De Magic Trackpad 2 is een veelzijdige trackpad door de ondersteuning van de vele gestures en Force Touch. De nauwkeurigheid waarmee je de cursor kan plaatsen en de bouwkwaliteit zijn uitstekend. Je mag deze zaken ook verwachten gezien de prijs van €150 die Apple vraagt.
Pluspunten
Erg nauwkeurig
Force Touch
Uitstekende bouwkwaliteit
Veel gestures
Accuduur
Veel instellingen mogelijk
Groot werkoppervlak
Minpunten
Prijs
Inleiding
Apple heeft zijn tijd genomen voor een nieuwe Magic Trackpad. Ongeveer vijf jaar na introductie van de originele Trackpad besloten ze dan eindelijk de opvolger op de markt te brengen onder de naam Magic Trackpad 2. Sinds ik een jaar met een Macbook Air werk, ben ik helemaal gewend geraakt aan alle gestures en mogelijkheden die de ingebouwde trackpad biedt. Vandaar besloot ik algauw dat ik een trackpad wilde die deze mogelijkheden ook heeft. En ja, net als iedereen vind ik €150 een boel geld voor een trackpad die op het eerste gezicht niks bijzonders doet. Toch ga ik je proberen uit te leggen waarom de prijs het voor mij wel waard is.
Uiterlijk: typisch Apple
Het uiterlijk is typisch Apple met een goede afwerking, hoogwaardige materialen en al met al een erg premium gevoel. Het eerste wat opvalt is de grote witte glanzende bovenkant van glas. De bovenkant voelt erg solide aan. De zijkanten zijn afgewerkt met aluminium en sluiten goed aan bij de bovenkant. Aan de bovenkant zit de aan-en uit knop, de lightningaansluiting en een witte strip. Die laatste heeft geen duidelijke functie en is niet symmetrisch over de bovenkant aangebracht. De achterkant is van transparant glas, waardoor het redelijk snel vies wordt. Al met al is de Magic Trackpad 2 een goed afgewerkt, stevig en solide product die je een gevoel geeft niet zomaar kapot te gaan.
De trackpad is ook niet dik. Ter vergelijking heb ik een pen naast de Trackpad 2 gelegd om je een inschatting te geven hoe groot en dik de trackpad is.
Werking van de muis
Koppelen
Het koppelen van de muis aan een Mac of MacBook is een kwestie van het meegeleverde kabeltje in de computer te steken, en de Lighting-aansluiting in de voorzijde van de muis te steken. Zet de muis aan en je krijgt een melding dat de muis is aangesloten. Je kan nu het kabeltje weer losmaken en de muis via Bluetooth gebruiken.
Muizen
Een rare gewaarwording is dat je feitelijk niks klikt. Er zitten 4 drukgevoelige sensoren in de Magic Trackpad 2 die kijken hoe hard je klikt en daarop reageren door de Trackpad te laten trillen. Hierdoor krijg je het gevoel iets aan te klikken, terwijl dit helemaal niet zo is. Wil je het zelf testen, zet dan de muis uit en probeer eens te klikken. Er gebeurt niks. Zet de muis aan en viola: de trackpad klikt weer. Er is geen vertraging aanwezig tussen het klikken en de tril, waardoor je er niks van merkt dat er een klik wordt gesimuleerd.
Het grote witte oppervlak is erg groot om op te werken. Zeker als je gewend bent aan de ingebouwde trackpad van een MacBook, is de Trackpad 2 meer dan groot genoeg om alle gestures met gemak uit te kunnen voeren. Bijkomend voordeel van de bovengenoemde trilmechanisme is dat je overal op de trackpad dezelfde feedback krijgt, waar je ook klikt. Je kan de trackpad zonder te kijken makkelijk bedienen, een pluspunt. De precisie en nauwkeurigheid waarmee je vinger getracked wordt zijn ontzettend goed. Je zit bijna nooit mis als je de cursor ergens heen wilt navigeren. Na de trackpad op m’n MacBook had ik ook niet anders verwacht dan dat de Magic Trackpad 2 een soortgelijke ervaring zou leveren, en ik ben niet teleurgesteld.
Het oppervlak voelt wat stroever dan de trackpad in een MacBook. Om grote afstanden snel te kunnen scrollen heb ik de snelheid van de aanwijzer in instellingen op zijn één-na-hoogste snelheid staan. Zeker met een opstelling van meerdere beeldschermen waar je van het ene beeldscherm naar de andere scrolt, is een hogere gevoeligheid van de trackpad aan te bevelen.
Opties en instellingen
Via instellingen --> Trackpad krijg je toegang tot de instellingen van de Trackpad 2. Zo kan je onder andere de gevoeligheid van een klik instellen. Deze voldoet meer dan prima bij de normale instelling. Verder is stil klikken is een optie die de muis aanzienlijk stiller maakt tijdens het klikken en het gebruik van Force Touch. Met stil klikken zijn de kliks een stuk doffer. Het komt op persoonlijke voorkeur neer of je de optie activeert of niet. Ook is in instellingen Force Touch in- of uit te schakelen. Daarnaast is onderin het instellingenscherm het accupercentage te zien. Deze is ook in te zien via het submenu dat zich bij het bluetoothlogo in de statusbalk bevindt. Voor de rest zijn alle opties gelijk aan de ingebouwde trackpad van een MacBook, zoals de scrolrichting en het in- of uitschakelen van bepaalde gestures. Apple geeft je flink wat mogelijkheden om de muis in te stellen zoals jij wilt. Je zult het wel met de opties die zij aanbieden moeten doen, maar zo kennen we Apple natuurlijk ook.
Force Touch
Het voordeel van de trilmotortjes in de Trackpad is dat Apple Force Touch heeft kunnen implementeren. Force Touch is makkelijk te gebruiken. Klik of selecteer iets, en klik vervolgens wat harder. De trackpad zal dan nog voor een tweede maal iets harder trillen, waardoor je weet dat je een Force Touch hebt uitgevoerd.
Force Touch brengt diverse uitbreidingen met zich mee tegenover een gewone klik. Afhankelijk van je workflow zul je wel of niet bepaalde functies van Force Touch gebruiken. Op de site van Apple staan alle mogelijkheden uitgebreid genoemd. Ik heb er een paar uitgezocht die ik het meest gebruik en van tijd tot tijd erg handig vind.
Voorvertoningen van linkjes: Force Touch op een link in Safari om een popup met een voorvertoning van de webpagina te zien. Dit werkt bijvoorbeeld in Google, maar ook in Twitter. Zo kan je snel een webpagina inspecteren zonder daadwerkelijk naar de pagina te gaan. Is de pagina niet wat je zoekt, dan klik je naast het previewvenster en ben je weer terug op de pagina waar je was gebleven.
Opzoeken: wil je snel informatie over een bepaald begrip wat je in een tekst tegenkomt, selecteer eerst dit woord en Force Touch het direct daarna. Je krijgt een popup met wat een begrip inhoudt of de bijhorende Wikipediapagina te zien.
Bestanden inzien: Force Toch op een icoontje om een bestand snel te previewen. Hetzelfde kan je bereiken door het bestand te selecteren en vervolgens op spatiebalk te drukken.
Bestandsnamen aanpassen: Force Touch op een bestandsnaam in Finder om de bestandsnaam ervan te veranderen.
Dock: klik met extra druk op een app in het Dock om alle geopende vensters van dat programma te zien. Handig voor de multitaskers onder ons.
Een nadeel van Force Touch is dat het alleen met applicaties van Apple zelf werkt. Zo functioneert Force Touch wel in Apple Maps om in te kunnen zoomen, maar niet online in Google Maps. Ook wordt Force Touch niet in Google Chrome ondersteunt. Daarnaast is een snelle afspraak alleen te maken in de agenda-app van Apple zelf. Dit is helaas niet aan te passen. Daarom is Force Touch vooral een toevoeging in de apps van Apple zelf. Ik verwacht in de toekomst wel een uitbreiding van de functionaliteiten van Force Touch. Door de vele potentiële mogelijkheden en hoe Apple erop inzet met zijn nieuwe generatie MacBooks, vind ik Force Touch in de Magic Trackpad 2 een nuttige toevoeging.
Bluetooth en accu
Op het gebied van bluetooth en accu zitten enkele grote verschillen tegenover de vorige generatie van de Magic Trackpad. De Magic Trackpad 2 beschikt over Bluetooth 4.0 en een oplaadbare accu, in plaats van Bluetooth 2.1 en losse batterijen. De accu is op te laden via de lightningpoort aan de bovenzijde van de trackpad. Volledig opladen duurt ongeveer een uur tot anderhalf uur. Bluetooth 4.0 heeft als eigenschap zuinig met energie om te gaan, ook wel BLE genoemd. Om dit te testen heb ik 6 dagen lang de trackpad aan laten staan zonder te gebruiken om te kijken hoeveel accu er weg was. Toen ik wegging was de accu 76% vol. Na 6 dagen bleef de teller hangen op 71%. Dat is gemiddeld minder dan een procent per dag. Tijdens een dag gebruik (ongeveer 8 uur) was het verbruik 4%. Met 4% verbruik per dag en ongeveer 1% per dag als je de Trackpad niet gebruikt, zou je het ongeveer een maand moeten uithouden op één accuduur. Het verbruik per gebruiker kan natuurlijk variëren, maar bovenstaande cijfers geven een globale inschatting wat je kan verwachten.
De Magic Trackpad 2 is een veelzijdige trackpad door de ondersteuning van de vele gestures en Force Touch. De nauwkeurigheid waarmee je de cursor kan plaatsen en de bouwkwaliteit zijn uitstekend. Gezien de prijs van €150 die Apple voor de Magic Trackpad 2 vraagt mag je al deze zaken ook verwachten. Als je zoveel geld in een trackpad steekt, ga je er ook vanuit dat je er lang mee kan doen. De Magic Trackpad 2 geeft je het gevoel dat dit ook gaat lukken. Daarom raad ik de Trackpad 2 ook aan voor mensen die een lange tijd vooruit willen. Voor mij is de trackpad dan ook zijn geld waard.
[update 12 augustus] Na een halfjaar gebruik een update: de slijtage op het oppervlak is niet aanwezig, ondanks de witte kleur zijn er geen sporen van gebruik te zien. De accuduur is ook hetzelfde gebleven: ongeveer een maand met mijn gebruik. Erg tevreden hoe de Magic Trackpad zich houdt door de maanden heen!
Als je extra gestures wil gebruiken of custom acties instellen dan kun je misschien bettertouchtool overwegen. Dat werkt echt super met de forcetouch touchpads.
Ik koop regelmatig apps als ik dat nodig vind Ik weet namelijk dat ik hiermee app ontwikkelaars help. De standaard gestures op de Trackpad zijn voor mijn doeleinden meer dan geschikt, vandaar dat ik het voorlopig niet nodig vind. Heb ik later ook in een aparte reactie gezet
[Reactie gewijzigd door Laurence007 op 12 april 2016 11:56]
maar snap ik idd...ik denk ook na voor ik idd echt iets van software aanschaf. BTT heb ik wel aangeschaft aangezien het windowsnapping en side-by-side ondersteunt. En ik kan eindelijk de back-button van m'n muis gebruiken.
Ow, inhoudelijk op de review: bedankt! Mooi en uitgebreidt. Ik denk wel nog even na of ik m'n muis hiervoor inruil...
Hij was vroeger gratis, Maar voor €3 echt de moeite waard. Ik vind het zelf al waardevol puur en alleen al voor de extra window snapping zoals win7+ dat heeft en het feit dat ik zelf custos gestures kan maken. Gebruik two vinger swipi from top voor lock en sleep display als ik even naar van mijn werkplek vandaan ben. In combinatie met Knock to unlock echt een fantastisch iets.
Laat de gestures eerst even voor wat het is, de Trackpad werkt eigenlijk zo prettig genoeg. Als ik de noodzaak voel om de gestures uit te breiden zal ik meteen bettertouchtool installeren!
Dit kan je ook doen met "interactieve hoeken", te vinden onder "Bureublad en schermbeveiling". Hier heb ik de linkerbovenhoek ingesteld als start schermbeveiliging, en onder "Beveiliging en pricvacy" heb ik "Vraag om wachtwoord", de optie direct aangevinkt.
Het probleem daarvan is dan weer dat als je meerde displays hebt alles naar de bertverderrie gaat en ik altijd liep te klooien met welke hoek dan wel of niet actief was. Het is namelijk of per scherm of in z'n totaliteit ofzo en dat kon ik nooit onthouden.
Oh, geen idee als dat niet op een secondary screen werkt, op mijn iMac 27" 2011 versie nooit problemen mee gehad. Nu je het zegt heb i dat nooit op mijn tweede scherm geprobeerd, op het iMac scherm werkte het zelf zoals verwacht, ideaal!
Voor mijn muis gebruik ik MagicPrefs, ook op de MacBook werkt dat prima.
Het koppelen van de muis aan een Mac of MacBook is een kwestie van de het meegeleverde kabeltje in de computer aan te sluiten en de Lighting-aansluiting aan de voorzijde van de de muis te steken.
Als je een MacBook (nieuwe) hebt, dan zit je met je bijgeleverde kabel... (geen usb-c).
Ik vind de prijs inderdaad erg extreem. In zekere zin is het ook wel jammer dat Apple een kabeltje meelevert. Stel je wilt ook nog de muis en/of keyboard, dan heb je 2 of 3 kabeltjes. Ik ga er vanuit dat Apple 19 euro in de prijs heeft meeberekend. En 1 was dan voldoende geweest.
Hoe is trouwens de ervaring bij jullie, kan een trackpad de muis volledig vervangen? Dan dan met name op het vlak foto/film bewerking... ik krrijg dat toch niet goed voor elkaar.
Goed punt, het meegeleverde kabeltje is inderdaad niet geschikt voor USB Type C.
Over de prijs valt inderdaad te twisten en het blijft ook veel geld. Het is aan jezelf of je het uiteindelijke waard vindt of niet, maar voor mij is dat wel het geval.
Wat ik mij nu afvraag is waarom je zo'n trackpad zou verkiezen boven een goede muis (en voor €140 heb je heel veel keuze). In mijn ogen is een trackpad iets onhandigs dat op een laptop zit omdat daar simpelweg geen muis in te integreren valt. Maar zodra ik de ruimte heb om een echte muis te gebruiken op mijn laptop doe ik dat eigenlijk altijd. Wat is de reden dat jij een trackpad voor je desktop hebt gekocht?
Ik heb ook al een tijdje een macbook, en de trackpads zijn gewoon een stuk veelzijdiger dan een muis. Ik gebruik ook bijna nooit een muis bij mijn macbook.
Op de macbook zelf zit een groot trackpad, op de meeste andere laptops zit een heel klein trackpad dat inderdaad dient om als je even geen muis kunt gebruiken toch nog een soort van invoerapparaat te hebben.
De functies van het trackpad bij apple zijn heel divers, zo kan je slepen en tikken met 1,2,3,4 vingers en dit allemaal heeft een andere functie.
Ik werk liever met trackpad dan met muis. Ik ben nauwkeuriger met trackpad maak veel gebruik van de touch-gestures. Force-touch kan ook leuke feedback geven bij bijv. snapping van een plaatje in een scene van bijv. Photoshop
Koppelen
Cringe! Het is duidelijk wat je bedoelt, na twee keer lezen. Maar qua grammatica raakt het kant noch wal. Ik heb onderstreept waar de fouten zitten:
de het kabeltje: verkleinwoorden zijn onzijdig, dus het
in de computer aan te sluitensteken: in de computer te steken of op de computer aan te sluiten
aanin de voorzijde: iets aansteken betekent in de fik zetten, het moet dus aansluiten of insteken zijn
de de muisde trackpad: het is geen muis, het is een trackpad, en twee keer het woordje de klopt natuurlijk ook niet.
De zin loopt inderdaad niet lekker, aangepast! Verder heb ik muis en trackpad door elkaar heen gebruikt om variatie in de tekst aan te brengen. Ik denk dat mensen wel doorhebben dat het technische gesproken een trackpad is.
Ziet er goed uit! Ik gebruik gewoon een muis, maar ik vraag met af hoe goed het met Photoshop en dergelijke zou zijn werken met een trackpad. Of is dit gewoon even wennen, en kan je daarna even precies werken?
Iemand een idee waar ik een Trackpad 2 kan vinden in de kleur antraciet? (Net als mijn Mac).
Zou graag die van mijn huisgenoot kunnen onderscheiden. Om dezelfde reden ook op zoek naar een keyboard met Num-pad en Touch ID; beide worden niet aangeboden op de site van Apple.
Functioneel en analytisch
Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie.
janee
Relevantere advertenties
Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht.
Ingesloten content van derden
Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden.