De monitor is me erg goed bevallen, zeker omdat ik graag snelle "first person shooter" games speel waarbij ik motion-blur zo veel mogelijk wil beperken. Nu zou ik dat kunnen doen door een nVidia kaart + LightBoost geschikte monitor aan te schaffen ... maar waarom als deze BenQ de functionaliteit in de hardware heeft ingebouwd

?
Sommige mensen zullen zeggen; waarom betaal je niet een paar tientjes meer (als het toch een duur ding is) en haal je de FreeSync 1440p XL2730Z broer? Om twee redenen (die bij elkaar horen):
1. Als je genoeg (en voldoende constante) fps haalt in je games naar keuze is FreeSync niet nodig
2. De extra resolutie zorgt er juist voor dat je wel een heel stevige GPU moet hebben wil je constant (of veruit het grootste deel van de tijd) tenminste 120/144 fps halen waarom FreeSync een soort zichzelf verkopende feature op de 2730 wordt waarbij je als "snelle gamer" de extra tijd tussen de frames voor lief moet nemen
Ik schrijf de review omdat de monitor met wat kalibratie/custom settings nog beter presteert dan hij standaard doet. Standaard staat de monitor in een FPS preset (althans zo werd mijn V4 afgeleverd) wat qua kleuren en ghosting eigenlijk niet optimaal is - ook staat de overdrive dan niet agressief genoeg ingesteld. Beter is het om op standaard te beginnen en dan een kleine riedel te doorlopen:
- Instant mode: aan
- Custom RGB: 100, 98, 96
- Helderheid: 100 als je van motion blur reduction gebruik wilt maken (anders 50)
- Gamma: 3 of 4 naar gelang
- Contrast: 20 of lager voor de minimale (inverse) ghosting
- Motion Blur Reduction: aan
- AMA mode: high (instellen nadat MBR modus is aangezet)
- Verversing: 120Hz (minder crosstalk dan 144Hz, maar persoonlijke keuze)
Door de combinatie van een laag contrast, MBR en een op het laatst aangezet overdrive (AMA) is bijna alle ghosting/blur tijdens bewegingen verdwenen. Heb je dan ook nog een game waarbij je strak 120FPS kunt halen is het echt heerlijk vloeiend

! Je zult direct heel duidelijk verschil merken als je van een 60Hz monitor afkomt en ook als je van een 120Hz monitor afkomt zonder enige vorm van MBR/(U)L(M)B
Voor 1080p een goede test:
Zo ziet een gemiddelde 60Hz monitor eruit met deze test (laag belichte snelle foto):
Zo ziet een gemiddelde 120Hz monitor eruit met deze test (laag belichte snelle foto):
Zo ziet de BenQ XL2720Z eruit gebruik makende van de AMA High modus (die ingeschakeld is nadat motion blur is ingeschakeld) gecombineerd met een contrast van 20 of lager (laag belichte snelle foto):
Wat er bij de onderste afbeelding gebeurd is dat de backlight niet aan blijft, maar gaat "stroben" - hij knippert eigenlijk bijzonder snel uit en weer aan als een volgende scherm refresh zich voordoet. Hierdoor verlies je een stuk helderheid , maar verdwijnt er ontzettend veel motion blur uit snelle beelden.
De combinatie van features en de daadwerkelijke resultaten die ze opleveren zijn gewoon heel goed. Het is geen marketing, je zult daadwerkelijk het verschil zien in snelle spellen en dat is op zijn beurt weer leuker. Have fun!