* Receiver aan kunnen schaffen met een gratis
HEOS 1 HS2 speaker.
'Plus- en Minpunten'
Bovenstaande plus en minpunten zijn dus punten welke komen uit een vergelijking met zijn voorganger, de AVR-3311. In principe koop je iets naar specificaties en kan dan niet achteraf dit als minpunt beoordelen als iets niet in de specificaties zit. Wel is een 'verwachting' mogelijk wat dan niet in een opvolgend model zit en dan als 'minpunt' beschouwd wordt.
Gebruik receiver:
HDMI in;
-PCH-A400
-Apple TV 3
-Xs4all IP-TV (Arcadyan)
HDMI Out:
Panasonic Viera TX-P50VT20
- Indien mogelijk de receiver zelf de audiotracks te laten decoderen als bijv. een .m2ts remux met DTS-HD MA vanaf de PCH-A400.
- Audio (FLAC/Mp3) aan te bieden aan de receiver zodat deze dit zelf kan decoderen en afspelen.
- Internet Radio
Rede tot aanschaf:
Omdat de AVR-3311 problemen gaf bij met het HDMI gedeelte moest ik deze bypassen naar SPDIF, helaas beperkt dit de doorgave van de HD Codecs als DTS-HD MA, valt terug naar core DTS / Dolby TrueHD, geheel geen doorgave etc.
Kortom, ik/we wilde weer genieten van de HD tracks en tijd voor een upgrade met HEOS als bonus.
Netwerk connectiviteit opzichte van de AVR-3311 (non HEOS Denon receivers):
- De webconfiguratie is verdwenen, het is dus niet mogelijk om via een webpagina de instellingen, naast de GUI, op de TV in te stellen. Ik vind dit geen minpunt omdat het voldoet aan de specificaties zoals opgegeven. Het is alleen anders dan onze vorige receiver en een punt dat dus opvalt.
- Vermoedelijk is het gehele streaming en online muziek etc. afhandeling verplaatst naar de HEOS integratie. Dit is bijvoorbeeld te zien in 'Cast To' 'AiosServices' te zien is. Googlen we verder dan kom ik uiteindelijk op een bedrijf Avega Systems dat het platform Aios heeft ontwikkeld (al rond 2007) en uiteindelijk overgenomen is door D&M Holdings, de moedermaatschappij van Denon en Marantz. Waar dus voorheen, weer vermoedelijk , een eigen Denon code draaide voor dit soort online services lijkt nu de HEOS integratie dit overgenomen te hebben en ook zo dus andere eigenschappen geeft. Zie ook de plaatjes behorende bij de uPNP/DLNA mogelijkheden.
Omdat de X4300H en de X6300H de eerste zijn met HEOS integratie denk ik dat deze ook de eerste zijn met deze 'Aios' code ipv de 'Denon code'.
Mocht iemand met een andere Denon receiver dit onderschrijven graag.
Dit kan dan ook onderstaande 'veranderingen' verklaren die helaas zijn 'gesneuveld' met betrekking komende van een AVR-3311.
Dit stuk van deze review is bedoeld voor gebruikers die Foobar2000 gebruiken om een receiver aan te sturen. (Technisch gezien via UPnP/DLNA).
Foobar2000 + AVR-3311 + UPnP:
UPnP/DLNA Renderer, Server, Control Point
Via deze plug-in werd de AVR-3311 gedetecteerd in het netwerk en kon ik deze aansturen door een Play list direct aan te sturen naar de receiver.
UPnP MediaRenderer Output
Deze plug-in is een verbetering van de eerste omdat door deze plug-in de receiver werd gezien als een 'output' dus net als bijv. een speaker kon ik direct de receiver aansturen.
AVR-X4300H + Foobar2000 + UPnP
Geen van bovenstaande plug-ins werkt nog met de AVR-X4300H helaas.
Na wat rondneuzen denk ik dat dit komt omdat deze receiver zichzelf niet adverteert met de nodige capaciteiten (of ze ontbreken of ze zijn nog niet actief).
Met deze capaciteiten denk ik dat deze worden opgehaald door bijv. foobar door een uPNP zoekactie uit te voeren en de eigenschappen/mogelijkheden van de rceiver dus op te halen via een XML pagina.
Deze pagina's heb ik proberen te achterhalen en het verschil is vermoedelijk dat de receiver zichzelf niet adverteert als een MediaRenderer. Ik kan het fout hebben maar vooralsnog lijkt mij dit de 'oorzaak'.
Hopelijk wordt dit nog toegevoegd in een firmware release.
Aangezien FOO UPnP
niet meer wordt doorontwikkeld zal dit niet meer gaan werken. Wel heb ik een workaround gevonden door
BubbleUPnP in te zetten als 'proxy' welke wel de AVR-X4300H kan 'zien' via UPnP. Via deze proxy kan ik dan alsnog de AVR-X4300H aansturen via FOO_UPnP. BubbleUPnP wordt gemaakt door dezelfde auteur als FOO_UPnP.
AVR-X4300H + Windows Media Player.
Het is mogelijk om media te 'casten' (hernoemd van 'Play To' naar 'Cast To') rechtstreeks naar de receiver.
Dit is eigenlijk wat onder Foobar2000 nu dus mis.
(De AVR-3311 kon dit ook netjes)
AVR-X4300 in combinatie met de HEOS 1 HS2 draadloze speaker:
Het is mij niet gelukt om te streamen met Airplay vanaf een iPad Air 1 (IOS 10.1.1) met behoud van output via de AVR + HEOS tegelijk. Het lijkt of tijdens Airplay alleen de receiver aangestuurd mag worden mede omdat de HEOS app dit aangeeft. Airplay wordt dus alleen over de speakers aangesloten op de AVR-X4300 afgespeeld.
Aanvulling (werkt niet idd) gevonden via Denon;
Kan ik mijn AV Receiver met HEOS gebruiken om Airplay te streamen naar andere HEOS speakers.
Latency bij gebruik AVR-X4300H + HEOS Speakers in dezelfde ruimte
Wat mij opviel is dat er een hele kleine delay hoorbaar is als je het geluid over de speakers van de AVR-X4300H laat horen + een HEOS7HS2 speaker in dezelfde ruimte. De AVR staat ingesteld met Audyssey ingeschakeld en Multiroom speaker (alle speakers activeren).
Antwoord Denon:
Het is ons inderdaad bekend dat er in zeer kleine vertraging kan optreden (30 milliseconde).
Om dit te voorkomen kunt u het volgende proberen:
- pauzeer/stop geluid en start nogmaals (via de HEOS App).
- Gebruik op de X4300H de Direct (pure-direct) modus.
Helaas is bovenstaande niet de oplossing voor mij gezien Audyssey een verbetering oplevert voor het geluid en toch nog een delay te horen is met pure-direct (feitelijk geluidsprocessing uitzetten).
Dus vooralsnog niet bruikbaar in dezelfde ruimte.
Jan-2017 Auro-3D upgrade beschikbaar voor €149
Je moet wel een flink aantal speakers hebben wil Auro-3D überhaupt werken.
Een 5.1 set zal niet voldoen.
April-2017 Firmware + iOS app upgrade beschikbaar
Versie
1.397.190(r106113) voor de firmware is beschikbaar
- Delay nog steeds aanwezig
- Update melding failed maar was goed verlopen (zie plaatje). Enige is dat deze speakers gegroepeerd waren tijdens het updaten. (De iOS app was eerst bijgewerkt voor het starten van de firmware updates)
Waar mogelijk zal ik deze 'review' aanpassen.