Ik heb deze headset twee weken geleden gekocht bij azerty voor ongeveer 90 euro. Ondertussen heb ik deze getest met o.a. World of warcraft en Teamspeak. Over het algemeen ben ik te spreken over de kwaliteit die logitech met dit product biedt, op één punt na.
Features
De grootste feature van deze headset is natuurlijk de mogelijkheid om 7.1 surround sound te emuleren. Aansluiting gebeurd via USB, voor mij een uitkomst omdat ik deze headset niet achter in me computer hoef in te pluggen maar gewoon bovenop in een usb slot kan stoppen. Logitech heeft daarbij in hun software voice morphing meegenomen. Dit is een leuk extraatje maar niet vereist. De eerste keer dat je dit aanzet op Teamspeak tijdens een raid en vervolgens de hele raid als space squirrel toespreekt is echter priceless
Verder zit er in de doos nog twee extra hoofdbanden. In deze hoofdbanden zit een ander soort schuim. Je kunt dus zelf beslissen hoe zacht of stevig de hoofdband op je hoofd aanvoelt. Bevestigen van de hoofdbanden gebeurt met klittenband. Deze constructie is stevig genoeg om niet te gaan schuiven of los te raken als je bezig bent.
Als kers op de taart heeft de headset zelf nog een aantal knoppen ingebouwd op de linker schelp en heeft het microfoontje een rood lampje. De knoppen op de headset zijn onder andere om het geluid te verhogen/verlagen, 7.1 sound emulatie aan of uit te zetten, microfoon te muten, en 3 programmeerbare knoppen.
Kwaliteit geluid
Om eerlijk te zijn heb ik de 7.1 sound nog niet goed getest. Ik vind dit vaak hol en raar klinken en ik heb liever een wall of sound op me dan een uiterst precieze weergave waar het geluid vandaan kwam. Als ik echter 7.1 sound aanzet en in Ironforge sta, kan ik moeiteloos met mijn ogen dicht horen wanneer iemand links voor bij mij loopt of rechts. Zelfs als deze persoon rondjes om mij heen begint te rennen kan ik zijn of haar positie op een graad of 10-15 nauwkeurig bepalen.
Zonder emulatie klinkt deze headset gewoon zoals het moet. Geen uitblinker maar ook geen baggerkwaliteit. De bas klinkt gewoon goed laag en hoge tonen worden ook gewoon netjes ten gehore gebracht.
Wat mij wel ERG heeft geïrriteerd is dat er een zeer hoge piep kan ontstaan in de rechterschelp zodra de microfoon wordt gebruikt. Als ik bijvoorbeeld Teamspeak gebruik krijg ik een voortdurende nauwelijks hoorbare hoge piep in mijn rechterschelp. Deze toon stopt pas wanneer je de computer reset. Het afsluiten van bijvoorbeeld Teamspeak helpt dus niet. Op internet wordt dit toegeschreven aan een software bug die binnenkort met een patch wordt verholpen. Niet iedere headset schijnt dit bovendien te hebben.
Kwaliteit microfoon
Het geluid dat opgenomen wordt door de microfoon is van zeer goede kwaliteit. In testjes die ik heb gedaan krijg ik gewoon een helder geluid, en eigenlijk geen achtergrond geluid wat gewoon heerlijk is.
Guildies op Teamspeak geven ook aan dat ik zeer helder te verstaan ben en de microfoon bijna nooit 'overslaat' door een teveel aan geluid.
Gebruiksgemak
Qua gebruiksgemak spant deze headset de kroon. Er zijn zoveel kleine dingetjes goed aan deze headset dat ik echt het gevoel krijg dat Logitech weet wat een 'gamer' wil. De headset is goed te dragen, zelfs voor mensen met een groot hoofd zoals ik en die daarbij ook nog eens brildragend zijn. Zelfs na gaming sessies van 3-5 uur voel ik nog steeds niet dat de headset op mijn hoofd zit, wat voor mij aangeeft dat deze nergens te hard op mijn hoofd drukt. De verschillende hoofdbanden helpen hierbij.
Daarbij sluiten de oorschelpen echt elk geluid van buiten goed af. Buren in de tuin zijn niet meer te horen, familieleden 2+ meter van je vandaan hoor je ook niet meer. Je wordt dus echt het spel ingezogen. Zelfs als iemand naast je gaat staan hoor je die persoon eigenlijk niet, wat misschien niet altijd handig is (lees: vriendin die heel verhaal vertelt maar wat jij niet hoort) maar wat wel de kwaliteit van de 'noise cancelling' benadrukt.
Verder is alle bediening van het koord afgehaald. Nooit meer zoeken naar dat stukje plastic ergens 'down the line'. Gewoon meteen naar je linkerschelp grijpen en doen wat je wil doen. De microfoon is weliswaar niet helemaal naar je mond toe te draaien, maar kan genoeg gericht worden. Dat deze microfoon niet helemaal draaibaar is, is logisch.
Op het puntje van de microfoon zit namelijk een rood lampje dat verschillende functies kan hebben en tijdens het gamen eigenlijk in je gezichtsbeeld komt als een 'red laser dot'. Een functie die het microfoontje laat oplichten als je praat ontbreekt jammer genoeg.
Bouwkwaliteit en afwerking
De afwerking van deze headset is goed. Nergens op de headset zitten lelijke plastic gietnaden of dergelijke. De bouwkwaliteit is gewoon goed. Het USB koord is te vergelijken met dat van een G5 of G9 (dus met zon 'mesh' om de draad) alleen 2-3x dikker. Deze zit ook goed vastgegoten aan de linkerschelp en zal niet snel kapot gaan als hier aan getrokken word.
Prijs
Zoals al eerder vermeld heb ik ongeveer 90 euro betaald voor deze headset. Dat is erg veel geld voor een headset. Waarom ik deze toch heb aangeschaft is omdat ik alles zo ongeveer uit de G-series van Logitech heb en daar goede ervaringen mee heb.
De verwachting van mij was dat dit ook zo zou zijn bij dit product. Na twee weken testen is die verwachting ook helemaal waar gemaakt. De prijs / kwaliteit verhouding is daarom naar mijn mening 'goed'.