Synology DiskStation DS109 Review

BlizzarD
5 augustus 2009, laatste update op 5 augustus 2009, 6.663 views

Synology DiskStation DS109

Installatiegemak Dit is zeer gemakkelijk: schroef de behuizing open, schuif de harddisc vast en schroef deze vast en maak daarna de behuizing weer dicht. Niemand die hier problemen mee zou hebben dus. Alles voelt zeer degelijk en stevig aan. Aansluitmogelijkheden en algemene indruk Hier heb je de keuze uit een aantal poorten. Allereerst is er op de achterkant een 10/100/1000Mbit poort aanwezig om de behuizing mee in het netwerk te zetten. Verder vind je hier nog 2x USB2.0 poorten, welke zowel voor USB sticks als voor bijvoorbeeld een printer of IP camera gebruikt kunnen worden. Uiteraard zit hier ook de aansluiting voor de stroomadapter. Aan de voorkant vind je nogmaals een USB2.0 alsmede een eSATA poort. Een handige feature...

Pluspunten

• Veel standaard features aanwezig (webserver etc.)
  • Uitstekende snelheid bij lezen/schrijven
  • Voldoende uitbreidingspoorten (3x USB2.0 en eSATA)
  • Goede koeling
  • Goede ondersteuning vanuit Synology (regelmatig firmware & software updates)

Minpunten

• Zeer felle LED's aan de voorkant (vooral de blauwe powerled)
  • Koelfan gaat in slaapstand niet uit

Installatiegemak

Aansluitmogelijkheden en algemene indruk

Aan de voorkant vind je nogmaals een USB2.0 alsmede een eSATA poort. Een handige feature is dat er op de voorkant een USB Copy knop zit; USB stick aan de voorkant aansluiten, knop indrukken en de bestanden worden automatisch opgeslagen op de interne hardeschijf. Waar je dit naartoe kopieert kan je gelukkig zelf aangeven. Tevens zitten er op de voorkant statusled's om bijvoorbeeld hardeschijf en netwerkactiviteit aan te geven. Mijn ervaring is dat deze wel erg fel zijn wanneer deze op bijvoorbeeld je slaapkamer staat, waarbij metname de blauwe powerled zeer fel is. Ik heb dit opgelost door de LED's 'in te kleuren' met een zwarte stift; op die manier zie je nog steeds de status maar wordt niet je halve kamer verlicht. Uiteraard heb je hier geen last van wanneer je de Synology DS109 in je meterkast zet.

Snelheid
Bij de aanschaf van een NAS heb ik voornamelijk gelet op de doorvoersnelheden. Na diverse reviews te hebben gelezen kwam ik er achter dat de nieuwe Synology reeks erg rap was en na installatie thuis bleek hierover niets gelogen. Dit ligt er wel aan wat je doorstuurt; bij bijvoorbeeld een BluRay bestand van +/- 12Gb gaat dit met een snelheid van rond de 35-40MB/sec, bij losse fotobestanden ligt dit met rond de 25-30MB/sec meestal wat lager. Uiteraard haal je deze snelheden alleen wanneer je de DS109 aansluit op een gigabit netwerk.

Ook het streamen van grote videobestanden (.wmv, .mpg etc) is geen enkel probleem, ik ben dan ook nog geen film tegengekomen die bijvoorbeeld stotterde.

Koeling
Ook de koeling is goed geregeld. Aan de onderkant zit een soort rooster om koele lucht in te laten en aan de achterkant een 50x50mm fan om warme lucht weg te blazen. Het resultaat is dat de hardeschijf onder belasting eigenlijk nooit boven de 42 graden uit komt.

Een nadeel van de ventilator is dat deze niet uitgeschakeld wordt wanneer de DS109 in slaapstand gaat; hij blijft zachtjes meedraaien. Opzich geen probleem omdat de hardeschijf dan toch niet warm wordt en je de ventilator van een afstandje niet hoort, maar in theorie hoeft de ventilator dan ook niks te koelen. Wellicht dat dit bij een toekomstige firmware update nog 'verholpen' wordt.

Synology Disk Station Manager beta 2.2
Met de komst van de nieuwste (beta) firmware is de uitbreiding van de ondersteuning van meer bestandsformaten een feit, waarmee tegelijk het DLNA protocol ondersteund wordt. Zo worden nu onder andere M2TS, MKV en ISO bestanden ondersteund, iets waar veel mensen al een tijdje op zaten te wachten. Ook is er in de nieuwe firmware een ingebouwde firewall aanwezig en kun je kijken naar het verbruik qua processorkracht, geheugen en netwerkgebruik. Voor de volledige lijst van nieuwe features kun je hier kijken: http://tweakers.net/meukt...manager-22-0914-beta.html

De Synology DS109 is een uitermate geschikte NAS, zowel qua functies als qua snelheden. Waar veel goedkopere NAS-sen slechts snelheden rond de 12MB/sec halen, zit de DS109 meestal ruim boven de 30MB/sec waardoor metname grote bestanden binnen enkele minuten overgezet zijn. De vele ingebouwde functies zoals een webserver, ftp server en mailserver zorgen ervoor dat de veeleisende gebruikers onder ons ook ruim bediend worden.

Heb jij ook een Synology DiskStation DS109?

Pfoeh, de leds inkleuren met een zwarte stift ....;-(

Ik heb de voorloper van de 109, nl. de DS107. De ondersteuning voor/van de producten van Synology is fenomenaal middels de diverse forums en de ondersteuning door Synology zelf.
Zo is er ook een Nederlandstalig Synology forum (http://www.synology-forum.nl/). Op dit forum is vaak melding gemaakt van de ongelooflijk krachtige en felle statusleds en dan met name de blauwe powerled (ook mijn 107 heeft zo'n schijnwerper, de hele overloop is verlicht). Er is een oplossing voor. Alleen om deze te bewerkstelligen gaat dit wel ver, althans te ver voor mij. Ik zet er vooralsnog een boekje voor....... ;-) Bezoek het forum eens.
Als je de leds inkleurd met een stift is het felle er vanaf; ze geven nog steeds de status van verschillende factoren aan aan de voorkant, alleen dan zonder je complete kamer te verlichten :)
Ik ben zelf ook geïnteresseerd.
Wat bedoel je overigens met:
snelheid van rond de 35-40Mb/sec, bij losse fotobestanden ligt dit met rond de 25-30Mb/sec

Dat is toch heel langzaam?
Of bedoel je soms MB/sec (let op hoofdletter B). Dan hebben we het over megabyte.
Zat even niet op te letten, moest idd MB/sec zijn ;)
...dat de nieuwe Synology reeks erg rap was en na installatie thuis bleek niets minder waar.
Je bedoelt waarschijnlijk "bleek hiervan niets gelogen"? ;)

Oh, en M2TS wordt vanaf v2.2-0914 bèta ondersteund.

[Reactie gewijzigd door AxiMaxi op 25 juli 2024 03:54]

Geen DLNA ondersteuning (schijnt wel te komen met Disk Station Manager 2.2)
Het schijnt niet alleen. Het komt gewoon. Wat bedoel je trouwens met dat hij geen *.mt2s kan streamen? Dat hij dit niet kan streamen via de niet bestaande DLNA functie in 2.1? Dat is dan toch geen tweede minpunt waard? Overigens komt er ook gewoon *.m2ts ondersteuning in de 2.2 versie (zie de meuktracker voor meer info. Wat ik erg interessant vind aan deze update is dat er ook een Samba versnelling wordt beloofd en dat er NTFS read write over USB komt.

Overigens is het zeer nuttig voor je om te kijken naar Jumboframes, wanneer je netwerk dit ondersteund, aangezien je de performance nog verder kan opkrikken naar 47MB/42MB read write

[Reactie gewijzigd door three2five op 25 juli 2024 03:54]

Klopt, maar op het moment van het schrijven van deze review was hier nog niks zeker over. Heb nu ook de beta draaien en nu worden alle populaire bestanden (zoals *.M2TS en *.MKV) gewoon ondersteund.

JumboFrames heb ik nog niet naar gekeken, maar zal ik binnenkort inderdaad gaan doen om te kijken of hier nog wat winst te halen valt.
Ik heb sinds een week deze NAS, maar ik ondervind een aantal problemen.
Mijn performance komt niet boven de 20 MB/s waar de snelheid tussen desktops in het giganetwerk 60-65 MB/s halen. Met streamen van media bestanden heb ik ook een probleem, full HD content stottert op mijn mediabox, als ik dit stream vanaf mijn desktop gaat dit wel goed. Verder vind ik de download station ook niet ideaal, max 1500 KB/s met een 60 Mbit verbinding waar ik op mijn desktop 6500 KB/s haal.
Een ander probleem is als ik download station aan heb staan wordt de NAS ontzettend traag, kan er amper files vanaf openen op mijn desktop.

Heb deze problemen ook al op het synology forum gepost maar nog geen bevredigend antwoord, ik denk eraan om de NAS te retourneren. Dit is denk ik niet voor mij besteed.
Geef eens wat meer info over gebruikte PC, welke hardeschijf zit er in de NAS etc?

Verder kan de snelheid lager liggen als je heel veel kleine bestanden (foto's, mp3tjes etc) overzet; vaak haal ik dan ook geen volledige snelheden. Probeer is 1 groot bestand over te zetten, welke snelheid haal je dan?
Ook al geprobeerd te spelen met jumboframe instellingen om de doorvoersnelheden te verhogen? meer data in pakketje betekend minder pakketjes en een stuk minder tcp headers ;). Ook ben ik benieuwd of je het rechtstreeks via gigabit aanspreekt of dat er andere netwerk apparatuur tussen staat (routers/switches/hub?). Vooral het feit dat 1 gigabit in theorie toch 125mb/sec moet kunnen wegduwen vind ik het wel tegenvallen tot nu toe. Aan de andere kant. 100 mbit wordt zeker gehaald zo te zien.

Ps. Wil je met jumboframes spelen zorg er dan voor dat alle apparatuur het ondersteund, in je OS kan je het waarschijnlijk vinden onder de naam MTU

[Reactie gewijzigd door blokje1 op 25 juli 2024 03:54]

Hij staat aangesloten op een D-Link gigabit switch, hier staan ook mn pc, tv en PS3 op aangesloten.

Ik heb nog niets met Jumboframes geprobeerd, maar als ik er tijd voor heb zal ik hier deze week eens wat mee gaan experimenteren. Extra doorvoersnelheid is natuurlijk altijd meegenomen :) Merk wel dat tijdens het kopieeren de cpu maar voor zo'n 70% benut wordt, dus wellicht dat hier inderdaad nog wat ruimte ligt voor wat winst.

Moet wel zeggen dat ik zelfs bij de zwaarste 1080P films geen enkel gestotter heb meegemaakt, zelfs niet tijdens het afspelen van 1080P content terwijl ik naar de NAS aan het kopieeren was.
De doorvoersnelheid via het netwerk hangt ook erg af van wat allemaal actief is op de Synology. Via Top (process watcher te installeren via de packager install) kan je zien wat ieder proces qua cpu power opslurpt. Dat was voor mij 1 van de redenen om m weg te doen. Goed snel voor 1 taak maar voor meerdere taken (mailserver / media streamen etc) dropte de performance via het gig.netwerk toch wel behoorlijk in.

Jumbo frames werden gemarketeerd als "beter / sneller / efficienter" omdat er minder cpu load nodig is om een packet header te berekenen / genereren. Een frame size van 9000 bytes ipv de 1500 nog wat bytes bij een normaal frame scheelt theoretisch 6 keer een packet header generatie. Die generatie is vandaag de dag zon kleine load op een systeem met dikke dual / quad cores dat het geen ruk uitmaakt tussen computer systemen. Op de synology met een beperkte cpu zou het dus wel uit kunnen maken.

[Reactie gewijzigd door InsanelyHack op 25 juli 2024 03:54]