Gigabyte AORUS GeForce GTX 1060 Xtreme Edition 6G (rev. 2.0) Review

rickie19 Testpanel
29 oktober 2017, laatste update op 30 oktober 2017, 588 views Testpanel

Gigabyte AORUS GeForce GTX 1060 Xtreme Edition 6G (rev. 2.0)

een krachtige kaart die de instap van VR aardig aantrekkelijker maakt.
De kaart is dik maar stil en beschikt over veel aamsluitpoorten

Pluspunten

• stil
  • zuinig
  • goede prijs/prestatie verhouding
  • 4 jaar garantie na registratie

Minpunten

• onhandige vr aansluiting
  • drivers nog op cd

Inleiding
Ik ben een van de gelukkigen die deze kaart mocht gaan testen. Daar was ik erg blij mee!
Na enige vertraging kwam dan toch de kaart bij mij binnen. Het was tijd om de grafische krachten van de kaart onder de loep te nemen.
Uitpakken & Eerste indruk
Het spannende moment is dan aangebroken. De kaart mag uitgepakt worden. Na het openen kom je er gauw achter dat Gigabyte niet heel veel heeft meegeleverd. In de verpakking vind je een dunne doos met vijf objecten. Een garantie registratie formulier, een quick guide, een cd met de drivers & Utility’s, een Aorus logo voor op je pc kast en natuurlijk de videokaart zelf.

Toen ik de cd zag kwam hier toch een bepaalde gedachte bij mij naar boven, “wie gebruikt dit nu nog” Ik heb er zelf vrij weinig aan… Een usb stick van 2 gb zou ik een betere optie vinden anno 2017.

Het logo daarentegen vind ik erg goed en netjes eruit zien. Het oogt meer als een metalen plaatje die je op je pc kan plakken dan een sticker.

Over de video kaart zelf kan ik vrij kort zijn, De kaart is strak en goed afgewerkt. De ledverlichting is leuk als je ervan houd. Er lijkt een knop op te zitten met “fan stop” Het heeft in mijn ogen het uiterlijk van een knop maar is het niet. Het geeft alleen aan of de fans draaien of niet.

Op de afbeeldingen valt ook redelijk goed te zien wat het formaat is vergelegen met een gtx 1080 en een gtx 970. Door de koeler is de gtx 1060 de grootste van de drie, iets wat ik wel opmerkelijk vind.

[img]7ha1bWhi[/img]
[img]4ehLFQRe[/img]
[img]mnXPx1uH[/img]
[img]EHpIOjbk[/img]
[img]xizNtYlT[/img]
Testsystemen
Ik heb meerdere systemen gebruikt die ieder een soort van eigen doel hebben.
Ik heb hier namelijk een systeem gebruikt die echt alleen voor VR gebruikt word, hier zijn de vr modus op getest en enkele testjes gedraaid met VRmark.
Daarnaast heb ik nog mijn eigen dagelijkse (game) systeem gebruikt. Op mijn eigen systeem heb ik de 3d mark test gedaan.

VR systeem:
Gebruikte monitor:
1080P LG scherm
Oculus rift
Featureset
Het meest opvallende aan de kaart zijn de fans en de VR mode.
Fans
Bij het zien van de kaart valt direct op dat de twee aanwezige fans niet gelijk aan elkaar zijn. Deze zitten in tegenovergestelde richting van elkaar. Volgens Gigabyte zou dit voor minder onstuimigheid moeten zorgen. In combinatie met de speciale fan blades die voor een 23% betere airflow moeten zorgen. Nu is dit iets wat een stukje techniek is waar ik weinig ervaring mee heb en moeilijk heb kunnen testen. Mij viel het vooral op dat de gebruikte technieken werken. Ineens was de videokaart in mijn pc niet meer het meest luidruchtige. Dat vond ik toch wel bijzonder omdat de kaart alle lucht uit de kast haalt, maar er ook weer in blaast. Mijn ervaring daarbij was wel dat de kast van binnen warmer werd dan ik gewend was. Toch bleef de kaart op tempratuur en gingen de fans niet harder draaien.
VR mode
De VR mode kan een goede optie zijn voor een kaart, maar in mijn ogen is het niet heel handig hoe Gigabyte het in de kaart heeft verwerkt.
2 hdmi poorten in de kast die erg onhandig geplaatst zijn, tenzij je een geschikte kast met voldoende ruimte en een frontplate hebt die je erop kan aansluiten. Met een hdmi kabel aangesloten wordt de kaart in feite langer, niet iedere kast heeft daar de ruimte voor. Een van de kasten waar ik de kaart in had, had een kleine verbouwing nodig om de VR mode te kunnen gebruiken. Daarnaast hadden beide kasten geen handige optie om de VR mode makkelijk te kunnen gebruiken. De VR mode wordt alleen geactiveerd door de juiste poorten te gebruiken (2 x hdmi binnenin + 1 x dvi aan de achterkant) dit gaf een wat onhandige situatie met de Oculus rift.

[img]wdzkP4OK[/img]
[img]bDVhazD9[/img]
Drivers en software
Zoals gezegd worden de drivers en andere software meegeleverd op de CD. Door een gebrek aan CD/DVDspelers in mijn huis was ik niet in staat om te kijken wat er precies op de CD staat.
Maar goed, zonder al teveel moeite konden de nieuwste drivers gedownload worden van de Nvidea site. Ook de software van Gigabyte, de Aorus Graphics Engine, kon eenvoudig bij Gigabyte zelf gevonden worden.

De software van Gigabyte zelf werkt goed en geeft je veel inzicht in wat de kaart doet. Er kan hier naar wens een van de 3 profielen gekozen worden (OC mode, Gaming mode of Silent mode). Daarnaast is er nog de optie om zelf wat te gaan spelen met de snelheden in de Professional mode.
[img]QtNMk6AX[/img]
[img]o7ygGdcw[/img]
[img=620]ziXmApZo[/img]
Warmte- en geluidsproductie
De temperaturen haal ik uit de software van Gigabyte zelf. De geluidsproductie is gemeten met een app op mijn telefoon genaamd Decibel X
Met de fan speed op maximaal draait hij op net geen 2600 rpm. Het geluid wat ik gemeten heb komt uit op 59 decibel. Dit is gemeten op ongeveer 5 tot 10 cm afstand.
Aangezien ik wou weten hoe goed er gekoeld kon worden, heb ik de kaart verder niets laten doen. Dit had als resultaat dat de gpu na een korte tijd een temperatuur bereikte van 27 graden.

Tijdens een stresstest kwam het geluid uit op 55 decibel. Dit zal vooral te danken zijn aan de overige fans in mijn pc. De temperatuur kwam hierbij niet hoger dan 59 graden. Een prima resultaat dus.
Overklokbaarheid
Laten ik ermee beginnen dat dit een deel is waarbij ik weinig ervaring heb. Wat ik heb gedaan is vanuit de Aorus software beetje bij beetje de kloksnelheden omhoog geschroefd en na iedere stap 10 minuten de Sky Diver stresstest gedaan die 3dmark aanbied. Uiteindelijk kwam ik op een aardige 14% overklok uit. Hoger dan dit kreeg ik hem niet. Wat ik wel bijzonder vind is de benchmark die ik daarna gedaan heb met Time Spy, Deze geeft om onbekende reden een lagere score dan met de standaard gaming en OC profielen van de Aorus software.
Prestaties
Om te kijken wat de kaart nu echt kan heb ik enkele benchmarks gedraaid.

Hier zijn de resultaten te zien van VR mark. Deze test is gedraaid op de VR pc.
Wat opvalt is dat de VR mode niet iets toevoegt aan de prestaties van de kaart. De scores in beide testen liggen erg dicht bij elkaar en zijn te verwaarlozen. Op dit systeem heb ik de kaart vergeleken met de GTX 1080 founders edition.

[img=620]qYLt6psC[/img]
[img=620]D9b5mTYc[/img]

De 3d mark benchmark heb ik uitgevoerd op mijn eigen systeem. Ik heb hier de gtx 1060 vergeleken met de gtx 970

[img=620]BSlFKSTT[/img]

Hiervoor heb ik het al kort aangegeven, in de 3dMark test “TimeSpy” is het meest opvallende dat de OC die ik zelf gedaan heb een lagere score weet te behalen dan de gaming en oc mode in de Aorus software.
Prijs
De kaart een een aardig stuk beter dan de MSI GeForce GTX 970 GAMING 4G die ik zelf heb. Toch hebben ze qua introductieprijs weinig verschil. (Oke, de Gtx 1060 zat de eerste maand gemiddeld tegen de 400 euro aan)
De kaart is momenteel een prima aankoop. Los van de cijfertjes heb ik tijdens het gamen weinig verschil gemerkt op de Oculus rift vergeleken met de gtx 1080.
Het is een niet al te dure kaart die een beetje van alles heeft, niet een te hoge prijs, niet de slechtste prestaties en geschikt voor VR.
Gezien de kaart qua kracht en middelen geschikt is voor VR heeft deze in mijn ogen toch een luxe stempel. VR is tenslotte nu nog meer luxe dan noodzaak.
Gigabyte zou deze luxe nog een stap hoger kunnen brengen door een paar kleine aanpassingen door te voeren, namelijk de software op een usb te zetten en de VR-hdmi aansluitingen anders te positioneren.
Al met al is het een prima kaart die zeker mijn interesse heeft gewekt.
Nawoord
Toen ik mij had aangemeld voor het testfest had ik uiteraard niet verwacht dat ik uitgekozen zou worden.
Ik kreeg de bevestiging dat ik mocht komen en een review mocht gaan maken. Mijn eerste review wel te verstaan. Het koste wat tijd en moeite maar ik heb mijzelf erg vermaakt met het maken van de review. Wie weet volgt er snel nog wel een, uiteraard met enkele verbeterpunten, die zullen er vast wel zijn.

Heb jij ook een Gigabyte AORUS GeForce GTX 1060 Xtreme Edition 6G (rev. 2.0)?

Anoniem: 372172 30 oktober 2017 07:37
Mooie review :)