€ 33,- bij Amazon.nl Marketplace

Intel Gigabit CT Desktop Adapter Review

gertvdijk
22 oktober 2009, laatste update op 18 juni 2011, 9.520 views

Intel Gigabit CT Desktop Adapter

Intel 82574L controller Hier draait het hele kaartje op en dat is daarmee het hart van je NIC. Voor mij is de gebruikte chip van groot belang aangezien dit inherent een aantal aspecten met zich meebrengt:groot gedeelte stroom verbruikgroot gedeelte featurescompatibiliteit in OSsnelheidEn dat zit met Intel hardware - leert mijn ervaring - wel snor. Brede OS ondersteuning, veel offloading technieken, hoge snelheid en laag stroomverbruik typeren dan ook deze chip en daarmee dit kaartje. Ondanks dat deze wordt verkocht als desktop adapter kom je deze chip al tegen in server moederborden zoals de nieuwe lijn...

Pluspunten

• diverse offloading mogelijkheden
  • uitgebreide WoL mogelijkheden
  • goede snelheid
  • zowel low-profile als full-height
  • zeer laag geprijsd t.a.v. features
  • open source (GPLv2) Linux driver (e1000e)
  • stroomverbruik

Minpunten

• nieuw product betekent nieuwere kernel nodig

Intel 82574L controller
  • groot gedeelte stroom verbruik
  • groot gedeelte features
  • compatibiliteit in OS
  • snelheid

Ondanks dat deze wordt verkocht als desktop adapter kom je deze chip al tegen in server moederborden zoals de nieuwe lijn Supermicro moederborden voor de Opteron 2000 series (vakje SR56x0/SP5100 BOARDS).

Compatibiliteit
Vooralsnog kan ik weinig zeggen over de OS-brede ondersteuning specifiek voor deze kaart/chip. Algemeen kan gezegd worden dat de ondersteuning vanuit Intel zeer degelijk is en in Linux dan ook wordt ondersteund met recente kernels of recente e1000e modules. De driver is volledig vrij (open source, GPLv2 (bron)) en daarmee is de toekomstige ondersteuning normaal gesproken gewaarborgd. :*)
De kaart heb ik getest met Debian Lenny (5.0.3, kernel 2.6.26-2 AMD64) en wordt pas sinds deze point release ondersteund (door een patch van de e1000e module naar de Lenny kernel). Alles werkt naar behoren zoals je mag verwachten.
In een Dell Poweredge 1950 server is deze kaart geplaatst ter vervanging van de ingebouwde Broadcom gigabit oplossing waarvan de driverondersteuning van Broadcom in de praktijk te wensen overlaat (binary firmwares ellende).

Mocht je willen uitzoeken of deze kaart voor jouw OS geschikt is? Zoek het uit met de pci vendor:product id's. Getest exemplaar heeft de volgende pci vendor:product id's: 8086:10d3.

Features
Offloading
Onder de genoemde kernel bij Compatibilieit heb ik de beschikking over de volgende offloading features:
# ethtool -k eth0
large receive offload: off
WoL
Ethtool geeft mij de volgende supporting Wake-ons:
Supports Wake-on: pumbag
wat concreet neerkomt op de volgende mogelijkheden:
quote: manpage ethtool v6+20080913-1
  • p Wake on phy activity
  • u Wake on unicast messages
  • m Wake on multicast messages
  • b Wake on broadcast messages
  • a Wake on ARP
  • g Wake on MagicPacket(tm)
Waarmee op 'SecureOn(tm) password for MagicPacket(tm)' na, alles mogelijk is op het gebied van WoL. :)
Stroomverbruik
Het stroomverbruik testen is zelf lastig te doen, maar afgaand op de datasheet van Intel is het 1.9W (bron). De PT gebruikt iets meer, 3.3W (bron).
Een eerdere versie van de datasheet van Intel vermeldde: 702mW bij 1000Base-T en 296mW bij 100Base-T.

Overig
  • LEDs voor snelheid & link
  • auto MDI/MDIX (crossover of straight kabel maakt niet uit)
  • jumbo frames tot 9018 bytes
  • PCI-e x1 interface
  • low-profile en full-height
  • PXE (netboot)
  • flow control (802.3{x,z,ab,u})
Wat ontbreekt?
  • 802.1q (VLANs) was een leuke toevoeging geweest, maar wordt natuurlijk alsnog ondersteund door de 9018 bytes framegrootte waarmee de vier extra bytes aan de standaard MTU van 1500 voor VLAN tagging alsnog mogelijk is.
  • Teaming support
Wellicht dat het ontbreken van deze (hardwarematige) features Intel deze kaart niet onder de server lijn van haar producten plaatst, maar onder de dekstop lijn.

Snelheid
Gebruikmakend van een D-Link DGS-1008D en een ingebouwde Intel gigabit kaart in mijn laptop (Ethernet controller [0200]: Intel Corporation 82566MM Gigabit Network Connection [8086:1049] (rev 03)) haal ik met gemak 105 MB/s over een NFS share. Hierbij maak ik nog niet eens gebruik van jumbo frames (niet ondersteund door het kaartje in mijn laptop) en ik ben daarom dan ook zeer tevreden hiermee.

Prijs
De prijs is echt uitzonderlijk laag voor een dergelijk kaartje. Op het moment van schrijven is alleen een Sweex LAN PCI Express Card Gigabit (een beetje) goedkoper dan deze Intel. De keuze lijkt mij dan makkelijk gemaakt.

Ik kan niet wachten tot deze wordt uitgebracht in dual/quad-port versie, want de PT versie met dual/quad port is toch wel schrikbarend duur.

Met de features die deze kaart biedt denk ik dat het 't predikaat Desktop adapter niet verdient, maar in de lijn van server adapters thuishoort! Hoewel het een paar features ontbeert t.o.v. de 'echte' PT variant heeft het ook weer voordelen.
Als je op zoek bent naar een PCI-e gigabit kaartje voor desktop of server: koop deze!

Heb jij ook een Intel Gigabit CT Desktop Adapter?

Vraag & Aanbod

Was het niet zo dat je met de meest recente Windows driver en PROset software wel meerdere vlan's op kon met chips uit de 825X serie? En als ik het goed heb zelfs tot 64 stuks.
Voor Linux weet ik het zo een twee niet, maar ik neem aan dat het dan ook wel voor Linux geïmplementeerd zal worden.

Ik kan me dit detail zo herinneren. Ik zal eens zoeken als ik zo tijd heb.
In Linux kan je met bijna elke kaart 802.1q (VLAN tagging) doen, hoor. Deze Intel is daar geen uitzondering op. Van Windows ondersteuning kan ik niets zeggen; dat draai ik niet.
het is een low profile kaart, maar zit er ook de low profile bracket bij?
Zat er bij mij wel bij, maar ik zou dat voor de zekerheid even navragen bij de winkel waar je hem gaat kopen. Bij bijvoorbeeld Micro-Mail zetten ze het er expliciet bij.
Vandaag binnen gekregen via Zercom inclusief low profile bracket (deze is als extra meegeleverd).

(Het gaat hier om de bulk uitvoering)

[Reactie gewijzigd door Red Boll op 23 juli 2024 02:33]

Ethtool geeft mij de volgende supporting Wake-ons:
Supports Wake-on: pumbag
Betekent dat dat dit mogelijk is?

Ik wil graag een PC in S3 standby laten staan die alleen wakker wordt als hij wordt benaderd door een andere machine in het netwerk met een bepaald verzoek: bijvoorbeeld toegang tot een shared drive.

Al mijn pogingen daartoe stranden doordat de PC in de praktijk binnen een minuut weer wakker wordt. Ik vermoed doordat de router continue ARP requests rond stuurt.
Betekent dat dat dit mogelijk is?
Wat daar beschreven wordt is volgens mij onmogelijk: de TCP/IP laag zit in het OS, niet in de kaart. Wel kan je op basis van een aantal soorten activiteit een WoL doen:
quote: manpage ethtool
wol p|u|m|b|a|g|s|d...
Sets Wake-on-LAN options. Not all devices support this. The
argument to this option is a string of characters specifying
which options to enable.
p Wake on phy activity
u Wake on unicast messages
m Wake on multicast messages
b Wake on broadcast messages
a Wake on ARP
g Wake on MagicPacket(tm)
s Enable SecureOn(tm) password for MagicPacket(tm)
Waarbij dus alleen de laatste feature door deze Intel kaart niet wordt ondersteund. Maar ik zou zeggen: zet optie a (ARP) eens uit op deze kaart om te kijken of het door ARP verkeer komt.

edit: aangevuld in review

[Reactie gewijzigd door gertvdijk op 23 juli 2024 02:33]

Waarschijnlijk zou dan alleen u aan moeten en m, b en a uit. Het aanspreken van de shared drive was een voorbeeld, waarvoor je dit zou kunnen gebruiken. Ik bedoelde niet dat de PC alleen wakker moet worden op een shared drive access en niet op andere directed traffic. Dat is inderdaad niet mogelijk omdat dan eerst het OS moet draaien.

Wat ik echter probeer te bereiken is dat de PC alleen wakker wordt als hij wordt benaderd door traffic die alleen voor hem is bedoeld. Mijn belangrijkste doelen zijn inderdaad gebruik als fileserver (die dan alleen aan staat als hij echt nodig is) en ssh server. Daarmee kan ik dan altijd een PC thuis bereiken als ik bijvoorbeeld op mijn werk ben, maar deze machine draait dan alleen als ik hem nodig heb. Wakeup vanuit S3 kost maar enkele seconden, dus qua reactietijd lever je niets in. Je bespaart alleen een hoop stroom.
Addendum op 'typical' stroomverbruik: (zie specs in de Intel PDF's)

PT: 3,3 Watt
CT: 1,9 Watt

Zelf ben ik al langer een tevreden gebruiker van de PT variant. Bij de aanschaf van de PT was de nieuwere CT nog lang niet leverbaar, vandaar mijn keuze voor de PT.
Intel maakt inderdaad mooie en zeer goede Netwerkadapters en zijn dus een prima alternatief voor de simpele onboard netwerkadapters op Mobo's. :)

Bedankt voor je Review!
Addendum op 'typical' stroomverbruik: (zie specs in de Intel PDF's)

PT: 3,3 Watt
CT: 1,9 Watt
Dat is aangepast in de PDF! Ook in de review even aangepast. :)

[Reactie gewijzigd door gertvdijk op 23 juli 2024 02:33]

Wanneer heb je nou echt voordeel tov. mobo network adapter? Gaan m'n SAMBA transfer speeds omhoog? Waarschijnlijk niet als ik m'n laptop hardeschijf niet harder wil dan 30mb/s. Not hating, maar het lijkt me een niche product.
Als je onboard adapter een brakke Realtek is zonder offloading technieken, zonder Jumbo frames support, zonder <vul maar in> support, dan wil je wel graag een dergelijk kaartje inbouwen.

In de praktijk kan elke Gbit kaart wel 30 MB/s halen, dus ga je het verschil met overpompen naar één slome client inderdaad niet merken. Ook is het transferprotocol dat je gebruikt (CIFS/FTP/etc.) van invloed op de prestaties, vanwege de CPU tijd die het kost om het protocol te spreken.

Het lijkt mij overigens allerminst een niche product. Het is een energiezuinige, goedkope kaart met legio mogelijkheden. Een doorsnee thuisgebruiker met Windows gaat het niet direct merken misschien, maar zodra je er iets meer mee wil doen of wat meer eisen stelt zal je zien dat dit een heel goed alternatief is voor je (brakke) onboard kaartje.
Ik had eerst een Realtek PCI-E kaartje in m'n server draaien ( een maand geleden aangeschaft) maar viel wat tegen kwa prestaties. Gelukkig is de Intel Corporation 82574L Gigabit LP nog steeds leverbaar, maar die zul je meestal alleen via een webwinkel kunnen aanschaffen. Het is een verschil van dag en nacht wat deze Intel kaart presteert, maar vergeet ook niet dat de kwaliteit van de Intel drivers van een totaal andere categorie zijn dan b.v. de Realtek RTL8111 driver onder Linux en ook Windows.