design, de schermresolutie, de snelheid van de vingerafdrukscanner en het feit dat er een vrijwel geheel stock versie van Android op draait. De prestaties zie ik niet direct als een minpunt, maar ook niet als een pluspunt. Dus ik plaats die er even tussen als twijfelgevalletje. Over de camera was ik het minst tevreden.

Heb jij ook een Bluboo S1 4G Phablet Zwart?

Het toestel draait op android 7.0.
De accu is een stuk kleiner als aangegeven.
Er zit mallware/spyware verborgen in het systeem, die je niet kunt verwijderen, (ook niet met Malwarebytes) tenzij je root.
Spijt van mijn aankoop.
Ook ik heb spijt van mijn aankoop. Aan het begin had ik geen problemen. Die kwamen pas later. (Kan het vooraf zo ingesteld zijn??)
De telefoon is vanwege zijn pop-ups haast onbruikbaar. Ik krijg er wel 20/30 per dag te zien. Sommigen zijn gewoon pop-ups in de browser. Anderen zijn in Android zelf. Als je op het kruisje klikt dan download de telefoon alsnog de app die in de popup geadverteerd werd (Western Union, Aliexpress enz).

Sinds aanschaf (september) heb ik nooit een softwareupdate gehad. Dus ook geen beveiligingsupdates.
De GPS is haast onbruikbaar vanwege zijn zeer slechte ontvangst/precisie.
Weet iemand hoe ik de adware en malware van de telefoon af kan krijgen.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren