Review: Epson EcoTank ET-2550
- In de Praktijk
- Printkosten
- Conclusie
Productpagina @ Epson
Kanttekening: Het is een relatief lang artikel geworden, het product brengt namelijk een opvallend nieuw concept naar de markt. De conclusie is echter een aardig complete samenvatting voor de lezer met beperkt tijd.
Techniek, en dan in het bijzonder IT-gerelateerde techniek, gaat soms absurd snel vooruit; er gaat haast geen dag voorbij waar ik geen artikel tegen kom waar ik verbaasd naar zit te kijken hoe knap het allemaal is. Toch zijn er van die dingen in tech-land die gevoelsmatig maar niet op willen schieten, zoals bijvoorbeeld printers. Nu zijn meer categorieën onderhevig aan een extreme cost-down mentaliteit wat er ook toe heeft geleid dat de aanschafskosten van computers en randzaken een fractie zijn van wat ze ooit waren, maar bij printers lijken we er inhoudelijk, kwalitatief of wat betrouwbaarheid betreft weinig op vooruit gegaan vergeleken met de jaren 80 en 90 terwijl we in andere categorieën toch vaak wel grote vooruitgang hebben gezien.
Sterker nog, menig ‘top IT frustraties’ lijstje zal ‘printers’ er in hebben staan, of dat lijstje nu in de jaren 90 is geschreven of vandaag de dag. Ze kosten geen pepernoot meer in de aanschaf, maar op één of andere manier is er altijd gezeur. Zo moeten de koppen altijd even uitvoerig worden gereinigd op het moment dat je nog even snel iets moet printen voordat je de deur uit gaat, zijn je cartridges gevoelsmatig na een halve pagina al leeg, en als je toevallig een keer een paar weken niet print zijn je nieuwe cartridges per ongeluk opgedroogd. Maar goed, je kan dan wel voor drie tientjes een printer in de supermarkt halen, lang leve onze korte termijn visie. Uiteraard kan ik geen printer review maken zonder de legendarische film ‘Office Space’ aan te halen, een film uit 1999 maar die vandaag de dag niet minder leuk is. (Clip audio is NSFW)
Toegegeven, ik overdreef ietwat, maar de vorige alinea lang niet zo ver van de realiteit als je zou denken, en printer-gedoe is ook zeker niet beperkt tot de goedkoopste consumentenspullen. Duurdere laserprinters zijn in gebruik soms niet eens gek veel goedkoper, of daadwerkelijk beter gebouwd, en pas in het ‘echte’ zakelijke segment mag kwaliteit weer eens wat kosten. En daar zit de clue: de consumenten en zelfs klein-zakelijke markt kijkt veelal niet verder dan de aanschafsprijs. Geen fabrikant die natuurlijk total cost of ownership gaat aanhalen bij die ‘goedkope’ modellen, want daar gaat het vaak mis. Zoals vaker kunnen we dus stellen dat we het deels aan onszelf te danken hebben dat fabrikanten hele gekke sprongen zijn gaan maken om die aanschafsprijs te drukken, inclusief het aanbieden van printers rond (of zelfs onder?) de kostprijs om later alsnog te profiteren. Dat gaat dan weer gepaard met rare praktijken om te zorgen dat mensen enkel originele inkt kunnen gebruiken, en uiteindelijk wordt niemand er beter van.
Insert de Epson EcoTank, een productlijn waarbij Epson aan geeft dat zij het anders willen doen. Ouderwets prijzig in de aanschaf, maar dan met de belofte dat je vervolgens extreem lage printkosten hebt, en vooral ook geen gedoe met cartridges. Niks geen sub-5ml standaard cartridge of 13ml ‘XL’ cartridge, maar gewoon 4x 70ml ‘Tanks’ aan de zijkant waar je tot 4000 zwarte en 6500 kleurenprints mee moet halen, en uiteraard ook printer met slechts een halve druppel inkt aanwezig bij aanschaf, maar gewoon volle tanks. Laten we maar snel gaan kijken hoe deze 299 euro kostende EcoTank ET-2550 voor de dag komt, en of deze weer wat liefde voor de productcategorie printers kan opwekken.
Er zijn verschillende EcoTank printers beschikbaar. De goedkoopste ET-2500 begint bij 269 euro, het A4 topmodel de ET-4550 kost ca 499 euro, en er is eventueel ook een A3 ET-14000 model beschikbaar voor 699 euro.
Laten we beginnen met het verhaal van Epson zelf, om een beter idee te krijgen van hun insteek: (Woorden van Epson in italic)
Omdat ze probleemloos zijn, zonder verrassingen, en de afdrukkosten gemiddeld met 70% verlagen2, zijn de Epson EcoTank-printers de perfecte keuze voor elk druk gezin dat op zoek is naar de meest zuinige printer. De ET-2550 is een 3-in-1 inkjet met functies voor afdrukken, kopiëren en scannen. De printer is bovendien eenvoudiger in onderhoud dan ooit dankzij de meegeleverde inkt die genoeg is voor twee jaar1 afdrukken. Dankzij Wi-Fi Direct en een LCD-kleurenscherm van 3,7 cm is de printer nog gebruiksvriendelijker.
Inktpatronen behoren tot het verleden
Het top kenmerk van deze printer is het nieuw ontworpen geïntegreerde inkttanksysteem met extra hoge capaciteit, waardoor de behoefte aan inktpatronen volledig overbodig is geworden. Vergeleken met andere inkjetprinters betekent dit minder gedoe en meer afdrukken voordat navullen van inkt nodig is.
Inkt voor twee jaar1
Bedenk eens hoe het zal zijn om u twee jaar lang geen zorgen te hoeven maken over inkt. Behalve dat het gebruik van inktpatronen is afgeschaft, wordt de ET-2550 geleverd met vier flessen van 70 ml met originele Epson-kleureninkt, waardoor het navullen van de inkttanks een eenvoudige en snelle klus is geworden.
Uitzonderlijk lage kosten
Met de ET-2550 bespaart u gemiddeld 70%2 op de afdrukkosten. De bijgeleverde inktflessen zijn goed voor maximaal 4.000 pagina´s in zwart-wit en 6.500 pagina´s in kleur3 voor slechts een fractie van een eurocent per pagina4.
Mobiel afdrukken
De ET-2550 wordt geleverd met Wi-Fi en Wi-Fi Direct en kan daarom profiteren van de functies van Epson Connect5. Druk snel en eenvoudig af via Wi-Fi vanaf een smartphone met de gratis Epson iPrint-app; druk extern af of stuur een afdruktaak via e-mail naar de ET-2550 vanaf iedere locatie.
Snelle, hoogwaardige resultaten
De ET-2550 wordt geleverd met de Micro Piezo-printkoptechnologie van Epson waardoor hoogwaardige afdrukken zijn gegarandeerd. Afdrukken in zwart-wit worden geleverd met een snelheid van 9,2 pagina´s per minuut en in kleur met een snelheid van 4,5 pagina´s per minuut6. Het LCD-scherm van 3,7 cm maakt het eenvoudig de printer te bedienen wanneer deze niet verbonden is met een pc.
De specificaties van de ET-2550:
Even met de basis beginnen. De EcoTank 2550 is een all-in-one, dus printer, scanner, en kopieerapparaat in één. Fax ontbreekt maar daar zullen weinig verdrietig om zijn. Wat afmetingen betreft is hij breder dan gebruikelijk, maar niet bijzonder hoog of diep. Hij kan via USB aangesloten worden, of met wifi op je draadloze netwerk. Handig is de aanwezigheid van een ruim aantal mobiele printopties: Apple AirPrint, Google Cloud Print, en uiteraard Epson Connect.
Even verder kijken: 300 euro voor een printer, dus dan krijgen we natuurlijk extreem veel features! Nou nee, we moeten onze gewoontes echt even los laten voor deze review. Wat features is deze EcoTank weinig bijzonders. Geen automatisch dubbelzijdig printen, geen automatic document feeder, geen giga papierlades. Ook de snelheid van de printer is nou niet echt uitzonderlijk. Niets wijst op een printer boven de 100 euro, en dan hou ik het bescheiden.
Alles draait vandaag om de inkt. De EcoTank maakt gebruik van vier ‘tanks’ van 70ml per stuk, en bij aanschaf krijg je ook daadwerkelijk vier flessen van 70ml inkt meegeleverd. Ter vergelijking, een ‘standaard’ inktcartridge bevat normaliter tussen de 3 en 8ml, en XL cartridges grofweg het dubbele.
De verpakking van de Epson is best aardig, prima stevig, voldoende informatie zonder al te veel gedoe. De toevallige passant zal wel even goed moeten kijken om de opmerkingen ‘say goodbye to cartridges’ en de andere ‘Eco’ informatie echt tot zich te nemen. Intern vinden we een driver CD, een handleiding en een stroomkabel. 300 euro of niet, en hoewel de noodzaak met wifi printers wel een beetje weg is, blijft de usb kabel toch achterwege. Wel krijgen we uiteraard de vier volle inktflessen.
De printer zelf ziet er best chic uit. De afwezigheid van de ADF en fax zorgen voor aanzienlijk minder poespas dan menig ander all-in-one (AIO). Een printer is bij voorkeur onopvallend, maar mocht je er naar kijken dan doet hij het niet onaardig. Zodra je echter gaat voelen dan merk je wel dat het allemaal gewoon plastic is. Niet super budget zoals de echte supermarkt aanbiedingen, maar (bouw) kwalitatief niet minder dan bijvoorbeeld de Epson WF 2540 welke deze komt vervangen. Zoals altijd merk je dat niet zozeer aan de printerconstructie zelf, maar wel aan de onderdelen die uitsteken zoals de papierhouder of het opvangklepje.
Aan de voorkant zien we een klein schermpje met een beperkt aantal knoppen. Het plastic rondom de knoppen ziet er aardig uit met de lijntjes, maar wederom merk je het plastic-gevoel zodra je de knoppen indrukt, het geeft allemaal een beetje mee. Verder zien we een SD-kaartlezer voor direct printen vanaf SD kaart. Aan de linker zijkant en achterzijde valt ook weinig op, we zien daar wel de USB en stroomaansluiting.
Papier wordt aan de boven/achterzijde geladen, geen ongebruikelijke keuze, maar het maakt een relatief ‘lage’ printer spontaan best ‘hoog’ in de ruimte die je er voor nodig hebt. De bovenste klep toont op gebruikelijke wijze de scanner, weinig opvallends, al ziet het er best netjes uit. Net als bij cartridge printers kunnen we ook het binnenwerk tonen, wat net even anders dan anders is, maar waar natuurlijk het meest opvallende is dat we er eigenlijk niets te zoeken hebben.
Dit brengt ons bij de rechterkant , waar het wel interessant wordt. Deze extra inkt schuur is natuurlijk typerend voor deze EcoTank printers. Onder de klep zien we de vier dopjes, en een kleine instructie dat je de dopjes goed moet sluiten, en tevens dat je de printer (na vullen) niet moet kantelen; er zit tenslotte ‘losse’ inkt in die tanks.
Het in gebruik nemen van de printer begint vrij standaard. Een hoop beschermmateriaal verwijderen, stroom stekkertje er in, etcetera. Wel moet je voor het eerste gebruik de tanks zelf vullen, en dan wordt het wat interessanter. Epson raadt aan voorzichtig te zijn, want de gebruikte (dunne) dye inkt is niet iets wat je op je kleding of je meubels wilt krijgen, en bij het openen van de flesjes moet je een lipje verwijderen wat, als je echt onvoorzichtig bent, wat kan morsen. Wij werden vooraf gewaarschuwd, en ik heb mensen gezien die handschoenen aanraden, maar als je gewoon rustig en voorzichtig doet is er niets aan de hand. Haastige spoed kleurt je omgeving goed, of zoiets.
Even knijpen in het flesje, en gaan. Het duurt enkele tellen per flesje, dus reken er iets meer tijd voor dan het vervangen van cartridges, maar aan de andere kant hoef je dit maar eens in de vele duizenden pagina’s uit te voeren in plaats van enkele honderden (en dat alleen als je geluk hebt…). Na het vullen kunnen we vanaf de zijkant goed zien hoe veel inkt er in elke tank zit, wel handig dat je zo direct kan zien of er nog een beetje inkt in zit.
Daarna is het tijd om de printer aan te zetten, de taal te selecteren, en vervolgens moet de printer de tanks initialiseren. Het stelt niet veel voor, maar dit eerste ‘primen’ van de inkt moet je wel een dik kwartier op wachten. Gelukkig is het na de eerste installatie slechts een kwestie van seconden om de printer te starten, maar hou er rekening mee als je denkt binnen 5 minuten na aanschaf van de EcoTank je noodgevalletje uit te printen.
Verdere installatie kan je op een computer uitvoeren, of op het LCD paneel van de printer zelf om bijvoorbeeld de wifi in te stellen. Beide zijn prima te doen. Positief aan de Epson driver voor Windows is dat deze relatief no-nonsense is. Je kan optioneel eventueel wat extra software zoals een foto applicatie installeren, maar we houden het vandaag de dag zo bloat-free als kan. De software geeft je de optie om automatisch te updaten, maar je bent gelukkig vrij om te kiezen dit niet te doen. Verder krijg je tijdens het printen een statusscherm te zien, al kan je die ongetwijfeld ook wel ergens uitschakelen.
En toen was het tijd om te printen. In positieve zin valt op dat de printer snel klaar staat als je deze aan zet, luttele seconden. Of je de printer sowieso uit wilt zetten laat ik het in het midden, want met een gemeten 1,7W verbruik in de standby stand is de EcoTank geen grootverbruiker en doet hij zijn Eco naam op dat gebied eer aan; dit is ruim onder wat de meeste printers neer weten te zetten. In de uit stand meet ik een sluipverbruik van 0,2W, gezien de 1,7W standby ook 0,2W meer is dan de specificaties aangeven geef ik de Epson het voordeel van de twijfel dat het een afwijking van de meetapparatuur kan zijn, al zou ook 0,2W niet iets zijn om wakker van te liggen.
Ook de printsnelheid valt in eerste instantie positief op. Minder dan drie seconden na het loslaten van de ‘print’ button staan de eerste druppels op papier, en nog geen vijf seconden daarna ligt een willekeurig tekstdocument (één pagina, standaard instellingen) klaar om bekeken te worden. Dit tempo van ca vijf seconden per pagina voor een tekstdocument zet de printer vervolgens ook voort. Hoewel hogere snelheden mogelijk zijn door kwaliteit in te leveren is de standaard setting een mooie balans tussen kwaliteit en snelheid, dit is tenslotte ook geen echt zakelijke printer voor honderden documenten per dag waarbij elke seconde telt. Kanttekening: de 4000 serie ‘iets meer zakelijke’ EcoTank printers zijn nog wel sneller dan deze 2000 series.
Voegen we wat kleur toe aan de documenten, bijvoorbeeld wat grafieken, tabellen, of gekleurde achtergronden, dan zien we de printtijd uiteraard wat oplopen. Bij een beperkt aantal kleurelementen zelden tot meer dan een bescheiden 10 seconden per pagina, maar bij pagina’s met grote solide blokken kleur over de gehele lengte loopt het soms op tot 25 seconden voor één pagina. Dergelijke snelheden zullen consumenten vermoedelijk niet in de weg staan, want een scriptie voor school van een pagina of vijftig met flink wat grafieken en enkele illustraties is ook met een minuutje of vijf geregeld, en wat losse documentjes hier en daar liggen veelal klaar voordat je op kan staan en je hand uit kan steken richting de printer. Ook kleine zakelijke gebruikers, die snel wat facturen, niet overdreven lange documenten of contracten tevoorschijn willen toveren zullen niet hoeven klagen, zeker omdat de eerste responsetijd lekker vlot is.
Ook de printkwaliteit valt in positieve zin op. De eerste generatie EcoTank printers kregen nog wel enige kritiek over de kwaliteit van de afdruk dus ik hield mijn hart even vast, maar deze ET-2550 produceert toch keurige prints ‘gewoon’ op de standaard instelling. Of het een factuur betreft, een intern document, een kopie passport, event ticket of je eindscriptie, met deze afdrukkwaliteit kom je echt niet gek voor de dag. Je gaat geen prijzen winnen voor de beste kwaliteit ooit, noch is een EcoTank een drukwerk printer, maar ik mag echt niet klagen.
Printvoorbeelden:
Het enige wat een beetje tegen viel was de afdrukkwaliteit van foto’s op de standaard instelling. Wij maakten een foto van een foto van deze printer die door deze printer werd geprint (die zin moest ik even kwijt).
Je ziet hier duidelijk wat ruis in de details. Geen probleem bij een pie-chart, een gekleurd logo op een standaard documentje, of een willekeurige illustratie, maar een ‘foto-foto’ is het niet. Gelukkig had ik nog wat Epson Premium Photo Paper van minimaal 10 jaar geleden (de tijd voor de fotoboeken e.d. groot werden), en gaven wij deze EcoTank een tweede kans met een foto instelling op maximale kwaliteit. Ruim 10 minuten was de printer bezig om deze foto op een volledige pagina af te drukken, maar toen hadden we ook wat! De kwaliteit van de foto was ditmaal echt keurig. Helaas is het lastig om de kwaliteit goed in een review te verwerken, maar hopelijk geven de onderstaande foto’s van onze kleine zijn eerste CS:GO experience een beetje indicatie. Ik vind zowel de kleur, het contrast, en de scherpte meer dan dik in orde. Hou er rekening mee dat een 10x15 foto weliswaar een stuk sneller zal gaan dan bovengenoemde 10 minuten, je alsnog rekening mag houden met een aantal minuutjes. De EcoTank lijkt zodoende prima voor een incidentele foto, maar als je van plan bent hele fotoboeken zelf af te drukken is enige geduld vereist.
De scanner is ongeveer net zo spannend als het lijstje specificaties: niet heel erg. Het doet eigenlijk wat je verwacht van je gemiddelde huis tuin en keuken (of kleinkantoor) printer. De Epson scan software valt hier wel in de smaak met zijn relatief no-nonsense uitstraling, en met de vier ‘niveaus’ kan je de scankwaliteit zo kinderlijk eenvoudig of zo complex als je maar wensen kan aanpassen. Bij de eerste scan die je maakt zal de scanner even opwarmen, dit duurt een kleine 8 seconden, en ca 6 seconden daarna staat de ‘voorbeeldscan’ (preview) klaar. Een zwart/wit scan op 150 DPI, dit is voldoende voor eenvoudige documenten, duurt vervolgens niet meer dan twee keer knipperen met je ogen. Een kleur scan op 300 DPI, een gangbare instelling voor all-round scannen van documenten met fijnere details of figuren (of zelfs een redelijke foto weergave), doet de timer oplopen tot ca 25 seconden voor een complete A4 pagina. Voor incidenteel scannen en kopieren wederom dus best ok resultaten. (Zakelijke) gebruikers die veel documenten met kleurelementen willen scannen zullen daarbij toch eerder de document feeder missen dan problemen ondervinden met de scansnelheid van de Epson EcoTank ET-2550. De scan kwaliteit zal daar geen beperking zijn.
Stellen we de scanresolutie voor de aardigheid even op 1200 DPI om alle details naar boven te halen dan neemt de scantijd toe tot een kleine zes minuten, best fors al vraag ik mij af hoe vaak een dergelijke kwaliteit vereist is. Vooral interessant als je een keer een oude foto ofzo wilt scannen, al ontkom je natuurlijk bij het scannen van een geprinte foto aan enige ruis, stof, etcetera. Niets wat je de Epson kwalijk kan nemen, maar de resultaten tonen wederom dat het een apparaat is welke om goedkoop printen draait, en waarbij andere features zoals het echt high-res scannen vooral voor incidenteel gebruik zijn.
Een scanvoorbeeldje. Je ziet het gehele document (A4) en een detail zoom op 150 DPI Z/W, 300 DPI kleur, en 1200 DPI kleur.
Het document wat je ziet is een haarscherp geprinte oorkonde op A4 formaat, een mooi document om de scankwaliteit mee te testen. Het hele document is zichtbaar om een idee van schaal te geven van de detailscans. Om het verschil tussen 300 en 1200 DPI te zien moet je eigenlijk overdreven inzoomen op een zeer kleine letter. Het verschil is er dan wel, maar het is zelden interessant.
Dit is het onderdeel waar de Epson EcoTank echt zou moeten knallen, en dat doet hij ook. Dit hoofdstuk is vrij lang, waarbij enige nuance ook onvermijdelijk is. Wederom wil ik aangeven dat de conclusie dit ook samenvat, maar als je wat meer detail wilt lees je lekker verder.
Laten we eerst even naar de droge kosten per pagina kijken, dus zonder kosten van papier en/of printer aanschafskosten meegerekend. Omdat het met typische printers lastig vergelijken is gezien je daar nauwelijks inkt bij krijgt, kijk ik eerst enkel wat een pagina kost gebaseerd op de kostprijs van een losse fles, cartridge, of toner die je koopt op het moment dat je printer leeg is.
Een gemiddelde inktjet printer kost je per pagina zwart eenvoudig een cent of 3 a 4, gebaseerd op standaard cartridges. Met XL cartridges neemt die prijs soms ietsje af, of als je inkt gebruikt van prijsvechters kan je ook nog wat besparen, maar 3-4 cent is een aardige indicatie. Ik pak mijn Epson WorkForce 2540 er even bij, een aardig gemiddelde AIO die iets onder de 100 euro kost in aanschaf. Met een zwarte XL cartridge kom ik op ca 3 cent per pagina uit komt als ik een originele cartridge aanschaf bij een prijsvechter. Voor een pagina kleur mag je de kostprijs van een pagina zwart in de regel met 2,5 tot 3 vermenigvuldigen. Kijk ik wederom naar de WF-2540 waar je 450 pagina’s uit drie kleuren originele XL cartridges verwacht te halen (36 euro voor de drie kleuren) kom je op ca 8 cent per pagina kleur uit.
Laserprinters hebben veelal de reputatie stukken goedkoper in gebruik te zijn, maar in de praktijk is het verschil vaak niet zo groot als de meeste mensen denken, althans niet tot je bij de grotere zakelijke machines aan komt. Gemiddeld mag je uit gaan van een centje of 2 voor een pagina zwart, waarbij sommige echt zuinige types wel richting de 1 cent per pagina zwart kunnen gaan. Kleurprints komen veelal ook niet goedkoper uit dan bij inktjet printers, al zijn er wel modellen waar de cartridges voor ca 4 cent per pagina een kleurenprintje weten te drukken. Ik haal onze HP Color Laserjet Pro M275NW er even bij, een kleuren AIO laser van ca 275 euro in de aanschaf. Deze komt wat tonerkosten (wederom originele toners bij een prijsvechter) op ca 3,5 cent voor een pagina zwart, en voor een pagina kleur ruim boven de 10 cent, oftewel nog duurder dan bovengenoemde inktjetprinter per pagina. Drum kosten moet je ook meerekenen bij laserprinters, maar dat zijn veelal fracties van centen. Overigens ooit wel eens alternatieve toners gekocht voor die bak, maar dat bleek wat betreft kwaliteit en verbruik uiteindelijk een drama.
En hoe zit het dan met een EcoTank? 70ml inktflesje die je voor 8 euro kan vinden, 4000 pagina’s, oftewel 0,2 cent per pagina. Een fractie (minder dan 10% vergeleken met mijn voorbeelden) dus van de prijs per pagina van inktjet of laserjet printers. Kleurenpagina’s? 0,37 cent gebaseerd op drie flessen kleur, wederom a 8 euro per fles voor originele Epson inkt. Nice!
Nu is de realiteit iets complexer, uiteraard verbruik je wat zwart bij kleurenprints (dit element wordt bij geen van de printers meegewogen om het eerlijk te houden), uiteraard wijkt jouw gebruik van van de ISO standaard die voor al die cartridges wordt gebruikt, en wat netto kosten zullen dus altijd iets anders uitvallen, maar het geeft wel duidelijk aan hoe de onderlinge verhoudingen liggen. Print je veel, of print je –heel- erg veel, dan mogen we toch spreken van enorme besparingen die de EcoTank weet te halen vergeleken met inktjet of laser printers.
Good guy Epson? Nou, ook zij willen natuurlijk wel wat verdienen, en dat mag natuurlijk ook. Dat verdienen gebeurt simpelweg bij de aanschaf in plaats van achteraf. Als je ziet dat je de vier volle tanks voor ca 32 euro kan kopen dan resteert bijna 270 euro voor een printer die m.i. zonder EcoTank eerder richting de 70 euro zou kosten (laten we het makkelijk houden om te rekenen). Oftewel je betaalt 200 euro vooraf zodat Epson wat verdient, jij geen gezeur hebt met het regelmatig moeten vervangen van lege cartridges op het moment dat je snel nog even wilt printen, opdrogende inkt, of dat je weer even ‘een paar tientjes’ moet betalen aan een bestelling inkt terwijl je dacht toch nauwelijks 100 pagina’tjes geprint te hebben. Dat Epson met deze stap ook inktclubs die ‘alternatieve’ inkt op de markt brengen vrijwel geheel buitenspel zet, waarom zou je tenslotte alternatieve inkt kopen met deze spotprijzen voor originele inkt en met risico voor je ‘dure’ apparaat, zal bij Epson vermoedelijk niemand een traantje om laten.
Wederom pakken we even twee voorbeelden erbij, dit keer om de aanschafsprijs een beetje in perspectief te zetten. De bovengenoemde WF-2540 inktjet met vier XL Cartridge bundels (alle cartridges keer vier) erbij kost ook ca 300 euro, en waar de EcoTank je standaard dan 4000 zwart en 6500 kleur biedt krijg je bij het 300 euro printer+inkt pakket van de WF-2540 ca 2000 zwart en 1800 kleur printjes.
Een echte budget zwart-wit laserprinter zoals de HP P1102W met vier extra losse zwarte toners geeft je ca 6400 zwarte prints voor een aanschafsprijs van 300 euro (ca 90 euro aanschaf en 52 euro per toner). Dat is dus best een scherp aanbod, maar laten we niet vergeten dat je dan geen kleuren kan printen, geen scan of copy functie hebt, en als je dan tegen die tijd je vijfde toner aan moet schaffen dat de EcoTank vanaf dat moment per pagina weer een veel lagere prijs biedt; 0,2 cent voor de Ecotank vs 3,2 cent per pagina voor de P1102W. Daarbij blijft het een discussie in hoeverre het ongezond is om een laserprinter in je direct omgeving te gebruiken, maar inhoudelijk ga ik daar verder niet op in. In specieke gevallen zijn zwart/wit laserprinters dus nog best interessant, al vind ik het een grote stap op een dergelijk apparaat met een AIO te vergelijken
Die flink klinkende aanschafsprijs blijft dus al snel heel goed mee te vallen, want welke AIO (en praktisch elke single function printer) ik er ook bij pak (en ik heb er flink wat bekeken de laatste dagen), als je het initiële prijsverschil vervolgens gaandeweg gaat investeren in inkt of toner dan kom je nimmer in de buurt bij de hoeveelheid prints die Epson met de EcoTank direct uit de doos weet te realiseren. En zodra je kosten gaat berekenen voor printjes voorbij de eerste paar duizend pagina’s die je uit de tanks haalt dan laat de EcoTank de alternatieven nog veel verder achter.
Er zitten twee ‘maaren’ aan dit verhaal, waarbij één een praktisch belangrijke is, en de ander een theoretische. De meest eenvoudige: Je moet in de basis iemand zijn die aardig wat print, print je elke week slechts een factuurtje of verzendlabel (al is het maar om uitdroging tegen te gaan), dan kom je met een prutjet printer van een paar tientjes met hooguit een nieuwe kleine cartridge per jaar ook uit de voeten en kom je normaliter niet in de buurt van die kostenpost van 300 euro (of de 260 euro van de goedkoopste EcoTank).
De tweede ‘maar’ is complexer, en heeft te maken met de betrouwbaarheid van de EcoTank printers op de lange termijn. Ik kan niet inschatten hoe veel jaar deze printer mee gaat, en of tegen de tijd dat ik die gigantische inkttanks een keer op heb gebruikt er geen andere problemen ontstaan. Een langere garantie krijg je er in elk geval niet bij, dus het is een kwestie van afwachten en hopen. Nu is de EcoTank al interessant in de prijs als je de standaard volle inkttanks opgebruikt, maar de echte mega winst die je bij toekomstige vullingen hoopt te halen en waarmee ik mij in mijn achterhoofd al een beetje rijk reken zal zelfs voor een fanatiek printend gezin toch even in de toekomst liggen. Epson zegt met het EcoTank systeem ‘gun ons wat winst bij de aanschaf, en vervolgens betaal je geen cent te veel’, en daar lijkt het ook zeker op, maar als achteraf blijkt dat die mooie vooruitzichten onterecht bleken dan zullen ze een aardig klusje hebben de reputatieschade te herstellen. Het zou Epson niet misstaan als ze het vertrouwen in hun product verder zouden onderbouwen met een uitgebreidere garantie.
Met het EcoTank concept gaat Epson regelrecht tegen de conventie van de laatste jaren in. Weinig ‘tech’ weet te frustreren zoals printers dat soms weten te doen, en daar probeert Epson nu een streep door te zetten. Op een aantal vlakken is dat ook absoluut gelukt, en zit ik hier met een printer naast mij waar ik een aardige glimlach van heb gekregen. Het idee is simpel: je betaalt Epson een ouderwets ‘hoog’ bedrag bij aanschaf, maar dan krijg je wel direct inkt voor vele duizenden pagina’s, heb je geen ‘gedoe’ meer, en mocht je door je inkt heen gaan dan kan je ongekend goedkoop extra inkt bijkopen.
Eerst even de kritiek: Zaligmakend is deze EcoTank ET-2550 niet. Zo is de fysieke bouwkwaliteit niet beter dan een printer van 100 euro (of nog lager) en ook wat features betreft is het karig. De 30 euro meerprijs boven de ET-2500 voor een SD kaartlezer, Air-/Cloudprint, en een LCD scherm is nog een redelijke overweging, maar als je een ADF wilt kom je bij een model van 400 euro uit (ET-4500), en als je ook dubbelzijdig wilt printen zelfs op 500 euro (ET-4550). De 4000 serie modellen bieden nog wel wat andere voordelen zoals extra snelheid, maar de meerprijs voor ‘features’ is gewoon fors. Mijn voornaamste kritiekpunt voor de ET-2500/2550: Een apparaat met ‘Eco’ in de naam zou m.i. gewoon dubbelzijdig moeten kunnen printen. Dat je printkosten van 3 cent per pagina naar 0,2 gaan is super, maar als de papierkosten ook nog eens van 0,8 naar 0,4 cent zouden gaan zou je nog een flink stuk zuiniger zijn. Ook maakt de papierinvoer aan de achterzijde het apparaat onnodig groter, en is een papierlade van max 100 pagina’s sowieso niet heel bijzonder, zaken die beter kunnen op een apparaat bewust gemaakt voor zij die toch flink wat printen.
Voor je hem aanschaft moet je tevens zeker zijn dat je (of vermoedelijk jullie) aardig wat printen en ook toch regelmatig wat kleur in de prints willen. Twee voorwaardes die je overigens niet moet onderschatten en wat de EcoTank ook een beetje naar gezinsgebruik doet neigen. Veel minder dan een printje of 100 per maand maakt de keuze voor een EcoTank al wat lastiger, maar zodra je dat doet komt een laser of inktjet printer wat prijs per pagina betreft simpelweg niet in de buurt van deze EcoTank, not even close. Die opmerking gaat al ruim op zodra je enkel de standaard meegeleverde 70ml inktflessen hebt opgebruikt, maar dat gat wordt zelfs gigantisch wanneer je in de toekomst een keer een nieuwe fles inkt koopt; In een flesje inkt voor de EcoTank krijg je namelijk zo maar twintig keer zo veel inkt voor dezelfde prijs als menig standaard cartridge en een dito sterke prijs per pagina verhouding.
Niet alleen krijgt de EcoTank dikke punten voor de lage kosten, maar ook de grootste frustratie bij printers is verleden tijd: het ‘cartridge gedoe’. Vullen is nog wel een klein beetje moeite en duurt een paar minuutjes met een beetje voorzichtigheid, maar daarna kan je weer duizenden pagina’s printen. Niet meer dat gevoel dat je cartridge –weer- leeg is, dat je net de juiste kleur cartridge niet meer hebt liggen, etcetera. Eigenlijk net zoiets als wat mensen van laserprinters verwachten (al vind ik toners met hun poeder juist hinderlijker), maar weinig laserprinters komen per toner in de buurt van de printcapaciteit van een enkel EcoTank flesje. Nog minder gedoe dan bij laserprinters dus.
De eerste generatie EcoTank, o.a de L555, kreeg in reviews wel wat commentaar over de printkwaliteit. In deze tweede generatie lijkt de printkwaliteit en tevens scankwaliteit echter prima in orde. Zowel voor intern gebruik, facturen, eindscriptie, of zelfs foto’s; het ziet er prima uit. Verder is de EcoTank zuinig in gebruik en opvallend zuinig in standby (1,7W), en is de snelheid en vooral reactietijd erg goed in orde. Vanuit de standby stand liggen de eerste druppels in

seconden op het papier, en zelfs als je de printer geheel uit zet is het luttele seconden alvorens hij klaar is voor gebruik. Printsnelheid van documenten in zwart of met beperkt kleur is ook positief, al duurt het printen van afbeeldingen in hoge kwaliteit wel weer een aardige tijd. Als de featureset voor je voldoet kan je dus stellen dat het praktisch gezien een prettige printer in gebruik is.
Zodra je als gezin, ZZP’er, of klein kantoor wel lekker regelmatig wil printen, ook een scan/kopie feature wilt, toch goed op de centjes wilt letten, en vooral ook geen gedoe wilt hebben met het regelmatig vervangen van cartridges, dan is het EcoTank concept iets wat hele hoge ogen gooit. Zakelijke gebruikers zullen wel richting de 4000 serie willen gaan voor de ADF en de hogere snelheid, maar als het op de kosten aan komt is een EcoTank voor fanatieke printers bijna een no-brainer. Epson vraagt hier duidelijk om je sympathie door je voor een eerlijke prijs (lees: gun hen ook enige inkomsten) een product te verkopen waar je vervolgens zonder raar gedoe flink en goedkoop mee kan printen. Naarmate de EcoTank printers enkele jaren oud worden zullen we de conclusie moeten trekken of dit daadwerkelijk 'eerlijk' was, maar zelfs in een ongunstig scenario moet het gek lopen dat de uiteindelijke prijs per pagina (aanschafskosten meegerekend) niet een stuk gunstiger gaat uitpakken dan bij welke inkt- of laserprinter dan ook. De tijd zal het dus leren precies -hoe- gunstig, maar vooralsnog ben ik erg positief over de EcoTank, en het feit dat er een interessant alternatief is voor het verdienmodel met (te) goedkope producten en vervolgens hinder voor de consument.
Terug naar boven