€ 18,90 bij Amazon.nl

Trackmania Turbo, PS4 Review

26 maart 2016, laatste update op 19 april 2016, 1.051 views Rapporteer

Trackmania is een ras echte arcade racer die perfect is voor even tussendoor en met vrienden. Maar zeker ook voor de solo gamer.

Pluspunten

• Soundtrack
  • Gameplay
  • Graphics
  • Besturing

Minpunten

• Soundtrack herhaalt veel per circuit
  • "pitcrew" commentaar vervelend

Trackmania. Al jaren zag ik het voorbij komen op het wereldwijde web. En jaloers dat ik was op de PC'ers die het konden spelen. Uiteraard had ik een PC kunnen kopen, maar vanwege mijn grafische beroep had ik al een leuke iMac staan en zag ik het nut er niet van ook nog een PC te kopen alleen voor Trackmania. Maar mijn god wat wilde ik graag dat spel hebben en spelen. En toen kwam het nieuws dat Trackmania Turbo (TMT) eindelijk naar de consol kwam: Wauw! "Wauw!" was ook wat ik klaar was met het eerste level. Die ik overigens behoorlijk faalde.

Installeren was zo gedaan (het spel is maar 5GB) en ik zag geen FirstDay patches. Maar ik had er ook geen verwacht. TMT was al vertraagd omdat de community nog wat glitches en bugs waren tegengekomen.

Bij het voor het eerst opstarten van het spel voer je het land in waarvoor je wilt strijden en daarna de regio. (In Nederland zijn dit de provincies, Noord-Brabant FTW). Dit kun je later in het spel nog aanpassen. Hierna zit je meteen in het menu en staat de cursor al klaar bij Campain om je naar het eerste level te brengen. The White Series - Canyon Grand Drift. Met een soort DuneBuggy op steroïde knal je over het asfalt. Het internationale thema spettert van je scherm. Overal teksten in verschillende talen, de grote NL vlag op de spoiler van je wagen (de "F1" van TMT is knal oranje met de zwarte leeuw, WK voetbal all-over) en ook de countdown wordt in meerdere talen uitgesproken. Duits, Frans, Chinees en jawel, ook in het Nederlands.

Ik ben behoorlijk ervaren met snelle arcade race games. (Burnout, Wipeout, Driveclub) en heb ook ervaring met meer sim gerichte race games (Gran Turisme, Project Cars). Maar TMT is echt een vak apart. Één tik op de rem en je knalt in een drift die je snelheid niet omlaag brengt. Sterker nog ik krijg het idee dat je er alleen maar sneller door gaat. Ook heb je de drift volledig onder controle. Sturen tijdens het driften gaat gemakkelijk waardoor je de bochten echt met chirurgische precisie kunt nemen. Iets wat je jezelf snel moet aanleren, want als je straks wat verder bent heb je deze skill behoorlijk hard nodig wil je de goud medaille halen. En medailles heb je nodig om nieuwe tracks, skins en stickers te unlocken.

Na elke race, die gemiddeld zo'n 40 seconden duurt, krijg je, mits je je tijd verbeterd hebt, een overzicht te zien welke plek je geclaimd hebt wereldwijd, in het door jouw gekozen land en in jouw regio. Zeker wat betreft je regionale score zorgt ervoor dat je een level opnieuw en opnieuw probeert. Zodat je steeds hoger in de ranglijsten komt te staan. Het feit dat races zo kort en snel zijn en je binnen no-time een race kan starten, zorgt ervoor dat je TMT echt even snel tussendoor kan spelen als je bijvoorbeeld nog even een kwartiertje ergens op moet wachten.

De vier categoriën van racen staan gelijk aan de omgeving. Je hebt de Canyon Grand Drift, Valley Down & Dirty, Rollercoaster Lagoon en International Stadium. Elke omgeving heeft zo zijn eigen bijzonderheden en dwingt je om al deze bijzonderheden onder de knie te krijgen. En trust me, de learning curve is behoorlijk. Dit maakt wel, dat als je brons hebt gehaald en je het voor geen mogelijkheid voor elkaar krijgt zilver laat staan goud te halen, je gewoon even verder moet om later terug te komen en je oude tijd finaal aan gruzelementen te rijden. Want je hebt ondertussen mer ervaring opgedaan.

De graphic zijn bijzonder scherp, vloeiend en "schoon". Ik bedoel daarmee dat er geen onnodige pixels o.i.d. is toegevoegd om het geheel mooier te maken dan dat het is. Als je stilstaat zie je wel dat de textures van muren, asfalt en zand gemaakt is om er met flinke snelheden overheen te schieten. Maar ja, stilstaan is falen. Dus stilstaan is geen optie. Over falen gesproken. In sommige racespellen zijn er onzichtbare muren of als je een bepaalde afstand van de baan bent word je terug gezet. Zo niet in TMT. Het "eiland" waar de track zich op bevindt is volledig te ontdekken. Je zal niks vinden, want zo'n spel is het niet. Maar als je dan toch van de baan vliegt en landt op het strand van de mooie Blue Lagoon, rij dan eens rustig een rondje. Je hebt toch al verloren. Deze openheid zorgt ervoor dat als je een gigantische jump maakt je in de verte het circuit al kan zien liggen en je je kan voorbereiden op wat er komen gaat.

De gameplay is overigens erg simpel. Je stuurt met het linkerknuppeltje, gas is vierkantje of R2 en remmen is kruisje of L2. Daarnaast kun je met pijltje omhoog de namen boven de ghost aan en uit zetten en met R3 het camera beeld switchen van ChaseCam naar bumper. Een goede toevoeging is de touchpad button (links en rechts). Hiermee switch je tussen BGM en het geluid van de wagen. 1 is alleen geluid van de wagen en geen BGM, 2 is een mix van beide en 3 is knallen met de BGM. Dit is echt een optie die ik bijzonder vaak gebruik. Maar de button die echt i-de-aal is, is misschien wel de restart knop. Als je eenmaal van de baan bent en je ziet het niet meer zitten. Druk een keer op circkeltje en je staat meteen weer aan de start. Geen laadtijden, nee, meteen weer knallen! Wil je beginnen bij de laatste checkpoint dan druk op je driehoekje. De ghosts zijn overigens ook een uniek iets. Zo kun je elke wedstrijd een ghost kiezen die je wilt "volgen". Bijvoorbeeld de ghost voor de bronse medaille. Is de ghost in jouw directe omgeving dan is deze onzichtbaar, maar zodra deze een stuk voor jou ligt lijkt het op een tegenstander. Met racegeluid en driftstrepen. Doordat de ghost naar een echte tegenstander verandert word je meer en meer uitgedaagd om hem weer in te halen. Grappig is dat sommige ghosts en dan vooral de ghosts voor brons "fouten" maken. Als in: veelte hard remmen of veelte vroeg gas los.

De soundtrack lijkt rechtstreeks uit mijn persoonlijke muziekbibliotheek te komen. Namen als Mitch Murder, Bussy P, Boys Noize, Feadz en Breakbot (over het algemeen lekker veel Franse electro) komen voorbij en maken de race ervaring compleet. Per track worden er een 3 of 4-tal BGM ingeladen, dit zorgt ervoor dat na 5 keer herstarten je de bepaalde tracks van de BGM wel even zat bent. In ieder geval tot de volgende race. Er schijnt ook een mogelijkheid te zijn je eigen muziek in de bibliotheek van TMT te zetten, maar ik heb dit nog gedaan. Overigens: de race is toch al voorbij het moment je liedje echt begonnen is, dus ja… De soundtrack reageert overigens op wat je doet moet de wagen. Sta je stil is er geen BGM, rij je hard staat de BGM ook hard, maak je een jump dan word de pitch van de BGM omhoog geschroefd etc. Er is overigens ook ergens een "pitcrew" aanwezig die zo af en toe iets tegen je zegt als je ergens tegenaan knalt of juist goed bezig bent. Maar volgens mij hadden de stemacteurs hier maar een uurtje aan besteed want het zijn steeds dezelfde zinnen. Het hoeven er voor mij ook geen honderden te zijn, maar zinnen als "Woo, watch the paint!" hoef ik niet elke twee keer te horen als ik tegen de kant zit.

Multiplayer. De optie voor twee players en één wagen is echt onwijs leuk bedacht, maar erg moeilijk als de twee spelers van verschillend niveau zijn. Liever heb ik het splitscreen of online tegen elkaar. Het laden hiervan gaat snel en ik heb hier nog geen problemen mee gehad. Met splitscreen kun je overigens ook allemaal wazige regels en power-ups toevoegen om het spel nog uitdagender te maken dan dat het al is. Vooral de optie "blijf in het scherm van de snelste" is erg leuk.

De trackbuilder is een zeer leuke toevoeging waar je al snel een aantal uur mee bezig bent. Zeker in de modus "Advanced". In deze modus doe je echt alles, maar dan ook echt alles zelf. Van de grond waar je op rijdt tot aan de decoratie. In bijvoorbeeld de modus "beginner" lijkt het meer op Rollercoaster Tycoon en zijn de dingen wat makkelijker, maar dit lieverd visueel wel minder uitdagende tracks op.

Conclusie. Laat ik het zo zeggen. Ook al duurt een race gemiddeld 40 seconden, na elke race voelt het alsof ik met een mountainbike van de top van de Mount Everest naar beneden ben gecrossed.

Heb jij ook een Trackmania Turbo, PS4?

Heerlijk:
(quote)Het spel is maar 5GB.(/quote) ;)
Haha. Tsja. Als je ziet wat er allemaal over je scherm heen knalt is het soms moeilijk te begrijpen waarom het spel "maar" 5GB groot is.
Goede review van een topspel. Een jaar of 10 geleden was het erg populair en heb ik het veel gespeeld op de pc. Nu op PS4 meteen aangeschaft en geen spijt.
Heb dit spel vroeger op PC heel vaak gespeeld.

Onlangs zag ik deze PS4 versie ergens in de aanbieding, dus heb het toch nog maar besteld. Heb het nog niet ontvangen, maar ben wel heel benieuwd hiernaar.

Goeie review :)
Je gaat er ongetwijfeld veel plezier mee beleven. Zeker op een avondje met vrienden.
Ik hoor graag van je wat je ervan vindt.