Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie
Bekijk alle reviews

Melitta Caffeo solo Review

+3
pclinde 6 december 2017, laatste update op 12 december 2017, 7.945 views
De reviewer heeft het product niet gekocht, maar gekregen in ruil voor het schrijven van een review.

Melitta Caffeo solo

De Caffeo Solo is het instapmodel van de volautomaten van Melitta. Wil je een sterke espresso of gewoon een goede bak Nederlandse koffie, maar dan wel van koffiebonen? De Caffeo Solo komt deze belofte na! Genieten voor niet al te veel geld.

Pluspunten

  • Zet een goede espresso en het typische Nederlandse bakje koffie zonder moeite.
  • Lekkere koffie (goede koffie, natuurlijk sterk afhankelijk van smaak en koffieboon).
  • Eenvoudig om schoon te maken.
  • Strakke en compacte uitstraling.
  • Warmhoudplaatje bovenop de machine.
  • Geluidsproductie zeer acceptabel.
  • Mooi instapmodel als je nog geen volautomaat hebt.
  • Prijs- kwaliteitsverhouding smakelijk in orde!

Minpunten

  • Koffiedosering (waterhoeveelheid) is op de twee grootste standen te veel van het goede. Hier is de verhouding tussen koffie/water ver te zoeken.
  • Lekbak is vrij snel vol.
  • Niet echt een minpunt, maar wel om iets om rekening mee te houden: veel plastic, iets wat onvermijdelijk is in dit prijssegment.

Eindoordeel

Score: 5
http://techgaming.nl/image_uploads/reviews/Melitta-Caffeo-solo/header.png

Review: Melitta Caffeo Solo

- Inleiding
- Specificaties
- Uitpak avontuur
- Losse onderdelen
- Praktijk
- Conclusie

Extra:
Een klein sprongetje naar de reacties

Links:
Melitta Caffeo Solo productpagina

http://techgaming.nl/image_uploads/reviews/Melitta-Caffeo-solo/inleiding.png

Na de avonturen met Coffee Lake begon mijn grijze massa (mijn bonenmaler) een nieuw idee te vormen. Als liefhebber van hardware, mopshonden, speciaal biertjes, wijnen en ook koffie begon het te kriebelen. Ik had al diverse gebruikersreviews gelezen over volautomaten op Tweakers, waar ik vaak in al mijn enthousiasme voor dit onderwerp een reactie plaats. De verbinding tussen hardware en op zijn Rotterdams: “een goed bakkie pleur” was al snel gemaakt. Ja, het is tijd voor een nieuwe fase… het is tijd om een volautomatisch koffiezetautomaat te reviewen!

Met mijn vriendin heb ik twee jaar geleden een semiprofessionele barista cursus gevolgd, hier heb ik kennis gemaakt met alle ins- en outs van het zetten van een goede espresso en cappuccino. Tijdens de cursus maakte we kennis met een pistonmachine, zo’n apparaat waar je eerst koffie maalt met een losse molen, en deze vervolgens in een koffiefilterhouder (piston/filterdrager) aanduwt met een koffie tamper. Daarna is het aandraaien in het systeem en koffie zetten maar. Hier gaan veel rituelen aan vooraf, de maling, hoe hard je de koffie aanstampt en de hoeveelheid met een gepaste doorlooptijd. Hier komt een stukje ervaring bij kijken, want iedere boon is anders, waardoor je echt wel even bezig bent. Heb je wat ervaring en een selectie aan bonen, dan kun je doorgaans vrij snel koffie zetten met een pistonmachine. Voor dagelijks gebruik zal het voor veel gebruikers een beetje te veel van het goede zijn. Er gaat namelijk een oriëntatiefase aan vooraf, waarna je nog enige ervaring moet opbouwen. Met een volautomaat heb je al deze ongemakken niet. Vaak is het een simpele druk op de knop, waarna de maler begint de draaien en de koffie in je kopje stroomt.

Zo’n volautomatisch koffiezetautomaat gaan we vandaag bespreken, om precies te zijn van Melitta. Bekend van de koffiefilterzakjes, diverse koffiezetautomaten en zelfs een eigen lijn aan koffiebonen mag niet ontbreken. Voor mij heb ik de Melitta Caffeo Solo. De Caffeo Solo gaat voor praktisch: koffie zetten met verse koffiebonen. Zo heeft de Solo geen ingebouwde melkopschuimer, wat zo zijn voor- en nadelen heeft. Wat de Caffeo Solo allemaal te bieden heeft lees je in deze review. Op het moment van schrijven kost de Melitta Caffeo Solo circa 299 euro.

http://techgaming.nl/image_uploads/reviews/Melitta-Caffeo-solo/specificaties.png

Een overzicht van de Melitta Caffeo Solo:

http://techgaming.nl/image_uploads/reviews/Melitta-Caffeo-solo/specs.png

http://techgaming.nl/image_uploads/reviews/Melitta-Caffeo-solo/specs1.png

http://techgaming.nl/image_uploads/reviews/Melitta-Caffeo-solo/specs2.png

http://techgaming.nl/image_uploads/reviews/Melitta-Caffeo-solo/specs3.png

http://techgaming.nl/image_uploads/reviews/Melitta-Caffeo-solo/specs4.png

Hierboven opgesomd zijn de belangrijkste specificaties van dit volautomaat. Zoals ik al in de inleiding benoemde gaat de Caffeo Solo voor praktisch. Het is de instapper van Melitta, waar het vooral gaat om een goed bakje koffie. Belangrijke eigenschap is het verstellen van de koffiedosis, oftewel de hoeveelheid aan water. Tijdens deze review breng ik de hoeveelheid per koffiedosis nog in beeld, zo krijg je een beter idee van de hoeveelheden. Temperatuur instellen, een grovere maling en de hoeveelheid van de maling zijn allemaal mogelijkheden van de Caffeo Solo.

Het volautomaat is 20 centimeter breed, 32,5 cm diep en 45,5 cm hoog. Dit maakt de Caffeo Solo vrij compact, echter zijn er compactere volautomaten op de markt. Mijn Philips HD8334/11 is 21,5 cm breed, 33cm diep en 42,9 cm hoog, waarbij het hoogte verschil tussen de twee volautomaten duidelijk zichtbaar is. Een mooie toevoeging van de Caffeo Solo is het warmteplaatje bovenop het volautomaat, iets wat ik mis op mijn Philips HD8334/11. De verstelbare koffie-uitloop van de Caffeo Solo kan tot 13,5cm in de hoogte worden versteld, waardoor het ook mogelijk is er een longdrink glas (voor een eventuele ‘luxere’ latte macchiato) onder te zetten. Hoe dit in de praktijk verloopt zie je verderop in de review terug.

De Caffeo Solo is het instapmodel, de no-nonsense volautomaat van Melitta. Mijn persoonlijke verwachting is dat dit volautomaat vooral in de smaak valt bij Nederlanders, die het liefst een normale bak koffie naast de vaak gebruikelijke espresso’s drinken. Deze volautomaat is hiervoor uitermate geschikt doordat met de Caffeo Solo de koffiedosis (hoeveelheid aan water) gemakkelijk zelf te bepalen is. Op mijn Philips HD8334/11 moet ik het met de standardprogramma’s doen.

http://techgaming.nl/image_uploads/reviews/Melitta-Caffeo-solo/uitpak.png

De Caffeo Solo komt in een gebruikelijke vierkante verpakking. Het volautomaat is netjes verpakt in folie en verder beschermd met kartonnen delen, waarin het apparaat rust. We gooien de verpakking even opzij, en gaan direct door naar de Caffeo Solo. Een eerste indruk is vrij compact, een deftige voorzijde met zilver en vrij minimalistisch. Dit minimalistische komt overeen met de eenvoud waarin deze koffiemachine in de consumentenwens voorziet; een goede bak koffie zonder gedoe met uitgebreide programma’s en ingebouwde melkopschuimers. Dit alles komt de bediening zeker ten goede; draaien aan de knoppen en zetten maar. Ik ben dit keer niet te vinden in de achtertuin, maar in de keuken!

http://techgaming.nl/image_uploads/reviews/Melitta-Caffeo-solo/voor.jpg

http://techgaming.nl/image_uploads/reviews/Melitta-Caffeo-solo/melitta-caffeo-solo%20(1).jpg

http://techgaming.nl/image_uploads/reviews/Melitta-Caffeo-solo/melitta-caffeo-solo%20(2).jpg
Doen we een rondje om de Caffeo Solo, dan vallen de zijkanten en bovenzijde van het volautomaat vooral op. Op de bovenzijde vinden we het warmhoudplaatje, hierop kun je koffie kopjes kwijt om voor te verwarmen, let wel op dat het automaat ingeschakeld moet zijn. Met de power knop (grote knop op de voorzijde) zet je de Caffeo Solo aan. Na ongeveer 30 minuten ongebruikt schakelt de Caffeo Solo zich weer uit, er is geen stand-by modus op gebruik te blijven maken van het warmhoudplaatje. Achterop vinden we het bonenreservoir met een transparant klepje. Persoonlijk ben ik blij met een transparant klepje, niet zozeer om de hoeveelheid aan bonen te zien, maar juist het feit dat ik de bonen kan zien. Ik ben iemand die het heerlijk vindt om online te zoeken naar koffiebonen, deze te ruiken en te zien. Dit zijn symptomen van mijn koffievoorliefde. Op de linkerzijde van het apparaat vinden we het waterreservoir, Deze kun je met het hendeltje uit de Caffeo Solo tillen, makkelijk voor het vullen en afspoelen indien nodig. Het waterreservoir heeft een inhoud van 1,2 liter.

http://techgaming.nl/image_uploads/reviews/Melitta-Caffeo-solo/melitta-caffeo-solo%20(5).jpg

http://techgaming.nl/image_uploads/reviews/Melitta-Caffeo-solo/melitta-caffeo-solo%20(6).jpg

http://techgaming.nl/image_uploads/reviews/Melitta-Caffeo-solo/melitta-caffeo-solo%20(14).jpg

http://techgaming.nl/image_uploads/reviews/Melitta-Caffeo-solo/melitta-caffeo-solo%20(15).jpg

http://techgaming.nl/image_uploads/reviews/Melitta-Caffeo-solo/melitta-caffeo-solo%20(16).jpg

http://techgaming.nl/image_uploads/reviews/Melitta-Caffeo-solo/melitta-caffeo-solo%20(17).jpg

Op de voorzijde van het apparaat vinden we diverse knoppen, twee draaiknoppen en een aan- en uitknop. De Caffeo Solo heeft een display waarop iconen zichtbaar zijn ter informatie. Zo weet je wanneer het apparaat ingeschakeld is, en wanneer je het waterreservoir moet vullen, bonen moet aanvullen of een ontkalking moet uitvoeren, dadelijk krijg je de verschillende iconen nog te zien. Voor nu gaan we door naar de losse onderdelen van de Caffeo Solo.

http://techgaming.nl/image_uploads/reviews/Melitta-Caffeo-solo/losse.png

Met de losse onderdelen bedoel ik de uitneembare delen van de Caffeo Solo. Denk hierbij aan de lekbak, het waterreservoir en niet te vergeten: de zetgroep. We beginnen aan de voorzijde waar we gebleven waren. Hieronder bevindt zich de lekbak met een roestvrijstaalrooster. Deze drie onderdelen zijn te demonteren, wat het makkelijk maakt voor onderhoud. Het bakje voor het koffiedik (de koffiekoekjes, de restanten van de maling) hoe je het ook wilt noemen kiep je eenvoudig leeg. Ik doe dit vaak gewoon in de gootsteen en spoel het weg met warm water, goed voor het leidingwerk. Het rooster krijgt naarmate je meer koffie zet wel wat krasjes van kopjes plaatsen, iets wat vrij gebruikelijk is.

http://techgaming.nl/image_uploads/reviews/Melitta-Caffeo-solo/melitta-caffeo-solo%20(23).jpg

http://techgaming.nl/image_uploads/reviews/Melitta-Caffeo-solo/melitta-caffeo-solo%20(24).jpg

http://techgaming.nl/image_uploads/reviews/Melitta-Caffeo-solo/melitta-caffeo-solo%20(25).jpg

In de lekbak zit een rode vlottertje, deze komt omhoog wanneer de lekbak vol is. De Caffeo Solo geeft op het display een melding wanneer de lekbak of het bakje met koffie vol zit. Je bent er dus altijd op tijd bij om beide te legen.

http://techgaming.nl/image_uploads/reviews/Melitta-Caffeo-solo/melitta-caffeo-solo%20(26).jpg

http://techgaming.nl/image_uploads/reviews/Melitta-Caffeo-solo/melitta-caffeo-solo%20(27).jpg

Niet geheel onbelangrijk is het waterreservoir, deze heeft een inhoud van 1,2 liter. Het waterreservoir moet minimaal gevuld zijn met 0,5 liter aan water, wanneer deze onder het streepje komt geeft het display een icoon aan om het waterreservoir te vullen. Eruit tillen aan het hendeltje, onder de kraan en terugplaatsen maar.

http://techgaming.nl/image_uploads/reviews/Melitta-Caffeo-solo/melitta-caffeo-solo%20(21).jpg

http://techgaming.nl/image_uploads/reviews/Melitta-Caffeo-solo/melitta-caffeo-solo%20(22).jpg

Als laatste blijft het belangrijkste onderdeel over van de Caffeo Solo: de zetgroep. Het gaat hier om een uitneembare zetgroep, wat een stuk eenvoudiger is voor het onderhoud. We komen dadelijk nog terug op een stukje onderhoud, aangezien je de zetgroep wel degelijk moet onderhouden. Niet alleen voor de werking van het systeem, maar ook om het persen van de koffiebonenmaling zo optimaal mogelijk te houden. Achterstallig onderhoud kan problemen en defecten veroorzaken, ook de koffiesmaak kan er zwaar onder lijden. We verwijderen de zetgroep van de Caffeo Solo door het deurtje aan de rechterzijde te verwijderen van het automaat. Nu is de zetgroep direct zichtbaar. Op de zijkant zit een hendeltje met een rode bevestigingsclip, deze druk je in, waarna je het hendeltje omhoog duwt. Je kunt nu de zetgroep nu met een trekkende beweging uit het automaat halen.

http://techgaming.nl/image_uploads/reviews/Melitta-Caffeo-solo/melitta-caffeo-solo%20(10).jpg

http://techgaming.nl/image_uploads/reviews/Melitta-Caffeo-solo/melitta-caffeo-solo%20(11).jpg

http://techgaming.nl/image_uploads/reviews/Melitta-Caffeo-solo/melitta-caffeo-solo%20(12).jpg

http://techgaming.nl/image_uploads/reviews/Melitta-Caffeo-solo/melitta-caffeo-solo%20(13).jpg


http://techgaming.nl/image_uploads/reviews/Melitta-Caffeo-solo/melitta-caffeo-solo%20(19).jpg

Tot zover de losse onderdelen die onderdeel uitmaken van een volledig Caffeo Solo volautomaat van Melitta. We gaan nu over naar het hoofdstuk in de praktijk, waar je kennis maakt met alle ins- en outs van dit apparaat in de praktijk. Mocht je vragen hebben, laat dan gerust een reactie achter.

http://techgaming.nl/image_uploads/reviews/Melitta-Caffeo-solo/praktijk.png

Bediening
De bediening van de Caffeo Solo bestaat grotendeels uit een aantal knoppen, waarvan je sommige alleen hoeft te gebruiken wanneer je instellingen wilt wijzigen. Primair is de aan- en uitknop, oftewel de grote powerknop op de rechterzijde van het volautomaat. Deze druk je in, waarna de Caffeo Solo een korte opwarmfase start met een reinig van het systeem. De reiniging bestaat uit het spoelen van het systeem, dit is een combinatie van het opwarmen, doorlopen van water waarna het in de lekbak terecht komt. Na de reiniging is het systeem klaar voor gebruik.

We gaan de knoppen even af, van links naar rechts: de koffiedosis knop voor de hoeveelheid aan water, gevolgd door twee aparte knoppen voor één of twee kopjes koffie, daarnaast de hoeveelheid van de maling, deze bestaat uit drie standen (één boon, twee bonen en drie bonen) en als laatste de aan- en uitknop. Wanneer de Caffeo Solo ingeschakeld is licht het display op dat gebruik maakt van iconen. Dit display is relatief eenvoudig, je zult geen teksten tegenkomen, alles gaat volgens de iconen. In het begin is het even kennismaken met de betekenis van de iconen, je kunt hiervoor de meegeleverde handleiding raadplegen.

http://techgaming.nl/image_uploads/reviews/Melitta-Caffeo-solo/melitta-caffeo-solo%20(7).jpg

De iconen zijn één-voor-één zichtbaar wanneer je door het instellingenmenu van de Caffeo Solo gaat. Hoe kom je in dit menu? Door de knoppen voor één kopje koffie en twee kopjes koffie te combineren, deze druk je gezamenlijk kort in. Waarna je door het menu gaat met de knop voor één kopje koffie, zodra je klaar bent druk je op de aan- en uitknop om terug te keren naar de standaardwaarde van het volautomaat. Hoe werkt het menu verder? De koffiebonen worden net als bij de hoeveelheid van een maling gebruikt om maateenheden aan te duiden. Wat van één tot en met drie koffiebonen zichtbaar is, er is nog een vierde stap, dit is wanneer er drie koffiebonen knipperend zichtbaar zijn. Het kopje koffie gebruik je dus om door de verschillende instellingen te gaan, het koffieboon knopje om de maateenheden in vier stappen te bepalen.

http://techgaming.nl/image_uploads/reviews/Melitta-Caffeo-solo/melitta-caffeo-solo%20(33).jpg

http://techgaming.nl/image_uploads/reviews/Melitta-Caffeo-solo/melitta-caffeo-solo%20(32).jpg

We bekijken de iconen nog even met een toelichting. Hieronder zien we een filter icoon, dit is om de waterhardheid aan te geven. Deze is in vier stappen te bepalen: één boon 0 – 10°dH, twee bonen 10-15°dH, drie bonen 15-20°dH en vier bonen >20°dH. Melitta levert een lakmoesstrip mee om de waterhardheid te meten, hier op Goeree-Overflakkee (Zuid-Holland) ligt de waterhardheid tussen de 14 - 17°dH, er is dus sprake van hard water. Bij mij staat de Caffeo Solo op stand drie (drie koffiebonen). Melitta heeft een waterfilter beschikbaar voor in het waterreservoir. Deze kun je apart bestellen voor een prijs rond de 12 – 17 euro. Het waterfilter zorgt voor het filteren van het water en reduceert kalkaanslag. Hier op Goeree-Overflakkee vind ik het altijd aan aanrader gezien de hardheid van het water. Ik gebruik ook een waterfilter in mijn Philips HD8334/11. Wel maakt deze waterfilter het gebruik van de Caffeo Solo iets duurder, een filter gaat namelijk ongeveer 2 maanden mee of 250 zetbeurten. Nogmaals raad ik het aan als de waterhardheid dermate hoog is, om de levensduur van het apparaat te garanderen. Ook krijgt de koffie met een filter een zachtere smaak.

http://techgaming.nl/image_uploads/reviews/Melitta-Caffeo-solo/melitta-caffeo-solo%20(54).jpg

http://techgaming.nl/image_uploads/reviews/Melitta-Caffeo-solo/melitta-caffeo-solo%20(55).jpg

De zettemperatuur is aangegeven in een schaal van laag naar hoog, deze bestaat uit drie standen: één boon laag, twee bonen tussenin laag en hoog en drie bonen hoog. Standaard staat de Caffeo Solo hier op stand drie. De koffie is warm genoeg en direct te drinken. Naar inschatting zit deze rond de 70 – 80 graden Celsius, een beetje blazen kan geen kwaad. Een espresso kun je niet in één keer achterover tuigen.

http://techgaming.nl/image_uploads/reviews/Melitta-Caffeo-solo/melitta-caffeo-solo%20(58).jpg

Je kunt het apparaat laten uitstomen voor de hygiëne. Het kan voorkomen dat dit automatisch op je display komt, wanneer de Caffeo Solo langere tijd niet gebruikt is, en wanneer deze in transport is geweest. Dit is een bescherming tegen vorstschade. Wanneer het kraan icoontje op het display staat, moet je de uitstoom procedure opvolgen. In het instellingenmenu heeft het kraantje nog een functie, eigenlijk heeft deze drie functies: bij normaal gebruik duidt deze aan dat er te weinig water in het waterreservoir zit, in het instellingen menu functioneert deze voor de energiebesparende modus en wanneer deze automatisch verschijnt is het voor de uitstoom functie. De energiebesparende modus is regelbaar van 5 minuten (fabrieksinstellingen) tot 15 minuten met twee bonen, 30 minuten met drie bonen en helemaal uit met drie bonen al knipperend. In energiebesparende modus gaat het display op energiebesparing, waardoor deze minder fel is. Wanneer je op een willekeurige knop drukt gaat deze uit de energiebesparing modus.

http://techgaming.nl/image_uploads/reviews/Melitta-Caffeo-solo/melitta-caffeo-solo%20(56).jpg

Het icoon van het verwijderen van de lekbak heeft in het instellingen menu nog een secundaire functie, net als het kraan icoon hierboven. De Caffeo Solo gebruikt het lekbak icoon standaard wanneer je deze moet legen. Als secundaire functie is deze verantwoordelijke voor de Auto-OFF-functie. Met fabrieksinstellingen schakelt het apparaat zichzelf uit in 30 minuten, met twee bonen is dit 2 uur, met drie bonen 4 uur en met drie bonen al knipperend 8 uur. Je kunt met deze toevoeging beter gebruik maken van het warmhoudplaatje bovenop de Caffeo Solo. Vanuit duurzaam perspectief vind ik dit niet de beste oplossing. Het is slimmer om de Auto-OFF-functie standaard op 30 minuten te laten staan. Spoel gewoon even een kopje onder de warme kraam om deze voor te verwarmen.

http://techgaming.nl/image_uploads/reviews/Melitta-Caffeo-solo/melitta-caffeo-solo%20(57).jpg

Ons laatste icoon op het display is het reinigingsmenu. Je kunt hiermee koffieresten verwijderen, hier zijn aparte middeltjes voor te verkrijgen. Idem dito voor de ontkalking van de Caffeo Solo, hiervoor zijn aparte ontkalkingsmiddelen voor verkrijgbaar. Sommige iconen worden voor meerdere functies gebruik, wat best wel wat verwarrend kan zijn. De structuur, maateenheden zijn duidelijk, echter heb je wel het boekje nodig om goed kennis te maken met de diverse instellingen, het blijft een beetje zoeken.

http://techgaming.nl/image_uploads/reviews/Melitta-Caffeo-solo/melitta-caffeo-solo%20(41).jpg

Onderhoud
Eerder had ik het over onderhoud, zowel het reinigen en ontkalken van de Caffeo Solo zijn van belang. Dit is overigens niet alleen zo voor de Caffeo Solo, maar voor alle volautomatische apparaten. Onderhoud vergroot de levensduur en heeft een positief effect op de smaak van koffie. Ik vind het zelf vies om de zetgroep nooit te spoelen. Wekelijks spoelen onder de kraan raad ik aan. Ga je op vakantie? Spoel dan alles even van te voren door, maak bakjes leeg en spoel de zetgroep even door. Laat de zetgroep tijdens je vakantieperiode buiten het apparaat staan, zodat het apparaat zelf ook even kan luchten. Doe je dit niet, dan heb je kans op ophoping van koffieresten, een viezere smaak en erger nog opbouw van schimmels en diverse insecten. Fruitvliegjes zijn bijvoorbeeld fan van koffiedik. Tijdens een warme zomerperiode kan het flink gaan broeien, deze vliegjes gaan dan het apparaat in om lekker te vermenigvuldigen. Spoelen en schoonhouden is een aanrader!

http://techgaming.nl/image_uploads/reviews/Melitta-Caffeo-solo/melitta-caffeo-solo%20(60).jpg

De Caffeo Solo heeft met zijn compacte formaat een vrij kleine lekbak. Het waterreservoir is ook net wat kleiner dan op mijn Philips HD8334/11, is dit een probleem? Nee, wat mij betreft niet. Ik maak graag gebruik van vers water, iedere dag doe ik een waterwissel als ik koffie zet. Dit is één van mijn geloofsovertuigingen voor goede koffie. Wel is de lekbak mij wel wat te snel vol, enerzijds is dit positief voor de hygiëne van het apparaat, omdat je vaker een handeling moet verrichten. Anderzijds zie ik het wel als minpunt.

http://techgaming.nl/image_uploads/reviews/Melitta-Caffeo-solo/melitta-caffeo-solo%20(39).jpg

Voor de Caffeo Solo en Caffeo Passione is er blijkbaar een app ontwikkeld die begeleiding geeft in de reiniging/ontkalking van het apparaat. Net wat meer inzicht!

http://techgaming.nl/image_uploads/reviews/Melitta-Caffeo-solo/koffieapp.jpg

Koffie!
Even genoeg over bediening en onderhoud, we gaan door met koffie. Ik benoemde de Caffeo Solo eerder als een mogelijke kandidaat voor een prima bakje koffie voor de Nederlander. Het apparaat is makkelijk te bedienen als het om koffie zetten gaat. Je drukt op de aan- en uit knop, draait aan de knop voor de hoeveelheid water en kiest voor één of twee bakjes koffie, easy as that! Met een maalhoeveelheid van (drie bonen), de grootste maalhoeveelheid ben ik gaan experimenteren. Eerst eens kijken wat de hoeveelheid is aan koffie op verschillende standen. Ik neem de draaiknop even mee in de foto’s hieronder, om een goed idee te krijgen van de verschillende hoeveelheden.

http://techgaming.nl/image_uploads/reviews/Melitta-Caffeo-solo/melitta-caffeo-solo%20(35).jpg

http://techgaming.nl/image_uploads/reviews/Melitta-Caffeo-solo/melitta-caffeo-solo%20(36).jpg

Ik ben helemaal links begonnen met de draaiknop, waarna ik per blok (zie bovenstaande foto) opgeschoven ben in de hoeveelheid. De foto hierboven laat links de kleinste hoeveelheid zien, opvolgend zijn de andere hoeveelheden te zien. De kleinste stand is prima voor een kleine espresso en een échte doppio met een mooie body en een klein crema laagje. Met de Caffeo Solo kun je dus een goede espresso zetten. Denk hierbij ook aan de bonen die je wilt gebruiken. Tijdens de fotosessie heb ik gebruik gemaakt van Lavazza Café Espresso en Grand Maestro Italiano, een favoriet hier in huis. De Grand Maestro Italiano is overigens een zeer gangbare koffie voor alledaags gebruik: volromig met een fluweel zachte afdronk voor een zeer schappelijke prijs per kilo. Momenteel ergens rond de 12 euro als ik mijn niet vergis. We geven nogmaals een draai aan de knop met de drie overige standen. Hier ga je echt richting een volle bak koffie.

http://techgaming.nl/image_uploads/reviews/Melitta-Caffeo-solo/melitta-caffeo-solo%20(44).jpg

http://techgaming.nl/image_uploads/reviews/Melitta-Caffeo-solo/melitta-caffeo-solo%20(45).jpg

Met een maling van drie bonen (de hoogste verstelbaarheid) en de grootste hoeveelheid aan water, liet de Caffeo Solo mij even vallen. Melitta is wat mij betreft hier net wat te ver gegaan in de hoeveelheid aan water en de maalhoeveelheid van de Caffeo Solo. Met geen enkele boon, zowel met een fijne en grove maling verhouden smaken zich niet mee. De laatste ‘twee stappen’ met een grotere hoeveelheid aan water, de koffiedosis hoe Melitta het zelf omschrijft is te veel gevraagd van de Caffeo Solo. Het is ook aan de verhouding water en koffie te zien, zie de foto hieronder.

http://techgaming.nl/image_uploads/reviews/Melitta-Caffeo-solo/melitta-caffeo-solo%20(47).jpg

De crema laag is aanwezig, maar bestaat uit een smaakloos brouwseltje. Ook de koffie zelf heeft een waterige smaak. Deze kritiek wil niet zeggen dan de Caffeo Solo geen goede koffies weet te zetten, alleen is de waterhoeveelheid een beetje te hoog gegrepen voor dit volautomaat. Een normale mok koffie gaat met de Caffeo Solo prima, het Nederlandse bakje koffie dat gewoon smakelijk is maar niet te sterk. De waterhoeveelheid mag dus op een toekomstige Caffeo Solo wat kleiner worden, zes stappen is te veel.

http://techgaming.nl/image_uploads/reviews/Melitta-Caffeo-solo/melitta-caffeo-solo%20(48).jpg

De Caffeo Solo zet prima koffie op de verschillende standen. De gemiddelde Nederlander kan hiermee een braaf Nederlands bakje koffie zetten, maar biedt tevens een cafeïne kick voor de mensen die de voorkeur geven aan een pittige espresso. De boon en grofheid van de maling is altijd bepalend, met een klein beetje spelen kun je de Caffeo Solo geheel naar eigen smaak instellen. De doorloop van de koffie en temperatuur gaan goed samen, de crema laag, zie de foto hieronder is compact en smakelijk, iets wat ik persoonlijk verlang van een espresso.

http://techgaming.nl/image_uploads/reviews/Melitta-Caffeo-solo/melitta-caffeo-solo%20(49).jpg

Met de afwezigheid van een ingebouwde melkopschuimer kun je melk buiten het apparaat bereiden, met bijvoorbeeld een losse melkopschuimer, of gewoon met een pannetje op het vuur. Een koffie verkeerd is een handomdraai gemaakt, een pompje Monin koffiesiroop erbij en genieten maar. Het ontbreken van een ingebouwde melkopschuimer heeft zo zijn voordeel. Je ziet vaak dat je te maken hebt met melkresten, wat gewoon niet hygiënisch is. We sluiten dit hoofdstuk af met een filmpje van de Caffeo Solo in actie. De geluidsproductie van de Caffeo Solo is zoals ieder volautomaat wat aanwezig, maar zeker niet storend of te bestempelen als luidruchtig.

http://techgaming.nl/image_uploads/reviews/Melitta-Caffeo-solo/melitta-caffeo-solo%20(50).jpg

http://techgaming.nl/image_uploads/reviews/Melitta-Caffeo-solo/melitta-caffeo-solo%20(52).jpg


http://techgaming.nl/image_uploads/reviews/Melitta-Caffeo-solo/conclusie.png

De Caffeo Solo het instapmodel om volautomatische koffie te zetten van Melitta. Het merk zelf gaat voor praktisch met de Caffeo Solo, gewoon praktisch koffiezetten, zonder te veel poespas. Komt de Caffeo Solo zijn belofte na? Je leest het in deze eindconclusie.

Laat ik beginnen met een eerdere uitspraak uit deze review: “ik vermoed dat dit volautomaat vooral in de smaak valt bij Nederlanders.” Na een uitgebreide testperiode kan ik bevestigen dat dit volautomaat interessant is voor de Nederlander die interesse heeft in een volautomaat. Kom je van filterkoffie of een koffiepad apparaat, en verlang je een normale bak koffie, niet te sterk, maar ook weer niet te slap? Dan kun je dit letterlijk in een handomdraai met de Melitta instellen. De zogenoemde koffiedosering knop maakt het eenvoudig om de hoeveelheid water per bakje koffie te doseren. De middelste stand is ideaal om dit Nederlandse bakje koffie te zetten. Het experimenteren met verschillende bonen maakt dit koffie avontuur nog leuker. Een goede espresso met een krachtige body, een mooie crema laag is met de Caffeo Solo goed te zetten. Op de kleinste stand heb je een fijn cafeïne shot. Wel moet ik toevoegen dat stand 5 en 6, de twee grootste standen wat ongebalanceerd aanvoelen op de Caffeo Solo. Te veel water, wat zich niet mooi verhoudt met de hoeveelheid koffie die dit volautomaat kan malen. Ik raad je dan ook aan om tot 5 te gaan, wat ruim voldoende is voor vrijwel iedere koffie.

De Caffeo Solo is het instapsegment van Melitta. Dit apparaat heeft geen melkopschuimer en gaat primair voor koffiezetten. De Caffeo Solo oogt strak, is niet al te groot en is fijn in onderhoud. De zetgroep is te verwijderen, zodat je deze makkelijk onder de kraan kunt afspoelen. De lekbak en het opvangbakje voor koffiedik (de koffiekoekjes) zijn eenvoudig om te spoelen. Het reinigingsprogramma en ontkalkingsprogramma zijn met een beetje kennis van de instellingen eenvoudig te doorlopen. Als het om onderhoud gaat is de Caffeo Solo gewoon erg fijn. Houd er wel rekening mee dat veel onderdelen van plastic zijn, dit kan ook niet anders in dit prijssegment. Wil je een volautomaat vervaardigd uit roestvrijstaal, dan zul je toch wat dieper in de buidel moeten tasten.

Bediening van het apparaat om koffie te zetten is ook pure eenvoud. Het instellingenmenu waar je kennis mee moet maken, aan de hand van het boekje vereist wat meer verdieping. In de meegeleverde handleiding kun je genoeg informatie vinden hoe je verschillende variabelen kunt instellen. Sommige iconen hebben meerdere functies, waardoor je soms even moet zoeken wat je precies aan het doen bent. Bij normaal gebruik zijn alle iconen, variërend van het legen van de lekbak, het bijvullen van het waterreservoir en de sterkte van de maling met de koffieboontje meer dan duidelijk.

De Caffeo Solo is in veel opzichten gewoon een prima apparaat waarmee je voor niet al te veel geld een volautomaat op het aanrecht hebt staan. Espresso, een normale bak koffie en wat variatie om zelf te experimenteren gaan allemaal prima samen met de Caffeo Solo. Vooral met de kerstdagen voor de deur kun je de familie verassen met smakelijke koffiespecialiteiten. Zoek vooral even een koffieboon op die jezelf kunt waarderen, volgens mij heb je dan wel de perfecte formule om succes te garanderen!

tweakers - nomineer voor review van de maand



http://techgaming.nl/image_uploads/reviews/Melitta-Caffeo-solo/low1.jpghttp://techgaming.nl/image_uploads/reviews/Melitta-Caffeo-solo/low2.jpghttp://techgaming.nl/image_uploads/reviews/Melitta-Caffeo-solo/low3.jpghttp://techgaming.nl/image_uploads/reviews/Melitta-Caffeo-solo/low4.jpg

Heb jij ook een Melitta Caffeo solo?

Deel je ervaringen en help andere tweakers!

Schrijf review

Populaire reviews door gebruikers

Reacties (170)

Wijzig sortering
Wat is jouw ervaring met het echte onderhoud van de zetgroep? Ik heb de machine nu ruim een jaar en de zetgroep begon bij mij vrij snel te kraken. Je hoort dat er plastic tegen elkaar aanloopt als de zetgroep de gemalen koffie samendrukt.

Zelf heb ik een tube van dat speciale siliconevet waarmee de rubberen ring kan worden behandeld. Welke delen van de zetgroep ook gesmeerd moeten worden is voor mij een raadsel, kan het geluid niet precies achterhalen.

Hebben meer mensen hier last van en hoe lossen jullie dit op?
Ik heb deze machine al 8 jaar Je dient alle beweegbare onderdelen van de zetgroep in te smeren ik doe dat met reguliere vaseline 1x per maand. Als je het niet doet en je hebt alleen met schoon water schoon gemaakt dan spoel je alle smering weg en wordt het plastic op plastic en dat gaat gewoon kraken en uiteindelijk kapot.
De reden dat Melitta daar niks in haar handleiding over zegt heeft te maken met de levenswaren wet/regels. Indien zij zeggen dat je het bijvoorbeeld moet invetten en de klant wordt ziek hebben zij een probleem. Dit is mij door Melita zo uitgelegd.
Je zou een onderhoudskit kunnen kopen, nu zie ik dat er geen siliconen/invet spulletjes bij zitten. :) Bij de Philips onderhoudskit wel.
Vaseline is gewoon 10x goedkoper dan welke silicone invet spul dan ook. Dat potje heb ik al 6 jaar a 1,50 ofzo. Zelfde geld voor die schoonmaak spoel pillen die heb ik van Clean Express 60 pillen voor 11 euro ofzo. In een potje zo'n pil even verpulveren en in je zet groep gooien. Ben na 7 jaar sinds 2 jaar aan mn tweede potje van 60 pillen. Reslutaat gewoon perfect. Al die zogenaamde officieele spullen is je reinst oplichting (gericht op de ontwetendheid van de consument je hoeft maar als producent te roepen oh oh iets anders gebruiken en hij gaat kapot hoor of erger je hebt dan geen garantie) gewoon je gezond verstand gebruiken. In mijn ogen kan je tot 10x goedkoper uit zijn. Ontkalken ha ha ik gebruik 10 gram citroenzuur (poeder/kristallen) per ontkalkings beurt. Gewoon bij de toko voor 3 euri 1 kg gedroogde citroenzuur kopen en oplossen in water kan je zeker 10 jaar mee voort. Heb die Meitta in 7 jaar nog NOOIT met dat zogenaamde officiele ontkalkings spul of clean spul in aanraking laten komen. Dat officiele reinigings poeder en ontkalkings spul licht bij mij nog steeds in de kast zal waarschijnlijk ook nooit de Solo zien. Een tip reinig je uitloop pijpjes (dus waar je koffie uit komt) eens per jaar .met soda in gloeied heet water. Als je dat niet doet loopt hij dicht te beginnen met dat ene pijpje waar niet of nauwlijks meer koffie uitkomt. Dat heeft mij denk ik uiteindelijk een uitloop ventiel gekost. Cleanen van die pijpjes is eenvoudig als je het weet. Onder die chrome schuif zit in het midden een palletje (dat palletje/uitsparing zie je perfect op die foto links onder van jou) met kleine platte schroeven draaier voorzichtig indrukken en dan naar voren schuiven dan komt hij los vervolgens pastik waterresorvoir uitklippen en 1/2 uur in gloeiend heet water met soda leggen uiteraard ook weer paar keer met gloeiend water uitspoelen. Scheeltje een rekening van 180,- euri als je hem precies na de garantieperiode moet wegbrengen. Dat soort dingen staat nou niet in de handleiding (daar zorgt Melitta wel voor) maar zorgt er wel voor dat je machine 2 tot 3x zo lang meegaat.

[Reactie gewijzigd door Snarfie31 op 30 januari 2018 23:56]

Goede tips! Het kan inderdaad veel goedkoper. Soda is een wondermiddel, ook voor het goed schoonmaken van je vaatwasser matrix. ;)

Voor ontkalken kun je trouwens ook zo'n flesjes citroensap gebruiken, 10ml voldoet wel.
Ja die matrix of labyrint noemen ze dat soms ook heb precies het zelfde gehad ( helemaal onderin bij de uitloop vol met vuil en zeep) ook met soda opgelost en geen nieuwe vaatwasser hoeven te kopen.
M.b.t tips hier is het ultieme onderdelen en video overzicht voor de Melitta Solo als je een beetje handig bent scheelt dit een hoop reparatie kosten (levensduur) en maak je ook bij demonteren je machine niet kapot suc6.
https://komtra.de/melitta...-kaffeevollautomaten.html
Klopt! Ook bekend als labyrint. De vlotte voor de afvoer van het wat zat vast door opgehoopt vuil/vet, dankzij soda nu weer in beweging. ;) Thanks voor de tips + link.
Ik heb vandaag mijn Solo helemaal uit elkaar gehaald. Eerst de achterkant, de zijstukken en bovenkant en het dekseltje van de zetgroep. Ook de uitloop zoals hierboven beschreven. Wij gebruiken de Solo nu vier jaar en van de uitloop zat een pijpje dichten hij kreunde bij het zetten. Je schrikt ervan wat er allemaal uit de machine aan (oude) koffiedik enz. komt. Alles dus schoongemaakt en in de vaseline gezet.Bedankt Snarfie31voor de bijzonder bruikbare tips!
Graag gedaan ;) ik ben ook door schade en schande wijs geworden. Als je die uitloop pijpjes niet schoonmaakt dan loopt hij letterlijk echt dicht met alle gevolgen vandien.
Top tip! Had al een aantal keren met een cocktail prikker in de gaatjes van de uitloop zitten peuren maar dat hielp maar een beetje. Heb zojuist aan de hand van jouw uitleg en de video van Komtra (geweldige site trouwens) de uitloop gedemonteerd en in een badje soda gelegd. Er kwam best wat viezigheid af, maar toch minder dan ik had verwacht.

Dat demonteren viel nog niet mee trouwens. Het lipje onderaan de uitloop kon ik niet voldoende indrukken omdat er allerlei koffievet en kalk tussen zat. Na wat inweken met een soda mengsel (aangebracht met ene wattenstaafje) lukte het wel.

Ik ga binnenkort de hele machine eens demonteren en reinigen, na 5 jaar geen verkeerd idee lijkt me zo. Ik weet alleen niet zo goed welke delen je nou wel en niet kan insmeren met vaseline. Wil ook geen vaseline smaak in mijn koffie natuurlijk. :)
Helemaal goed. Bij demonteren goed opletten dat je aan de binnenkant de lipjes naar binnen indrukt je breekt anders alles af. Grote zijpaneel moet je schuiven om los te krijgen. Alleen je zetgroep bewegende delen insmeren metname die sleuven aan de binnenkant waar die piston langs omhoog en naar beneden gaat. Ook die zeg maar tuutjs die je machine in gaat. Indien je je machine schoonmaakt kom je een buisjes/circuit tegen die naar je uitloop ventiel loopt daar zitten kleine rode rubbere ringetjes omheen schuif die goed naar voren tot ze aansluiten anders gaat hij geheid lekken. Aller belangrijkste fotografeer alles voordat je ook maar iets demonteert kan je altijd terugkijken en/of mijn video linkje van komtrade gebruiken. suc6

[Reactie gewijzigd door Snarfie31 op 6 februari 2018 10:39]

Dank voor je uitgebreide reactie!
Even over het invetten met vaseline, ik heb een foto van een gedeelte van de zetgroep gemaakt. Hierop is een rond gat te zien waar de pal van de motor in valt. Deze heb ik al meerdere keren met vaseline ingesmeerd. De sleuven, bedoel je daarmee de sleuf links van dit gat?
Naar het tuutje moest ik ook even zoeken. Bedoel je het uitloopje linksboven op deze foto?
Voor de helderheid heb ik ook een foto van deze gehele zijde gemaakt.

Om nog even terug te komen op de vuiligheid die in het uitloopje zat, ik heb 'm ondertussen 4 keer in een sodabadje gelegd en een keer of 10 laten vollopen met warm water en vervolgens uitgeschud. Er kwam me toch een zooi aangekoekte koffieresten uit! Niet te geloven.
"De sleuven, bedoel je daarmee de sleuf links van dit gat?"
Nee net aan de andere kant zie je aan beide zijde een sleuf waar de koffie puk omhoog geduwd word.
dat mechanisme loopt door die sleuven zie foto => [img]https://i.imgur.com/90H1ZL1.jpg[/img]

Trouwens dat tuutje met die oranje rubbere ring moet je ook insmeren. Wat ik ook doe is de ingang van dit tuutje (met oranje rubbere ring) middels je pink even aantikken met vaseline.

"Naar het tuutje moest ik ook even zoeken. Bedoel je het uitloopje linksboven op deze foto?"
Ja.

Die uitloop ja daar zit na jaren echt gore zooi in ik dacht na het eerste badje ach het valt wel mee maar de aangkoekte zooi was zo hardnekkig dan bij het 2de badje pas echt alles los kwam byzonder onhygiënische. Met heet water red je het niet je moet echt soda gebruiken.

[Reactie gewijzigd door Snarfie31 op 7 februari 2018 20:05]

Mooi, de sleufjes een tuutjes zijn nu voorzien van een laagje vaseline.

Is er nog veel winst te behalen met het openhalen van de machine, zowel qua smaak van de koffie als behoud van het apparaat? Dan moet ik me er toch maar een keer toe zetten. Een foto vooraf maken is wel een goed idee.
Uitloopje is het aller belangrijkste daar zit ook de eerste verstopping en loopt je koffie/crema langs. Als dat hardnekkig word word je smaak minder en gaat je uitloopventiel er uiteindelijk aan is mijn ervaring (helaas). Toen ik mijn maschine open maakte om mijn uitloopventiel te vervangen zat dat uitloopventiel onder de aangekoekte koffie en schimmel. Het was daar echt smerig alleen al om vliegjes en schimmels in de zomer (metname als je op vacantie gaat zoals pclinde al omschreef) te voor komen zou ik het zeker om de 2 a 3 jaar openmaken en schoonmaken. Na 5 jaar pas openmaken is het gewoon goor.

[Reactie gewijzigd door Snarfie31 op 7 februari 2018 21:10]

Ok helder, dan weet ik wat me te doen staat. :)
@Snarfie31 @M!chel Vandaag dan eindelijk mijn Caffeo solo open gemaakt. Vooral de zijpanelen verwijderen was nog best wat wrikwerk, zo soepel als in het filmpje van Komtra ging het niet. Van binnen zat er best wat troep, maar ik had eerlijk gezegd erger verwacht na al die jaren. Nu maak ik de binnenzijde bij een schoonmaakbeurt altijd al schoon met wattenstaafjes voor het fijne werk, dat zal allicht geholpen hebben. Wel jammer dat ik niet makkelijker tussen de plastic gedeelte waar de aandrijfas zich bevind kon komen, daar gaat altijd flink wat drab tussen zitten. Die zit er nu nog steeds vrees ik.

In je reactie hierboven heb je het over het uitloopventiel. Is dat deze, en wordt het wellicht ook wel een drainageventiel genoemd? Het ventiel uit de link kom ik zo snel niet tegen in het apparaat. Waar zit het, in de buurt van het slangetje wat naar de uitloop gaat? Volgens mij is er geen filmpje over van Komtra, of wel?

Nog even een aanvulling: De afgelopen periode kregen we regelmatig een waterig bakje koffie. We kregen het idee dat dit kwam doordat de bonen in het reservoir bleven steken, als we de bonen wat aandrukten richting de maler werd de koffie vaak sterker. Echter misschien is er een andere oorzaak voor dit probleem, is er ergens iets verstopt? Toch dat uitloopventiel wellicht?

[Reactie gewijzigd door musicfreak op 12 mei 2018 08:53]

Let op dat je de juiste drainageventiel koopt, er zijn verschillende types, voor verschillende type Melitta's.
Het drainageventiel zit in de drive unit, deze kun je los schroeven vanuit het compartiment waar de zetgroep in gaat. Let wel goed op hoe alles in elkaar zit, met name hoe je de driver terug moet plaatsen (dat witte ding op de aandrijfas).

Een waterig bakkie kan te maken hebben met het soort koffieboon dat je gebruikt, als dit hele vettige bonen zijn, dan kan het zijn dat de maler er wat moeite mee heeft. Misschien zit het kanaaltje van de maler naar de zetgroep verstopt of moet je de maler zelf eens schoonmaken.
De Melitta staat ondertussen in Rotterdam, cadeau gedaan. :D Ik heb nu een Solis 115 staan, bijzondere manier van koffie maken, vooral thuis.
Dank voor je snelle reactie.Ik meen uit je reactie op te maken dat een drainageventiel hetzelfde is als een uitloopventiel, klopt dat?
Dat er verschillende types zijn zag ik ja, mijn link was ter illustratie. Maar dank!

Die drive unit uit elkaar halen voor dat ventiel lijkt me wijs, maar volgens mij is er geen handleiding op https://komtra.de/melitta...-kaffeevollautomaten.html of wel? Heb de site nog met Google translate vertaald. Ik verdwaal een beetje in al die koffiemachine termen.

Als ik dit heb schoongemaakt dan ga ik ook zeker nog even naar de maler en het kanaaltje naar de zetgroep kijken.
Volg het filmpje van 'Drainageventil ausbauen - ersetzen - tauschen - einbauen' maar. Dan lukt het vast wel. ;)
Tnx, heb hem bekeken. Maar de moeilijkheidsgraad met al die kabel klemmetjes die je los moet halen lijkt me toch wat groter dan het openen van het apparaat. Ik moet me even wat moed indrinken geloof ik. Met koffie (uit een percolator). :P
Want jouw idee is wel dat dit zinnig is toch na 5 jaar?

Nog even terugkomen op de slappe koffie, we hebben het met sommige (vettere?) bonen sterker dan met andere, maar er zijn geen bonen waarbij het nooit speelt. Daarbij komt dat het probleem erger wordt dus ik vrees dat dat kanaaltje of de molen verstopt is.
Het kan geen kwaad om na 5 jaar je drainageventiel te vervangen. Kun je ook meteen goed schoonmaken op een moeilijk bereikbare plek.
Na 5 jaar kan het ook wel zo zijn dat je vermaler gewoon al een stuk versleten is. Daar in de buurt zit in ieder geval wel je probleem. Als je koffie waterig is heb je wel genoeg water, maar te weinig koffie.
Als je, nadat je de vermaler ook schoon hebt gemaakt, nog steeds waterige koffie hebt kun je die mogelijk ook eens vervangen.

Tip: maak wat foto's met je telefoon voordat je stekkertjes en kabeltjes los haalt. Dan weet je later nog hoe het in elkaar zat.
Ik ben ondertussen lekker aan de slag gegaan, het viel me uiteindelijk nog best mee. Heb twee foto's in een Onedrive album gezet, hopelijk zijn de foto's ook voor jou zichtbaar.

Rondom de aandrijving en het drainageventiel zat de nodige viezigheid. Het ventiel zelf ziet er nog best goed uit, zeker als ik hem nog wat doorspoel. Het zwarte blokje heb ik open gemaakt, dat zag er nog goed uit. Nauwelijks koffiedrab, en genoeg siliconenvet.
Kan dat schoonmaken met water en soda of zou je het anders aanpakken? Voor de Ga ook nog naar de vermaler kijken. Leuk klusje!

[Reactie gewijzigd door musicfreak op 15 mei 2018 11:54]

M!chel legde het al goed uit bij het vervangen van je uitloopventiel moetje een buisjes systeem losmaken daar zitten kleine rode rubbert omheen zorg dat ze aansluiten (dus iets aanduwen) je krijgt ander mogelijk lekkages. Iets slappe koffie of maar 1 uitloopje met koffie kreeg ik omdat het resevoir bakje ( zit achter het zilveren schuifje) mega vuil was die gaat na verloop van tijd geheid verstoppen. Na schoon gemaakt te hebben was mn crema laag en uitloop weer perfect.
Ik zag zo geen rood rubbertje op het buisje zitten, echter toen ik goed keek bleek dat nog in het zwarte onderdeel van het uitloopventiel te zitten. Oef!
Ik merk dat er op diverse plekken wit uitgeslagen plekken blijven zitten, schimmel? Zal morgen bij daglicht een betere foto plaatsen. Hoe haal je dat weg, met Soda?

[Reactie gewijzigd door musicfreak op 15 mei 2018 21:16]

Ik meende dat er in het uitloopventiel een ruberringetje inhoort. Tja kalk kan je ook met citroenzuur schoonmaken. Gewoon het plastic eromheen zal ook wel met soda of gewoon water even boenen. Kan de foto niet goed zien. Het is een buisjes systeem met sluitertjes zit voornamelijk aan de achter kant van het uitloopventiel zitten van die metalen sluitertjes omheen daarvoor rode rubbere ringetjes stuk of 3 a 4. Ik haal gelukkig niet elkedag zo'n ding uitelkaar.

[Reactie gewijzigd door Snarfie31 op 16 mei 2018 08:28]

@M!chel @Snarfie31
Heb alles ondertussen schoongemaakt wat schoongemaakt moest worden. Hoort er vaseline oid op het metalen staafje van het uitloopventiel te zitten? Dan moet ik dat er nog even opsmeren.

De randjes van de vermaler lijken heel iets afgesleten te zijn. Ik ga de zaak weer in elkaar zetten. Blijft de koffie slap dan ga ik de metalen maalschijven en het uitloopventiel vervangen.

[Reactie gewijzigd door musicfreak op 20 mei 2018 16:51]

Nee er hoort geen vaseline oid op of rond het uitloopventiel te zitten!
De enigste delen die een beetje vaseline mogen hebben zitten in de zetgroep.
Ah, goed dat ik het even vroeg dan. Vanochtend heb ik het apparaat weer in elkaar gezet, hierna kwam het moment supreme: zou alles nog werken?? En jawel, geen problemen bij het inschakelen en er kwam een bakkie koffie uit, dat was echter erg slap. Dat bleef zo bij bakkie 2 en 3. De deksel van het bonenresevoir trilde wat omhoog tijdens het malen. Toen bekeek ik de koffieprut en zag ik dat alles erg grof gemalen was, het waren meer gebroken stukjes koffieboon dan prut. Er moet dus iets met de vermaler zijn. Ik heb de machine hierop weer open gemaakt.
Bij het demonteren van de vermaler een paar dagen tetug viel me op dat de markering streepjes niet op alle drie onderdelen gelijk stonden (zie foto), eentje stond een tikje verder. Bij het terugplaatsen heb ik ze gelijk gezet (zie deze foto, helaas gedraaid). De bonen zijn echter dermate grof gemalen nu dat ik vermoed dat dat het niet kan zijn. Bij het terug monteren van de vermaler zaten de twee maalstenen naar mijn idee goed, zaten de veren op hun plek en vielen de kegeltjes in de inkepingen. Wat zou ik nu het beste na kunnen kijken?

[Reactie gewijzigd door musicfreak op 21 mei 2018 12:32]

Hij maalt nu nog steeds te grof? Dan zou ik niet langer prutsen en de vermaler gewoon vervangen. Ik denk dat deze gewoon versleten is.

Is wel een duur onderdeel, dit is de goedkoopste die ik zo snel kan vinden: https://www.directrepair....-005-6556440-melitta.html

[Reactie gewijzigd door M!chel op 21 mei 2018 13:08]

Dat te grof malen is nieuw, dat deed 'ie voorheen niet. Misschien heb ik wat verkeerd gemonteerd maar ik weet niet wat.
Als de streepjes gelijk staan dan staat de maler in de normale stand, dus dan zou alles gewoon goed moeten zijn.
Mbt vaseline op metalenstaafje vermoed ik van niet. En anders is het waarschijnlijk fabriek af al gedaan.
.
Het enige wat ik ooit heb gedaan aan mn vermaler is ongekookte witte rijst door mn maler laten lopen dit werkt reinigend. Echter je moet wel precies weten hoe je dat moet doen. Je zetgroep mag bijvoorbeeld niet in positie draaien dus stroomstekker moet er precies optijd uit na de initeele maal tijd. vervolgens zetgroep eruit halen en gemalen rijst weggooien. Je moet dus de timing goed hebben door een paar keer (zonder rijst) te oefenen. Je zet groep en ventiel vind rijst niet zo fijn om water door heen te pompen. Zo heb ik dat ongeveer met 100 a 150 gram gedaan (toen was de rijst niet meer licht bruin) met als resultaat min of meer schone maalschijven. Uiteraard alles op eigen risico. 8)7

[Reactie gewijzigd door Snarfie31 op 22 mei 2018 13:40]

Okeej dan. Je kunt de maalschijven ook gewoon heel simpel los halen en met een (tanden)borsteltje alles schoon maken.
In ieder geval nooit met water of ander vochtig goedje, daar kan de vermaler niet tegen.
Ik maak meestal gebruik van siliconenvet, nu zat dit standaard bij mijn Philips apparaat in een onderhoudskit (apart te bestellen). Ik denk dat de zetgroep dit wel nodig heeft, vooral op punten waar de zetgroep het 'koffiekoekje' in het koffiebakje kiept.

In mijn Philips handleiding staan precies de punten aangegeven wat je vet moet aanbrengen, bij deze kan ik dit niet terugvinden.
Melitta zelf schrijft dergelijk onderhoud ook niet voor, terwijl dit wel zou moeten is mijn ervaring. Ook interwebs schrijft hierover weinig.

Dan maar elk scharnierpunt die ik kan vinden invetten :+
dubbel

[Reactie gewijzigd door Snarfie31 op 30 januari 2018 10:47]

Is iemand hier handig met het uitlezen van de Solo. Er zit een RJ poort aan de achter kant van de Solo die kan je denk ik koppelen aan een Com port van je desk top. Heb toevallig thuis een kabel liggen die ook van RJ naar een comport gaat echter krijg ik er met een paar terminal programmatjes zoals (Free serial analyser en Terminal version 1.93b van Br@r) geen raw data uit. Iemand tips om hem toch te kunnen uitlezen. Ondanks dat die data van de eigenaar is (op veel apparaten kan je het op het display zo uitlezen) weigert Melitta enige medewerking.

[Reactie gewijzigd door Snarfie31 op 1 februari 2018 11:33]

+3 , leuk apparaatje voor een acceptabel bedrag , aanrader ?
Zeker een acceptabel bedrag. Voor een goede espresso en normale koffie (zeker als je overstapt) is het een fijn apparaat. Wat heb je momenteel zelf staan?
3 stuks , filter , nespresso en dolce gusto voor de rare dingen :) maar 3 opruimen, 1 terug, would save some space.

[Reactie gewijzigd door BioBlade op 6 december 2017 11:02]

Damn! Drie stuks. Nu moet ik wel zeggen dat een filterautomaat handig is voor verjaardagen. :P Welke is het lekkerste? Nog grote verschillen tussen de Nespresso en Dolce Gusto?
jah niet mijn idee.... vrouwen.... hehe. en dan klagen jah ik heb te weinig werk ruimte.... Duhh :)

Nespesso standaard koffie's , dolce wat meer cappucino's en choco shizzle.
Hahahaha. :P #blame Ik had het al in de supermarkt schappen gezien, Dolce Gusto doet veel met vreemde smaakjes. Gewoon een nieuwe keuken met meer werkruimte voor een 4e apparaat.
Zeker een aanrader, dit model bestaat al een tijdje en ik heb er 5 jaar lang veel plezier van gehad.
Natuurlijk zonder onderhoud gaat elke volautomaat snel stuk ook een Jura haha
True! Jura is de afgelopen twee jaar ook meer naar de consumentenmarkt verschoven. De RVS modellen zijn wel enorm chique, vooral met touch paneel. :p
Ik heb deze al ruim drie jaar in bezit (nooit in mij op gekomen een review op tweakers te zetten, excuses).
Een bijzonder fijn apparaat, prettig in gebruik en gemakkelijk te onderhouden. Als je net als ik alleen zwarte koffie drinkt doet deze precies wat je wil en ben je blij dat er geen andere toeters en bellen op zitten.

Overigens, hulde voor deze prachtige review!
Bedankt! Drie jaar, ook al weer een langere tijd. :D Tot zover heb ik veel plezier van de Caffeo Solo. Nooit een koffie verkeerd of espresso? :D
Espresso is ook zwart ;)
Ik heb de maalstand ook na een paar maanden (gewacht conform advies uit de gebruikershandleiding) gelijk naar de fijnste stand geschoven.

Nee, naar mijn mening dienen melk en koffie strikt gescheiden te worden genuttigd. Bezoek wat daar anders over denkt moet zelf maar aan de slag met een cupje en roerijzer.

Het grootste nadeel, maar dat geldt evengoed voor vergelijkbare apparaten, is dat poederkoffie uit goedkope kantoorautomaten echt niet meer smaakt.
Kantoorautomaten en poeder mag wat mij betreft verleden tijd worden, smerig! Je ziet veel bedrijven overstappen op een kantoorautomaat met maler, weg die poeder troep! :D

Op de zaak hebben we een inbouw van Siemens, prima apparaat met koffiebonen.

[Reactie gewijzigd door pclinde op 12 december 2017 10:55]

Wellicht ben ik de enige hier, maar ik vond deze machine echt verschrikkelijk. Had er een gekocht en teruggestuurd. Heb toen tweedehands een Quickmill 3035 gekocht voor 430,- (piston machine). Wat een verschil. Als je de keuze hebt, en je wilt wat meer tijd investeren om een bakje espresso te maken, kijk daar eens naar (is m'n persoonlijk advies).
Er zit wel een duidelijk prijsverschil- productpositionering verschil tussen de 3035 en Caffeo Solo. :D Wat heb je al verschrikkelijk ervaren?
De kwaliteit van de espresso was gewoonweg ondermaats voor de 300,- die je er voor neerlegt. Als je voor een minimale investering een product kan krijgen wat enorm robuust it (wel tweedehands), beduidend betere koffie kan produceren en makkelijker is in het onderhoud, is de keuze snel gemaakt.
Probeer eens een geode kop espresso uit een piston machine, en dan je bakje uit deze. Het verschil is dag en nacht. Voor ik dit apparaat had, wist ik niet dat het zoveel kon schelen. Het is moeilijk om het op papier te zetten, omdat het om smaak gaat.
Vergelijk het met een goedkope margarine en volle, verse roomboter.

/edit
De druk die een volautmaat kan opbouwen is veel minder (stabiel, hoog) dan een piston. Het loont de moeite

[Reactie gewijzigd door ixl85 op 8 december 2017 16:16]

Een prijsverschil van 130 euro noem ik nog fors, vooral voor de gemiddeld consument. De prijs dat dit instapmodel zal voor velen al fors zijn, vooral als je de overstap maakt van bijvoorbeeld Senseo. Een pistonmachine is in veel gevallen ideaal, maar je moet zelf ook wel wat ervaring hebben. Een fijne of grove maling, de hoeveelheid, de druk die je met de tamper uitoefent, de watertemperatuur en daarbij de doorloop in seconde, afhankelijk van de boon. Er komt net wat meer bij kijken. Nu zeg ik ook niet dat bij ieder volautomaat elke boon perfect is, aangezien er drogere en vettere bonnen zijn, afhankelijk van het gebied en brandproces. De vettere boon heeft veelal meer last om netjes door een zetgroep te gaan. Soms heb je dan bittere koffie of juist weer zure koffie.

Ik vind dat de Caffeo Solo het zeker niet slecht doet in zijn prijsklasse. Ook de boon blijft een bepalende factor, de toevoeging van een waterfilter kan ook nog veel schelen. :)
Ik heb met een vriend die een goed afgestelde Vibiema domobar heeft een blinde test gedaan met mijn cafeo solo konden geen verschil ontdekken.
Ik heb nu een Solis Grind & Infuse Pro 115 staan, hier proef ik wel het verschil. :D
Mooi om te zien. Je bent in elk geval goed bezig met je hobby!
Mooi cadeau om te vragen voor je verjaardag/kerst/een zondagmiddag:
https://www.bol.com/nl/p/thuis-barista/1001004007515038/ *knip referral*

[Reactie gewijzigd door Dirk op 9 februari 2018 21:34]

Boek is vandaag binnengekomen, dadelijk eens doornemen. ;)
Heb ik geen ervaring mee. Wat gek is dat dergelijke testen nergens te vinden zijn op het internet zegt mij wel genoeg. Ik heb er echt actief naar gezocht dus blind test tussen volautomaat en E61 zetgroep barista machine bijvoorbeeld. Mogelijk dat de purist het wel proeft maar als je een weddenschap laat meewegen iets van als je het mis hebt is jou apparaat van mij haakt iedereen snel af vrees ik.
Hoe bedoel je precies? Dat de menigte het verschil niet zal proeven, of?
Dat ligt wellicht meer aan die maat van je of de brakke bonen (of wellicht heb je ooit je mond met zoutzuur gespoeld).
Voor mij is het dag en nacht. Maar goed, sommige mensen proeven ook geen verschil tussen AH cola en Coca Cola.

Dit is een leuk cadeau voor jezelf, of die maar van je:
https://www.bol.com/nl/p/thuis-barista/1001004007515038 *knip referral*

Een goede leerschool met mooie fotografie. Wellicht proef je na het lezen, afstellen van je apparaat, e.d. wel verschil :)

[Reactie gewijzigd door Dirk op 9 februari 2018 21:33]

Leuk! Ik ga 'm direct bestellen. Ben namelijk veel bezig met koffie. Momenteel draai ik Cagliari Superoro in de molen. :) Een zeer verfijnde boon, vol met oliën. Wel is dit een échte espresso boon (persoonlijke mening) :P. Ik vind hem minder als espresso voor een cappuccino. Deze boon is erg mooi voor een shot/dubbel shot of een Americano met pit!

[Reactie gewijzigd door pclinde op 30 januari 2018 15:42]

Kijk, die bonen gaan op m'n lijstje. Helaas is m'n molen momenteel buiten gebruik. Ik moet, tot ik een goede reparatiedienst in de buurt vind, terug naar de Senseo. :X
Op dit moment drink ik dus thuis geen koffie :)
Ik ben ook verpest. :P Ik heb liever geen koffie als ik Senseo zie, een bak filterkoffie bevalt mij nog altijd veel beter. ;) Ik ben zelf minder koffie gaan drinken, voorheen dronk ik 8 - 10 bakken koffie op een dag. Nu is dit gemiddeld 2/3 bakjes van het volautomaat op het werk. Thuis is dat één espresso in de ochtend en één cappuccino in de avond. Als ik eerder thuis ben, of thuis werk zijn het wel wat meer espresso's. :D
Tja sommige mensen weten het altijd beter.
Ik zou ook kunnen stellen dat sommige mensen zich niet openen voor meer input/data. Je gaat me toch niet vertellen dat er geen betere koffie bestaat dan uit een volautomaat? Dat dus de Italianen, met hun drang naar perfecte espresso, de piston machines, perfecte druk/temp balans, bonen voor elke soort gelegenheid etc. is allemaal onzin?

Het kan zijn dat je het niet proeft omdat je smaakpapillen het niet toelaten (dat bestaat), of dat de manier van zetten niet correct was. Maar het afschuiven op 1 test bij een maat van je, is geen goede vergelijking.

Ik wil niet uit de hoogte klinken, maar lees reacties van PClinde (schrijver van review) alleen al hierboven. Of lees eens een goed boek over espresso, wat de smaak maakt, het verschil tussen de zetwijze, neem een cursus barista en proef het verschil etc. Niet om uit de hoogte te klinken, maar er is zeker betere koffie te krijgen dan uit deze volautomaat.
Wij konden (na herhaaldelijk blinde test met deze koffie: https://www.vanpommeren.nl/caffe-martella-maximum-class.html geen overtuigend verschil ontdekken tussen beide machines. Enige verschil was dat die Vibiemme Domobar er langer overdeed om de koffie er door heen te krijgen met als gevolg (leek het) iets beter extractie van de koffie dus wat dikkere crema. Jij gaat er van uit dat ik of mensen zich niet openen voor meer input/data om vervolgens te concluderen dat er geen beter koffie dan uit een volautomaat gezet kan worden. Ik heb geen idee waar je het overhebt. Als je die test bedoeld is het juist net anders om (wij stellen ons zeer open) wij waren juist zeer benieuwd of er (LEES GOED) een overtuigend verschil is tussen een Domobar of Melitta solo kon worden onderscheiden. Je zou zelfs eens zo'n blinde test moeten doen echt interessant gewoon in de praktijk zelf ervaren (niet van horen zeggen of lezen) en conclusies trekken. En nogmaals wat ons opviel zo'n testen kon ik niet op internet vinden vandaar dat we het maar eens zelf geprobeerd hebben.

[Reactie gewijzigd door Snarfie31 op 6 februari 2018 16:23]

Ik denk dat ik hier mee ga stoppen. Ik krijg het idee dat je je aangevallen voelt en dat we beide elkaars reactie verkeerd lezen.
Mijn reacties zijn gestoeld op: Ik geeft aan dat er een groot verschil zit tussen (deze, maar in het algemeen) vol automaten en piston machines. Jij zegt dit niet te herkennin in je test. Ik geeft hier een mogelijke aanleiding voor. Succes met proeven!
Ik raad je aan iets meer je enthousiasme en/of emoties in toom te houden No offence ;)
Quote "Dat ligt wellicht meer aan die maat van je of de brakke bonen (of wellicht heb je ooit je mond met zoutzuur gespoeld)."
Wat was er zo verschrikkelijk aan dan?
Ik heb een 2ehandsje gevonden, defect maar voor mij geen probleem.
Als die er netjes uitziet verder ben ik voor slechts 50 euro de nieuwe eigenaar :9
Goede deal. Ben wel benieuwd naar je Caffeo Solo reparatie avontuur! Heb je snel geregeld na onze eerste 'reactie kennismaking' van gister, nice one!
Hij heeft waarschijnlijk een verstopt of defect drainage ventiel. (De klacht is 'water mengt niet met de koffie')
Dus even het hele apparaat open om goed schoon te maken en te testen.
En dan voor een dubbeltje op de 1e rij! :+
Nice! Daar kan geen enkele actie tegen op. :P Nu is het niet alleen meer repareren, maar ook genieten van Caffeo Solo koffie. :D
Dat deed ik toch al hoor, op het werk tijdens de reparaties ;)
Ahhh natuurlijk. ;) Dat zijn aardig wat bakjes koffie dan per dag. :P
Het meeste word wel weggegooid, en je wil ook niet uit elk apparaat een bakje drinken (hygiëne :X )
Maar zo nu en dan, vooral in de ochtend, is de verleiding moeilijk te weerstaan!
Dat kan ik mij voorstellen. :D Ik kan ook niet meer zonder koffie. ;)
Inmiddels in huis.
Inderdaad defect binnenwerkje, voor 3 tientjes nieuwe onderdelen besteld.
Volgende week lekkere koffie!
Awesome! Voor drie tientjes klaar, erg netjes. Al een idee welke bonen je gaat nemen? :)
Ik heb een zak Roodmerk koffiebonen gekocht. Niet te duur.
Kan ik even op het gemak alles instellen.
Oké. De Lavazza Caffè Espresso variant (500 gram) bij de AH is ook goed te doen. De Rosa variant van Lavazza (mix robusta en arabica) is weer wat zachter van smaak. De Tierra! zakjes zijn duur, maar zeker het proberen waard. Als je nog even gek wilt doen voor de kerst: Cagliari SuperOro, man man man! Wat een geweldige boon is dat. Wel naar mijn mening minder geschikt voor een volautomaat, de boon is namelijk vrij vet, waardoor de zetgroep duidelijk meer moeite heeft om deze soepeltje te duwen, dit was het geval bij mij Philips, ging wel, maar net met wat meer moeite. Ga ‘m gelijk even bestellen om te proberen met de Melitta.
Bedankt voor de tips, zal er zeker eens naar kijken!
You're welcome. Ik heb vanochtend nog koffie verkeerd gemaakt, pannetje erbij, wat koffiesiroop... not bad! :D
Lekker hoor, ik moet nog even wachten.
De Solo ligt helemaal uit elkaar, alles schoongemaakt, hij is bijna weer als nieuw.
Maandag of dinsdag komen de onderdelen binnen :9~
Bijna. :D Zorg alvast voor een goede koffie voorraad. :P
Lavazza Caffè Espresso gekocht, maar eerst de andere boontjes nog even opmaken.
Ben ondertussen wel van koffie met melkpoeder naar koffie zwart overgestapt, da's nu toch wel lekkerder. Koffie puur uit de Melitta of uit een Senseo is echt een wereld van verschil.
De Senseo heb ik dan ook maar helemaal opgeruimd en de Melitta mag moet blijven!
Senseo noem ik geen koffie, slootwater. :p Ik ben mij momenteel aan het verdiepen in een pistonmachine, wil graag nog wat verder met de maling, druk en temperaturen. De Melitta zet voor 299 euro echt een goede bak koffie.

Als je dat voor 40 - 50 euro kan is het helemaal geweldig. :p Nog een speciale kerst koffie op het menu? Hier zal het gewoon een Irish en Italian worden. :D
Wow, hele uitgebreide review van een apparaat wat ik bijna dagelijks repareer en onderhoud.
Wel grappig om te lezen en fijn om ook eens iets positiefs te zien.
De Solo's die ik vaak behandel zijn vaak voorzien van negatief commentaar.
Uiteraard heel vaak een onderhoudskwestie, dat vinden veel mensen toch wel lastig.
Maar idd, als je goed voor je Solo zorgt, zorgt je Solo voor een goed bakje koffie! ;)
Denk je dat het prijssegment hierin meespeelt? Dan mensen die een nog duurder apparaat aanschaffen zich beter realiseren dat onderhoud een vereiste is?

De grote vraag: heb je zelf ook een Solo staan? Ik voer zelf altijd frequent onderhoud uit, een goede bak koffie is mij veel waard. :P

Nog een vraag: welke problemen kom je dan vooral tegen? Kalkproblemen? Opbouw van koffie in de zetgroep? En tof dat je zo vaak in aanraking komt met de Caffeo Solo, een échte kenner (de expert)! :D

[Reactie gewijzigd door pclinde op 6 december 2017 22:33]

Nee prijssegment speelt geen rol. Mensen zijn gewoon lui/te makkelijk/slordig. Problemen zitten ook bij de duurdere modellen.

Ik heb zelf (nog) geen volautomaat. Maar misschien voor m'n verjaardag eens kijken :)

Bij de Solo's zijn de meest voorkomende problemen:
- Smerige apparaten, met name de zetgroep en de drive unit (het gedeelte wat achter de zetgroep geschroeft zit)
- Vastzittende zetgroep. Mensen zijn denk ik te ongeduldig met opstarten en proberen te vlug de zetgroep eruit te halen. Met als gevolg dat de driver verder draait en de zetgroep niet meer 'op tijd' staat en dus vast zit of er niet meer terug in past.

Verder gaat er weleens een pomp stuk of een display, gewoon slijtage maar niks noemenswaardig.
Het zijn behoorlijk goede apparaten.
Ai, de zetgroep uit de machine halen terwijl deze zijn cycle maakt, oeps! :P Ik vind het niet onderhouden zo zonde. Je zal dan wel dagelijks vieze apparaten tegenkomen, opbouw van koffie en schimmels.

Een paar jaar geleden was ik bij een maatje, hij heeft een Saeco staan (Philips). Ook een gevalletje niet onderhouden. Ik trok het deurtje open om de zetgroep te inspecteren, los van de 'schuureffecten' van koffie was het een puinhoop. Koffiedik overal, aangekoekte troep en schimmel, bah! De koffie heb ik maar overgeslagen tot ik thuis was. :P
Saeco is idd hetzelfde verhaal, die komen ook langs bij ons.

Over het algemeen maak ik de meeste apparaten wel gewoon schoon, slechts een enkeling is te ranzig om aan te pakken en die gaat dan ook meteen weer retour.
Ik heb dit monster vroeger tig keer gerepareerd, was destijds een geweldige vakantiebaan, veel plezier gehad. :D Uiteindelijk is de Puc van de markt gehaald, tig RMA. Moest de tegenhanger worden van de Senseo. :)

[Reactie gewijzigd door pclinde op 6 december 2017 23:17]

Mooie review van een zeer gave en betaalbare koffiemachine :) +3
Thanks Vector. Welk koffiezetautomaat gebruik je zelf?
Daar kan je mij niet meer mee plezieren. :P Ik ben een echte espresso man. :P Alles is al snel te slap.
Hier een Nespresso drinker. Ik stop de machine altijd eerder omdat ik een lungo vaak wat te slap vind en een espresso qua smaak goed, maar het is zo weinig.

Dus dan lijkt zo'n machine een betere optie voor mij?

Of heeft iemand een gouden tip voor een cupje wat wel smaakvol blijft bij een lungo.

PS: Mooie uitgebreide review weer! (waar haal je de tijd vandaan ;) )

[Reactie gewijzigd door Starck op 6 december 2017 11:42]

Thanks! Soms zijn 24 uren te weinig in één dag. :p

De Melitta Caffeo Solo zet een prima espresso. Geen gedoe met voorgeprogrammeerde programma's, die heel fijn kunnen zijn, maar het ook weer zo breed maken. Bij de Caffeo Solo draai je simpel aan de knop voor de hoeveelheid water, zo kun je precies instellen of je sterk wilt of net wat minder sterk met meer water. Je kunt dubbele espresso's nemen voor meer. ;) Ik denk dat de Caffeo Solo best interessant is voor je. Door de waterhoeveelheid aan te passen zit je met net wat meer water, en alsnog een pittig kopje koffie. Zeg maar een semi-espresso. :D

Je hebt nog niet eerder een volautomaat gehad begrijp ik?
Klopt, ik ben begonnen met koffie drinken toen Nespresso in opkomst was. Ik dacht altijd dat ik koffie niet lekker vond, maar het bleek aan de koffie te liggen die ik altijd voorgeschoteld kreeg.

Maar ik merk wel dat ik een voorkeur heb voor een pittig kopje koffie. Dus zelf gemakkelijk de hoeveelheid water kunnen variëren, en dat het goed op smaak blijft zou voor mij ideaal zijn.
Ik zou dan toch eens een volautomaat proberen met een goede espressoboon. ;) Grand Maestro Italiano of de Altezza Slow Roast koffiebonen; klein crema laagje, subtiel met een wat scherpere afdronk. :D
op de meeste Nespresso machines is de hoeveelheid water in te regelen met b.v. het vasthouden van het knopje tijdens het zetten van een kopje.. Lees de gebruiksaanwijzing maar.
Gewoon op het kopje drukken, dan stopt het doorlopen. :)
Leuke review, mooi uitgebreid!

Ikzelf heb een Jura, inmiddels mijn 4e. Ik koop ze het liefst jong 2e hands, een nieuwe is me gewoon te gortig kwa prijskaartje. Zonder meer goede koffie uit mijn ENA Micro 1, simpel apparaat wat met een beetje handigheid ook zelf te onderhouden is, ondanks Jura's pogingen de gebruiker buiten de deur te houden.
Op de zaak hadden wij ook een Jura, dan is het financieel gewoon goed te doen. Alsnog vond ik het vrij duur, onderhoud en ieder jaar terug voor een servicebeurt, een beetje het APK idee. Nu tapt zo'n automaat gemiddeld heel de dag door, dus het is ergens wel wenselijk. Na deze review begint het toch wel een beetje te kriebelen. Laatst naar Jura zitten kijken en... *zoekt*

Gevonden: een Solis pistonmachine met bonenmaler bovenop, ook wel interessant. :D
Pistonmachine heb ik ook gehad, maar dat was me uiteindelijk teveel werk in de ochtend.

Ik heb met andere volautomaten gespeeld, maar kwam toch altijd weer tot de conclusie dat de bouw kwaliteit van een Jura net even iets beter is. Mijn machines hebben ook allen zonder problemen een respectabele leeftijd bereikt, dus uiteindelijk is het de investering wel waard mocht je hem nieuw kopen.

Een nadeel van mijn Jura: geen display. Tenzij je de machine kent toch iedere keer weer het boekje nodig voor instellen/reinigen. Mocht je er een gaan kopen zou ik dus voor de ENA gaan, niet de Micro.
Display wil ik wel graag in de toekomst, vooral voor het onderhoud. Mijn Philips HD8334/11 heeft ook een display, maar doet toch nog veel met iconen op dit display, de handleiding blijft daardoor benodigd tijdens het schoonmaken. :)
Ik heb deze Jura koffieautomaat sinds een maand of 6. Deze heeft gewoon een display.
Hij (of zij?) zet perfecte espresso (wel met erg goede lokaal gebrande bonen).
Hiervoor Bosch, Siemens en Nespresso gehad. Bosch en Siemens hadden te veel storingen en Nespresso was saai qua smaak.
Ik heb nu een Solis Grind & Infuse Pro 115 staan. Ik moet zeggen dat smaakbeleving hier weer een stapje verder gaat. Nu ligt de aanschafprijs van deze machine een stuk hoger (ongeveer 4 - 5 Caffeo Solo's). Piston blijft een mooie manier van koffiezetten. :D
Toffe review! Vind alleen wel dat het apparaat redelijk aan de prijs is, ik drink zelf weinig espresso's dus ik gebruik zelf deze. Deze zet een pot koffie alleen van bonen ipv filter koffie, handig als ik zelf koffie wil of als de gehele familie langs komt.

Als ik in de markt ben voor een espresso machine, zou ik al eerder mijn budget verhogen zodat ik een capuccino machine zou aanschaffen.
Een espressomachine met melkpijpje- stoompijpje zeg maar? :) Zo'n Princess met maler is inderdaad handig met grote groepen aan mensen. Vroeger bij mijn ouders hadden we altijd een filtermachine klaarstaan voor verjaardagen. :D
Een espressomachine met melkpijpje- stoompijpje zeg maar? :) Zo'n Princess met maler is inderdaad handig met grote groepen aan mensen.
Haha ja precies, weet niet of daar een speciale naam voor is. Dus zei ik maar capuccino machine :p
Vroeger bij mijn ouders hadden we altijd een filtermachine klaarstaan voor verjaardagen. :D
En filter koffie is nou precies koffie wat ik liever niet drink, lekkere pot koffie van verse bonen maakt mijn dag altijd goed.
Na het aanschaffen van een nieuwe koffiemachine (pistonmachine) had ik mijn Philips weggegeven aan mijn schoonmoeder. Zojuist is deze machine teruggekomen, wat denk je? Verhoogd cholesterol. Koffiebonnen hebben meer vetten, waardoor gemalen (verse bonen) vetter is dan filterkoffie. :)

Verse bonen is heerlijk. <3


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn



Call of Duty: Black Ops 4 HTC U12+ dual sim LG W7 Google Pixel 3 XL OnePlus 6 Battlefield V Samsung Galaxy S9 Dual Sim Google Pixel 3

Tweakers vormt samen met Tweakers Elect, Hardware.Info, Autotrack, Nationale Vacaturebank en Intermediair de Persgroep Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2018 Hosting door True