Tweakers

Score: 4
10 reviews

BlackBerry KEYone, 3GB ram, 32GB Zilver, Zwart

Prijs
Specificaties 4,5" • 1620x1080 • 32GB (uitbreidbaar) - Bekijk alle specificaties
Productuitvoering

BlackBerry KEYone, 3GB ram, 32GB Zilver, Zwart Review

Mraedis Testpanel 3 augustus 2017, 320 views Testpanel

BlackBerry KEYone, 3GB ram, 32GB Zilver, Zwart

Een betrouwbare, oerdegelijke smartphone met veel snufjes die je waarschijnlijk wel niet allemaal nodig hebt.

Pluspunten

• Zeer stevig gebouwd
  • Strakke afwerking
  • Aangenaam design
  • Fysiek toetsenbord
  • Boordevol snufjes
  • Uitstekende vingerafdrukscanner

Minpunten

• Aan de zware kant
  • Prijzig
  • Knop op onaangename plaats

In de doos

De doos van de KEYOne is beter gevuld dan de meeste smartphones deze dagen. Er zit een oplader met losse USB A naar C kabel in, de gebruikelijke handleiding en Quick Start Guide en een stel smartphone oortjes met drie sets plugs van verschillende grootte. Vooral dat laatste is een aardig gedacht van BlackBerry en ik heb inderdaad de grootte moeten wijzigen voor ze pasten.

[img]rJBEkGHf[/img]

Eerste indruk

Zoals altijd begin je met het installeren van je SIM en eventueel een micro SD kaartje. BlackBerry heeft hier voor een kleine tool voorzien waarmee je de houder uit de smartphone doet springen. Deze houder is eveneens van metaal, geen plastieken geval, en het zet meteen de toon voor de kwaliteit van de rest van de smartphone.

[img]5EyUk4gG[/img]

Na het verwijderen van de beschermingsfolie kan de KEYOne opgestart worden. Terwijl Android zijn ding doet kunnen we de smartphone wat beter bekijken. In eerste opzicht is de layout vrij standaard, er is een voor- en achterkantcamera, met dubbele flitser op de achterkant. Er is een lichtsensor, headphone jack bovenaan, een speaker boven het scherm en vreemd genoeg 2 openingen aan de onderkant, maar deze blijken na een vlug google momentje de tweede speaker en de microfoon te bevatten.

[img]IZBJKqIp[/img]

Waar de KEYOne afwijkt is bij de knoppen aan de zijkant, 1 links en 3 rechts (2 als je de volumeknoppen samen neemt), en uiteraard het fysieke toetsenbord met vingerafdrukscanner. Voor de rest ligt de smartphone erg aangenaam in de hand, zij het wat aan de zware kant, en geeft de textuur aan de achterkant een veiliger gevoel dan moest het gladde aluminium zijn. Het design is erg strak en samen met de zilver-zwarte kleurenschakeringen geeft het de smartphone een uniek en knap uiterlijk.

Eerste gebruik

De KEYOne start vlot op, Android vraagt uiteraard alles in te stellen en ik maak meteen gebruik van de gegevensoverdracht om alle data en apps van mijn Nexus 5X over te zetten. Dit is meteen ook de smartphone waar ik de KEYOne mee ga vergelijken. We laten Google Play even alle apps installeren zodat we straks geen verkeerd beeld krijgen van hoe vlot de smartphone werkt.
BlackBerry Apps
Even later is de KEYOne klaar voor gebruik, en wat na een klein beetje rondneuzen al meteen duidelijk wordt is dat BlackBerry een aardig aantal eigen apps meelevert met de smartphone. Zo is er meteen de eigen agenda app die eveneens “Agenda” heet waardoor er meteen 2 agenda apps op de smartphone staan.

Ook is er BlackBerry Messenger (BBM), een app voor zowel tekst- als stemberichten die heel erg op WhatsApp of (FaceBook) Messenger lijkt. Wat verder zien we DTEK, een app die de privacy in de gaten zou moeten houden, (BlackBerry) Password Keeper die al je wachtwoorden kan opslaan en automatisch invullen. Er is de app Privacy Shade wat een deel van je scherm kan verbergen met zwarte balken, een taken app, een zoek app, een ondersteuningscentrum, een updates app en het stroomcentrum.

Als laatste hebben we de BlackBerry Hub die een verzamelplaats is voor meldingen, berichten, emails, chatapps… Het lijkt in eerste oogopzicht een overbodig iets maar meer later.

Bij al deze apps moet je een hele resem bevoegdheden goedkeuren. Het is te verstaan dat Google dit zo uitvoert maar met apps zoals Hub en DTEK moet je een ellenlange lijst af gaan, en dat steekt na 5 apps toch wel wat tegen.
Kortom, er zijn heel wat apps bijgeleverd die nuttige dingen kunnen vervullen, maar we komen er later op terug hoe nuttig deze apps allemaal zijn.
Scherm
Bij het rondneuzen op de smartphone is het duidelijk dat het scherm van degelijke kwaliteit is. Het is zeer helder en van zo goed als alle hoeken (bijna 180°!) volledig te zien. Je kan door de glooiende randen van het scherm ook niet 100% zeggen waar het eindigt en dat maakt dat het scherm groter lijkt dan het is.

Er waren bij het openen van enkele apps ook geen enkele die last hadden van de “vreemde” resolutie (1620x1080). Enkel bij het kijken van filmpjes, die meestal toch in 16:9 of zelfs 21:9 verhouding staan zal je de zwarte randen zien verschijnen. Wat ook opvalt is dat het scherm fluweelzacht aanvoelt. Misschien is dit gewoon het gevoel van Gorilla Glass 4, maar het is alleszins erg aangenaam om mee te werken.
Toetsenbord
DE feature van de KEYOne is natuurlijk het toetsenbord. Standaard in Nederland is dit een QWERTY lay-out, maar in andere landen is dit aangepast naar de lokale versie (AZERTY, QWERTZ). Omdat er niet te veel plaats is onderaan een smartphone is er uiteraard geen volledig toetsenbord aanwezig. De KEYOne heeft 35 toetsen, naast de alfabetische zijn er 2 shift toetsen, een alt, enter, backspace en als specifieke toetsen hebben we de sym(bols) toets, de 0/settings toets, de euro/dollar en uiteraard de spatiebalk die dubbel dienst doet als vingerafdruk scanner.

Verwacht hier geen mechanische klik, de toetsen op de KEYOne geven het standaard geluid dat je van elke gsm of smartphone met toetsenbord verwacht. Wat wel bijzonder is, is dat het eveneens aanraakgevoelig is. Je kan swipes gebruiken om te navigeren, en bij bijvoorbeeld het bewerken van documenten volstaat een dubbele tik om het toetsenbord in een pijltjesblok te veranderen. Moest je het willen kan je zelfs in de BlackBerry Keyboard instellingen swipe aanzetten, zodat je je woorden kan vegen. Bij mij persoonlijk viel dit echter iets tegen omdat ik nogal vaak tegen de schermtoetsen (Back/Home) zat.
Overige hardware
De KEYOne reageert aardig vlot, wat wel verwacht mag worden van een smartphone met zo’n prijskaartje. Bij geen enkele app die ik gebruik waren er haperingen of verliep het traag. Het moet wel gezegd worden dat de meeste apps die ik gebruik niet heel erg veeleisend zijn, met uitzondering van Pokémon Go.

Hoewel hij bij de Nexus 5X op de achterkant zit is de vingerafdrukscanner hier niet misplaatst. Aangezien je vaak klaar zit om te typen zit je duim sowieso in de buurt van de spatiebalk en moet je dus niet zo goed als nooit enige extra moeite doen om de scanner te activeren.

Lang gebruik

Na de eerste indrukken neergepend te hebben ben ik twee weken aan de slag gegaan met de KEYOne. Eerst een wat verkennend gebruik om alle nieuwe snufjes te ontdekken en dan langzaamaan terug in mijn normale gebruik gevallen, met een beetje invloed van de features die nu ter beschikking stonden.
BlackBerry Apps
Als eerste terugblik hebben we de BlackBerry apps. De Agenda app heb ik wisselend gebruikt met de Google versie. Er was namelijk weinig verschil te zien in lay-out en gebruiksgemak, en je merkt het bijgevolg niet zo snel als je per ongeluk in de een of de ander zit. Voor lange termijn zal het interessant zijn een van de twee uit te schakelen gewoon zodat je uniform gebruik maakt.

De BlackBerry Messenger heb ik na het open doen niet meer gebruikt. Ik ken dan ook niemand die BBM gebruikt en bijgevolg zouden het nogal eenzame gesprekken geweest zijn. Password Keeper zag er interessant uit, maar daar ik LastPass reeds gebruikte op al mijn toestellen heb ik geopteerd om deze verder te blijven gebruiken. Ook de Taken (Tasks), Updates app en ondersteuningscentrum hebben hun nut maar heb ik verder geen gebruik van gemaakt.

Met de “Op Toestel Zoeken” app kan je dus heel je toestel doorzoeken. Hij kijkt in berichten, contacten, e-mails, taken… Je hebt ‘m normaal weinig nodig maar de weinige keren dat ik er gebruik van maakte was hij erg snel en gaf hij een mooi resultatenoverzicht, een heel nuttige toevoeging dus.

DTEK gaf aardig wat meldingen, maar dat was vooral van zichzelf. Hij vond vooral dat DTEK nogal veel de locatie opvroeg. Ook zal het niet verbazen dat (BlackBerry) Agenda vaak de agenda-gegevens opende. De app doet zijn werk dus wel, maar je zal eerst over de opstartverschijnselen moeten geraken voor je er nuttig gebruik uit haalt.

De Privacy Shade is een bizarre app. Het scherm dus een deel van je scherm af met zwarte randen, die je kan verplaatsen of vergroten naar wens. De enige nuttige usecase die ik hier zie is dat je iemand iets wilt tonen op je smartphone, maar die persoon niet mag zien welke meldingen of dergelijke meer je open hebt staan. Aangezien het scherm actief blijft ondanks de zwarte randen tik je al gauw per ongeluk op het een of ander en heeft deze app dus voor mij snel af gedaan.

Het stroomcentrum is mijn persoonlijke favoriet. Van één naar meerdere dagen door simpelweg een aantal apps te beperken in hun stroomgebruik is een geniale vondst. Bepaalde apps (in mijn geval voornamelijk spelletjes) gebruiken veel meer resources dan nodig, en dat verbruikt uiteraard allemaal stroom. Door een paar veelgebruikte maar eigenlijk zuinige apps te beperken in stroomverbruik ben ik van een halve dag vol gebruik naar bijna een volledige dag gegaan. De hoofdboosdoener is nu gewoon het OS en het scherm en niet de app.

De BlackBerry Hub is een van de hoofd features van de KEYOne en dat laat ie ook graag weten. Elke e-mail, sms of nieuw bericht in een chatgesprek in een gelinkte app krijg je een melding van. Als je de meldingen in de app zelf (in mijn geval Inbox, Discord, Berichten, WhatsApp en Slack) niet af zet krijg je alles dubbel. Dit stak persoonlijk wat tegen maar dat is meer omdat ik te lui was om de meldingen elders af te zetten.

Wat wel extreem handig is is de tijdslijn die je door de verzameling van al deze meldingen krijgt. Je hebt in 1 app een overzicht van al je meldingen en dus kan je ook zien of dat ene telefoontje nu voor of na dat berichtje kwam, of je iemand die vraagt je terug te bellen wel al hebt teruggebeld en zo voort. Gekoppeld met de link naar de Agenda (van de bovenkant van het scherm naar beneden vegen) maakt van deze app een heus productiviteitscentrum.
Toetsenbord
Na twee weken gebruik is het toetsenbord volledig gewend. De eerste paar dagen had ik vooral last van de plaatsing van de ALT functies, met name de leestekens. Ze zitten wel quasi waar je ze verwacht, maar niet op de toetsen die je gewoon bent. Zo is het dus in het begin vooral wat zoeken naar wat waar staat.

Eenmaal voorbij deze eerste dagen is het een plezier om mee te werken. Zelf typ ik met de twee duimen, het lijkt me dan ook niet handig om het toetsenbord neer te leggen en zo te typen, daar is het veel te klein voor. Lees vooral ook de nuttige tips van BlackBerry zelf, zo kan je tweemaal links swipen om een woord te verwijderen, en kan je onder 3 voorgestelde woorden naar boven swipen om ze te laten invullen. Dit maakt typen vooral van veel gebruikte lange woorden veel gemakkelijker.

Je kan op elk van de 26 lettertoetsen ook een short- en long-press shortcut instellen. Hier heb ik na de eerste paar dagen weinig gebruik van gemaakt omdat zo goed als al mijn apps of features al op de homepagina stonden. Eenmaal je een aardige verzameling begint aan te leggen, of je veel verschillende contacten hebt die je moet mailen/sms’en/bellen komt deze feature wel van pas.
Camera
Foto
Twee dingen zijn mij opgevallen aan de camera. De eerste is hoe vlot die wel niet foto’s neemt, zo kan je bijvoorbeeld door lang ingedrukt houden van de cameraknop (op het scherm) een heel resem foto’s in bijna videosnelheid nemen. En zelfs als je dat niet doet slaat de KEYOne de foto onmiddellijk op en heb je meteen weer beeld op je volgende foto.

[img]WUkDddqT[/img]

De tweede is hoe je extreem dicht kan focussen. Zo heb ik na wat prutsen een extreme close-up gemaakt van de stof van een meubel thuis en een jeansbroek, en dit na uitvergroten ingesteld als achtergrond.

[img]iUTHlFU3[/img]
Video
De videokwaliteit doet niet onder aan de camera. Helaas heb ik geen 4K scherm om de video’s effectief op 4K af te spelen, maar in ook 1080p zien de filmpjes er vlijmscherp uit. De slow-motion feature heeft een grappig effect als je bijvoorbeeld een bewegend diertje van dichtbij filmt, maar verwacht geen 1000 fps opnames om een slow-mo kanaal mee te beginnen.
Accu
Over de accu valt weinig niets te vertellen dat ik niet al heb gezegd bij het Stroomcentrum. Het is misschien wel op te merken dat de KEYOne ’s nachts slechts iets van een 3% verbruikt, ondanks dat NFC, Bluetooth en netwerken aan staan. Voor de rest gaat hij langer mee dan mijn Nexus 5X, maar dat was ook te verwachten met de grotere batterij. Geen mirakels dus, maar zeker voldoende voor een volle dag (of zelfs ook nacht) gebruik.
Overige hardware
Een van de meest fantastische dingen is voor mij de vingerafdrukscanner. Hij werkt erg snel en vooral onder alle hoeken. Je moet bij het ingeven van je vinger wel erg veel en uitgebreid je vinger ingeven, maar dat maakt het meer dan goed als je in alle hoeken je vinger er op kan leggen. Deze feature heeft het gebruik van de KEYOne voor mij ten zeerste vergemakkelijkt.

Van de oortjes heb ik weinig gebruik gemaakt. Ze klonken aangenaam en zaten helemaal niet vast, maar buiten een paar keer als FM radio dienst gedaan te hebben lagen ze ongebruikt op de bureautafel. Bellen doe ik persoonlijk zo goed als altijd met de hand, maar afhankelijk van hoe vaak je belt kan het interessanter zijn om deze in je zak te kunnen wegstoppen, zeker als je onderweg bent.

Over het bereik van de KEYOne valt weinig nieuws te vertellen. Waar Bluetooth het beter deed dan de Nexus 5X moet hij het afleggen als het om mobiele data gaat. In de randgevallen (kelder, trein, binnenruimtes) waar ik met de 5X wel H+ had blijft er met de KEYOne alleen Edge over. Het moet hier wel bij gezegd worden dat het netwerk (BASE) geen landelijke dekking biedt voor 3G/4G.
Hekelpunten
Vooral positief nieuws, maar toch waren er een paar puntjes op te merken. Zo moest ik de BlackBerry Hub updaten na eerste ingebruiksname, maar toen ik op “updaten” klikte gebeurde er niets. Een kleine trip naar de Play Store heeft dit probleem verholpen. Ook de vele toelatingen voor de BlackBerry apps staken wat tegen, maar daar kan BB in principe niets aan doen.

Verder heb je een “sneltoets” aan de rechterkant van het toestel die je vrij kan instellen. Door de manier waarop ik het toestel vast hield werd deze nogal vaak onbedoeld ingedrukt. BB had er beter aan gedaan door de toets samen met de volumenkoppen misschien iets hoger te plaatsen.

BlackBerry heeft ook een soort productiviteitstab op de rechterkant van het scherm geplaatst, waar je taken, afspraken en contacten kan vinden. Deze tab is met tijden wel handig maar zit permanent op het scherm, ook als je full-screen apps open doet, en ja, dat is inclusief full-screen video. Je kan ‘m wel verplaatsen maar de permanente on-top stak toch wat tegen.

Als laatste hebben we het gewicht. De KEYOne is van degelijke materialen gemaakt, en dat voel je ook. Maar het nadeel is dat als je er lang mee in je handen zit je het gewicht begint te voelen, zeker als je aan het typen bent. Misschien vergt dit slechts een kleine aanpassing in de houding waarmee je de smartphone vast neemt om te verhelpen, maar mensen die hier last van zouden hebben denken dus beter twee keer na.

In de KEYOne heb ik een oerdegelijk toestel gevonden met ruime features die je niet elders vindt. Als je fan bent van stevige bouwkwaliteit en privacy dan is deze smartphone de keuze voor jou. Indien je high-end specs verwacht en altijd de nieuwste updates ben je beter af iets anders te zoeken. Toptelefoon, maar prijzig.

Heb jij ook een BlackBerry KEYone, 3GB ram, 32GB Zilver, Zwart?

Tweakers maakt gebruik van cookies

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren