Eerste indruk en content
Gepreorderd bij de goedkoopste shop in de pricewatch en een dag na de launch binnen zo zie ik het graag!
De verpakking is ons zo langzamerhand wel bekend door de overal geplaatste blooddragon op de voorkant. Het geeft het een goede indicatie wat je kan verwachten. De inhoud bestaat uit twee dvd’s, een setje redeem codes voor Stone prisoner + het befaamde blood armor (voor Dragon age: Origins én mass effect 2:) ) en een handleiding voor het spel.
De video’s beloofden veel actie en diepgaande verhaallijn in de vorm van een party based rpg. Ik heb het spel als human rogue uitgespeeld na ongeveer 60 uur spelen. Dit is het soort game dat ik kan waarderen.
Bij het begin van het installeren geeft het autorun menu al een geweldig passende sfeer door een soort van concept art en passende achtergrondmuziek met Keltische zang, het geeft gelijk een gevoel dat je in een magische wereld zal belanden.
Ook kun je The Lucky Stone ring krijgen als je van tevoren een character aanmaakte met de daarvoor speciaal te downloaden software van de website. (Zie downloads onderaan.)
Na de installatie die verder geen problemen of noemenswaardige andere onderdelen gelijk de extra content even downloaden. Er is al het een en ander te kopen voor microsoft punten en na een goed begin en de noodzaak voor een opslagplek voor overbodige items heb ik ook gelijk de Warden’s Keep DLC erbij gehaald voor $7,-.
Gameplay
Als je je character al had aangemaakt kun je die na inloggen op het live network gelijk inladen en begin je een new game. De introfilmpjes zijn om je vingers bij af te likken dus ik verwacht gelijk al dat de instellingen wat lager zullen moeten. Au contrere mon frere kwam ik achter, zelfs met mijn pc met 8800gt en 6750 op 3,6gig draait deze game op 1680 x 1050 met alles op vol prima op 30fps+. Ik zal straks even verder hierop ingaan. Dragon age: origins speelt ongeveer als Baldur’ s Gate qua besturing en is het spirituele vervolg hierop.
Je origin verschilt logischerwijze per characterkeuze, bij elk van de mogelijkheden is een ander begin. Wat wel hetzelfde is dat het verhaal niet alleen dient om je achtergrond te vertellen maar ook om je bekend te maken met de besturing. De besturing moest ik wel even aan wennen maar na twee minuten is dit wel duidelijk en werkt het prima. Het speelt vrij intuïtief maar ik had liever gezien dat de camera automatisch draaide en niet als ik de rechtermuisknop in druk. Het went erg snel en het is soms ook wel handig.
Je krijgt naar gelang je origin verloopt op een gegeven moment een mooi geanimeerde marwari wardog als huisdier. Kort na het begin van je origin verhaal zul je je hoe dan ook aansluiten bij de Grey Wardens, de gezworen aartsvijanden van de Darkspawn. Deze wezens leven normaliter hoofdzakelijk ondergronds in de ruines van de oude dwergenwereld, de Deep Roads. Nu echter blijken ze zich te verzamelen in wat bekend staat als een Blight en daarbij geleid door een archdemon. Dit is een van de goden uit de Tevinter oudheid die nadat ze gevonden zijn door de darkspawn worden corrupted en vol van haat en wraak het darkspawn leger gaan leiden. Het verhaal lijkt hierdoor redelijk veel op het verhaal van J.J.R. Tolkien, Lord of the Rings.
Wapentuig
Er zijn genoeg wapens te vinden in het spel, veel kan je in eerste instantie zelf niet gebruiken maar zoals gezegd is het een party based rpg dus wat jij niet kan gebruiken kan een ander in je groep zeker wel, daarom is ook aan te raden special weapons, armor, potions en andere items te bewaren.
Echter dit levert wel een probleem op: je hebt een beperkte draagkracht, zoals gewoonlijk in een rpg, waar je aan gebonden bent. In het begin is dit gelukkig nog niet zo erg omdat je nog niet zoveel vind en de quests nog niet zo uitgebreid zijn. Wat niet standaard aanwezig is in de game is de mogelijkheid een kist te gebruiken om overbodig of nog niet te gebruiken items in te stoppen. Zoals gezegd zit dit in de DLC the Warden’s Keep. Die keuze van bioware/EA dwingt je in feite de DLC te kopen om niet noodgedwongen items te moeten verkopen, laten liggen of te dumpen. Dat je hiervoor nog eens extra moet betalen,ook al krijg je er een leuke quest en wat extra mogelijkheden bij, zoiets standaards als een opslagkist behoort gewoon aanwezig te zijn. Daarentegen is het geen astronomisch bedrag en levert het je zeker wel wat op, ook brengt dit een verdieping in de achtergrond van de Grey Wardens.
Wel jammer is dat je als je niet het 'juiste' character aanmaakt, je je mooie Blood Dragon armor niet zelf kan dragen. Het is een uniek harnas en je zal zeker het willen dragen en zoniet een van je party members ermee aankleden.
Hier kwam ik pijnlijk vroeg achter toen ik na een beetje progress mijn felbegeerde dragon armor verkregen had, een volle backpack en geen mogelijkheid het armor te dragen voor een groot deel van het spel.
Ook kun je door dezelfde soort armor te combineren een bonus verwachten. Ook hier zijn veel varianten en genoeg keuze. Je zult soms wel behoorlijk wat tijd kwijt zijn op zoek naar een handelaar zodat je je backpack wat kunt legen en je geldbuidel vullen.
Ferelden
Het verhaal speelt zich af in het land Ferelden. Je hebt een beperkt aantal locaties waar je heen moet reizen waarbij je onderweg kan worden overvallen en in een gevecht beland. Meer dan eens zal dit met een quest te maken hebben. Soms kom je ook gewoon een handelaar tegen, soms darkspawn of struikrovers.
De monsters en personages zijn echt een stap omhoog van wat we normaal in rpg games zien. Behoorlijk gedetailleerd, mooi aangekleed, geen rare dingen als wapens die door schilden heen steken enz. Het uiterlijk van alle personages is erg verschillend en behoorlijk gedetailleerd, ook al zijn er maar drie soorten, mens, elf en dwerg, die je kan kiezen voor je main character.
Hoewel gelimiteerd door de techniek zie je duidelijk emoties op gezichten, bewegingen zijn ERG realistisch, het lopen is snel genoeg maar niet zo dat het eruitziet alsof je de GVR ziet lopen. Gesprekken zijn ERG uitgebreid en behalve jouzelf (vreemd genoeg kun je een stem kiezen maar die wordt vrijwel niet gebruikt, behalve af en toe bij het aanklikken van iets in de wereld) heeft iedereen een duidelijk verschillende ingesproken stem en veel NPC's kun je een gesprek voeren wat vaak leidt tot een nieuwe quest.
Daar zijn er ook genoeg van, er zijn een aantal groeperingen die deze aanleveren maar niet zoals de guilds in oblivion, het is verre van een game als dat aangezien dat meer op jou character richtte en niet op een party die je in principe bijna altijd hebt.
De gesprekken tussen party members zijn soms hilarisch en brengen vaak een leuke onderbreking in de stille slachtpartijen. Even een quote: morrigan toen we net aangevallen waren bij het party kampement: "what's next, there going to send darkspawn tax collectors after us?"
Ook een leuke was het gesprek van Eliana en Sten over een katje waar sten mee zou hebben lopen spelen en Eliana hem daarna constant big softy bleef noemen. Het brengt wederom weer wat extra's in de game.
Sfeer ingame
Ik zei al even eerder dat ik terug zou komen op de systeemeisen. Als je een beetje goed kijkt zie je ook waarom. Het is een dx9 game en in een wereld zo groot als deze zullen er concessies gemaakt moeten worden. Eerder had ik aangegeven dat vanaf hoogte het er niet fantastisch uitziet. Hier moet ik toch een beetje op terug komen maar ik heb wel andere punten gevonden. Gelukkig is dit meestal geen probleem als je in de wereld rondloopt. Elke locatie is erg mooi vormgegeven, er is veel te zien en het geheel is sfeervol aangekleed. ook de belichting is prima maar soms wat beperkt. Hieronder een mooi voorbeeld hoe het wel en hoe het niet hoort.

8 kantige kaas iemand?
Hier en daar zie je nog wel erg platte hopen rubble ed. maar dat is spaarzaam gedaan. De grond is vloeiend en je ziet bijna geen hoeken of rechte vlakken. Heel goed uitgevoerd maar wel zo dat het geen monster van een pc vereist. De dungeons en gebouwen zijn ook in dezelfde sfeer uitgedost en ook op een passende wijze gerenderd. De wereld is wel beperkt tot de locaties die je kan bezoeken en gelukkig zijn deze zeker niet klein.
Je hebt dus geen totale freeroaming wereld, alleen in het gedeelte waar je op dat moment bent.
Nu een van wat voor mij een van de slechtste punten is in deze game. Als er een gevecht ontstaat naast NPC’s dan zullen die doodleuk hun gesprek voeren terwijl liters bloed twee meter naast hun over de grond loopt. Ze kijken niet op of om. In deze tijd kan dit stukken beter.
Speelbaarheid
Nu zei ik al even dat je bij een ambush onderweg behoorlijke kans loopt een paar keer overnieuw te starten.
Dit komt omdat het spel een behoorlijk hoge moeilijkheidsgraad heeft, het gooit je gewoon in het diepe. Het ligt ook zeker aan welke eigenschappen je character heeft. Mijn rogue was niet wat ik ervan verwachtte maar de elven mage van mijn tweede character vind ik licht overpowered op normal. Hier kan dan nog wat aan worden gewerkt.
Gelukkig word je wel van een uitgebreid boekwerk voorzien. Daar zul je je ervaringen in terugzien(skills en abilities, stats, ook van je party members uiteraard) je quests, kennis van de wereld en wat zich erin bevind, bepaalde informatie die belangrijk is en een hele berg achtergrond informatie van de historie en de lore van Fereldens wereld. (codex) Natuurlijk heb je ook je rugzakje waar je een inventaris van een half leger in kwijt kan. Om je ruimte uit te breiden kan je backpacks kopen bij verschillende handelaren die dit met 10 slots vergroten.
Ook heb je een tactical tab waar je per member kan aangeven wat die moet doen bij welke actie. Dit kan verschillen van bij aanvallen, bepaalde boost aanzetten(sustained abillity) of schakelen van melee naar ranged, tot het gebruik van een potion bij een bepaalde healthstatus of een actie als een bepaalde member zoals een mage wordt aangevallen. Dit gaat behoorlijk diep en in mijn ogen kan het heel handig zijn maar toch kan het soms zorgen voor bloed-onder-je-nagels-weghalende acties van je members. Als je die slots niet goed invult dan zal die persoon niet goed functioneren in een gevecht zonder jou interventie. De pauzemode is heel handig je acties te plannen, weak points uit te buiten en voordelen te gebruiken.
Een gemis vind ik dat bij een load van een nieuw deel of een travelmoment geen autosave is ingebouwd. Ik ben dit gewend en vaak moet ik dan ook een groot deel overdoen omdat ik vergeet op tijd te saven. Deels is dat gemakzucht maar soms denk ik dat na een groot gevecht eigenlijk wel een doorgang moet zijn direct erna waar een autosave gemaakt word. Geen ramp maar soms wat frustrerend mocht je even vergeten in de glorie van de overwinning te saven
(wat wel erg leuk is is dat bij het loadscherm een bericht stond: beware of poweroutages! save often!

volgens mij semi serieus semi grappig bedoeld)
Loaden en saven gaat vlot genoeg en levert meestal geen problemen op maar door een memoryleak kan het na verloop van tijd erg oplopen en helpt een reboot alleen maar om de boel weer een beetje speelbaar te houden. Hopelijk wordt dit nog gefixed met een patch.
Als laatste is er ook nog een flashgame beschikbaar die verrassend leuk is en een drietal leuke special items beschikbaar steld wanneer er een accomplishment wordt behaald. Deze zijn dan direct beschikbaar om te gebruiken en levert een leuk voordeel op in het begin. Ook levert het je weer een uurtje of 3 speeltijd op. Een nieuwe DLC return to ostagar is nu ook te verkrijgen.
Tevens is een complete expansion aangekondigd, Dragon Age: Awakening waarbij jij je taken als Grey Warden commander moet gaan vervullen.
Op een enkele vastloper na heb ik geen problemen met de game ondervonden en hopelijk blijft dit ook zo. Ik heb wel een keer gehad dat er een texture probleem was, het vuur in de smid waren bewegende vierkantjes maar dit was eenmalig. Ondanks dit en de andere minpunten heeft dit spel me te pakken als de mexicaanse griep maar ik hoop en ik denk ook wel voor wat langer dan die ziekte dat zou doen. Ik ben van mening dat Dragon age: Origins een cijfer verdient van een 8,5. Een geweldig sfeervolle wereld en een verhaallijn die je naar binnen zuigt en vasthoudt, een rpg met diepgang en zeer mogelijk een van en zo niet dé beste game van 2009!
SouLLeSSportal
Downloads/links:
Patch 1.01
character creator
flashgame Dragon Age journeys
Dragon Age: Origins DLC's
WIKI voor meer info per DLC
Screens:
DLC lijst en addons:
(sommige DLC is versie 1.02 of 1.03 vereist!)
Add-ons DLC:
- Warden's Keep
-The Stone Prisoner (gratis bij aanschaf nieuwe originele game)
-Return to Ostagar
- Leliana's Song
- Golems of Amgarrak
- Witch Hunt
Promotional:
- Blood Dragon Armor (gratis bij aanschaf nieuwe originele game)
- Collector's Edition (3 items, alleen verkrijgbaar mits de CE is gekocht)
- The Lucky Stone (altijd gratis DLC mits een char is geupload naar bioware social site)
- Embri's Many Pockets (altijd gratis DLC mits flashgame Dragon age journeys chapter 1 is uitgespeeld)
- Amulet of the War Mage (altijd gratis DLC mits bij flashgame Dragon age journeys char is aangemaakt)
- Helm of the Deep (altijd gratis DLC mits flashgame Dragon age journeys is uitgespeeld)
- Mark of Vigilance (gratis bij aanschaf DA:O T-shirt)
Exclusive:
-Memory Band (pre-order exclusive DLC)
-Lion's Paw (pre-order exclusive DLC voor Amazon)
-Feral Wolf Charm (pre-order exclusive DLC voor Gamestop)
-The Wicked Oath (pre-order exclusive DLC voor Steam)
-Band of Fire (pre-order exclusive DLC voor EA)
-Dalish Promise Ring (pre-order exclusive DLC voor DirectToDrive)
-Guildmaster's Belt (pre-order exclusive DLC voor Game Crazy or Mighty Ape)
-The Edge (Exclusive DLC voor registeren van Dragon age)
-Bulwark of the True King (alienware giveaway)
- Pearl of the Anointed (pre-order exclusive DLC voor amazon.de and play.com)
-Bregan's Bow (pre-order exclusive DLC voor gamestop.de and game.co.uk)
Edit 1: tekstuele aanpassingen
Edit 2: link patch