Review: Fallout 4 Pip-Boy Collectors Edition, PC en PS4
- Grafisch
- PC versus PS4
- Conclusie
Extra:
Een klein sprongetje naar de reacties
Links:
Fallout 4 website
De hype was groot en het wachten lang, maar november 2015 was het dan eindelijk zover: Fallout 4 lag in de winkel. De slogan ‘welcome home’ is ook erg toepasselijk, menig gamer sluit zich op voor dit soort titels. Er is op dat moment geen sprake meer van zonlicht, men spreekt enkel over Nuka-Cola en radroaches; gigantische mormels die een atomische klap kunnen overleven. Het verhaal eindigt niet enkel met radroaches, anders zou er zo weinig overblijven van de game zelf. Het Vault principe keert terug, ditmaal dieper dan ooit?
In deze review bespreek ik twee Fallout 4 versies, rechtstreeks uit het Nuka-Cola verkoopautomaat. Het gaat hier om de PC versie, maar dan wel de Pip-Boy Collectors Edition voor leuk beeldmateriaal en daarnaast de retail PlayStation 4 versie. Je voelt de bui misschien al hangen; er komt natuurlijk een pc versus console element aan. In mijn review gaat het uiteraard vooral om de game ervaring, gameplay en het uiteindelijke gevoel die je van Fallout 4 mag verwachten: Spoilers gaan we zo veel mogelijk vermijden.
De Fallout Pip-Boy editie had een adviesprijs van 130 euro als pre-order. Momenteel schommelt de PC versie rond de 38 – 40 euro, en de PlayStation 4 versie rond de 45 euro.
Het begint allemaal zo mooi: Uit de radio klinken gouden oude klassiekers. Samen met je vrouw zou je ieder moment kunnen beginnen aan een heerlijk ontbijtje. Je kind, Shaun, ligt lekker onder de wol in zijn eigen wieg. De deurbel klinkt, een Vault-Tec medewerker begroet je om nog wat gegevens door te nemen voor Vault 111. Niet veel later zijn er verontrustende berichten te zien op de TV, het noodalarm gaat af, op dat moment is het rennen voor de Vault. Het moment naar veiligheid is in zicht, het laatste wat achterblijft is een nucleaire explosie terwijl je daalt in de diepte van Vault 111.
In de diepte van Vault 111 speelt er zich een hartverscheurend moment af. Dit moment ervaarde ik als een ‘kippenvel’ momentje, met misschien wel een klein traantje. Dit klinkt allemaal erg melodramatisch, maar met de vrijwel verplichte ‘All You Need Is Love’ kerstspecial ben ik meestal de eerste met tranen in mijn ogen.
Uiteindelijk kom je weer uit de diepte, je ontmoet een oude bekende, en op dat moment heb je één doel voor ogen: Shaun. Waarschijnlijk kennen vele lezers het verhaal al, maar voor de lezers die nog aan Fallout 4 moet beginnen: laat je verassen en ga op ontdekkingsreis in The Commonwealth, ik ga het niet verklappen.
De Wasteland voelt grauw, stoffig en soms wat somber aan; Goed herkenbaar als de post-nucleaire wereld van Fallout. Er is ontzettend veel vrijheid om te gaan en staan waar jij wilt, of je nu begint met een quest of het verkennen van de omgeving. Dat laatste was voor mij van toepassing. Terwijl veel vrienden van mij het al over de Minutemen questlijn hadden, was ik lekker ouderwets aan het rond ravotten. Eigenlijk was ik direct opzoek naar een uitdaging in de vorm van vijanden. In een open wereld heb ik altijd de neiging om iets anders te doen, anders gezegd: afwijken van het bekende pad. Die vorm van vrijheid is juist wat een open wereld game zo heerlijk maakt. Het boodschappenlijstje wat je bij lineaire games moet afgaan ben ik ondertussen zat. Ik wil gewoon mijn eigen ding doen, en ik beslis zelf hoe en wanneer. Kom je net van je paard af in The Witcher 3, dan kan het zijn dat Fallout 4 wat leeg aanvoelt. Terwijl de Witcher 3 aardig wat veldslagen heeft mee gemaakt, mogen we niet vergeten dat de post-nucleaire wereld van Fallout 4 vrijwel volledig verwoest is.
Het voortbewegen, combat systeem en VATS-systeem werken een stuk soepeler dan Fallout 3 en New Vegas. Waar het in Fallout 3 en New Vegas nog wat houterig kon aanvoelen, is het in Fallout 4 zeker verbeterd. Zodra je het VATS-systeem activeert vertraagt de grotendeels FPS gameplay en kun je rustig op verschillende lichaamsdelen mikken. Dit kan voordelen opleveren om zo de vijand op een tactische manier te elimineren. Schiet je bijvoorbeeld de vijand op zijn been, dan kan deze kreupel of volledig invalide worden. Het VATS systeem gebruiken toont zich zowel een interessant als onmisbaar onderdeel van de Fallout 4 gameplay. Met de Critical hit meter (ook onderdeel van het VATS-systeem) kun je ‘boss battles’ inwijden met een klap schade, maar dan wel in stijl! Voor veel gevechten kan dit echt een verschil uitmaken tussen leven en dood.
Het levelsysteem, beter bekend als de SPECIAL, is te vinden in het Pip-Boy menu. Dit is het menu om je personage en voorwerpen te beheren. SPECIAL staat voor: Strength ‘kracht’, Perception
‘perceptie’, Endurance ‘uithoudingsvermogen’, Intelligence ‘intelligentie’, Agilty ‘behendigheid’ en Luck ‘geluk’. Iedere perk heeft 10 ranks om in te vullen. Aan het begin van de game krijg je 28 punten om van start te gaan. Er is in Fallout 4 geen level-cap, iets waar de diehard fans om gevraagd hadden. De SPECIAL stats hebben zeker invloed op de gameplay. Je kunt jezelf dusdanig specialiseren, dat het per personage anders kan aanvoelen. Ben je dus liever een Rambo of toch maar een sneaky assassin? Beide varianten zijn zeker mogelijk, en sommige builds zullen succesvoller zijn dan andere. Weet je het even niet, of wil je builds inzien of proberen? Dan adviseer ik je om een kijkje te nemen op
Reddit.
Het verhaal (de main quest) draait om het vinden van je zoon Shaun. Deze bestaat uit twee fases, waar je tijdens het spelen eigenlijk niet ontkomt aan tussentijdse opdrachten. Sommige keuzes en beslissingen hebben effect op de main quest. De Minutemen questlijn is ook zo’n keuze: je kiest voor een fractie. Je kunt ook kiezen voor de The Brotherhood of Steel, The Railroad en The Institute. Iedere fractie heeft unieke opdrachten, voordelen en nadelen, en uiteraard consequenties voor het verhaal, maak dus een weloverwogen keuze. Je kunt de game natuurlijk ook ‘gewoon’ een paar keer uitspelen als je niet kunt kiezen en veel uren over hebt..
Het Power Armor is een iconisch stukje hightech in de Fallout franchise. Het robotpak keert gelukkig terug in Fallout 4. Door hordes van vijanden rennen met zware wapens is zeker iets wat je jezelf verschuldigd bent in Fallout 4. Dankzij het verbeterde combat systeem werkt het Power Armor een stuk soepeler. Het modificeren van je Power Armor is mogelijk in de een Armor frame. Deze zijn te vinden in settlements (kampen / nederzettingen). Je kunt onderdelen repareren, modificeren en aanpassen in de zin van upgrades. Om een Power Armor van energie te voorzien gebruik je ‘fusion cores’, wat een soort van batterijen zijn. Is de fusion core leeg? Dan zal je een nieuwe moeten vinden, deze zijn verspreid in de wereld, of je kunt ze kopen. De ‘Nuclear Physicist’ perk verlengt het gebruikt van een fusion core, handig voor de liefhebber, maar je kan dus niet de ganse dag rondspringen in je over-the-top metalen outfit.
Tijdens de release had de game zeker wat schoonheidsfoutjes. Het moment dat ik een terminal bestuurde en vervolgens niet meer uit mijn stoel kon komen, of complete gesprekken zonder geluid had. Nu is dit gelukkig opgelost met de benodigde patches. Jammer genoeg is er nog steeds geen standaard ondersteuning voor 21:9 beeldschermen, dit kun je echter oplossen door het aanpassen van het INI-bestand.
De stedenbouwsimulatie game SimCity was voor mij de eerste game waarin ik iets bouwde. Fallout 3 had wat locaties waar de speler zich thuis kon voelen. In Fallout 4 gooit Bethesda het systeem met settlements volledig om. Het voelt in veel gevallen als een game in een game… inception? Voor de lezer die niet bekend is met settlements: dit zijn kampen (nederzettingen) waaraan je kunt bouwen.
Als speler kun je materialen verzamelen van machines, meubels en overige meuk. Een schroefje, een lapje stof of een stuk ijzer hebben allemaal een doel: het uitbreiden van je settlement. Een settlement wordt alleen succesvol met bewoners. Je moet dus wel iets kunnen aanbieden, in de zin van aantrekkelijk maken. Tijdens je quest progressie ontdek je nieuwe locaties en nieuwe mensen. Een side-quest verbeterd relaties, betrekt mensen en vormt ze mogelijk tot settlement bewoners.
Het kost in het begin en verder in de game wel wat management om alles goed te laten verlopen. Je moet rekening houden met slaapplaatsen, stroom, schoondrinkwater, voeding en verdediging. Hoe groter de settlement, des de aantrekkelijker het is voor vijanden om aan te vallen. Het moraal, de blijdschap wordt bepaald door de bovenstaande onderdelen. Met geen stroom en schoondrinkwater loopt het moraal snel achteruit. In zijn ergste geval verlaten de bewoners je settlement.
Om je settlement te laten groeien in het aantal bewoners kun je radiotorens bouwen. Deze torens trekken bewoners aan met typisch Fallout deuntje. Het bouwen van settlements geeft je ervaringspunten, met scavenging stations verdien je extra materialen en met shops verdien je extra caps. Ben je verplicht in het opbouwen van settlements? Nee, maar het geeft leuke voordelen en een extra dimensie aan de game.
In een opwelling had ik de Fallout 4 Pip-Boy Edition ge-preorderd, wat natuurlijk erg leuk materiaal is om te fotograferen. Wat schuilt er in de capsule verpakking? Laten we gelijk van start gaan met de Pip-Boy model 3000 Mk IV. Met de Fallout Pip-Boy app die je kunt downloaden is in de App Store, Google Play Store en de Windows Store kun je een telefoon plaatsen in de Pip-Boy. Je kunt de app ook gewoon gebruiken zonder Pip-Boy aan je arm. Zelf staat de Pip-Boy bij mij thuis mooi te zijn op de boekenplank. Zo’n groot apparaat aan je arm werkt niet echt tijdens het gamen als je het mij vraagt, maar het is wel een mooie collector’s item.. De Pip-Boy is vervaardigd uit een plastic behuizing, met een metalenslot om deze om je arm te binden. Binnenin is de Pip-Boy bedekt met zacht schuim en een extra bevestigingsband.
De extra bevestigingsband zorgt voor wat extra houvast. Heb je hele brede onderarmen, dan zal de Pip-Boy vrij stevig zitten. Met een smallere pols kan ik je zeker de bevestigingsband aanraden, tenminste als je vliegende Pip-Boy incidentjes wil voorkomen. Zelf draag ik de Pip-Boy alleen tijdens ‘show’ momentjes, of wanneer ik een nieuwe Tinder date heb. De kwaliteit van de Pip-Boy valt eigenlijk wat tegen; De behuizing voelt erg goedkoop en fragiel aan. De glanzende afwerking vertoont snel krasjes, dus twijfel geen moment: naar de boekenplank!
Bethesda heeft gelukkig een stand meegeleverd om je Pip-Boy veilig te tentoonstellen. We komen ook schuim pads tegen om verschillende telefoons te plaatsen. De Pip-Boy is compatible met de iPhone 4, iPhone 4S, iPhone 5, iPhone 5S, iPhone 6, iPhone 6S, Galaxy S3, Galaxy S4 en Galaxy S5.
Waar je uiteindelijk de meeste tijd in gaat stoppen is Fallout 4 zelf. De game komt in een stalen verpakking. Door de Pip-Boy editie te kopen doe je vrij grote investering. Het lijkt erop of er een 'season pass' aanwezig is. Jammer genoeg is dit niet zo, en moet je deze nog apart aanschaffen. Er is nog weinig bekend over toekomstige DLC, wel kun je updates en patches verwachten voor Fallout 4, ook al heb je geen season pass.
Tijd om een hoofdstuk af te sluiten in stijl!
Grafisch gezien ziet Fallout 4 er in de basis prima uit, zowel op de PC als console. Doen we een directe vergelijking met Fallout 3, dan zie je zeker een verbetering. Nu zijn we begin dit jaar ook aardig verwend met The Witcher 3, en dan zien we toch dat Fallout 4 het weliswaar leuk doet, maar ook niet echt een grafisch hoogstandje is. De grauwe omgeving van Fallout 4 heeft natuurlijk zeker zijn momenten, en ergens verwachten de die-hards natuurlijk ook niet te veel verandering; toen bekend werd dat Fallout 3 zou breken van het isometrische speelveld en een 3D game zou worden was de wereld te klein voor alle haters. Er zitten hoogtepunten tussen: Het betreden van Diamond City geeft het netvlies toch een zeer prettig gevoel, en zo zijn er nog wel meer locaties waar je toch even ‘wow’ van gaat, maar loop je rond op open vlakte met weinig lichteffecten en objecten, dan kan het zeker wat tegenvallen. Er had dus eigenlijk wel wat meer in gezeten denk je dan, tot je vervolgens weer een Mythic deathclaw tegen het lijf aan loopt… dan ben je zo weer verdiept in de gameplay.
Voor de PC versie zijn overigens veel mods beschikbaar waarmee de game grafisch naar een hoger niveau gebracht kan worden. Met wat hulp van de community kan je, mits je systeem krachtig genoeg is, nog wel wat sleutelen aan de grafische Fallout 4 ervaring.
In de inleiding had ik het al over een vergelijking tussen de PC en PlayStation 4. Nu ga ik niet te diep in op grafische voor- en nadelen. Wel is er duidelijk merkbaar dat de kijkafstand, schaduwafstand en schaduwkwaliteit op de PC beter zijn. Kleine nuances, maar zeker waardig genoeg om te benoemen. Persoonlijk ben ik zelf fan van de PlayStation 4 versie, dit komt uit de mond van een doorgewinterde PC-gamer. De PlayStation 4 variant had in het begin zeker last van stabiliteitsproblemen, dit was bij de Xbox One overigens ook van toepassing, maar na patch 1.2 is de game zeker een stuk verbeterd als het om stabiliteit gaat.
Fallout 3 en Fallout New Vegas heb ik zelf met aardig wat flesjes cola grijs gespeeld op mijn PC. Nu met een PlayStation 4 in huis kon ik er niet aan ontkomen. Waarom speel ik Fallout 4 dan liever op mijn PlayStation 4? Mijn ligbank, het tafeltje met een drankje en soms onder een dekentje… Dat ik dit online durf te plaatsen. Ik vind het heerlijk om door de open wereld heen te rennen vanaf de bank. Natuurlijk zou ik mijn PC kunnen aansluiten op mijn TV met een controller, maar dit is in mijn ogen vals spelen. Als ik game op mijn PC moet ik een toetsenbord en muis hebben. Om die reden speel ik shooters alleen op de PC.
Het grote voordeel bij de PC versie zit hem dan zeker in de mods en de daarbij horende community. De game ontvangt dankzij de community een hoop extra liefde, wat zeker een voordeel is. Heb je een lekkere Game PC staan met een SSD? Dan merk je ook zeker dat de laadtijden bij het betreden van gebouwen een stuk sneller is. Soms duurt dit bij de PlayStation 4 gewoon erg lang. Vergelijken we de PC qua prestaties met de PlayStation 4, dan komt de PC als winnaar uit de bus. Wel is het handig als je een leuke PC hebt staan, want een oudje beestje zal het al wat moeilijker krijgen. Zelf heb ik een Core i7 4790K gecombineerd met een GTX770 wat prima gaat op resolutie van 2560x1080.
Dus zit je zelf te twijfelen tussen de PC of PlayStation 4 versie; het is en blijft een persoonlijke keuze. Je keuze voor het platform maakt niet veel uit voor de uiteindelijke ervaring. Voor nu kies ik voor de PlayStation 4 om lekker op de bank te liggen. Als ik naar mijn idee klaar ben ga ik nog lekker verder prutsen op de PC met mods. Nu is het prijsverschil tussen de PC en PlayStation 4 versie niet groots. Het gaat hier om een bedrag van tussen de 4 tot 7 euro.
Wil je even ontsnappen van de realiteit en verantwoordelijkheid? Fallout 4 helpt je hierbij, sterker nog: ‘even’ zal vermoedelijk tientallen of zelfs honderden uren zijn. Als je een liefhebber bent van de franchise wordt je opgeslokt in de open wereld. Dit met veel mooie momenten op grafisch gebied, maar ook zeker minder mooie momenten: De oudere engine van de game heeft met Fallout 4 denk ik nog net zijn Apk-keuring weten te behalen.
De main quest, extra opdrachten en fractie questen doen de game een stuk levendiger aanvoelen. Wel zijn de dialogen van de personages op sommige momenten wat zwak. Zit je vast geworteld in het verhaal? Dan krijg je hier vrij weinig van mee, maar voor een mogelijke game van het jaar verwachten we toch wat meer diepgang in de personages.
Het wat vernieuwde VATS-systeem voelt een stuk beter bij de tijd. Hetzelfde geldt voor het bewegen en uitvoeren van commando’s. Deze combinatie nodigt uit om lekker de wereld te verkennen, een wereld waar je op ieder moment weer verrast kan worden door nieuwe gebeurtenissen. Zodra je naar de klok kijkt ben je zo weer een paar uur verder. Het bouwen van een settlement kan overigens ook erg tijdrovend zijn, zeker als je net als ik een beetje OCD bent en alles netjes uitgelijnd moet staan.
Fallout 4 is een heerlijke game die je eigenlijk niet mag missen, maar dat wil niet zeggen dat we de bovenstaande minpuntjes maar moeten vergeten. Ben je een Fallout fanaat? Dan hoef je geen moment te twijfelen over aanschaf, of heb je de game waarschijnlijk al grijs gespeeld. Ben je een liefhebber van SimCity of de Sims? Met het settlement systeem alleen al kun je los gaan, en dan heb ik nog niet gesproken over de hoeveelheid beschikbare mods om de Fallout 4 ervaring nog dieper, voller, of uitgebreider te maken dan de game vanuit de verpakking al is. Heb je de Fallout franchise nooit aangeraakt? Geen zorgen! Fallout 4 is een prima instapper waar je jezelf als beginner zo in kunt vastbijten en kennis kan maken met een toch bijzondere franchise.
Hieronder nog een aantal hoge resolutie foto's voor nog meer beeldplezier! Klikken om de foto's uit te vergroten: