Gebruikers

Score: 3
40 reviews

AVM FRITZ!Box 7581

Prijs
Specificaties Wi-Fi 5 (1,75Gbps) • 4G • 4-poorts switch - Bekijk alle specificaties

AVM FRITZ!Box 7581 Review

vderLinden Testpanel 7 september 2017, laatste update op 9 oktober 2019, 5.239 views Testpanel

AVM FRITZ!Box 7581

De FRITZ!Box-7581 is een router die, vooral op 5GHz, goede prestaties levert tot ongeveer 15meter. Plug-&-play, veel functionaliteit en een fijne interface, iets wat bij menig router ontbreekt. Met v07.01 lijken de meeste problemen verholpen. In mijn ervaring is hij sneller/stabieler dan standaard WiFi-modems. Zie updates voor meer info.

Pluspunten

• Sterke 5 GHz WiFi band
  • Betere prestaties en bereik dan standaard meegeleverde Ubee en Technicolor WiFi-modems
  • Moderne, snelle en intuïtieve webinterface
  • Veel functionaliteit (+ NAS, Mediaserver, Telefonie, Beveiliging)
  • Uitgebreid inzicht in verbonden apparaten en gebruik
  • Makkelijk te installeren en configureren
  • Redelijk goede bouwkwaliteit

Minpunten

• Zwakke 2.4 GHz WiFi band
  • Redelijk aan de prijs
  • Een echte allrounder. Excelleert niet op één bepaald vlak
  • Onhandig ontwerp (enkel verticaal te plaatsen/monteren)
  • Geen mooie router (past niet bij elk interieur)
  • Software niet beschikbaar in het Nederlands
  • Zonder garantiebewijs geen support

Productpagina @ AVM
Volledige testresultaten

Inleiding

De aanhoudende stabiliteitsproblemen met mijn WiFi-modems zorgde voor veel frustraties, waardoor ik op het punt stond om een andere router of access point uit te gaan zoeken. Toen ik vervolgens via het Tweakers Testpanel de mogelijkheid kreeg om een AVM FRITZ!Box 7581 router uit te testen, in ruil voor een review, heb ik die kans met beide handen aangegrepen. Thnx Tweakers!

Ondanks dat ik dus geen karmakeizer ben op het gebied van routers, heb ik toch mijn best gedaan om een leuke, informatieve review te schrijven. Tijdens het testen heb ik voornamelijk gekeken of de router betere prestaties levert in vergelijking met de standaard WiFi-modem van Ziggo, en of deze verbetering de investering waard is natuurlijk. Mocht je opmerkingen, vragen of klachten hebben, dan hoor ik het natuurlijk graag!

De FRITZ!Box in deze review is getest in combinatie met een Technicolor TC7210 en een internetabonnement van Ziggo: Internet Z2, 150 Mbps down & 15 Mbps up. Omdat Ziggo internet via de kabel levert, functioneert de Technicolor als modem in bridge mode. Hierdoor heb ik de DSL functionaliteit van de FRITZ!Box helaas niet kunnen testen.

Updates

12-01-2017: Ik heb de Media server (USB) geprobeerd. Helaas is deze niet bijster snel en films van hoge kwaliteit streamen werkt niet super. Downloaden naar en bestanden van de server afhalen gaat erg traag. Een NAS of HTPC werkt stukken beter.

25-09-2017: Vandaag voor de eerste keer na configuratie (02-09-2017) de router moeten resetten ivm het niet meer functioneren (lees: geen signaal) van de 5 GHz band. Hij is dus niet helemaal bug vrij/probleemloos, maar één keer per maand resetten is beter als enkele keren per week.

02-05-2018: Sinds mijn vorige update (25-09-2017) heb ik de router niet meer opnieuw hoeven te resetten. Hij werkt nog steeds erg stabiel en snel. Geen klachten!

09-03-2019: Nog steeds zonder reset :D Heb vandaag wel de router ge-update naar 07.01 (FRITZ!OS 7) voor wat extra features. Check en.avm.de/products/fritzos/fritzos-7 voor meer info. Super tevreden tot nu toe!

29-09-2019: Bij het uitvallen van de stroom in huis is de Fritzbox kapot gegaan. Via de customer support van AVM heb ik geen RMA aan kunnen vragen door het gebrek aan een garantiebewijs. Ondanks dat ze via het serienummer en datum waarom de router beschikbaar kwam makkelijk kunnen zien dat de router nog geen 5 jaar was. Bewaar je garantiebewijs dus goed! Vanuit Progress Communications (PR-bureau van AVM) heb ik een nieuwe mogen ontvangen. Dat is natuurlijk top! Al is dit tot stand gekomen door de hulp van Tweakers.net.

Specificaties

De FRITZ!Box 7581 is een van de top model routers van AVM. De belangrijke features van deze router zijn onder andere de 2 draadloze netwerken (Dual-WiFi AC + N), gigabit aansluitingen en een blitse interface (FRITZ!OS). Aansluitend kan de router gebruikt worden als telefooncentrale en mediaserver.

Op het moment van schrijven kost de FRITZ!Box 7581 circa 246 euro. Sinds augustus 2017 is de opvolger, de AVM FRITZ!Box 7590 verkrijgbaar voor circa 320 euro.

Een overzicht van de FRITZ!Box 7581:

Uitpakken

FRITZ! staat vooral bekend om zijn opvallende merkidentiteit. Zoals verwacht komt deze router dan ook in de bekende blauwe doos met daarop het fel rood/gele logo. De 7581 zit verpakt in een redelijk simpele doos, zonder piepschuim of andere ‘luxe’ verpakkingsmaterialen. Wel is de router zelf bedekt met beschermingsfolie en ligt deze in een kartonnen inlay. Dit geeft geen luxe beleving of uitstraling maar biedt voldoende bescherming. Wel heeft de doos tijdens transport wat deuken opgelopen, is een gelijmde lip losgelaten en de inlay gescheurd.

Verder bevat de verpakking het volgende:
  • FRITZ!Box 7581 (+ wall mount)
  • Netstroom adapter
  • Y-cable voor DSL bonding connectie
  • 1.5-meter LAN kabel (onbekende standaard)
  • Quick installation guide
  • CE conformity supplement
  • Reclame folder (upsell voor ander FRITZ! producten)

Vormgeving en uitstraling is natuurlijk een kwestie van persoonlijke mening. Mijns inziens zijn routers en modems gemiddeld genomen niet de mooiste apparatuur. De FRITZ!Box 7581 is daar helaas geen uitzondering op. De router is glanzend wit met rode accenten. Ik kan me voorstellen dat mensen dit mooi vinden, maar deze kleuren, en vooral in deze combinatie, past naar verwachting niet goed bij de meeste interieurs/designs. Ondanks dat het geen extreem lelijke router is met betrekking tot vormgeving, heeft hij naar mijn mening geen charme of coole uitstraling.

Wat me verder direct opvalt is dat de router zo ontworpen is dat je hem enkel verticaal kan neerzetten, iets wat het netjes wegwerken van de router lastiger maakt. Persoonlijk vind ik het (echt) niet (echt) nodig om routers in mijn gezichtsveld te hebben door deze prominent op het tv-meubel te plaatsen.

Mijn eerste indrukken van de FRITZ!Box:

Pluspunten
+ Degelijk (kwalitatieve assemblage, valt niet zomaar uit elkaar)
+ Netstroomadapter los van de router voor makkelijke installatie
+ Router staat verticaal stabiel (degelijke voetjes en met genoeg grip)
+ Wall mount voor het ophangen/wegwerken van de router

Minpunten
- Knoppen op de router voelen erg goedkoop aan
- Erg opvallend: Router kent geen charme en heeft een kitscherige uitstraling door het glanzend wit met rode accenten
- Door het ontwerp kun je de router niet horizontaal leggen (bv. in een kastje)
- Ook met de wall mount komt de router een heel stuk van de muur af
- Behoorlijk van formaat
- Geen pluggen of bouten/moeren om de router te monteren

Installatie & Software

De installatie van FRITZ!box 7581 is erg simpel. De Quick installation guide geeft in enkele stappen duidelijk aan wat je allemaal dient aan te sluiten:
  • Op het stroomnet aansluiten
  • FRITZ!Box via de WAN-poort met een modem verbinden
  • Computer aansluiten via WiFi of UTP
  • Configureren via fritz.box

Als je gebruik maakt van DSL zal de installatie en configuratie natuurlijk iets anders verlopen. Voor beide gevallen zijn er genoeg handleidingen te vinden op het internet.

Na de router aangesloten te hebben kun je deze gemakkelijk vinden door met een browser te navigeren naar fritz.box. Je wordt direct meegenomen in een installatie wizard. Deze helpt je in enkele stappen met het opzetten van de FRITZ!Box. Zo set je onder andere de gewenste taal, Annex settings en of je de DSL lijn wilt gebruiken of de WAN poort. Een voordeel is dat je geen gebruik hoeft te maken van een UTP kabel om de router te configureren. Wel moet je na een reboot opnieuw connectie maken met het draadloze netwerk van de router.

Opvallend is dat de software geen ondersteuning biedt voor de Nederlandse taal. Daarnaast heeft de wizard geen hulpteksten of help sectie. Op een gegeven moment dien je bijvoorbeeld de snelheid van je internet op te geven. Geen enkel idee wat dat voor invloed heeft gehad. Bij onduidelijkheden ben je in een wizard dus aangewezen op Google. Een uitgebreide helpfunctie is gelukkig wel beschikbaar in de configurator zelf.

Na het afronden van de wizard herstart de router zich en kom je na het inloggen in de configurator.
FRITZ!OS

De configurator werkt goed, FRITZ!OS heet het, en mijn eerste indrukken zijn dan ook positief. De interface is duidelijk, clean en vooral (belangrijk) snel. In vergelijking met andere routers heb ik het gevoel dat ik veel meer inzicht heb in alles wat er gebeurt. Je kunt bijvoorbeeld goed zien welke apparaten er aangesloten zijn, het type verbinding dat actief is en wat ze allemaal doen/verbruiken. Ook het wijzigen van de instellingen is erg intuïtief. Het aanmaken van nieuwe wachtwoorden en aanpassen van de namen van de draadloze netwerken was dan ook zo gepiept! Daarnaast controleert de router bijvoorbeeld zelf (in real-time) of er een update beschikbaar is.

Pluspunten
+ Moderne, snelle webinterface (heeft wat weg van Google Material Design)
+ Goed inzicht in verbonden apparaten en het type verbinding
+ Verschillende wizards beschikbaar voor configuratie van bv. Telefonie, Internet, Beveiliging, Backup etc.
+ Veel functionaliteit en transparant. Je hebt het idee dat je alles in de gaten kan houden ;)

Minpunten
- Geen helpteksten of info-sectie tijdens wizards
- Mogelijk verwarrend voor beginnende gebruikers
- FRITZ!OS is niet beschikbaar in het Nederlands

Even netjes wegwerken...
Een router kun je natuurlijk gemakkelijk wegwerken door deze simpelweg achter of onder een kast op de vloer te plaatsen. Gezien er een muurbeugel meegeleverd wordt, heb ik hier meteen gebruik van gemaakt. Om storingen te minimaliseren heb ik de beugel zo hoog mogelijk op de achterkant van het tv meubel gemonteerd. Op deze manier komt de router bijna tot aan de bovenkant van het meubel en blijft deze goed op zijn plek. De router kan gemakkelijk op en van de beugel af geklikt worden. Om de muurbeugel te kunnen plaatsen moest ik wél op zoek naar de juiste boutjes en moertjes.

FRITZ!Apps
Pas tegen het einde van de testperiode kwam ik erachter dat er ook een hele zwik aan FRITZ!Apps ontwikkeld zijn. Niet allemaal zijn ze even handig, maar een enkeling is zeker de moeite waard om eens uit te proberen. De twee apps die ik getest heb zijn FRITZ!App WLAN en MyFRITZ!. Aansluitend zijn er nog apps beschikbaar van AVM voor telefonie, mediaserver en veiligheid (camera's).

FRITZ!App WLAN
De WLAN app geeft nóg meer inzicht in je draadloze netwerk. De app bevat drie main tabs. ‘My Wireless LAN’ geeft inzicht in het signaal. Denk hierbij aan de snelheid van de connectie tussen het draadloos apparaat en de router, de sterkte van het signaal en de security. Leuk dat je op deze manier dus goed kunt zien hoe sterk je signaal nog is als je helemaal achterin je tuin gaat staan.
Ook kun je via de app nog de throughput meten in de vorm van een speedtest. Doordat ik hier dus pas later achter kwam, heb ik de speedtest functionaliteit van deze app niet meegenomen in mijn praktijk vergelijking.

De tab ‘Connect’ geeft inzicht in de beschikbare draadloze netwerken en ‘Location’ toont de bezetting van de verschillende kanalen op de 2.4- en 5 GHz frequenties.
De FRITZ!box scant deze kanalen automatisch en stelt de frequentie band hier automatisch op af. Toch kan de info uit de WLAN App je helpen deze verder te finetunen om zo de interferentie te minimaliseren. Ik woon bijvoorbeeld in een druk gebied in het centrum. Het verstellen van de frequentie naar minder drukbezette kanalen heeft mij dan ook al meerdere malen een betere verbinding opgeleverd, vooral op de 2.4 GHz band.

MyFRITZ!
De overige app die ik getest heb is de MyFRITZ! App. Deze is echter niet zo spannend als je geen interesse hebt om je router ook te kunnen bedienen als je van huis bent. Heb je dat wel, dan kun je een MyFRITZ! account aanmaken en er op afstand op inloggen. Mocht je een FRITZ!DECT 200 hebben, dan kun je die ook bedienen. Als laatste kun je inloggen op de router (configurator), maar dit is gewoon dezelfde interface als via een browser.

In de praktijk

Voorheen gebruikte ik een Ubee EVW3200. Prestaties waren ronduit slecht en de draadloze verbinding was vrijwel altijd ‘onbruikbaar’. De klantenservice van Ziggo is zo vriendelijk geweest om de Ubee om te ruilen met een TC7210. Deze geeft beduidend betere prestaties via UTP en ook de stabiliteit van het draadloze netwerk is al stukken beter. Helaas zijn er nog steeds meerdere problemen, zoals het uitvallen van de verbinding, het crashen van de VPN verbinding en ook de Sony Xperia Z3 Compact van mijn vriendin ontvangt eigenlijk nooit een werkbaar signaal. Ook degradeert het bereik al op een paar meter afstand. Eens kijken of de FRITZ!Box het beter doet...

Om een praktijk vergelijking te kunnen maken heb ik een aantal speed tests uitgevoerd met zowel de Technicolor TC7210 (router mode) als de FRITZ!Box 7581. Zoals aangegeven is de 7581 aangesloten via CAT6 (0,25 m) op de TC7210 in bridge mode.
Testmethoden
Draadloos is de 2.5- en 5 GHz frequentieband getest op 1 en 10 meter met een MacBook Pro en een Sony Xperia Z5. Verder is er een test gedaan over UTP (CAT 6, 15m) op een Win 10 Pro 64bit machine.
Resultaten zijn de gemiddelden van 12 runs per test (9 voor mobiel). 3 runs via de Ziggo Speedtest, 9 runs via speedtest.net met 3 verschillende servers. De Chrome browser op Android heeft duidelijk meer moeite met de speedtest van Ziggo. Daarom zijn er op de Sony slechts 9 runs gedaan met de Speedtest app van Ookla.
Resultaten
In onderstaand overzicht vind je de gemeten prestaties van de FRITZ!Box 7581. Voor de volledigheid zijn ook de resultaten van de Technicolor TC7210 meegenomen. Voor de resultaten van alle metingen zie Google Sheet: Speedtest Technicolor TC7210 vs AVM FRITZ!Box 7581 Vragen of opmerkingen over deze testresultaten? Laat ze aub weten in de comments!

In bovenstaande tabel worden de resultaten getoond van de Technicolor TC7210, de standaard Ziggo WiFi-modem.

In bovenstaande tabel worden de resultaten getoond van de FRITZ!Box 7581. Het percentage achter de snelheid in Mbps is het verschil met de Technicolor TC7210.

Wat uit de resultaten opvalt is dat de FRITZ!Box vaker de beloofde snelheid van 150 Mbps up en 15 Mbps down behaalt. Vooral op de laptop (MacBook) is de draadloze verbinding stukken beter dan voorheen. De Sony heeft echter wel wat problemen met het relatief zwakke 2.4 GHz signaal. Helaas heb ik niet het snelste abonnement van Ziggo. Ik ben namelijk wel benieuwd of de FRITZ!Box dan ook tegen de cap aan had gezeten. Over UTP zijn de resultaten zoals verwacht redelijk gelijk gebleven.
Draadloos bereik
Het bereik van de FRITZ!box is groter dan dat van de voorgaande routers en het signaal reikt prima tot 15 meter. Het signaal had nog iets sterker mogen zijn (bijvoorbeeld d.m.v. een antenne), maar waar ik voorheen geen internet had, zoals achter in de tuin of de aanbouw, heb ik dat nu wel. Het bekijken van filmpjes op Tweakers (HD) is op deze afstand bijvoorbeeld geen probleem. Wel merk ik dat de reactietijd (ping) op deze afstand iets hoger is. Het duurt dan net iets langer voor de pagina start met laden. Ga je nóg verder weg, of zitten er meerdere muren tussen, dan ga je dat wel merken. Het draadloze netwerk gebruik ik enkel voor mijn laptop en mobiel. De TV, consoles, HTPC en Game PC zijn allemaal aangesloten via UTP. Het kijken van Netflix (langdurig veel data) over WiFi is dus niet getest.

Opvallend is wel dat ik op deze lange afstanden gebruik maak van de 5 GHz frequentie. De 2.4 GHz band is dan ook duidelijk zwakker in vergelijking tot de 5 GHz band. De signaalsterkte is weliswaar beter op 2.4, maar de doorvoer op de 5 GHz frequentie is alsnog hoger. Dit wordt dan ook bevestigd in mijn praktijkvergelijking waarbij vooral mijn Sony Xperia Z5 moeite heeft met het zwakke 2.4 GHz signaal. Er moet natuurlijk wel rekening gehouden worden met het feit dat dit een momentopname was, en dat de doorvoer mogelijk verbeterd kan worden door het signaal te verzenden over andere kanalen (minder interferentie). Gelukkig zijn de meeste apparaten tegenwoordig compatible met 5 GHz, waardoor de 2.4 GHz band minder belangrijk is geworden.

Overall ben ik dan ook niet ontevreden over het bereik van deze router. Met de FRITZ!box heb ik nu overal, in en rondom het huis, internet. Dit is prettig sinds ik voorheen nogal eens wisselde naar 4G en later vergat de WiFi weer aan te zetten. Hierdoor ben ik al meerdere malen vroegtijdig door mijn 6GB internet bundel heen gegaan.
Betrouwbaarheid & Stabiliteit
De Ubee en Technicolor WiFi-modems moest ik wekelijks (meerdere malen) resetten. Apparaten kregen bijvoorbeeld geen signaal of page requests resulteerde in een timeout. Met de FRITZ!box lijkt alles wél te blijven werken. Ik heb de router eenmaal moeten resetten na installatie en configuratie. Daarna heb ik zonder problemen internet gehad op al mijn apparaten. Tijdens het gamen heb ik tot nu toe nog geen last gehad van lag/hoge ping en ook langdurige connecties werken prima. Bijvoorbeeld het downloaden van 100+ gb in ongeveer 2 uur (via UTP) is geen enkel probleem. Zelfs de altijd problematische VPN verbinding op de laptop (draadloos) blijft verbonden en wordt niet elk half uur verbroken.

De betrouwbaarheid en stabiliteit van de FRITZ!box 7581 valt mij daarom ook niet tegen. Ik las dat veel mensen klachten hadden over crashes, random restarts en bugs in de interface. De router draait hier nu bijna 5 volle dagen zonder enige problemen. Op het moment van schrijven draait de router op FRITZ!OS: 06.85. Ik verwacht dat in deze, meest recente versie, de meeste problemen zijn opgelost. Langdurig gebruik zal uitwijzen of dat ook echt zo is...

De FRITZ!box 7581 is een prima router voor normaal huis-, tuin- en keukengebruik. De installatie is makkelijk, en de simpele, intuïtieve interface geeft je toegang tot veel informatie en leuke features. Helaas heb ik (nog) niet alle features van de router kunnen testen, maar de features die ik heb getest bevallen me wel! De FRITZ!box presteert dan ook beter dan de standaard meegeleverde WiFi-modems.

Momenteel is de router afgerond 244 euro bij de goedkoopste shop in de pricewatch. Dit vind ik persoonlijk best aan de prijs voor een router, vooral als je kijkt naar het aanbod in deze prijsklasse. De FRITZ!box 7581 is dan ook een echte alleskunner (allrounder) met veel leuke functionaliteiten. Doordat hij een beetje goed is in veel dingen, is het niet echt een uitblinker op één of bepaalde gebieden. Mogelijk dat een router die speciaal ontwikkeld is voor één doel (zoals gamen) je betere prestaties kan geven, zonder onnodige toeters en bellen.

Voor mijn persoonlijke situatie was een (goedkopere) access point mogelijk al voldoende geweest. Los van het feit dat ik vanuit Tweakers de kans kreeg om deze router eens te proberen, ben ik er gewoon zeer tevreden over en krijgt hij een mooi plaatsje in onze woonkamer. De FRITZ!Box als access point gebruiken zou ook een optie zijn, maar dat zou zonde zijn van al die mooie features!

Vooral voor mensen die gebruik (gaan) maken van de DSL functionaliteit is dit een zeer interessante router. Voor Ziggo klanten (kabel) zou ik eerder de FRITZ!Box 6590 Cable aanraden. Deze is dit jaar op de CeBIT aangekondigd en kan het WiFi-modem van de provider vervangen.

Heb jij ook een AVM FRITZ!Box 7581?

Vraag & Aanbod

Ik heb op dit moment een verouderde versie fritz staan die vervangen wordt door deze versie. Heb jij toevallig ook een keer getest met een geexporteerde config uit een oude fritz en deze in de nieuwe geïmporteerd? Xs4all raadt mij af om mij config te gaan importeren maar aangezien ik nogal wat heb geconfigureerd leek het me juist handig :Y)

Mooie, duidelijke en uitgebreide review.
De app(s) lijken me v.w.b. de smartphone handig, die ga ik er direct bij pakken :*)
Helaas heb ik dit niet kunnen testen. Ik had hiervoor geen oude(re) FRITZ!Box in gebruik.

Wel wat info voor je opgezocht:
Voor je je oude router er tussenuit haalt, zorg dat de 7490 op de laatste firmware draait en maak een backup via System > Backup> Save.
Vanaf FRITZ!OS 6.80 kunnen (alle) instellingen alleen worden hersteld/overgezet naar een FRITZ!Box met dezelfde of een latere FRITZ!OS versie. De 7581 heeft 6.85, dus dat zal geen probleem zijn. Zie hieronder wat handige links:

Saving & Restoring de settings op AVM
Laatste Firmware FRITZ!Box 7490 / FRITZ!OS 6.83
Laatste Firmware FRITZ!Box 7581 / FRITZ!OS 6.85

Je kunt de router configureren zonder UTP kabel. Navigeer in je browser naar fritz.box, dat is alles ;) Wel moet je na een reboot opnieuw connectie maken met het draadloze netwerk van de router.
Let er op dat alle instellingen intact blijven als je de menu's gebruikt om je draadloze telefoons te registreren. Als je dit via de de wizard doet, ben je de instellingen kwijt.
Ik heb zelf een Fritz!box 7581, en bij het eerste gebruik heb ik de config overgezet vanuit mijn 7360.
Dat ging eigenlijk zonder problemen, alleen was ik mijn belhistorie kwijt. Dat laatste is op zich geen probleem, want die schijn je apart te kunnen exporteren.

Ik heb de config overgezet met het idee dat als het niet werkt, ik wel terug naar fabriekinstellingen ga en dan alsnog handmatig de boel configureer. Dat is dus niet nodig gebleken. Portfowardings, telefoonregels, ouderlijk toezicht en toegang, wifi: alles ging moeiteloos over.
De 7581 afgelopen week binnen gehad, aangezet en via WiFi afgeconfigureerd.
Toch maar handmatig gedaan, met het oude netwerk ernaast.
Toen de LAN over geprikt en de poorten etc. ook ingesteld.

Maar... toen deed ik de firmware upgrade waarna ik in een vreemde loop kwam.
Niet zozeer de update, maar de portforwards werkte niet meer.
De server die ik zag staan in het netwerk (via de fritzbox) had wel poorten aan staan, maar als ik ging kijken dan waren ze er niet in een submenu. Via diagnostische info liet de fritzbox ook weten dat er mijn ingesteld poorten niet gedefinieerd waren.

Enige oplossing daarvoor was terug naar fabrieksinstellingen en opnieuw instellen.
Ik zou z.s.m. je macadressen en IP-adres van alle foto's afkrabben, dit is een aardig risico zo namelijk.
Desalniettemin leuke review!

[Reactie gewijzigd door Lampiz op 14 september 2017 15:32]

Ik dank je voor het meedenken, en het compliment natuurlijk. Images zijn aangepast!
Kun je nog iets zeggen over de DECT functionaliteit? Of heb ik er overheen gelezen.
Helaas ben ik niet in het bezit van een DECT telefoon/apparaat. Over deze functionaliteit kan ik dus helaas (nog) geen uitspraken doen. Mogelijk dat tubejack, sloth_on_meth of knokki je er meer over kunnen vertellen. In hun reviews zijn ze meestel wat negatief, maar mogelijk dat de recente updates hier verandering in hebben gebracht.

UPDATE: Bedankt voor je toevoegingen Houtenklaas! Ik kan je reactie helaas niet plussen.

[Reactie gewijzigd door vderLinden op 17 september 2017 15:00]

De Dect functionaliteit an sich is wel OK, maar er zit een hardnekkige bug in de 7581 die er maar niet uit wil. Na enkele dagen prima werken gaat de telefoonverbinding "kraken", of in mijn geval hoort de tegenpartij me alsof ik ingeblikt ben. Toevallig mocht ik dat een week of 2 geleden zelf ervaren toen ik vanuit de auto naar huis belde. En die bug is er nog steeds, ook in de allerlaatste firmware versie. De oplossing is even een reboot, dan heb je weer een paar dagen dat het werkt, maar dat is natuurlijk geen oplossing.

Het is voor mij 100% zeker dat het in de firmware zit, ik heb de luxe van 2 internetverbindingen thuis (Ziggo en XS4ALL), ik heb een tijdlang alles over Ziggo gerouteerd en alleen DECT over de 7581 gerouteerd via XS4ALL. Zelfde laken en pak, na een paar dagen houdt het op. Ik ben ermee gestopt en heb DECT weer teruggezet op de 7490 die mijn Ziggo verkeer afhandelt, dat gaat prima en daar heb ik deze problematiek nog nooit gezien/gehoord.

De DECT telefoons die ik gebruik zijn de MT-F telefoons van Fritz, alles met de laatste firmware versies.

Mijn ervaring is dat de VDSL kant echt fenomenaal goed is, bonding en vectoring is meer dan uitstekend, maar het gebruik van DECT is een absolute afrader met de 7581. Dat krijgen ze tot nu maar niet in de vingers. Ik ben ermee gestopt, elke keer krijg ik er weer een driftaanval van, terwijl de 7490 die ik ook in huis heb het prima doet met DECT, ik pest mezelf niet langer :)
Gebruik de 7581 nu 1 jaar - deze week overgegaan op pair-bonding vdsl.
Dit ging echter niet gemakkelijk. KPN monteur is nogmaals langs gekomen - daar de 7581 niet binnen de gestelde tijd met beide lijnen tot overeenstemming kwam - dan wordt de 2e lijn automatisch gesloten.

Na het doormeten van mijn 2 telefoon/internet lijnen - bleek dat er een tè groot verschil in zgn lijnsterkte tussen de 2 lijnen te zijn. Dit zou max 3% moeten zijn en was bij mij 30 %
Een reden hiervoor kon de KPN man niet geven. (ook niet nadat de pair-bonding alsnog werkende opleverde)

In jip en janneke taal:
Het modem babbelt bij het allereerste contact (dit is vast voorgeprogrammeerd) maximaal 2 minuten met beide lijnen èn de wijkcentrale - in die 2 minuten moet het modem en de wijkcentrale vaststellen hoe en met welke snelheid de communicatie over de 2 lijnen moet gaan lopen. (dit moet synchroon / gelijke snelheid zijn)
Als dit om welke reden niet lukt binnen die 2 minuten - wordt 1 lijn automatisch uitgezet..... Hierdoor behield ik wel mijn oude internetverbinding over 1 lijn.

Uiteindelijk heeft de monteur een KPN modem er tijdelijk tussen gezet. Dit KPN modem kan met grotere foutmarges overweg dan de 3%. En inderdaad allebei de lijnen werden door dit KPN modem aangemeld. Yes, alles werkt nu super snel.
Op het moment dat de aanmelding lukte op het KPN modem - zichtbaar op de led lampjes - klikte hij de kabels over op mijn XS4ALL (internet provider) 7581 modem - welke problemen had met interpreteren van de (te) grote lijnsterkte verschillen. Hierna hoeft de 7581 nog enkel de accountgegevens voor internet access te veriferen - en hup ik had direct ↓120 Mbit/s en 5 minuten later ↓ 162,5 Mbit/s↑ 43,6 Mbit/s :)

Er is dus nog werk aan de winkel voor AVM 7581 firmware.

[Reactie gewijzigd door g_v_rijn op 13 december 2017 21:18]

Mooi duidelijke review van deze router. Goede ervaringen met het gebruik er van.
Wat ik nergens kan terugvinden is op welke wijze de router weer losgemaakt kan worden van de wallmount
Mogelijk kan iemand dit nog kan aanvullen...
Dank horssenp!

Als de router op de wall mount vast zit tegen bv de muur, druk dan aan de bovenkant tegen de router zodat deze onder uit de wall mount schiet/los komt en de bovenkant (van de router) de muur raakt. Hou de router in deze positie, pak beide uiteinden vast en trek hem recht van de muur af. Je moet best wat kracht gebruiken, maar de wall mount is best sterk en breekt niet zo snel af.

Als je de wall mount los op de router geklikt hebt kun je deze mogelijk een beetje buigen, gezien deze relatief flexibel is.

Succes!
Dank je wel vderLinden!

Druk aan de bovenkant van de router de router naar de muur, zodat hij dan 'schuin' hangt.
Dan echt naar voren trekken.

[Reactie gewijzigd door Plaffie_NL op 10 januari 2021 12:22]

Ja zooooo irritant! Staat echt helemaal nergens hoe je m moet demonteren.

[Reactie gewijzigd door Plaffie_NL op 10 januari 2021 12:23]

Tweakers maakt gebruik van cookies

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren