Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie
Bekijk alle reviews

Asus M2N32 WS Professional Review

+3
dispie 20 februari 2010, laatste update op 27 september 2011, 4.797 views

Asus M2N32 WS Professional

Pluspunten

  • Heel veel features
  • Goede lay-out
  • Ondersteunt ook bepaalde Phenom X4 procesors
  • Stabiel en kwaliteit componeten

Minpunten

  • 3x extra S-ATA uitsluitend raid gebruik
  • Driver Cd werkte niet

Eindoordeel

Score: 4Per criterium
Featureset Score: 5
Overklokbaarheid Score: 4
Compatibiliteit Score: 4
Betrouwbaarheid Score: 4
Prijs Score: 5
Prestaties Score: 4
Layout Score: 4
Ondersteuning Score: 4
Voorwoord
Deze review schrijf ik om dit moederbord toch eens onder de aandacht te brengen want, ondanks het bouwjaar 2003, kan deze jongen nog goed mee. Voor de 50 a 60 euro die hij nu nog kost is dit zeker een moederbord om even bij stil te staan, als je opzoek bent naar een moederbord voor een AMD systeem, waarop alle opties aanwezig zijn.

Momenteel in gebruikt in combinatie met:

AMD X4 Phenom 9750 AM2+ max voor het board
XFX 7600GS silent 256Gb
Kingston 3 GB ECC
1x seagate 250Gb
Enermax Modu 82+ 625W
Noctua NH-C12P

Voorheen

AMD 64 X2 AM2 3600+
AMD 64 X2AM2 3800+
AMD 64 X2 AM2 4800+
ASUS EN 6600
ASUS EN 7600 Silent 512Mb
MDT 800Mhz 4Gb
OCZ Reaper 800Mhz 4Gb
2x 160Gb WD SATA
2x 500Gb WD elements SATA
2x seagate Barracuda ES.2 raid 0 raid 1
2x WD green 2Tb raid 0
Sli Pci-x scsi kaart
2x 36gb 15000Rpm scsi disks Hitachi
Enermax liberty 500 Watt

Meegewerkt onder de besturingssystemen:

Windows XP pro
Windows 7 RC
Ubuntu 8.10
Ubuntu 10.10

Dit moederbord heeft eerst als game systeem gefunctioneerd en dus een redelijke tijd onder Windows XP gedraaid, hierna is het een Ubuntu data server geworden, en heb ik voor deze review er nog even XP pro op gezet om jullie wat screen shots te kunnen geven van alle Utilities.
Ervaring met ťťn exemplaar, sinds 31 mei 2007

http://tweakers.net/ext/f/QwDlHv1MtOJ8EiQ3Q20p0MsH/full.jpg

Inhoud van de doos


De inhoud van de doos is als het moederbord zelf, zeer uitgebreid en bestaat uit de volgende onderdelen:
Het moederbord zelf

http://tweakers.net/ext/f/qDkGRCiyVtDfN3UrqcGC3JHE/full.jpg

I/O Modules: 1x 2-port IEEE 1394a module + 1x 2-port USB 2.0 module
Kabels: 9x SATA kabels + 5x ATA power kabels + 1x Ultra DMA 133 kabel + 1x Floppy disk kabel
Extra: I/O shield + ASUS SLI Bridge + ASUS Q-connector Kit + SoundMAX superbeam(high def stereo Microfoon) + Driver/Utilitie CD en InterVideo Media launcher CD
Een quick start guide en een uitgebreide manual + Raid settings manual.

Een kleine toevoeging aan dit gedeelte, de driver CD doet het niet ik heb er meerdere van gehad. Het voordeel bij ASUS is dat je alle drivers van de ASUS site kunt af halen.

http://tweakers.net/ext/f/1qZcwCsBLZ56eAWw2secCxch/full.jpg

Even een kleine toelichting bij de Q-connector kit! Je kent dat wel, je hebt je hele moederbord ingebouwd en dan moet je nog de powerknop, reset, hddled, spanningsled of speakers connecties aansluiten. En ja hoor natuurlijk zit dat dan meestal op een plaats waar je niet bij kunt, je extra licht nodig heb om te lezen waar wat en hoe ze moeten worden geplaatst. Met de Q-connector kit bied ASUS je de oplossing je plugt alles op dit kitje en steekt het eenvoudig op je moederbord, geen gerommel meer met losse contacten.

http://tweakers.net/ext/f/HZTqQwEusPbuJaUoqtgRAFMz/full.jpg


Specificatie

CPU:
Ondersteuning AMDģ Socket AM2 Athlon 64 X2 / Athlon 64 FX / Athlon 64 / Sempron
En zelfs met de laatste BIOS ondersteunt dit moederbord tot de Phenom X4 9750
-AMD Cool 'n' Quiet™ technologie
-AMD64-architectuur maakt gelijktijdig 32-bit en 64-bit computergebruik mogelijk

Chipset:
NVIDIA nForceģ 590 SLI™ MCP(NVIDIA LinkBoost™ Technologie(NVIDIA Tritium Technologie Gecertificeerd)
- North bridge: NVIDIA C51XE
- South bridge: NVIDIA MCP55PXE
PCI-X bridge: NEC uPD720404
Front Side Bus:
2000/1600 MT/s

Geheugen:
Dual-channel geheugenarchitectuur
4 x DIMM, max. 8GB, DDR2-800/667/533, ECC en non-ECC, ongebufferd geheugen

Uitbreidingssleuven:
2 x PCI Express x16-slot met ondersteuning NVIDIAģ SLI™ technologie, op volledige x16, x16-snelheid
2 x PCI-X
2 x PCI-E x1
1 x PCI 2.2
SLI:
Ondersteuning voor twee identieke NVIDIA SLI- voorbereide videokaarten (beide in x16-modus)

Opslag:
NVIDIA nForceģ 590 SLI™ MCP ondersteunt:
* 1 x Ultra DMA 133/100/66/33
* 6 x SeriŽle ATA 3.0Gb/s
* NVIDIA MediaShield™ RAID ondersteunt RAID 0, 1, 0+1, 5 en JBOD span cross SeriŽle ATA-drives
Marvell 88SE614x:
- 4 x SATA 3 Gb/s (3x SATA; 1x eSATA)
- 1 x UltraDMA 100

Audio:
ADI 1988B 8-kanaals High Definition Audio CODEC
- Ondersteuning Jack-Sensing, Enumeratie, Multi-Streaming en Jack-Retasking
- Coax, Optische S/PDIF-out op I/O-poort achterzijde

LAN:
2 x Marvell 88E1116 PHY
- Firewall-functie
- Ondersteuning Teaming-functies

USB:
10 USB 2.0 poorten

IEEE 1394a:
TI 1394-controller ondersteunt 2 x 1394a-poorten

Advanced thermal Design:
8-Phase Power Design
Stack Cool 2
Q-Fan 2
ASUS Heat-pipe thermal solution
ASUS AI Lifestyle Opties:
Multi-language BIOS
SATA on the Go
AI Nap
AI Gear
My Logo 3

Speciale mogelijkheden:
ASUS AI NOS™
AI Overclocking
AI Clock Skew
ASUS PEG Link
Hyper Path 3
ASUS BIOS Profile
ASUS C.P.R.
ASUS AI BoosterInstelbare FSB/DDR2 ratio. Vaste PCI/PCIe-frequenties.

Precision Tweaker:
- vDIMM: 25-staps DRAM-voltagecontrole
- vCore: Instelbaar CPU-voltage in stappen van 0,0125V
- SFS (Stepless Frequency Selection): maakt FSB-tuning mogelijk van 200MHz tot 400MHz in stappen van 1MHz
- PCIe x16-frequentie: maakt PCIe x16-frequentie mogelijk van 100MHz tot 200MHz in stappen van 1MHz
Overige speciale ASUS-opties:
ASUS AI NET2
CrashFree BIOS 3
EZ Flash 2
Q-Connector
ASUS AI Quiet

Achterpaneel I/O-poorten:
Parallel
8 -kanaals Audiopoorten
1 x Externe SATA
2 x RJ45
4 x USB 2.0/1.1 poorten
1 x Optical + 1 x Coax S/PDIF Output
1 x PS/2 Muis poorten
1 x PS/2 Toetsenbord poorten

http://tweakers.net/ext/f/WUx7JLMKtJisS4J32NF8Bxju/full.jpg

Interne I/O-connectoren:
4 x USB 2.0/1.1-poorten
8-pins ATX 2.0/1.1
Connector inbreukbescherming behuizing
Systeempaneel connector
CD audio-in
2 x IEEE 1394a-poort
Frontpaneel Audioconnector
Ventilatorconnectoren 1 x CPU / 4 x Behuizing / 1 x Voeding

http://tweakers.net/ext/f/ce9v6SUl8sccuVuVmZNGzFoj/full.jpg

2 x IDE-connector
1 x Floppy disk drive connector
9 x SeriŽle ATA-connectoren

http://tweakers.net/ext/f/y77hcBurkB0QNdMEULwayVGa/full.jpg


BIOS:
8Mb AWARD BIOS, PnP, DMI2.0, WfM2.0, SM BIOS 2.3
Beheermogelijkheden:
WOL by PME, WOR by PME, PXE, AI NET2, Chassis Intrusion
Support Cd:
Drivers
BIOS flash utility
ASUS PC Probe II
ASUS Update
Anti-Virus Software
Adobe Acrobat Reader ver 7.0
ASUS AI utility
Microsoft Direct X ver 9.0C

We zijn eindelijk aan het einde van de lijst van specificaties van dit moederbord, zoals ik al aangaf, ze liegen er niet om. Ik moet eerlijk toegeven dat ik bij lange na niet alles gebruikt heb, maar wel heb ik met heel wat van deze features gespeeld en voor deze review heb ik nog wat extra aandacht besteed aan een paar van deze features, deze komen later nog aan de orde.

Lay-out van het moederbord
Voor een moederbord met een overkill aan mogelijkheden heeft ASUS een bijna perfecte lay-out bedacht, het verbaast me daarom dat je dit soort lay-outs op hun huidige borden, waar ook nog eens minder mogelijkheden op zitten, niet meer tegenkomt. En dat dit soort goed doordachte lay-outs, tegenwoordig alleen te vinden zijn bij onder andere Gigabyte en DFI.

http://tweakers.net/ext/f/6gKSMcXoyCeuztFZdTG9d3aC/full.jpg

Alleen in het geval van de plaatsing van 2 video kaarten en 2x Pci-x kaarten, krijg je een probleem. Maar de kans dat je een dergelijke opstelling hebt is zeer klein met 2 videokaarten en 1 Pci-x kaart kom je nog goed uit.

Zoals je kunt zien, zitten de 3 Sata poorten wel achter de bovenste Pci-e poort maar deze zitten ver genoeg verwijderd, ik heb er op 18-09-09 een vrij lange pci-e 2.0 kaart in gezet deze is 4 cm langer dan de Asus kaart die er in zat maar zorgt niet voor enige hinder om de S-ATA poorten te bereiken ook al zou je op de plaatjes zeggen van wel. pas bij kaarten langer dan 22cm zou je wat hinder kunnen onder vinden.

maar veel kaarten met zo lengte zijn er niet, dus schrap ik dit min punt van mijn lijst.

Chipset
Zoals je al bij de Specificaties kon lezen bezit dit moederbord de NVIDIA nForceģ 590 SLI chipset, deze werkt volgens het volgende diagram

http://tweakers.net/ext/f/z3p5EFSsKbXudtAIfZqBYpG0/full.png

Hieronder ook de belangrijkste chips van het bord even dichter bij bekeken.

http://tweakers.net/ext/f/CDQ8JAzDpymjUSOPxlydzmdX/full.jpg
http://tweakers.net/ext/f/p9tnl0rbo4486rqmElvGNx34/full.jpg

Bouwkwaliteit
Het bord is voorzien van ondermeer een 8-Phase Power Design, dit ontwerp zorgt er voor dat de CPU en andere modules van het moederbord niet onder een te hoge spanning komen te staan. Hierdoor wordt de levensduur van je CPU verlengd en is het systeem veel stabieler. Door deze manier van spanningsverdeling en stabilisatie worden de onderdelen niet overbodig gestrest en zal het moederbord dus cooler en efficiŽnter blijven werken, Ideaal bij het overklokken dus.
Daarnaast is het moederbord voorzien van Stack Cool 2 Dit is een fanloze en dus geruisloze oplossing die je alleen op ASUS borden vindt. Wat het doet, is de hitte die door cruciale onderdelen worden gegenereerd naar de andere kant van het bord geleiden en op die manier efficiŽnter van je warmte af te komen.

http://tweakers.net/ext/f/LZX14qvb7dZts1jb9QznIbBY/full.jpg

Q-Fan 2: Deze feature kan je de temperatuur van je CPU en nog een fan sturen door deze handmatig in de BIOS op een maximum temperatuur te stellen. Hierdoor gaat deze feature de fans zo regelen, dat de temperatuur daaronder blijft, ook kan je de CPU fan uitzetten via deze feature.
ASUS Heat-pipe thermal solution. Veel moederborden hadden in deze tijd nog een Fan op de south brigde zitten of losse koelribben. ASUS was een van de eerste die de north brigde en de south brigde doormiddel van een heatpipe constructie liet koelen, deze constructie zorgde ervoor, dat zowel de warmte van de south brigde wordt afgevoerd maar ook van de north brige en een deel van de condensatoren naast de processor

http://tweakers.net/ext/f/kMBxtaYsJuSofgi0jZ9HsoQb/full.jpg


De installatie
Deze liep wat minder vlot, maar dit kwam omdat op de een of andere manier ASUS geen goede driver cd mee leverde met dit moederbord. Ik heb deze cd een paar keer gewisseld bij mijn hardware leverancier maar na 2 keer was ik het zat en heb ik de drivers van de ASUS internetsite gehaald.

De ASUS site is zeer gebruiksvriendelijke en duidelijk opgebouwd, zodat je snel de juiste drivers hebt gevonden. Ik hoor van velen dat ze de site traag vinden, ik heb dit in 5 jaar ASUS producten nooit ervaren.

Na de drivers en alle Utilities gedownload te hebben was de installatie daarvan vrij simpel. Met een cd heb je de mogelijkheid alles in 1 keer te laten te instaleren, ik moest nu alles 1 voor 1 doen.

Software
Net als de rest van de opties van dit board zijn ook de software apps zeer uitgebreid bij dit board het lijkt wel of ze ook hier aan alles gedacht hebben.

BIOS flash utility:
Floppy disks wat zijn dat ook al weer dit was 1 van de eerste boarden die zonder floppy de bios kon flashen met een makkelijke Utility.

http://tweakers.net/ext/f/ZPbesC2gG5LMgeddKE7FBFPQ/full.png

ASUS PC Probe II:
Asus probe geeft een een makkelijke manier om je systeem te monitoren tempratuur, fan speed, voltage

http://tweakers.net/ext/f/onWIR0Xc1fdRwDXSKn2Pv4C8/full.jpg

ASUS AI Gear:
Hiermee kun je makkelijk een snelle overklok doen die als een soort voor geprogrameerde schakkelbak werkt

http://tweakers.net/ext/f/j1bBpQvPB7X2BPRYVdRoKnyL/full.jpg

ASUS AI booster:
De booster dit is een soort van combi programma tussen Probe en AI gear het zorgde er voor dat je in 1 keer alle overklok belangrijke info te zien krijgt en met de NOS knop kan je hem snel 10% overklokken

http://tweakers.net/ext/f/1BqeaURuxNm1PY7MkA5Upb73/full.jpg

Onboard sound center
voor de sound card en de mircofoon zit ook een uitgebreid menu om alles netjes in te stellen ik zal het plaatje het praten laten doen want dat zegt genoeg denk ik zo

http://tweakers.net/ext/f/0SVqjZkIX5wI6VzuhPEQx1fz/full.jpg

RAID
Onder Windows heb ik de Onboard Raid controller nooit werkelijk benut, omdat ik toen een LSI scsi kaart had met 2 36Gb 15000rpm schijfjes.
Ondertussen draai ik onder Ubuntu: 2x een software Raid 1 met in totaal 4Tb aan disk ruimte. Ik heb eerst met 3 schijven gedraaid, een weergegeven als missing. Later heb ik een 4e toegevoegd en dacht daarbij laat hem maar een dagje herbouwen. Je leest vaak dat het toch wel 8 tot 12uur kan duren, maar tot mijn verbazing was hij na 4,5 uur al klaar met de rebuild en dat van een 1Tb disk met 800Gb aan data erg snel.
Ik ken helaas geen programma's om de disk snelheid te meten onder Ubuntu en om de raid te testen onder Windows! Dat lijkt mij niet verstandig, ik hou de data liever safe.
Al met al is de reactie erg snel moet ik zeggen van de disks

De 3x extra S-ATA poorten zijn uitsluitend voor raid opstellingen.

Overklokken
Voor het overklokken van dit moederbord wordt je weer overladen met features, binnen Windows kan je NOS gebruiken of AMD overdrive

Daarnaast kan je in de BIOS ook verschillende automatische tweaks aanzetten zoals AI Overclocking, AI Clock Skew, ASUS C.P.R., ASUS AI Booster instelbare FSB/DDR2 ratio. Vaste PCI/PCIe- frequenties. De instellingen die je daar in maakt kan je daarna opslaan in ASUS BIOS Profile.
Ik hoor de echte overklokkers al denken! Ja leuk al die preset dingen, maar dat is geen overklokken.
Ook voor deze mensen heeft ASUS dit moederbord voorzien van uitgebreide handmatige inste mogelijkheden zoals de volgende:
vDIMM: 25-staps DRAM-voltagecontrole, vCore: Instelbaar CPU-voltage in stappen van 0,0125V, SFS (Stepless Frequency Selection): maakt FSB-tuning mogelijk van 200MHz tot 400MHz in stappen van 1MHz en PCIe x16-frequentie: maakt PCIe x16-frequentie mogelijk van 100MHz tot 200MHz in stappen van 1MHz

http://tweakers.net/ext/f/UYSLg7qltZGak3NoLQHowZji/full.png
http://tweakers.net/ext/f/9EGVReQwwkDOeQ4XPjOUjse8/full.png


BIOS
De 8Mb AWARD BIOS, ja wat zal ik er nu nog over zeggen de BIOS is zoals de rest van het bord zeer uitgebreid maar geen puzzel, voor de normale gebruiker is hij zeer overzichtelijk en gebruiksvriendelijk in te stellen.

http://tweakers.net/ext/f/nfq4QJFVUqmWYwxXdHfXJXuO/full.jpg
http://tweakers.net/ext/f/gkKUNAinyClEws3QHGf8kzMe/full.jpg

Ik heb nooit een BIOS reset hoeven te doen, wat toch wel wat zegt over de stabiliteit. Mijn ervaringen met andere ASUS borden is , dat je de BIOS toch wel regelmatig een update moet geven om sommige nieuwe hardware te laten ondersteunen.

Ik heb hem voor deze review naar de laatste versie 2001 geŁpdate via het programma wat ASUS er bij leverde. De ASUS update ging eigenlijk heel gemakkelijk en duurde net 2 minuten, daarna een reboot en klaar.

Met de laatste BIOS versie ondersteunt dit bord volgens ASUS tot max de AMD Phenom 9750, deze heb ik laatst aangeschaft en er ingezet dit verliep zonder problemen, hij werd gelijk herkend.

En hier nog wat meer plaatjes uit de bios van het advanced deel:
http://tweakers.net/ext/f/bjbjbvVrKAP7R82taCWPdAFs/thumb.jpg
klik om te vergroten
http://tweakers.net/ext/f/KIo4XqdI3JBqt9cxGthDEfpw/thumb.jpg
klik om te vergroten
http://tweakers.net/ext/f/MQCcXb4tyCJTaEVJLxWt6Xrm/thumb.jpg
klik om te vergroten

Conclusie
Hiermee zijn we aan het einde van deze review gekomen en ja wat zal ik zeggen op de niet werkende driver cd na, en de plaats van de 3x extra S-ATA is dit absolute een top bord wat zeker nog een aantal jaren mee kan.

ASUS had het bedoelt als workstationbord maar het is uiteindelijk toch een beetje een gamers/overklokkers bord geworden en is daardoor voor een veel breder publiek interessant.

Door de grote hoeveelheid mogelijkheden om harddisk aan te sluiten in totaal 6 S-ATA + 3x S-ATA en de 1 e-S-ATA en 2x Ide dus 4 Ide apparaten, kan je dit moederbord ook voor allerlei server doeleinden inzetten, zoals ik heb gedaan als data server.

De bijna perfecte lay-out en het feit dat hij de Phenom X4 processoren ondersteunt toont aan dat over dit moederbord is nagedacht.

Nadeel je wilt na dit moederbord een AMD moederbord met even veel mogelijkheden en dat wordt hard zoeken en veel geld neer leggen want de huidige borden hebben gewoon weg stukken minder features.

Ook even een dankje voor pjerry voor zijn hulp en tips op review gebied.

18-09-09
Kleine update net een Gigabyte GV-NX96T512HP video kaart er in gezet deze kaart is 4 cm langer dan de Asus kaart die er eerst in zat maar nogsteeds zijn de 3x S-ATA goed te bereiken ik schrap dit min punt dan ook van de lijst.

20-2-2010
Update hardware
Gebruik is voor server doeleinde maar ik gebruik deze tegenwoordig eigenlijk meer als desktop systeem mijn andere systeem een Gigabyte X48-DQ6 met een Q9450 en Gigabyte ram blijft gevoelsmatig toch slomer dan dit asus board zeker het kopieren van data gaat vele malen sneller op dit Asus main board

al met al blijft dit een aanrader voor een buget systeem omdat je voor paar 100 euro een vrij snel en zeer betrouwbaar systeem in handen hebt waar ik de komende 2 jaar nog op denkt te draaien als server waarschijnlijk vervang ik mijn Gigabyte X48-DQ6 eerder.

Heb jij ook een Asus M2N32 WS Professional?

Deel je ervaringen en help andere tweakers!

Schrijf review

Reacties (25)

Wijzig sortering
Een zeer strakke revieuw. Er zit alleen een typo in je revieuw titel: Asus N2M32WS moet M2N32WS zijn.
Veel, heel veel plaatjes. Je behandelt de verschillende onderdelen goed. Maar ik ben wel benieuwd waarom heb je een WorkStation moederbord gekocht?
En dat de driver CD niet werkt is toch een zeer groot minpunt want het kost tijd om alles via een USB stick o.i.d van een andere PC te halen.
dank je ik doe me best om mooie reviews te maken die telkens weer een stapje hogere kwaliteit hebben als de gene daar voor.

De titel fout is niet door mij gemaakt maar door tweakers ik heb gevraagd dit product aan te maken maar blijkbaar hebben hun de M en de N omgedraaid.

Waarom een workstationbord:
Heel simple als ik een board koop gebruik ik het voor meerdere doeleinden daarom zoek ik borden met veel features zodat ze veelzijdig in te zetten zijn.
Dit board was daar echt heel mooi in heeft de nieuwste slots van toen en het heeft een AM2 socket waar ook AM2+ processors op konden dus het had voor die tijd gewoon heel veel toekomst. Dit begonnen als game systeem en nu is het een server met 6 Tb, ide 160 Gb bootdisk en een ide dvd brander.

Dat de driver Cd niet werkt is denk ik pech en ik denk eerlijk gezet toen ik hem aan mijn hardware winkel gaf dat ze me gewoon weer de zelfde kapotte cd hebben terug gegeven daar zie ik ze wel voor aan namelijk anders moeten ze een nieuwe doos open maken. Dus ik verwacht dat bij de meeste van deze borden gewoon een werkende cd zit.
Mooie review hoor, je kan echt zien dat je er tijd in hebt gestoken, goed werk !
Ook wel leuk om een keer een goede review te lezen van iets anders dan alleen de nieuwste hardware op de markt.
Heel erg bedank, ik doe me best, en inderdaad gaan aardig wat uurtjes in zitten om alles bij elkaar te krijgen en het leuk en interessant te lezen te maken maar is ook leuk om te doen.

Klopt iedereen hier kijkt naar het nieuwste, sneller, beter, duurder , maar soms is oude hardware nog wel interessant zoals dit bordje. of een iets oudere passieve video kaart voor in je server zodat die still draait.

en als je bedenkt dat niet iedereen 1000 euro voor zijn pc wil neer leggen of alleen een nieuw main bord zoekt voor zijn AMD X2 dan is het handig dat daar ook wat over te vinden is want ik denk dat 50% of meer van de normalen gebruikers nog op een dual core draait op het moment.
Nette review!
Heb hem ook gehad, maar werd niet blij van de Nvdia chipset. Deze heeft in het begin voor veel problemen met schijven, geluidskaart en netwerk gegeven. Verder is de M2N serie erg degelijk gebleken en goed houdbaar, niet in de laatste plaats vanwege de prima upgrade mogelijkheden van AMD.

De site van ASUS is jarenlang uitermate traag geweest. Pas sinds een jaartje gaat het stukken beter. Voorheen was het echter bijna net zo erg als bij Creative.
Zoals je kan lezen is mijn ervaring met dit bord niets anders dan goed geweest ik durf zelfs te beweren dat het het fijnst werkende bord is dat ik ooit gehad heb.

Ik ben daarnaast al zo 6 jaar of meer VIP member van de Asus site en ik heb nooit echt gemerkt dat deze traag is ja snachts als heel de US online is was hij wat trager maar als ik hem vergelijk met Gigabyte moet ik zeggen dat gigabyte meer site problemen heeft.

maar ja ik weet niet of het uit maakt of je VIP member bent of niet zou wel aso zijn van asus dat die dan meer bandbreedte krijgen naast leuke first peeks en info van ze.
Ik heb er laatst 1 in Duitsland gekocht via E-Bay, (moet een LTO aansluiten met een PCI-X SCSI kaart).

Daar heb ik SBS 2008 op gezet en had problemen met de RAID controller. Daar zijn geen goede drivers voor. Toen op de Marvell gezet en dat werkte wel. Daarna de server verplaatst en nu boot hij niet meer. Dat is natuurlijk vette pech.
sorry voor de late reactie ik krijg normaal een mail als er gereageerd word.

Vervelend van de raid controller maar volgens mij met de laatste bios update moet dit verholpen zijn ik heb er voor de rest geen problemen mee.

Boot hij ondertussen al weer heb je hem al een keer uur zonder batterij laten liggen en daarna een clear bios bij mij is dat 1 keer voorgekomen en toen hielp dit.
Ik draai de Revision 2205.

De X4 9850 BE draait prettig op 2913 Mhz. Met alleen de multiplier op 14.5. en een lichte voltage tweak.

Recent de Corsair H50 waterkoeling geinstalleerd, omdat de 9850 best wel een heethoofd is. Maar hij moet het nog even doen :9

Wil nog wel meer eruithalen, maar ik heb er momenteel te weinig tijd voor 8)7
waar heb je die vandaan ik zie op de site nog steeds versie 2001

Ik heb een Asus tritron amazing er op zitten idle 33 grade max 48 grade met mijn processortje dus dat is wel netjes.

ik draai gewoon standaard clock omdat het nu een server is met al me 3Tb data die ik niet kwijt wil.

toen ik er nog dual cores op draaide kreeg ik heb flink overklocked er is een hoop te bereiken met dit board als de koeling goed is
Waar ik die vandaan heb? Ik moest de bios updaten om de X4 er op te kunnen zetten.

De mijne staat hier:

http://support.asus.com/d...load.aspx?SLanguage=en-us

Ha, ik zie, er is ondertussen alweer een nieuwe bios update :9

Deze 2205 heb ik erop gezet, toen ik XP pro nog had. Ben intussen overgestapt naar Windows 7 pro. Alles werkt prima, dus laat ik het lekker zo :Y)

Ik zie idd dat bij jouw mobo de laatste bios opdate 2001 was...vreemd 8)7

De processor met de koeler Zalman 9700NTS die ik eerst had, werd 70 gr C tijdens prime 95. ook tijdens het spelen van games, moest de fan constant op 100% draaien om de boel een beetje koel te houden.

Nu, met de H50, is mijn temp tijdens prime 95 18 gr C gezakt 8-)

Maar ja, jouw mobo hij functioneert nu als data server, dus jouw koeling is dan prima in orde :*)
fraai is dat

ik zie dat voor jouw in 2009-9 nog een update 2209 uit is en bij mij zijn ze al een tijdje gestopt bij 2001 bios versie in 2008-5 maar die support ook de X4 processors

vreemde is ook dat bij mijn board linux wel gegeven staat en bij de jouw niet.
Ik draai Ubuntu 9.10 64Bits zonder ook maar enige probleem nu al een jaar of wat.

is wel extreme temp die je had daar zelfs met de zalman zou bijna zeggen zalman moet zich schamen want de stock koeler houd hem dan nog koeler al heb je 2 verschillende stock koelers 1 met heat pipes en 1 zonder de met doet het goed de zonder is vuilnis emmer werk.

Dat is netjes heb ook zitten denken aan een H50 voor me game systeem ben uiteindelijk voor de Noctua U-12 1366SE2 gegaan die houd zelf een core i7 op de 30grade en dat is ook echt een heet hoofd.

Ook omdat ik van vriend op de td van alternate hoorde dat dit soort setjes nog wel eens lek gaan op de buisjes dus kijk uit met te veel buigen daarvan vooral bij de aanhechting op de koel ribben en alle gevolg schade is voor eigen rekening.
Hey Dispie, goed nieuws:

Op de forums van Asus las ik dit:

Their maybe more hope for this board, as ASUS are currently working on a BIOS for this board. So maybe we'll official support for the phenom II CPU's. It's sister the m2n-e board has just just been approved for phenom II processors

------------------------------------
Something is happening ....
After numerous requests for a firmware update for some mainboard, requesting support for AMD Phenom II ......
ASUS support told me the following:

"Dear customer,

Please wait the new BIOS version that support new CPU's. We have not at the moment the date of the release of the new version of BIOS.

Yours truly

ASUS HELP DESK "


Zou perfect zijn, als we dit, op zich nog steeds, prima mobo, nog eens verder kunnen upgraden :)
dat is inderdaad perfect nieuws :) dan gaat mijn Intel q9450 toch echt eerst de deur uit..
Nu pas gezien, deze review :D

Ik kan jouw mening alleen maar delen. Ik draai zelf al jaren een M2N32 SLI Deluxe naar volle tevredenheid. Toendertijd een van de duurdere borden, maar zeker nu nog het geld dubbel en dwars waard. Nooit problemen mee gehad. Altijd stabiel zijn werk gedaan.

Bios ge-update zonder problemen, en er een X4 9850 BE opgezet.

Maar idd, ook ik vond de site van Asus nogal traag, maar deze is de laatste tijd een stuk sneller geworden :D

[Reactie gewijzigd door roland kroes op 21 februari 2010 04:23]

Ja inderdaad dit moederboard was best duur maar je haalt het er zo uit heb deze al heel tijdje, heb al 2 nieuwe game systemen gebouwd in de tussen tijd maar allebei konden ze niet tippen aan de stabiliteit van deze.

Ik dacht dat ik de snelste processor die support werd heb maar zie dat jij een snellere heb welke bios draai je ??
Ik heb in het H50 topic ook al gezegd, dat de zalman er misschien niet zo geweldig opzat. Kan ook zijn dat de contactzijde van de koeler niet helemaal vlak was. maar dat kan ik nu niet meer controleren.

Tja, lekkages: dat heb ik me natuurlijk goed vantevoren goed overlegd. ben dan ook uiterst zorgvuldig omgegaan met installeren, en de slangen niet teveel verbogen.
Ook een tijdje laten draaien met de zijkant open, en checken op lekkages met een zaklantaarn is dan verstandig.

En lekt ' ie dan, tja, dat is dan meteen een goede reden om mijn hardware te updaten :D
En goede terminal past maakt ook een wereld van verschil soms tot 10 grade winst, ik zelf gebruik nu al jaren Noctua's NT-H1 omdat het een niet electrisch geleidende past is.

tja als ik het geld had om mijn hardware te upgrade, dan had ik ook wel voor water koeling gegaan,
Ach, voor nog geen €65 heb je al een h50 setje.


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn



Nintendo Switch Google Pixel XL 2 LG W7 Samsung Galaxy S8 Google Pixel 2 Sony Bravia A1 OLED Microsoft Xbox One X Apple iPhone 8

© 1998 - 2017 de Persgroep Online Services B.V. Tweakers vormt samen met o.a. Autotrack en Hardware.Info de Persgroep Online Services B.V. Hosting door True

*