Algemene kwaliteit
Mijn eerste reactie bij het aanvoelen van de analoge trekkers was letterlijk "wauw". Ze voelen heel stevig en betrouwbaar aan. Moet wel vermeld worden dat ik PS3 en GC controllers gewend ben; misschien hebben XBOX controllers altijd dergelijke trekkers. Na enkele weken intensief gebruik zijn ze wel merkbaar losser geworden, en na enkele maanden is het niet verergerd.
De schouderknoppen zijn echter redelijk fragiel. Ik ben niet al te voorzichtig met mijn spullen, en dit gamepad zou een paar keer gevallen kunnen zijn van een tafel. Tijdens het spelen brak een schouderknop. Toen ik de pad openmaakte voor reparatie kwam ik achter een paar mankementen. De schroeven zijn van goedkoop staal: eentje heb ik lam gedraaid, terwijl ik daar wel voorzichtig mee ben. En de schouderknoppen blijken met een veel te klein stukje plastic bevestigd te zijn. (Zie links op foto.)

Bij de analoge trekkers zit aan de achterkant een uitgesproken uitsparing waar de gamepad stevig op een vinger kan rusten, maar waar het misschien ook moeilijker kan worden om vingers te bewegen van de onderkant van de gamepad naar de trekkers. Ik heb er zelf geen problemen mee.
De schouderknoppen kantelen naar buiten toe; er zit een scharnier in de centraliteit van deze knoppen. In het begin vond ik dit raar aanvoelen.
De A, B, X, en Y-knoppen zijn zo gemaakt dat de markering nooit zal slijten. Het oppervlak van de gamepad lijkt echter wel heel gevoelig en toont na enkele weken al slijtage, met name vetvlekken en krasje. De meeste knoppen voelen niet bijzonder goed of slecht aan. Echter de knoppen in het midden (back, start, XBOX, en program) voelen heel zacht aan, als van een goedkope afstandsbediening. Ik ben bang dat die knoppen op een gegeven moment worden doorgedrukt, en dan vast komen te zitten onder het oppervlak. Het is op de foto's niet te onderscheiden, maar de XBOX knop heeft ook een foeilelijk plaatje erop. Als ik het er nu toch over heb, de gamepad ziet er in echt mooier uit dan op de foto.
De gamepad voelt vrij zwaar aan, maar dat vind ik zelf wel lekker.
De directionele pad, ofwel D-pad, voelt op de eerste tast niet slecht aan, maar wanneer men het blootstelt aan een fighter dan merk je toch dat hij niet al te precies is. Om een lang verhaal kort te maken: hij blijft een beetje "hangen" in de laatste richting die je hebt ingedrukt. Ook zijn de randen van de D-pad onaangenaam hoekig en hard.
De sticks voelen stevig aan en bewegen zwaarder dan de sticks van een Dual Shock 3 of Wii-pro controller, maar net even wat lichter dan GameCube sticks. Ze hebben een rubber dopje met een degelijke holling.
De draad is 3 meter lang en voorzien van een trekkoppeling, een verbinding die makkelijk losgaat voor het geval iemand per ongeluk te hard aan de draad trekt. Het beschermspiraal van de kabelwartel aan de kant van de controller is niet erg overtuigend, en ook aan de andere kant bij de USB stekker lijkt de draad best wel snel te knikken.
De extra's
Dit is een gamepad met een gebruiksaanwijzing, ook in de letterlijke zin. Met het kleine lettertype en beknopte uitleg is het niet de allergebruiksvriendelijkste handleiding. Echter na een keertje alles gebruikt te hebben is het niet moeilijk te onthouden hoe men de extra functionaliteit gebruikt.
Wat de extra functionaliteit betreft heeft de pad ten eerste vervangende langere sticks. Deze worden simpelweg vervangen door de oude top van de stick los te draaien, en de nieuwe erop te zetten en vast te draaien. Deze opzetstukken worden in drie verschillende maten meegeleverd. Het onderliggende schroefvoetje maakt de sticks op z'n laagst sowieso al een millimeter hoger dan ik gewend ben. De langste stick zou men misschien zelfs kunnen hanteren vergelijkbaar met een arcade stick. Ik moet zeggen dat ik zelf nooit behoefte heb gehad aan langere analoge sticks. Er is jammergenoeg geen optie om een kortere stick dan gebruikelijk erop te zetten. Na een paar maanden tijd zullen geheid een paar keer de sticks per ongeluk loskomen terwijl je aan het spelen bent, tenzij je ze controleert voordat je gaat spelen.
Ten tweede is er de optie om de gevoeligheid van de sticks in te stellen. Er zit een simpel draaischijfje aan de voorkant, gemarkeerd met cijfers van 1 tot 10. Een instelling van 1 zorgt ervoor dat het gerapporteerde bereik van de sticks kleiner wordt dan het maximum; m.a.w. je kan niet meer op je allersnelst rennen in een game op deze instelling. De andere kant op, bij een instelling van 10, wordt het maximum eerder bereikt; m.a.w. je kan verzekerd zijn van op je hardst te rennen, zonder de stick helemaal tegen de behuizing aan te duwen. Het lijkt erop dat een stand van 5 de sticks laat functioneren op de gebruikelijke manier. Ik schat in dat het verschil in afstand dat men de stick moet kantelen voor maximale output zo 3mm is; stand 10 bereikt 3mm eerder het maximum, en stand 1 lijkt 3mm te missen.
Er is nog een functie die de gevoeligheid van de sticks beïnvloedt en dat is een speciale snipe-knop. De functie van de knop is om de input minder gevoelig te maken, zodat minieme bewegingen in het spel makkelijker te maken zijn. Dit is vergelijkbaar met hoe de DPI switch op sommige muizen wordt gebruikt. Deze kleine knop zit op de onderkant van de gamepad en kan zoals een paddle bedient worden met de ringvinger (of middelvinger) van de linkerhand. Ik heb zelf redelijk lange vingers een geen problemen met het bereiken van deze knop met de ringvinger. Het verschil is miniem; als ik het vergelijk met de draaiknop, zou ik zeggen dat het ongeveer een tiende daarvan doet, oftewel 0,3mm verschil maakt in hoever je de stick kantelt voor hetzelfde resultaat. Ik moet bekennen dat ik deze knop nooit gebruik. De spellen die ik hiermee heb gespeeld lenen zich er ook niet voor.
Dan is er ook nog een functie die het meest fanatieke spelers zal aan spreken, extra knoppen. Deze zitten op de "achterkant", de schouders, de zijde die naar de TV wijst, waar al je andere trekkers ook zitten. Ik heb een paar redenen, waarom ik zeg dat het voor fanatiekere spelers is.
In de eerste plaats omdat je bewegingen moet aanleren die je nooit eerder met een controller hebt gedaan. De knoppen zitten recht onder elkaar, terwijl ik persoonlijk geneigd ben om mijn wijsvinger te kantelen in plaats van mijn hele hand een stukje naar beneden te plaatsen om lagere knoppen te bereiken. Dit heeft tot gevolg dat mijn wijsvingers diagonaal over de knoppen liggen, en voor het bereiken van de onderste knoppen dus over de bovenliggende knoppen liggen. Dit voelde heel ongemakkelijk in het begin, omdat ik dacht dat ik per ongeluk de bovenste schouderknoppen zou in drukken, terwijl ik de onderste wilde indrukken. De extra onderste schouderknoppen steken iets meer uit dan de standaardschouderknoppen, om dit probleem te verminderen.
In de tweede plaats zul je even de handleiding moeten doorlezen. De extra knoppen kunnen de functionaliteit kopiëren van de schouderknoppen, de trekkkers, en de A-, B-, X-, en Y-knoppen. Dus, je hebt niet meer invoermogelijkheden tot je beschikking, maar je hebt een paar knoppen dat je kan gebruiken zonder je rechterduim van de rechterstick te tillen. Wat planning over welke functionaliteit je wil toewijzen aan deze knoppen is handig. Persoonlijk combineerde ik dit ook met de knoppentoewijzing te veranderen in het spel zelf, Rocket League. Al met al redelijk bewerkelijk. Het toewijzen van deze knoppen is niet erg ingewikkeld, maar moet wel volledig op de gamepad gebeuren, met als interface één extra knop en twee extra lampjes.
De gamepad is überhaupt voorzien van drie blauwe LEDs, die altijd aanstaan, die rood worden, als de rumble actief is. Ik vind het niet mooi om dan midden op de gamepad een indicatorlampje (voor het toewijzen van de extra knoppen) te hebben dat normaliter, wanneer de extra knoppen zijn toegewezen, rood brandt, in combinatie met de blauwe LEDs. Deze blauwe LEDs zijn ook tamelijk fel, en kunnen een ergernis zijn, wanneer je in het donker wil spelen.
Opmerkelijk is dat de functionaliteit van de analoge trekkers kan worden toegewezen aan de extra schouderknoppen, die digitaal zijn. Als men dus de trekkers wil sparen, of een spel heeft waar de trekkers sowieso digitaal worden geïnterpreteerd kan dit een interessant alternatief bieden. Wat ook zeker noemenswaardig is, is dat de trekkers ook een andere functionaliteit toegewezen kunnen krijgen. Dit betekent wel dat men de analoge input opgeeft, maar zoals gezegd zijn er spellen die sowieso niet de exacte staat van de trekkers gebruiken. In totaal zijn er dus 4 knoppen die een andere toewijzing kunnen krijgen, waarvan er 2 niet op een standaard-XBOX-controller voorkomen.
Al met al moet ik toch tot de conclusie komen dat, om de extra functies te kunnen leveren tegen een €0 meerprijs, er kosten gespaard zijn op sommige vlakken, de kabel, het paneel voor de functieknoppen, en het materiaal van het oppervlak. De belangrijkste functionaliteit en de extra's zijn echter in orde, en ik vind dat ik dit model kan aanraden.