MS-Tech CI-100 Review

30 augustus 2016, laatste update op 31 augustus 2016, 603 views Rapporteer

Een heerlijk kleine case, met toch genoeg ruimte voor een grote voeding, een 3,5" harde schijf, en toch ook nog een (slimline) optical drive en een SSD! Voor de lage prijs is de bouwkwaliteit ronduit geweldig te noemen.

Pluspunten

• Compact! (ongeveer 7 liter)
  • Robuuste bouwkwaliteit
  • Mee geleverde voeding is lekker stil
  • Luxe verpakking met veel schuim
  • Meegeleverde boekjes en accesoires zijn zeer compleet
  • Veel gaas voor prima airflow
  • Plek voor een fullsize 3,5" HDD

Minpunten

• PCI en IO 'shield' zijn niet terug te plaatsen na dat ze zijn verwijderd.
  • Voorkant compleet van plastic
  • Interne front panel en USB 3.0 kabels zijn eigenlijk te lang voor een case van dit voormaat
  • Weinig ruimte voor kabel management.
  • Kwa akoestiek niet de beste case

Op het gebied van Linux ben ik simpelweg een 'noob' te noemen. Toch wou ik me onder dompelen in deze wereld, en besloot ik een klein budget PCtje te bouwen. Na veel piekeren en nog meer getwijfel heb ik uiteindelijk toch de knoop door gehakt, en deze kast gekocht.
[img]0p9i58Zk[/img]

De pagina die Tweakers voor deze kast heeft is zeker 'underwhelming'. Met maar één vage foto van de kast en wel geteld 0 reviews leek deze kast ronduit een slechte keuze voor mijn eerste budget Linux experiment. Na veel gezoek en maar weinig uitkomst bleek de prijs van deze kast te aantrekkelijk om over te slaan. Ik heb hem uiteindelijk bij Alternate gekocht, en direct de volgende dag had ik hem al in huis. Ik had zelf nog nooit gehoord van het merk MS-Tech, dus mijn verwachtingen waren ook zeker laag.

Toen ik de kast een keer binnen had, bleken mijn lage verwachtingen compleet fout. Het eerste wat je ziet bij het openen van de doos is een dikke laag zacht schuim. De case zit rondom verpakt met dit spul, wat beschadigingen tijdens het vervoer bijna onmogelijk maakt. Prima werk voor een case die op het moment van schrijven nog geen 50 euro kost, inclusief een voeding(!)

De case zelf heeft een prima gewicht. Ondanks dat hij voor het grootste deel van staal is gemaakt is hij zeker niet te zwaar. De constructie voelt ook zeer degelijk aan, ik heb lopen wrikken en drukken op het bakbeestje maar ik kon geen flex voor elkaar krijgen. Ik denk dat dit komt omdat de moederboord tray niet aan een zijkant van de case zit, maar meer naar het midden toe. Dit geeft de case een constructie waar je 'U' tegen zegt.

Ik heb helaas niet de nodige spullen om een voeding te testen, dus mijn ervaring van de voeding gaat niet veel verder dan "wat is hij stil!" Zelfs onder de druk van een benchmark kon ik de fan simpelweg niet horen, tenzij ik mijn oor er enkele centimeters vanaf houd. Nou is de selectie componenten die ik er in heb gezet niet bepaald power hungry, maar toch was het resultaat zeker positief. Voor een goedkope voeding was ik dus ook compleet verrast! Het enige geluid wat er uit deze (al niet akoestisch optimale) case komt tijdens normaal gebruik is het getik van de harde schijf.
[img]1iphgd2b[/img]
De harde schijf zit achter de moederboord tray in deze behuizing.

Dan nu de bouw ervaring in deze case. Dit is veruit het minste punt aan deze case; er is zo weinig ruimte dat bouwen soms moeilijker word dan nodig. Natuurlijk valt dit wel een beetje te verwachten van een case met een inhoud van om en nabij de 7 liter, maar toch viel het mij een beetje tegen.

Ik kreeg mijn moederboord maar op een enkele manier in de case gewrikt. dit leek in het begin maar een klein minpuntje, maar tegen de tijd dat ik hem er 8 keer in en uit heb moeten halen werd het steeds vervelender. Omdat de case zo nauw om het moederboord heen zit is het soms zelfs voor mij onmogelijk om een kabel in te pluggen. En ik heb al relatief kleine handen! Zeker als alle opslag opties bezet zijn is het soms heel lastig om nog ergens bij te komen.

Ook voor het netjes managen van kabels is niet veel ruimte over. De kabels die van de mee geleverde voeding komen zijn gelukkig goed op maat, maar sata kabels en USB kabels zijn zeker lastig weg te werken. Ook is er weinig ruimte langs de moederboord tray, waardoor het achter langs routen van kabels een heuse opgave word.
[img]Z9DnSc4f[/img]
De kabels zoals ze in de case zitten. De SSD zit begraven rechts onder de 24Pin ATX kabel.

Al met al is dit een kleine minpuntje op een zeer knappe behuizing, die voor elke budget small form factor bouwer toch echt even onder de aandacht zou moeten komen. De plastic front van de case voelt wat goedkoop aan, maar doet niet onder aan het minimalistische design. De blauwe leds voor power en harde schijf activiteit zijn zeker in de avond uurtjes wat fel, maar als je er niet recht in kijkt is dit zeker geen probleem.
[img]aA6p5PXw[/img]
[De case in vergelijking met mijn andere PC, in een Phanteks Enthoo Evolv mATX behuizing.

Heb jij ook een MS-Tech CI-100?

38 euro voor een kast met een 300W SFX voeding... ik zou dan echt heel hard mijn twijfels leggen bij die PSU, daar zo'n ding los meestal al meer kost. MS-Tech staat bekend om z'n baggervoedingen. Een behuizing kan natuurlijk niet zo heel veel fout aan gaan, een voeding des te meer. Vandaar dat ik me afvraag hoe fatsoenlijk dat die voeding dan wel niet is.
Tja, ik heb zelf geen idee. Simpelweg omdat ik geen materiaal heb om de voeding mee te testen. Tot zo ver heeft de voeding nog niks rampzaligs gedaan, maar ik sluit zeker niet uit dat het een slechte kwaliteit voeding is. Ik heb in mijn review ook geprobeerd om hier zo min mogelijk oordeel over te geven, aangezien ik dus niet een conclusie kan trekken wegens een gebrek aan materiaal.
Voor de zekerheid zal ik hem wel uitwisselen voor een unitje van een reputabeler merk. Danku voor de tip! :)
Met maar één vage foto van de kast en wel geteld 0 reviews

Het aantal reviews is gestegen, nu het aantal foto's nog :)
Ik zal morgen een aantal foto's maken! Mijn beste camera op het moment is de unit achter op een Samsung Galaxy S7, dus het zal wel geen professionele kwaliteit worden. Toch is een kiekje van wat meer kanten dan de voorkant al heel wat. :p
Is de case liggend te plaatsen?
De bijgevoegde voetjes zijn vast geschroefd in de onderkant, zonder plaats op de zijkant om ze er weer in te maken. Met een boor en een beetje creativiteit is dit natuurlijk simpel op te lossen (of gewoon wat dubbelzijdig tape) :)

op de rechter kant van de case zit alleen een stukje gaas omdat beide zijpanelen identiek zijn. er is hier geen actieve koeling (in mijn geval dan) en het zou dus niet zo veel uitmaken als je de case hier gewoon op legt.
Tx! Bevalt de kast nog?