Mijn vorige beamer was elke cent dubbel en dwars waard. Na een kleine 3 jaar werd ik getrickerd door de introductie van een nieuw model van LG, de LG PF1500G. Via een uitgebreid topic op
AVS Forum (>2300 posts) was ik enthousiast geraakt door de positieve geluiden van andere eigenaars. Deze beamer was in bijna alle opzichten 2x zo goed als de beamer die ik had. 2x zo veel pixels, 2x zo hoge lichtopbrengst, 2x HDMI ipv 1, veel stiller... Ik kon het dus niet laten om deze bovenaan mijn wishlist te zetten.
De LG PF1500G is nauwelijks in Nederland verkrijgbaar, enkel via Duitse webshops met een Nederlandse dochter. Ik heb het uiteindelijk besteld via
beamershop24.nl voor rond de 940 euro inclusief verzending.
De eerste indruk: Mwa. Mijn verwachtingen waren torenhoog, alle specificaties waren immers 2x zo goed. Echter het uiteindelijke beeld wat je krijgt is nog steeds groot en indrukwekkend, maar niet 2x zo impressive - in het eerste opzicht.
Nog even de voordelen van een LED beamer:
- Zuinig - 70Watt tov zo'n 300Watt voor conventionele beamers
- De dure lamp hoeft niet vervangen te worden
- De LED lamp minder kwetsbaar voor schokken - prettig met kids of transport
- Gaat meteen aan en hoeft niet na te koelen
- Geen colour wheel, dus minder last van het rainbow effect en technisch minder gecompliceerd
Wat zit er in de doos:
Specificaties:
• LED lamp (30000 uur - geen zorgen om lampvervanging)
• 1.920 x 1.080 (Full HD)
• 1.400 ANSI Lumen
blijkt in de praktijk rond de 900 lumen te zijn. Ook bij traditionele beamers worden de opgegeven lumen niet gehaald, zeker als de lamp ouder wordt.
• 110% NTSC - Goede kleurweergave
Andere LG varianten:
LG Largo - 1349 euro, dus zo'n 400euro duurder
- Wireless LAN en LAN
- Extra smart TV functies met browser en bijvoorbeeld een Netflix App
- Interframe berekening in 2D en 3D "True Motion"
- Fancy afstandsbediening "Magic remote"
- Filter voor betere zwartwaarden - het lijkt een ND filter te zijn
- 2x USB ipv 1x
- Ethernet aansluiting
LG PF1500G Amerikaans model - Zo'n $899 ex tax.
- Geen 3D
- Wireless LAN en LAN
- Smart TV functies met Netflix App
- Interframe berekening in 2D "True Motion"
- Fancy afstandsbediening "Magic remote"
- Geen filter voor betere zwartwaarden
- Ethernet aansluiting
- 2x USB ipv 1x
- Coax aansluiting
Concurrenten:
Veel beamer fabrikanten stappen nog niet in de LED beamer markt, wellicht zijn ze bang het verdienmodel met de lampen kwijt te raken. Er zijn wel een aantal fabrikanten met LED beamers, maar dat zijn voornamelijk portable modellen met lagere resoluties en lichtopbrengst. Dat is geen alternatief, want bij beamers is de resolutie belangrijk.
Momenteel kent de LG PF1500G dus eigenlijk geen echte concurrenten. Er is een ouder model beschikbaar.
LG PF80G, maar die is minder fel, luidruchtiger, duurder en mist optische zoom.
Dan heb nog de conventionele beamers zoals de
Benq W1070. Deze kennen een lagere aanschafprijs maar ook nadelen zo lampen van 140 euro, meer energie verbruik, degradatie van de lampen na X branduur enz.
Beeld
Het belangrijkst: het geprojecteerde beeld. Subjectief komt het beeld in een niet al te lichte kamer erg goed over, hieronder ga ik verder in op diverse aspecten.
Contrast: Als ik het contrast vergelijk met mijn vorige beamer is het een stuk beter. Contrast van projectors is moeilijk nauwkeurig te meten, je hebt er zeer zwarte ruimte voor nodig, anders meet je ook licht dat in de ruimte wordt gereflecteerd. Er is wel een Franstalige review die cijfers opgeeft: 533:1, maar hecht er niet teveel waarde aan.
Vooral belangrijk: hoe donkerder de kamer des te hoger het contrast - met een bepaalde limiet, zwart is net als bij LCD tv's niet 100% zwart. Met de lampen flink gedimd heb je prima beeld. Wil je veel overdag kijken dan is het slimmer om in goede verduisterende gordijnen te investeren dan in een contrastrijkere beamer.
Lichtopbrengst: Naast contrast is de lichtopbrengst belangrijk bij een beamer, want er moet een groot oppervlak belicht worden. Naar mijn mening is deze lichtopbrengst van de LG uitstekend. Een geprojecteerde zon is een stuk feller dan bij mijn vorige beamer en de beamer kan ook een stuk beter overdag gebruikt worden. Ik projecteer op een naar het noorden gerichte muur, dus er komt zelden direct zonlicht op de muur. Geen enkele beamer werkt in een zon overgoten ruimte - er zijn wel modellen te vinden die een hogere lichtopbrengst hebben maar dat gaat ten koste van het contrast. Kantoor / school beamers en home cinema beamers zijn daarom twee verschillende takken van sport.
Qua lichtopbrengst zijn er iets meer cijfers te vinden:
Review LG PF-1500: PJHC (franse website)
Lumen: 550 / 352 / 254 (High / Medium / Low)
Review US versie LG PF-1500: projectorcentral.com
Lumen: 763 / 583 / 422 (High / Medium / Low) Gekallibreerd
Resolutie:
Met de 1.920x1.080 pixels van de PA1500G is de beeldkwaliteit er erg op voorruit gegaan t.o.v. de 1.280x800 pixels die ik gewend was. Vooral kleinere letters in games en de PS4 omgeving zien zijn veel beter leesbaar. Ook films en televisie zijn veel gedetailleerder. Vet!
Ik heb de bekende kijk afstand grafiek een metrisch tintje gegeven. De gele ster is mijn beeld, 92inch, kijkafstand 3,4 meter. Zoals je kunt zien in de grafiek is de hogere resolutie geen overbodig luxe. (als je een beamer an sich tenminste niet als luxe bestempeld

) Naar mijn idee zou 4K zeker nog wel zichtbaar zijn. Maarja, 4K beamers zijn nog steeds redelijk onbetaalbaar. (>7000 euro)
Scherpte
Bij mijn vorige beamer was ik in de review was ik nog erg kritisch op de scherpte. Deels heb je het dan op het oplossend vermogen van de DLP chip en deels over hoe strak dat beeld op de muur wordt geprojecteerd. Bij beide laat de LG geen steken vallen. Ik heb
deze afbeelding op de muur geprojecteerd.

detail:

Ik heb het ook side by side vergeleken met mijn oudere beamer. Daarin viel de hogere helderheid wel goed op.
Zoom

Dit is de eerste <1000euro LED beamer met optische zoom. Door een schuifknop is het beeld 1.1x te vergroten en kan je dus switchen van een 100" beeld naar een 110" beeld. Voor mij heeft het weinig meerwaarde omdat ik op een witte muur projecteer, maar ik kan mij voorstellen dat dit de plaatsing veel makkelijker maakt icm een projectiescherm met zwarte randen. 1.1x zoom is trouwens niet heel royaal als je het vergelijkt met confentionele beamers.
Dit is dé tool om te kijken hoe groot je scherm wordt bij welke kijkafstand:
Projectorcentral.com
Rainbow effect?

De beamer heeft één 0.47" DLP chip. Deze chip bestaat uit reflectoren die na elkaar worden beschenen door een rode, blauwe en groene led. Doordat dit zo snel gaat registreren onze ogen die verschillende kleuren echter als één kleur/beeld, bijvoorbeeld wit. Er zijn ook mensen gevoeliger voor deze wisseling van kleuren en die zien een soort regenboog effect. Hierin kan ik kort zijn, het is voor mij, mijn huisgenoten en gasten niet zichtbaar, de foto hierboven is dus puur ter illustratie.

Een spiegeltje zoals op de DLP chip zit. Bron: Texas Instruments
Bij conventionele beamers straalt de lamp continue diverse golflengtes licht uit. Er zit in die beamers een ronddraaiende schijf met lichtfilters om RGB uit te filteren. Dat kleurenwiel is in de loop van de jaren sneller gaan draaien waardoor ook bij hedendaagse beamers nog nauwelijks een regenboog effect hebben. LED's zijn echter nog sneller te schakelen waardoor bij LED beamers de DLP chip de bottleneck vormt.
Herrie?
Toen de PF1500G voor het eerst getoond was aan het publiek deden geruchten de ronde dat hij zo dik zou zijn omdat er achterin 1 grote, dus stille, ventilator zou zitten ipv een aantal kleine herrie schoppers. Dat bleek niet helemaal het geval te zijn. Er zijn twee 40x40mm ventilatoren naast elkaar ingebouwd aan de achterzijde. Deze blazen de lucht naar achteren en zuigen het dus uit de behuizing.
Naar mijn mening is de beamer erg stil, nog een stuk stiller dan mijn vorige. Ook in de helderste stand is het een stuk stiller voor mijn gevoel. Qua geluid schijnt de LG een aantal concurrenten zoals de populaire BenQ W1070 te overtroeven.
Maximale helderheid: 34dB
Laagste helderheid: 21dB (26dB bij mijn oude)
Energie verbruik
Ondanks de hogere resolutie en helderheid is het verbruik zo'n 7 watt lager vergeleken met mijn oudere led beamer. Blijkbaar heeft LG een boel kunnen optimaliseren.
- Helderst: 82,7watt
- Midden: 60,2 watt
- Laagste stand: 43,5 watt
- Stand-by: 0,4 Watt
Vormgeving
De LG is een mooie beamer in mijn optiek. Erg compact. Aan de onderzijde zit een statief/mount schroefdraad in het midden en 4x M5 schroefdraad waarmee ik het op een plankje heb geschroefd. De afstandsbediening kan niet in de beamer opgeborgen worden, waardoor je die elders een plek zal moeten geven.
Ook de binnenkant van de beamer is erg interessant. De lenzen en DLP chip zitten in een volledig afgesloten kamer. Zie
Cine4home voor meer tear-down foto's.
Aansluitingen
Mijn beamer is zo ingesteld dat hij bij het opstarten zoekt naar een actieve aansluiting, ik heb namelijk alle 2 de HDMI poorten in gebruik. Er zijn echter meer aansluitmogelijkheden:

Linkerzijkant. Van links naar rechts:
Drukknop voor voetje - Jack audio uit - component in - AV in - Optical digital audio out - USB - RGB in - HDMI 1

Achterzijde: Infrarood receiver - HDMI2 MHL - DC IN
MHL houdt in dat je de USB aansluiting op je smartphone met een adapter/kabeltje kan aansluiten op de HDMI poort. Dit werkt niet met alle smartphones of tablets.
Check hier of je device dit ondersteund.
Rechterzijde (niet afgebeeld): Kensington slot aansluiting
Extra mogelijkheden
Automatische keystone correctieHet beeld kan digitaal rechtgetrokken worden. Dit werkt feilloos en is handig voor presentaties o.i.d.. In een vaste home cinema opstelling wil je hier eigenlijk geen gebruik van maken omdat je scherpte verliest. Het is gelukkig ook uit te zetten.
USBDe beamer kan ook direct films, foto's en Powerpoint presentaties afspelen vanuit een USB stick. H.264, MPEG-4 Part 10 codec pakt ie goed inclusief losse .srt bestanden voor de ondertitel die dezelfde bestandsnaam hebben.
Speakers Aan weerszijden zijn speakers ingebouwd. Qua volume is het prima voor het geval je ergens projecteert waar geen stereoset beschikbaar is, de speakers gaan goed hard zonder vervorming. Heel wat beter dan de gemiddelde laptop speaker. Door het gebrek aan bass en de plaatsing is een echte audioset natuurlijk aan te raden.
Bluethooth Via de instellingen kun je een externe speaker selecteren voor het weergeven van audio. Dit werkt eenvoudig en goed.
Afstandsbediening

LG levert een simpele maar doeltreffende afstandbediening mee. Ten opzichte van de afstandbediening van mijn vorige beamer is er een sneltoets voor de beeld helderheid bijgekomen. Dat is prettig, want dat is één van de weinige functies die ik gebruik.
Een fijne beamer.
Ideale calculator voor het bepalen van de schermgrote t.o.v. van de projectie afstand:
/www.projectorcentral.com/LG-PF1500-projection-calculator-pro
Reviews op het web:
Cine4home.de inclusief tear-down!
P Rad
projectorcentral.com
Mocht je dit een nuttige review vinden, laat dan een berichtje hieronder achter!