LG Q6 Zwart

Prijs
Specificaties 5,5" • 2160x1080 • 32GB (uitbreidbaar) - Bekijk alle specificaties
Productuitvoering

LG Q6 Zwart Review

MrEntropic Testpanel 23 oktober 2017, laatste update op 23 oktober 2017, 316 views Testpanel

LG Q6 Zwart

De LG Q6 is een budget telefoon met als voornaamste kenmerk het grote 5.5”inch 18:9 scherm. Door de vlotte probleemloze hardware, uitgebreide maar schone software en het scherm is dit een van de betere budget telefoons naar mijn mening.

Pluspunten

• 18:9 5.5" scherm!
  • Bloatware-vrije software
  • Redelijk wat customization opties
  • Ligt goed in de hand ondanks het grote scherm
  • Goedkoop!

Minpunten

• Geen vingerafdruk sensor
  • microUSB 2.0 en lange laadtijd
  • Achterkant krast snel

LG Q6: Een budget telefoon met een groot scherm die het gewoon doet

Introductie
Dankzij Tweakers was ik uitgenodigd voor het Oktober Testfest evenement, waarbij ik de nieuwe LG Q6 heb meegekregen om te testen. Als tegenpresentatie is mij en anderen gevraag om natuurlijk een uitgebreide review te schrijven voor deze telefoon.
Inmiddels heb ik twee weekjes doorgebracht met de Q6 als dagelijks gebruikte telefoon. Hiervoor (en hierna weer) gebruikte ik de Huawei P10. Daarvoor heb ik de OnePlus X een paar jaar gebruikt. Deze twee telefoons dienen zodoende als vergelijk materiaal waarmee ik mijn review heb geschreven. Daarnaast kijk en lees ik al jaren best veel reviews van alle nieuwe smartphones die uitkomen.
In deze review zal ik proberen zo goed mogelijk mijn ervaringen met de Q6 uit te lichten. Eerst zal ik een korte samenvatting geven van de belangrijkste specificaties van de Q6. Daarna zal ik meer ingaan op de hardware, en vervolgens de software. Unboxing en wat er verder in de doos zit doe ik niet aan, omdat dit meestal niet heel interessant is. Ik eindig deze review met een algehele conclusie en eindoordeel.

Specificaties (kort)
De LG Q6 kwam in augustus 2017 op de markt. Het is een budget telefoon van (nu) € 264,95 met een 5.5 inch 1080p Corning Gorrila Glass 3 IPS LCD scherm. Wat hieraan speciaal is, is dat deze een 18:9 aspect ratio en resolutie van 1080x2160 pixels heeft. De LG Q6 is de eerste budget telefoon die deze uitvoering heeft. De Q6 wordt aangestuurd door de Snapdragon 435 octacore CPU op 1.4 Ghz met de Andreno 505 GPU. Verder bevat de Q6 3 GB RAM en 32 GB opslagcapaciteit met een microSD slot voor extra opslag (tot maximaal 256 GB). Dual Nano-SIM is ook mogelijk met de Q6, ten kosten van de microSD slot. De camera bevat een 13 MP f/2.2 autofocus lens en kan ook 1080p videos maken met 30fps. De voor camera bevat een 5 MP f/2.2 sensor. Verder heeft de Q6 een 3000 mAh Li-Po batterij en bevat de standaard sensoren zoals accelerometer, gyroscoop, proximity meter, compass NFC en Bluetooth 4.2. Jammer genoeg heeft de Q6 geen vingerafdruk sensor. Het gebruik van de oude microUSB 2.0 technologie is ook spijtig.

TL;DR: Voor een uitgebreidere en complete specificaties lijst, ga naar Tweakers of een andere site.
De Hardware
Design en uiterlijk
Als we het over de hardware hebben, moeten we het als eerst over het design en bouwkwaliteit gaan hebben. Dit is voor mij namelijk het eerste wat er aan een telefoon opvalt. Wat me gelijk opviel, is dat de Q6 helemaal niet zo groot aanvoelt. Hoewel deze telefoon een 5.5” scherm heeft, is hij vrijwel even groot als mijn Huawei P10 met een 5.1” scherm!
De Q6 ligt dus goed in de hand, ook mede door de rond-achtige metalen zijkanten. Deze hebben helaas wel een gladde textuur, maar dat beperkt de grip gelukkig niet. Wel hadden bijvoorbeeld groeven (zoals bij de OnePlus X) de grip kunnen verbeteren. De volume knoppen zitten bij de Q6 links (voor mij beetje wennen) en de power knop rechts. Linksonder zit ook de SIM en microSD tray. Er is gelukkig ook een Aux poort! De laadpoort is wel helaas maar microUSB 2.0, zoals eerder vermeldt.
Als opslag is er 32 GB beschikbaar, met uitbreid mogelijkheden tot 256 GB. Zelf heb ik er geen microSD kaart in gedaan, omdat ik de Q6 maar 2 weken gebruik. Het systeem, apps, foto’s en muziek van Spotify nemen in totaal rond de 16 GB op, waardoor er dus nog ongeveer 16 GB aan vrije ruimte over is. Dat is redelijk wat nog.
De achterkant lijkt gemaakt van een blauw (mijn uitvoering) metaal zoals aluminium, maar dat is helaas niet zo. Er zit een soort zacht plastic omheen. Hierdoor lijkt de Q6 meer premium dan dat deze werkelijk is. Ook zijn er heel snel krassen in het zachte plastic gekomen, na een paar dagen al (zie foto’s). Zelf vind ik dat een telefoon prima zonder hoesje gebruikt moet kunnen worden, dus ik heb hem ook zo gedragen. Ik zou voor de Q6 een hoesje aanraden als je een krasloze achterkant wilt behouden. De speaker zit grappig genoeg aan de achterkant linksonder op de Q6. Dit is een beetje gek, maar wel praktisch omdat je niet met je hand op deze plek van de telefoon zit, waardoor het geluid niet gedempt wordt. Een hoesje kan mogelijk het geluid helaas wel dempen.
Zoals te zien op de foto’s is de telefoon één zwart vlak aan de voorkant, met een ingebouwde flitser en camera onder het glas en een uitsparing voor de bovenste speaker. Deze speaker dient helaas alleen voor het bellen. Er is bij de Q6 GEEN notificatie LED aanwezig. Sommigen zullen dit jammer vinden, maar ik vond het eigenlijk wel prettig. Zo werd ik niet onnodig gestoord. Onderaan het scherm staat een subtiel LG logo. Zelf vind ik het fijn dat deze niet zo opvallend is.
De Q6 voelt verder stevig aan. Hij ratelt nauwelijks en er zijn geen losse onderdelen. Of de Q6 echt een “Military Standard Durability (MIL-STD 810)” heeft betwijfel ik, aangezien de krasjes achterop snel ontstaan zijn. Ik heb hem weliswaar niet laten vallen om de durability te testen, maar schijnbaar zit het skelet van de telefoon stevig in elkaar.
Wat ik verder wel miste was een vingerafdruk sensor. Deze gebruik ik dagelijks bij mijn Huawei P10 en dient als makkelijke ontgrendel knop en gelijk als beveiliging. Jammer dat de Q6 deze niet heeft.

TL;DR: De afwerking van de Q6 is goed en de telefoon voelt stevig aan. De schermkant is erg mooi, maar jammer dat de achterkant snel krast. Behalve de microUSB 2.0, plastic achterkant en missende vingerafdruk sensor is het design van deze telefoon top!

[img]y2pkAT0r[/img]
[img]Jzq5KXnt[/img]
[img]hPvzl7pZ[/img]
[img]bQUgbNPJ[/img]

Scherm
De Q6 heeft zoals eerder vermeld een mooi IPS LCD scherm. Ik was er erg blij mee. Dit 5.5” inch 1080P FullVision Display scherm heeft ook nog een aspect ratio van 18:9, een nieuwe trend onder smartphones. Hierdoor is de hele Q6 zowat één groot scherm. De Q6 ziet er daardoor erg mooi uit. Zelf ga ik altijd goed op een maximale scherm/body verhouding bij smartphones, en deze heeft dat! Nu kon ik eindelijk een keer een 18:9 smartphone gebruiken. Waar ik me wel zorgen over maakte is of bij het vasthouden met één hand, je hand op het scherm zou liggen omdat er nauwelijks een rand is, en zodoende dingen zou activeren. Dit was gelukkig niet het geval bij de Q6. Inhoudelijk zorgt het 18:9 scherm ervoor dat de meeste apps veel ruimtelijker eruit zien. Niet alle apps zullen nog gebruik maken van deze aspect ratio, maar dit zal in de toekomst vast veranderen zodra er meer telefoons met zo’n ratio uitkomen. Bij de apps die het wel gebruiken heb je redelijk wat meer werkbare ruimte. Ook heeft LG een handige aspect ratio optie, om apps naar de 18:9 ratio handmatig te schalen.
In de afgelopen 2 weken zijn er geen krasjes op het scherm gekomen, wat laat zien dat het Corning Gorilla Glass 3 goed sterk is. Kleurweergave is prima, hoewel een AMOLED scherm altijd betere kleuren zal vertonen dan IPS LCD. Ook in vergelijking met de Huawei P10, die ook een IPS LCD heeft, zijn de kleuren iets minder levendig, hoewel dit verschil echter klein is. Gezien het prijsverschil tussen de twee telefoons is dit ook niet heel gek. LG had natuurlijk wel een AMOLED in de Q6 kunnen stoppen. De OnePlus X, die in dezelfde prijzen categorie zit, heeft dit wel. De LG V30 en G6 hebben ook allebei AMOLED schermen, dus waarom de Q6 niet?
De Q6 heeft een prima hoge helderheid. In fel daglicht, zoals buiten, zette ik de helderheid vaak op 50%. Bij binnen gebruik stond deze rond de 30%. En ’s nachts vaak op 0%. Eigenlijk heb ik nooit 100% helderheid gebruikt, simpelweg omdat het niet nodig.

TL;DR: Het hoogtepunt van de Q6 is het 5.5 inch 18:9 scherm. Het is zeer fijn om naar te kijken en om te gebruiken, al helemaal voor de prijs. AMOLED zou een betere keuze zijn, maar dat is meer luxe dan essentie. Het prachtige scherm definieert de Q6 volledig.

Camera
De hoofd camera bevat een 13 MP lens met autofocus en een LED flitser. Omdat mijn vorige telefoon de Huawei P10 (20MP dual lens) is, is de Q6 in vergelijking vrij matig. Dit is ook te zien aan de foto’s die ik gemaakt heb. Bij de P10 heb ik altijd erg veel plezier met foto’s maken door de uitgebreide functies en goede kwaliteit van de foto’s. Maar bij de Q6 had ik dat veel minder. De foto kwaliteit is niet slecht, maar ook niet top. Foto’s van eten of objecten van dichtbij zien er prima uit. Ook landschap foto’s zijn wel prima, maar niet super. Hoewel een foto schieten erg snel ging, kostte het best wat tijd om een goede scherpte te vinden. Bij weinig licht (zoals bij het uitgaan) zijn de foto’s redelijk, maar wel korrelig. Ik moest hiervoor ook de licht sensor op maximaal zetten om een redelijk foto te kunnen nemen. Inzoomen deed ik eigenlijk nooit, ook omdat de kwaliteit van de foto hierdoor sterk afnam. Video schieten ging prima. De beeld stabilisatie is vrij goed. Wel jammer dat de camera’s geen 60fps kan vastleggen op 1080p.
De selfie camera bevat een 5 MP sensor. Deze is redelijk, maar vaak wel korrelig in vrijwel elke situatie behalve bij goed licht. Wel heeft de camera een 100˚ groothoeklens. Hierdoor is het makkelijker om met meer mensen op een selfie te staan. In de praktijk heb ik dit echter weinig gebruikt. Ik vind ook dat deze feature de kwaliteit van de selfies niet echt verbeterd.
Over de software kant van de camera ga ik verder in de review nog door.

TL;DR: De camera is prima, voor een budget toestel, maar als je een telefoon zoekt speciaal voor de camera, is de Q6 geen geschikte kandidaat. Ook de selfie camera is matig en de groothoeklens is niet echt een bijzondere eigenschap.

[img]d3BuUrvA[/img]
[img]1LnlXD5m[/img]
[img]2f1nMuaM[/img]
[img]O6M2AbGf[/img]

Accuduur
De accuduur van een telefoon vind ik vrij belangrijk. Als voorbeeld had de OnePlus X een slechte accuduur, waar ik me best wel aan ergerde. De Huawei P10 heeft echter een prima accuduur voor mij en ook fast-charging.
De Q6 heeft een 3000 mAh Li-Po batterij, een redelijk formaat voor hedendaagse smartphone standaarden. Om de batterij van een smartphone gezond te houden, zorg ik altijd dat ik tot ongeveer 90% oplaad, maar nooit 100%. Vervolgens laat ik hem leeglopen tot maximaal 10% voordat ik deze weer oplaad. In de praktijk gaf dit me vaak een Screen On Time (SOT) van ongeveer 3 tot 3.5 uur, over een periode van ongeveer 48 uur. Als ik mijn telefoon weinig gebruikte en thuis altijd op de wifi zat, ging de Q6 soms wel 3 dagen mee. Als ik hem veel gebruikte (vooral Whatsapp, Snapchat, Chrome, Reddit en Youtube) en op 4G+ zat, ging hij meestal een 24 uur mee met maximaal 3 uur SOT. Zelf vond ik dit net iets te kort, maar niet erg vervelend, zeker met de onderliggende gedachte dat deze telefoon ook nog een 5.5 inch scherm moet aansturen.
Wat ik wel vervelend vond was de laadtijd. Met de bijgeleverde lader duurde het zeker 2 uur voordat de batterij rond de 90% opgeladen was. Hierdoor ben ik overstapt naar mijn oude OnePlus X lader. Daarmee kon de Q6 een stuk sneller ging opladen. Dit is wel een jammerlijk puntje, en zou geen punt kunnen zijn als de Q6 een USB-C poort had gehad, die fast-charging mogelijk maakt.

TL;DR: Gezien het 5.5” inch scherm is de accuduur van de Q6 bovengemiddeld, maar de laadtijd is erg slecht helaas. Volgens de accu software was vooral het scherm de grootste gebruiker van stroom, wat logisch is. Gelukkig waren er geen rare software programma’s die ook batterij opslurpten.
Omdat accuduur zowel aan hardware als aan software ligt, is dit een goed moment om ook de software van de Q6 onder de loep te nemen.

[img]2GgQ7VJi[/img]
[img]Hr58nnNB[/img]
[img]sSGyXlFl[/img]
Software
Stabiliteit, betrouwbaarheid en bereik
Voordat ik in ga op de software en extra’s is het belangrijk om eerst de basale elementen te bespreken van de software en hardware als geheel: loopt het allemaal goed en soepel?
De snapdragon 435 octacore op 1.4 GHz gaf voor mij totaal geen problemen. Alle apps liepen soepel, en ook het opstarten en laden van content ging snel. Met 3 GB RAM kon ik vrij veel apps tegelijk open hebben staan zonder enige haperingen of problemen. Qua stabiliteit en betrouwbaarheid is de Q6 voor mijn gebruik prima. Sommige mensen zullen klagen de processor die erin zit. Maar zelf vind ik dat vanaf ongeveer 2015 de meeste smartphones uitgerust waren met processoren die gewoon goed waren, ongeacht budget of high-end. Dit kan natuurlijk ook komen door mijn persoonlijke keuzes in smartphones.
Verder heb ik geen spelletjes gespeeld op de Q6, en dat doe ik over het algemeen weinig op smartphones (pcmasterrace FTW). Hierdoor kan ik niet zeggen of de GPU (Adreno 505) echt goed is of betrouwbaar. Ook heb ik verder geen benchmarking gedaan, die zullen andere reviews vast wel geven voor de Q6.
ik heb geen gekke software bugs of crashes meegemaakt bij de Q6.
Het bereik was ook altijd goed bij de Q6. Ik zat vrijwel altijd op 4G+ met data (viel alleen weg in een dichte lift), en had meestal 2-3 streepjes binnenshuis. Ook bij de P10 heb ik dit, wat me doet vermoeden dat het eerder ligt aan mijn telecom provider (BEN). Ik heb daar niet echt last van verder, en BEN is lekker goedkoop. Ook op wifi heb ik thuis goed bereik vanuit elke kamer. Wel nam deze af als ik mijn hand over de bovenkant van de Q6 hield.

TL;DR: De Q6 was voor mij stabiel, betrouwbaar zonder bugs of crashes en had ook goed bereik op zowel wifi als data. Hier is verder weinig op aan te merken.

Android 7.1.1 en LG’s software jasje
Na 2 grote updates tijdens het Oktober Testfest evenement had de Q6 Android versie Nougat 7.1.1 als meest huidige software. Mijn eerste indruk van de software was dat er lekker weinig rommel en bloatware was. LG had zelf wel Facebook en Instagram standaard erop staan, maar die heb ik zelf eraf gehaald. Verder stonden er nog een paar LG apps op zoals LG Mobile Switch, waarmee je data kan verplaatsen en back-ups kunt maken. Deze heb ik niet gebruikt, en andere LG apps zoals RemoteCall Service en Smartworld ook niet.
Over de afgelopen 4 smartphones heb ik een soort eigen inrichting van de software ontwikkeld die ik zelf fijn vind. Hiervoor is het van belang dat een smartphone wel bepaalde customizations mogelijk maakt zodat ik een “schone/minimalistische” inrichting kan maken. Gelukkig is het met de Q6 mogelijk om veel zelf te customizen, en ik heb praktisch dezelfde “software build” kunnen maken als bij mijn Huawei P10. Een voorbeeld van customization opties is dat de Q6 de mogelijkheid biedt om een app-drawer te nemen of niet. Persoonlijk vind ik dat altijd fijn, zodat onnodige apps niet als rommel op je homescreens staan. Ook zijn de quick-toggles in het drop-down menu te selecteren of uit te zetten en hun volgorde te bepalen. Ik heb altijd een essentiële volgorde hierin van meest gebruikte toggles, en die kon ik bij de Q6 gelukkig ook maken. Een ding van het drop-down vond ik wel jammer. Vanaf het lockscreen is de helderheid van het scherm niet aan te passen. De animatie van lockscreen ontgrendeling vond ik wel erg fijn, ook dat deze aanpasbaar was. Ook gebruikte ik de tap-twice-to-wake optie om het scherm aan te doen, en ook uit te doen. Er is daarnaast nog een optie om 2 apps op het scherm weer te geven, erg handig met zo’n 18:9 aspect ratio. Verder zijn mapjes maken op de homescreen, software button aanpassingen, widgets en thema opties erg fijn!
Het LG toetsenbord heb ik zelf weinig gebruikt. Wat ik hiervan jammer vond is dat deze geen helemaal niet vibreert bij het aanslaan van toetsen. Met Google Keyboard is dit wel aan te passen en kun je ook keyboard wallpapers instellen. Wel typt het LG keyboard erg fijn. Ik merk dat ik minder typfouten maak in vergelijking met de Huawei P10. Dit komt misschien ook door het grotere scherm van de Q6, waardoor de toetsen net iets verder uit elkaar liggen.

TL;DR: De Q6 beschikt over veel customization mogelijkheden en loopt op een bloatware-vrije Android 7.1.1. Ook typt het toetsenbord erg prettig, maar heeft geen vibratie functionaliteit.

[img]La0Hypzx[/img]
[img]PZKxEPTp[/img]

Camera Software en Audio Kwaliteit en Bluetooth
Hoewel ik al redelijk wat over de camera heb gezegd, is er daarvan ook een deel software gerelateerd. De Q6 heeft vrij standaard opties met betrekking tot camera functies. Bij de instellingen is het mogelijk om High Dynamic Range (HDR) aan te zetten. Er is ook een functie waarbij bij het zeggen van bijvoorbeeld “cheese” een foto wordt gemaakt. Ook kan een “simple mode” worden ingeschakeld. Hier ga ik later in de review nog wat over vertellen. Verder zijn grootte en aspect ratio van foto’s aan te passen in het menu. Andere standaard instellingen zijn onder andere filters, rooster opties, locatie en panorama modus. De interface werkt verder soepel, en om de camera te veranderen naar de selfie camera kun je naar links of naar rechts swipen op het scherm. Het is niet echt spectaculair, maar het werkt wel.
Ik wilde ook een klein stukje doen over de audio van de Q6, omdat ik dit voor mij een belangrijk onderdeel is. Zoals eerder gezegd ben ik blij met de AUX poort die in de Q6 zet. De oortjes die bij de Q6 komen zijn echter niet erg boeiend. Zelf gebruik ik afwisselend Sony in-ears en een Jabra wireless koptelefoon. Met de Sony oortjes klinkt muziek vrij standaard en de bas is bijvoorbeeld niet erg diep. Ik heb voor muziek luisteren vaak genoeg de AudioFX app gebruikt om de bas wat meer op te schroeven. Dit was minder het geval met gebruik van de Jabra koptelefoon. Deze luister apparatuur is dan ook wel van betere kwaliteit, maar de bas viel helaas alsnog wel tegen. Wel is het geluid ruis-loos, ook over bluetooth. Wat ook erg fijn was, was dat de Q6 in de notificatie balk aangaf hoeveel batterij mijn wireless koptelefoon nog had. Of dit een feature van Android Nougat is of van LG zelf weet ik eerlijk gezegd niet, maar het was wel handig. Geluid over de speakers is schel en niet echt fijn om aan te horen. Dit is eigenlijk met veel telefoons zo, en ik verwachte ook niet echt meer van een budget telefoon zoals de Q6.

TL;DR: De camera software van de Q6 is redelijk standaard met een paar handige features. Verder is de audio kwaliteit matig, en kan meer bas gebruiken. Maar gelukkig is het geluid niet vervormd. Muziek luisteren met bluetooth apparatuur gaat probleemloos.

Gebruiksgemak
Als een van de criteria die Tweakers heeft vastgesteld moet ik ook iets zeggen over het gebruiksgemak van de Q6. Dit heeft bij de Q6 vooral te maken met een aantal software features die LG heeft ingebouwd om de telefoon nog makkelijker te kunnen gebruiken. De feature die ik zelf altijd standaard aan heb staan is de comfort view toggle. Deze zorgt ervoor dat het scherm wat minder blauw is, waardoor je minder last van je ogen krijgt bij langdurig gebruik. Deze instelling heb ik ook voor mijn pc, en vind het erg fijn, vooral ’s avonds. Daarnaast heeft LG een groot aantal features in de Accessibility tab gezet. Zelf heb ik maar weinig van deze opties gebruikt omdat ze voornamelijk bedoeld zijn voor ouderen of minder technologisch ingestelde mensen. Zo is er ook een “simple mode” voor de camera waarbij “geavanceerde” opties weggelaten worden. Ook viel het me op dat bij de eerste keer het wifi menu openen er een soort tutorial kwam over hoe ik deze moet instellen. Zelf vond ik dit onnodig, maar ik snap dat het voor minder ervaren smartphone gebruikers heel handig kan zijn.
Zelf gebruikte ik het gros van de gebruikers vriendelijke opties niet, behalve de comfort view. Wel is het goed dat LG deze features in de Q6 heeft gebouwd voor de minder ervaren smartphone gebruikers en ouderen.

TL;DR: De Q6 bevat een groot aantal gebruiksvriendelijke opties (zelf weinig gebruikt), die het makkelijker maakt om de Q6 te gebruiken voor minder ervaren smartphone gebruikers en ouderen.
De LG Q6 is een budget telefoon met als voornaamste kenmerk het grote 5.5”inch 18:9 scherm. Zoals blijkt uit de review zijn een groot deel van de andere kenmerken zoals camera en accuduur matig tot normaal, maar niet uitmuntend. De software is wel erg fijn, zonder onnodige bloatware, en heeft redelijk wat customization instellingen en gebruikers vriendelijke opties.
De Q6 is in vergelijking met de huidige high-end smartphones niet bepaald bijzonder. Maar dat is ook zeker niet de bedoeling van de telefoon, gezien de lage prijs van € 264.95. Dit is 2 tot 3 goedkoper dan meeste huidige high end telefoons. Plaats de Q6 is het budget segment en dan wordt de telefoon wel degelijk een uitblinker! Door de vlotte probleemloze hardware, uitgebreide maar schone software en het mooie grote scherm is dit een van de betere budget telefoons naar mijn mening.
Daarmee raad ik de LG Q6 aan voor iedereen die op zoek zijn naar de budget telefoon die het gewoon goed doet.

Mochten er nog vragen, fouten en/of onduidelijkheden zijn, laat het me weten in de reacties.

Heb jij ook een LG Q6 Zwart?

Tweakers maakt gebruik van cookies

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren