Review: Gelid Fourza & Zentree
- Specificaties
- Uitpakken
- In de Praktijk
- Conclusie
Als je aan Gelid (eigenlijk: Gelid Solutions) denkt denk je in eerste instantie toch aan hun Tranquillo processorkoelers of hun assortiment aan koelpastas, niet aan een tweetal (nieuwe) oplaadstations voor je mobiele apparaten. Zelfs Gelid lijkt het als buitenbeentjes te zien, want ik lijk de producten die we vandaag bekijken ook niet terug te kunnen vinden op hun eigen website.
De Fourza en de Zentree, beide oplaadstations bedoeld op tot vier USB apparaten tegelijk op te laden, zijn echter zeker een kijkje waard, en wat we direct al lijken te zien is dat ze wat prijsstelling redelijk typisch Gelid zijn: Ze dragen namelijk keurige prijskaartjes. De Fourza zweeft momenteel rond de 30 euro, de Zentree kost je 5-10 euro meer. Beide producten zijn pas net op de markt, dus zowel de beschikbaarheid als de prijs zullen de komende weken vermoedelijk stabiliseren.
De productvideo en specificaties van de Fourza:
De productvideo en specificaties van de Zentree:
Beide producten zijn in staat tot vier apparaten tegelijk op te laden, en bieden maximaal 2,4 Ampere per poort en een maximaal vermogen van 48W, dit houdt in dat ze in staat moeten zijn vier apparaten tegelijk ook daadwerkelijk van 2,4A te voorzien. Voor de leken: 2,4A in de regel het maximale wat zwaardere telefoons of tablets kunnen trekken, oftewel ‘snel’ opladen mag geen probleem vormen.
Verschillen zien we vooral in de afmetingen, en een marginaal verschil in de opgave van het idle verbruik. Desondanks maken de specificaties de indruk dat het intern grotendeels dezelfde producten zijn, want ook zeer waarschijnlijk is gezien de producten tegelijk zijn ontwikkeld en worden uitgebracht. Welke van de twee je wil lijkt dan nu al neer te komen op een kwestie van smaak.
Gelid lijkt met de ontwikkeling van deze twee producten bewust twee totaal verschillende kanten te kiezen, iets wat we bij de zwart versus wit verpakking al zien. We beginnen met de dark-side Fourza, waar we naast de lader zelf ook direct vier kleine zwarte flat-cables zien; wel zo handig.
De Fourza zelf is een zwart blok met vier uitsparingen voor je apparaten, die mogen per stuk 15mm dik zijn, wat voor de meeste tablets en grotere telefoons met hoesje geen probleem mag vormen. Hij is praktisch geheel van (mat) plastic maar maakt een prima solide indruk en ligt ook meer dan stevig genoeg op tafel.
En met wat apparaten in gebruik:
De Zentree is een heel ander beestje, deze moet ook zelf even ‘opgebouwd’ worden. Lees: vier (iets langere) USB flatcables inprikken, richting de gaatjes sturen, en vervolgens afdichten met het bovenpaneel. De constructie met lime-green spikes zorgt dat de Zentree eigenlijk totaal niet op zijn zwarte broertje lijkt, en daarmee ongetwijfeld een ander publiek aanspreekt. Het extravagante gaat ook samen met wat grotere afmetingen, en wat we bij de Fourza niet zagen: een kabelmanagement oplossing. Kabeltjes die je niet nodig hebt druk je grotendeels terug onder de spikes.
De constructie zelf is wederom plastic, maar het groen gekleurde deel is een rubber-achtig materiaal dat duidelijk meer gript. Zoals vaker zien we dat materiaal dan ook meer stof vasthouden, al is hij gelukkig afneembaar om te reinigen. Eventueel zou je dan ook een plastic-witte Zentree kunnen aanhouden.
Voor de duidelijkheid: De Zentree wordt enkel geleverd met lime-green cover, echter als onderdeel van het ontwerpproces hebben ze wat verschillende covers ter beschikking gesteld om te bekijken, leuk voor wat extra plaatjes. Roze zal ongetwijfeld aanspreken bij dames en pclinde, en ook zwart zal vermoedelijk wel wat aandacht trekken. Nadeel van donkere kleuren rubber is wel dat stof sneller zichtbaar is. Persoonlijk? Dat lime heeft wel wat, maar een special edition met meerdere kleurtjes voor een bescheiden meerprijs klonk mij als een goed idee. Losse covers kunnen bestellen klinkt leuk, maar in kleine hoeveelheden en met verzendkosten e.d. zal het er op neer komen dat een luxer Zentree pakket met meerdere kleurtjes goedkoper zal zijn dan één los kleurtje los bijbestellen.
En wat praktische plaatjes:
Inmiddels is de Anidees 6 poort charger niet meer van onze tafel weg te denken, want een multi-oplader is echt goud waard. In tegenstelling tot de meer traditionele multi-chargers is de beperking van vier apparaten wat aan de lage kant met veel 5 en 6 poort oplossingen, maar wij hebben er nog nooit meer dan vier nodig gehad en ik vermoed dat menig ander hiermee ook vooruit kan. Één van de problemen die Gelid met deze producten wil oplossen is ons ook wel bekend: zelfs met een multi-chargers heb je veelal nog een wirwar aan kabels. De Zentree doet het uiteraard leuk met de ruimte voor kabels, maar de vier korte zwarte kabeltjes aan de Fourza zijn ook duidelijk minder hinderlijk dan twee lange kabels. Het houdt uiteraard wel in dat je tijdens het laden de telefoon minder toegankelijk hebt, maar die keuze kan je zelf maken.
Beide apparaten hebben ruimte genoeg voor telefoons, zelfs met dikke hoesjes, en ook de tablet (evt met bescheiden hoesje) vormde geen probleem. Grotere apparaten zal je echter alsnog naast je laadstation moeten plaatsen (al is het laden zelf geen punt natuurlijk). De Zentree kan iets beter overweg met powerbanks omdat er net wat meer ruimte en flexibiliteit in de spikes zit dan de 15mm gleuven van de Fourza, maar een compact camera of een 16000mAH powerbank is gewoon tricky. Opvalt is dat beide apparaten prima stevig staan, zelfs met volle bepakking, en ook het vasthouden van de tablet vormt geen issue. Met enkel telefoons zijn beide apparaten duidelijk wat eleganter.

Credits aan Hardware.info voor deze testresultaten waaruit blijkt dat de Zentree volledige belasting goed aan kan. (Zij hebben tevens een Zentree review (maar geen Fourza)).
Hoewel ik geen vier 2,4A apparaten heb viel op dat zowel de tablet, twee telefoons, als Xiaomi powerbank op vergelijkbare snelheid weten te laden als met de Anidees en originele laders, maar dat de opgegegven 48W wel binnen bereik lag was bijna vanzelfsprekend. Idle verbruik komt uit op <0,1W, tot zover nauwkeurig te meten, en lijkt dus meer dan prima en in lijn met de specificaties. Efficientie is enkel wat grover te bepalen gezien een gebrek aan apparatuur op USB verbruik daadwerkelijk te testen en eventuele afwijkingen van het Voltage, maar met een 2,1A en 2,4A apparaat meet ik een verbruik van net geen 25W terwijl 22,5W opgenomen zou moeten worden, wat uit komt op grofweg 90%; lijkt mij wederom prima. Onderlinge resultaten wijken niet tot nauwelijks af, dus het vermoeden dat vergelijkbare onderdelen worden gebruikt wordt hier versterkt.
Dat een multi-oplader een briljante gadget is om in huis te hebben wisten wij al, maar het idee dat dat ook wat anders kon dan een compact blokje waar je je kabels in steekt beviel eigenlijk prima; voldoende om de oude oplader een andere bestemming te geven en de Fourza permanent in de huiskamer te plaatsen. Om nu te stellen dat het de ontwikkeling van het jaar is gaat natuurlijk nergens over, het blijft een bekend concept in een iets ander jasje, maar ik moet Gelid credit geven om dat toch op een leuke en opvallende manier voor elkaar te krijgen. Vooral de Zentree trekt wat aandacht met zijn opvallende kleurstelling en de spikes, maar de net wat grotere afmetingen, en het feit dat wij zelf primair telefoons laden en slechts af en toe een tablet, maakt hem net weer wat te opvallend voor ons eigen doeleinde.
Beide presteren in elk geval prima wat betreft de laadsnelheid (2.4A op alle poorten) efficiëntie en (gebrek aan) idle verbruik, en hoewel ik de componenten niet kan beoordelen geeft Gelid in elk geval aan ervoor gezorgd te hebben dat zowel het apparaat zelf als de aangesloten apparaten veilig zijn. Welke van de twee je vervolgens leuker vind kan je zelf bepalen, de Zentree heeft de kabels netter weggewerkt, heeft ruimte voor iets grotere apparaten tussen de spikes, maar is als gevolg ook wat groter en duurder dan de wat neutralere Fourza die juist wat fysieke bouw een streepje voor heeft; hij is wat droger, maar ik vermoed dat de meer praktische en minder extravagante insteek in menig besluitproces zal zegevieren. Voornaamste nadeel van beide is eigenlijk dat je voor het opladen van grote apparaten (denk mega powerbanks, of een compact camera) je alsnog je hardware naast de lader moet leggen, dus perfect is de oplossing ook niet. Ook lijkt het visueel aantrekkelijker om die korte kabeltjes te hebben, maar je telefoon gebruiken terwijl hij aan een paar centimeter kabel ligt te laden is natuurlijk niet super praktisch (het voorste apparaat in de Fourza is wel prima te bedienen).
Geen revolutie, maar zowel de Gelid Fourza als Zentree zijn gewoon interessante alternatieven op de opladermarkt waarbij het ook zeker genoemd moet worden dat de meerprijs ten opzichte van gangbare ‘saaie’ multi-opladers (Zoals die van Anidees, of die van Anker) feitelijk niet aanwezig is, sterker nog ze zijn zelfs aan de goedkope kant wat natuurlijk voor ons Hollanders een extra prettig smaakje achterlaat.
Enkele hogere res fotos voor de liefhebber, klikken voor de volledige versie:

Tijd over? Hier vind je nog ca 300 andere reviews om je door je werkdag te slepen!
Terug naar boven