Inleiding
Software
Benchmarks
Vragen
Changelog
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Deze SSD is een opvolger van de welbekende BX100. Crucial is an sich al geen onbekende op het gebied van SSD's. Vaak onderscheiden ze zich van anderen door een goede prijs/kwaliteit verhouding. Crucial kwam 3 maanden geleden met nieuwe SSD's, de BX200. Deze SSD's zijn nóg goedkoper, en hebben daardoor een nóg betere prijs/kwaliteit verhouding in tegenstelling tot z'n voorganger (de BX100). Dit komt mede door het andere geheugen wat er gebruikt wordt. Het TLC (Triple Level Cell) geheugen is goedkoper om te produceren dan MLC (Multi Level Cell). Deze SSD zal dus nóg populairder worden dan zijn broertje, de BX100.
Naar het begin van deze review
De Crucial BX200 is één van de goedkoopste SSD's die nu op de markt te verkrijgen zijn. Hiermee gaat hij de strijd aan met SSD's zoals de welbekende Samsung 850 EVO en de Sandisk SSD Plus. Alhoewel deze SSD's wel meer dan 10 euro of meer, duurder zijn. Ik verwacht dat over een aantal maanden, de prijzen van de BX200 nog wat verder omlaag gaan, om meer populariteit te winnen. Ik zelf heb de SSD voor 60,95 gekocht. Hier zie je hoe de prijs zich heeft ontwikkeld en veranderde:
Naar het begin van deze review
De specificaties van de originele Crucial website:
Zoals bij bijna alle SSD's, kun je firmware-updates downloaden. Deze updates bevatten vaak verholpen problemen en verbeteringen. Ook Crucial brengt firmware-updates uit voor zijn SSD's. Op de volgende pagina zijn deze firmware-updates te vinden:
Naar het begin van deze review
Alhoewel SSD's al vaak erg stevig zijn van zichzelf, werd het moederbord, het RAM, de behuizing, en de SSD goed verpakt geleverd. In dit geval door
Megekko:
De SSD werd samen met de andere componenten (zie
inventaris +
reviews + in combinatie met (zie onderaan review) geleverd in een goed verpakte doos. De doos was goed volgestopt met beschermingsmateriaal zoals met lucht gevulde zakjes.
Toen ik de doos openmaakte, trof ik het volgende aan:
Erg goed en netjes verpakt door Megekko.
SSD's worden verpakt in een nogal simpele verpakking. Een uitgebreide en luxueuze verpakking hoeft ook niet en is wat mij betreft ook een beetje overbodig. In de verpakking van de BX200 zit de SSD zelf, een bracket voor je laptop. De SSD is namelijk 7mm, en in sommige laptops, passen alleen maar 9.5mm SSD's. De SSD monteer je op de bracket en dan kun je hem in je laptop schuiven.
Hier is de bracket te zien:
Tot slot zit er nog een code bij voor Acronis True Image. Met deze software kun je je data back-uppen en clonen. Zelf gebruik ik de code en de software niet, want ik heb een eigen manier van back-ups maken. Let op: deze code zit helemaal onderin de verpakking van de SSD!
Dan hier de verpakking van de SSD:
Naar het begin van deze review
Crucial staat onder andere bekend om zijn hoge kwaliteit interne componenten, die gepaard gaan met een vrij scherpe prijs. De BX100 bevatte 512MB cache, de opvolger, de BX200, bevat wat minder cache, namelijk 256MB. Dit ga je merken als je bijvoorbeeld grote bestanden zoals ISO files gaat verplaatsen of kopiëren. Dan loopt het cache geheugen namelijk eerder vol, wat resulteert in het inzakken van de performance. Aangezien TLC cache goedkoper is om te produceren dan MLC cache, lijkt het mij dan ook dat TLC minder cache bevat, dan MLC. 1 van de redenen waarom het goedkoper is dus, denk ik zo.
Let op: de 480GB versie heeft wél 512MB cache geheugen, en de 960GB versie bevat maar liefst 1024MB cache. Ze worden wel alle 3 op 16nm gebakken.
De BX200 bevat een Silicon Motion SM2256 controller die de SSD 'bedient'.
De BX200 bestaat uit twee stukken. Een stuk dat snel SLC geheugen met DRAM gebruikt en een achterliggende TLC opslag die beperkt is tot 80 MB/s.
Deze SLC caches hebben de volgende afmeting:
240 GB=3 GB SLC
480 GB=6 GB SLC
960 GB= 12 GB SLC
Je kunt dit zelf relatief eenvoudig controleren door een groot bestand over te zetten. In het geval van dit model zal je dan na 3 GB ineens de snelheid flink zien dalen.
Natuurlijk gaat minder DRAM niet helpen voor kleine tests (denk aan 4K random writes) maar sequentiële beperkingen komen vanuit de beperkte SLC cache en het trage TLC geheugen.
Vervolgens komen we dan op mijn eerdere opmerking: SSD's werken parallel. Als je (sequentieel) gaat schrijven dan worden alle chips aangesproken. De kleinste SSD's beschikken altijd over minder packages. Hierdoor worden de prestaties beperkt.
Voor dit specifieke model zit het als volgt:
1MB Sequential writes:
240 GB: 169 MB/s
480 GB: 306 MB/s
Je ziet daar meteen mooi het effect van het dubbele aantal chips (80% stijging). Tegenwoordig wordt het probleem van het lage aantal chips deels opgevangen door de SLC caches. In het geval van het hier geteste model is deze "slechts" 3 GB. Ga je aan de slag met test files van 1 GB dan ga je weinig verschil zien tussen het 240 GB en 480 GB model. Immers is dan alleen de DRAM cache anders. Pak je een 4 GB test dan is het een wereld van verschil omdat de SLC buffer dan vol loopt en de SSD terugvalt op het veel tragere TLC geheugen.
Crucial geeft als 'levensverwachting' 72TB aan data die hij weg zou moeten kunnen schrijven, totaal. Daarbij geeft Crucial maar liefst 3 jaar garantie!
Dan hier wat foto's van de interne componenten. Ik zelf heb de SSD niet open geschroefd vanwege het voorkomen van problemen. De volgende foto's zijn dus niet door mij geschoten:
Op de bovenste (1e) afbeelding zien we dus onder andere de volgende onderdelen:
- Flash chips (waar de data op wordt opgeslagen)
- Werkgeheugen (cache)
- De controller
Naar het begin van deze review
Het plaatsen van een SSD is een stuk eenvoudiger dan dat van een HDD. Dit komt omdat SSD's stukken kleiner zijn dan HDD's. Het is vooral handig in kleine behuizingen zoals
de Antec ISK 110 Vesa. Aangezien die behuizing maar 2x 2.5" bays heeft, is dit handig met het plaatsen van de SSD.
Let er trouwens wel op dat er GEEN SATA kabels worden bijgeleverd, bij de BX200. Dit is bij vrijwel geen enkele SSD trouwens. SATA kabels worden vaak bij het moederbord geleverd. Wil je naast je HDD een SSD? Dan zou je dus een SATA kabel bij moeten
bestellen, tenzij je er nog één thuis hebt liggen natuurlijk.
Naar het begin van deze review
Crucial levert via zijn website een bepaald stukje software mee, genaamd "Crucial Storage Executive". Met dit stukje software is het mogelijk om SMART errors te bekijken, firmware te updaten, en nog wat andere handigheden.
Hier een aantal afbeeldingen/screenshots van de software.
System Information
PSID Revert
Momentum Cache
Over provisioning
Naar het begin van deze review
De benchmarks vielen mij erg tegen. Tot mijn verbazing haalde ik best lage sequentiële snelheden. Toen ik het ging vergelijken met de theoretische snelheden op papier, dacht ik dat er iets niet klopte. Ik ben hier nog steeds niet over uit. De snelheden die ik te zien kreeg, lagen daadwerkelijk vele malen lager dan wat ik verwachtte, geen idee of dit nu 'normaal' is, of dat dit een bug is van de firmware, of software van AS-SSD. Een APU bottleneck sluit ik tot zover uit, omdat het CPU gebruik tegen de 10% aan zat.
Geen idee of het te maken heeft met dat ik hem op de optie "1GB" heb staan in plaats van 10GB of hoger.
Als iemand een verklaring heeft voor dit rare 'probleem', dan hoor ik dit uiteraard graag
We zijn nu een aantal dagen verder, en ik heb verschillende reacties ontvangen over het probleem met de SSD. Het probleem heb ik sinds vanmiddag (3-3-2016) zo goed als verholpen. AS-SSD speelde daarbij een kleine rol, maar de storage controller speelde hierbij de grootste rol. Want de AsRock Media controller bleek aanzienlijk minder goede prestaties te geven. Nu ik hem in een andere SATA poort heb gedaan (die van de AMD chipset).
Hier onder zie je dat hij op de AsMedia controller zat aangesloten:

Test met AS-SSD in combinatie met de AsRock Media controller:

Test met AS-SSD in combinatie met de AMD chipset storage controller:

Test met CrystalDiskMark in combinatie met de AMD chipset storage controller:

Test met CrystalDiskMark in combinatie met de AsRock Media controller:
Naar het begin van deze review
Een prima en goedkope manier als je niet te veel geld wilt uitgeven aan een prima werkende SSD. Werkt prima in een HTPC. Ben je echter videobewerker of doe je zware taken met de SSD, dan zou ik toch kijken voor bijvoorbeeld een MX200, of een Samsung SSD. Echter voldoet hij aan alle eisen voor een SSD. Snel genoeg voor de alledaagse dingetjes zoals surfen, Office, e-mailen en data opslag van bijvoorbeeld foto's, video's, documenten etcetera etcetera. Hij zou ook zonder problemen gebruikt moeten kunnen worden voor gamen.
Naar het begin van deze review
Heb je vragen, opmerkingen, of positieve feedback? Die zijn van harte welkom! Die kun je kwijt in de reacties

. Je mag me natuurlijk ook
een privé bericht sturen.
Vond je m'n review leuk om te lezen, of heb je er wat van geleerd, of heb je een andere goede reden? Beoordeel dan mijn review met een 0, +1, +2 of +3.
Bekijk ook mijn andere reviews die ik heb geschreven:
Indien je het een nominatie waard vindt, kun je mijn review nomineren door op de volgende banner te klikken:
Naar het begin van deze review
28-2-2016, 1:11; review geplaatst.
1-3-2016, 16:30; specificaties foto van de BX200 vervangen vanwege een foutje. Verder heb ik ook een extra hoofdstuk toegevoegd, waar ik wat vertel over de interne componenten. Ten slotte heb ik een pluspunt toegevoegd.
3-3-2016, 17:15; het hoofdstuk "Benchmarks" bijgewerkt. Pluspunten en minpunten bijgewerkt. Het hoofdstuk "Conclusie" bijgewerkt. Criteria bijgewerkt.
14-3-2016, 19:30; met dank aan
sdk1985 heb ik wat extra informatie toegevoegd aan het hoofdstuk "Interne Componenten".
19-5-2016, 14:30; in
de changelog, de hoofdstukken gemarkeerd als hyperlink. Ook heb ik alleen de productfoto's aanklikbaar gemaakt.