Review: In Win 901 (Black)
- Inleiding
- Koeling & Geluidsproductie
- Prijs & Alternatieven
- Conclusie
Productpagina @ In Win
Exact één jaar nadat ik mijn review postte van de zilverkleurige In Win 901 haalden wij de In Win 901 “Black” hier in huis uit de verpakking. Een jaar is gepasseerd, en de oorspronkelijke 901 is nog altijd één van mijn persoonlijke favorieten. Hoewel ik bij ‘slechts een andere kleurstelling’ geneigd zou zijn mijn vorige verhaal er bij te halen en deze vlot aan te passen, begin ik voor deze toch wel bijzondere behuizing liever vanaf nul in de hoop dat ik de oorspronkelijke ‘spark’ van de 901 opnieuw kan ervaren tijdens het schrijven. Daarbij zijn we een jaar review-ervaring rijker, dus wie weet hoe het gaat lopen.
De zwarte uitvoering van de In Win 901 stond lange tijd voor dik 200 euro in de prijsvergelijker, echter met beperkte beschikbaarheid. Op dit moment is die prijs gezakt naar ca 150 a 160 euro, al is de beschikbaarheid nog altijd verre van ruim.
De specificaties en features van de In Win website:
Wat uiteraard niet veranderd is is het specificatielijstje, het gaat tenslotte om inhoudelijk dezelfde behuizing als een jaar geleden, wat dat betreft kan ik dus lastig iets anders schrijven. De 901 is gemaakt van aluminium met zijpanelen van ‘tempered glass’; glas wat bewerkt is om sterker te zijn, en bij geval van ongelukken niet te versplinteren. De dikte van het aluminium is opvallend in positieve zin.
De afmetingen zijn redelijk compact voor een behuizing, maar voor een ITX behuizing niet heel klein. Hij heeft bijna de afmetingen van een zeer compact mATX torentje. De consequentie is dan uiteraard dat je een flinke dubbel-slots grafische kaart kwijt kan van maximaal 300mm, en ook flinke ATX voedingen van maximaal 200mm. Het moederbord moet wel een ITX bord zijn, en de geringe breedte van de behuizing (in combinatie met flink wat ruimte voor kabelmanagement) zorgt dat flinke tower koelers echter weer niet passen. 130mm is dan weer wel voldoende voor alle stevige HTPC koelers, en als je het gek wil maken is gebruik van een 120mm waterkoeler ook mogelijk.
Verder kan je op het gebied van koeling een 120mm intake plaatsen, en een 90mm outtake ventilator. Beide zijn echter optioneel, er zit standaard geen actieve koeling in de 901. 90mm ventilatoren zijn vrij zeldzaam, maar 92mm ventilatoren passen ook gewoon.
Naast het bovenstaande kan je 2 3.5” of 2.5” drives plaatsen in de ingebouwde hot-swap bays (nou ja, kom ik zo op terug), en daarnaast kan je nog eens 2 extra 2.5” SSDs of HDDs in de behuizing plaatsen. Al met al een aardige hoeveelheid inbouwopties, voldoende voor de doelgroep systemen.
De verpakking van In Win mag dan wel eenvoudiger er uit zien, met weinig opvallende prints of tal van marketing kreten, In Win zet wel de standaard wat betreft veilig verzenden, want de interne verpakking is uitzonderlijk. Een enorme laag stevig schuim zorgt voor ruim voldoende bescherming, en in tegenstelling tot piepschuim is het ook prima herbruikbaar. Top.
Met de 901 op tafel voel ik de vlinders absoluut weer in mijn buik. Het is een pracht van een kast, nou ja, zeg maar ‘kastje’ want zo groot is hij niet. Maar klein in afmetingen, groots in uitstraling zullen we maar zeggen. Dit is absolute topkwaliteit, zowel de materialen als de afwerking laten helemaal niets te wensen over. Nu is het bij een zwarte kast soms lastig om details te zien op foto’s, dus begin ik met een wat donker ogend plaatje om een realistische weergave van de behuizing te geven in een normale woon- of werkkamer omgeving. Verdere foto's zullen iets lichter zijn zodat details beter zichtbaar zijn, en anders lijkt het ook zo’n sombere review. Maar het is dus echt een 901 'zwart', en niet 'muisgrijs'.
Opvallend aan deze zwarte variant is de rode strip met het logo van In Win er in, in de zilveren variant was van een extra kleurtje geen sprake. Het aluminium is zoals je verwacht geweldig om te zien, met een chique geborstelde uitvoering en een top afwerking. Niet te diep wat een drama is om schoon te maken, maar voldoende om in het oog te springen. Verder zien we wederom de geweldige tempered glass zijpanelen aan beide zijkanten. Met flink licht van buiten er op is er een sterke weerspiegeling waarin je wel duidelijk kan zien dat er geen greintje aan oneffenheid te bekenen is. Ook hier is de afwerking van het glas en o.a. de schroeven weer helemaal top.
Aan de voorzijde dus het In Win logo op een rode achtergrond, en daarachter het bekende ‘gat’ in de behuizing. Zakken we iets af met de camera zien we de aan/uit knop, de audio- en mic aansluitingen, en 2 USB 3.0 poorten. Daar onder in het ‘gat’ zit de ruimte om optioneel een slim-line optische drive te plaatsen. Slot-loading is niet nodig, en als gevolg is een betaalbare optische drive zeker een mogelijkheid, en kan je deze dus plaatsen zonder de uitstraling van de 901 te verliezen. Hou er wel rekening mee dat de positie van de optical niet ideaal is als je dagelijks tig cd’tjes wilt gaan lezen en/of branden. Dit is echt meer voor een enkel schijfje op z’n tijd.
De achterzijde is ook van geborsteld aluminium gemaakt, waarbij opvalt dat het i/o paneel verborgen zit. Het maakt kabelmanagement achter je computer zeker een stukje eenvoudiger, maar het is niet ideaal als je frequent apparatuur wilt in- of uitpluggen. Dit verwijderbare paneel dient overigens ook als ophanging in het geval dat je (Externe) waterkoeling wilt gebruiken, iets wat je terug kan vinden in mijn eerdere 901 review waar een 120mm AIO setje aan de achterzijde hing.
Naast de case krijgen we een handleiding, een poetsdoekje, een flinke hoeveelheid tie-wraps en enkele kabel-clips, en alle schroefjes zijn in individuele zakjes gestopt met een sticker waar ze precies voor zijn. Wel zo handig.
En even voor de gezelligheid, mocht je vergeten zijn hoe de zilveren variant er uit zag. Zo dus:
Na het verwijderen van die mooie zijpanelen resteert een vrij vanzelfsprekend binnenwerk. Ook hier is het eerste wat opvalt de kwaliteit. Alles is oerdegelijk en ziet er gewoon strak uit. Onderin zit ruimte voor een ATX voeding van maximaal 200mm lang, dus praktisch geen beperking wat je voeding betreft. Waarom er overigens al stof zat onderin ontgaat mij, maar het zij zo. Tevens zit daar een sticker die aangeeft dat de ventilator van je voeding wel naar boven moet wijzen.
Voorin zitten twee 3.5” HDD trays achter een klepje, dit klepje is net als enkele andere onderdelen van een druk-duimschroef voorzien, dus de schroeven kan je niet kwijtraken. Deze stalen brackets zijn wederom oerdegelijk, en in mijn ervaring geven ze niet mee met de mechanische HDD’s die ik in de oorspronkelijke 901 had getest. Direct er naast, en direct er onder zit plek voor 2.5” drives / SSD’s.
De kabels aan de binnenzijde zijn stuk voor stuk keurig afgewerkt met een stevige sleeve. Ook zal opvallen dat er SATA kabels inzitten, de HDD kooi is tenslotte een hot-swap bay.
De behuizing komt standaard niet met ventilatoren, maar het is wel mogelijk er zelf twee te plaatsen. Voorin achter een klepje (net boven het frontpanel) kan je één 120mm ventilator kwijt, deze positie is voorzien van een vast stoffilter met middelgrote gaten. Aan de achterzijde is (intern) nog ruimte voor een extra 90mm (of 92mm) ventilator, of als je hem buiten de behuizing hangt dus een 120mm radiator en/of ventilator.
Aan de achterkant zien we de hot-swap bay zitten, waarbij de power- en SATA kabels al aangesloten zijn. Ook zien we een redelijke hoeveelheid ruimte voor kabelmanagement, maar gezien de inbouwmogelijkheden (En het feit dat de 3.5” drive bekabeling standaard al gedaan is) is dit geen beperking om een 901 comfortabel te vullen.
Ik weet het, ik herhaal mijzelf, maar tijdens het inbouwen zal je ook wel een ijskonijn moeten zijn om niet af en toe even te spieken naar de mooie behuizing waar je mee aan het spelen bent. Inbouwen is gelukkig ook geen noemenswaardige uitdaging, al is het wel raadzaam een beetje te plannen gezien de ruimte beperkt is. Vorige keer plaatsen wij een AIO waterkoeler, waardoor het moederbord goed benaderbaar blijft. In dit geval zit er echter een redelijk brede low-profile luchtkoeler in waardoor het bereiken de aansluitingen best pittig is. In dit geval is het achteraf plaatsen van de koeling dan ook geen slecht idee, maar het wisselt ook per moederbord. Dit MSI Z97i AC bordje is prachtig, maar met enkele aansluitingen praktisch midden op het bord kan je na het plaatsen van een dergelijke koeler (be quiet! Shadow Rock LP) er niet altijd even goed bij. Al lijkt dit bord sowieso meer gericht op water- dan luchtkoeling. De dubbelslots MSI GTX 970 Gaming 2G met Twin Frozr past in elk geval eenvoudig met een goede centimeter afstand van de bodem, en nog een aardige marge richting de voorzijde. Flink bredere (als in, riching het zijpaneel) GPU’s zijn echter niet aan te bevelen. Je hebt namelijk 130mm ruimte, waarbij je ook rekening moet houden met eventueel kabels van de GPU.
SSD’tjes is een kwestie van vier schroeven op het bracket, en vastzetten met de duimschroef. De voeding gaat op traditionele wijze de behuizing in, en zit wel direct tegen de achterzijde aan. De optische drive gaat daar eventueel onder, maar die blijft deze keer achterwege. De afwerking is uiteindelijk eenvoudig genoeg, in dit geval kwamen wij zelfs weg zonder tie-wraps te gebruiken.
Het resultaat ben ik zelf erg over te spreken. Hou er wel rekening mee dat in principe alles in het zicht zit, dus een voeding met strakke, bij voorkeur zwarte, kabels is een pré. Smaken verschillen, maar met een beetje oog op je componenten vooraf kan je van de 901 een prachtig systeem maken.
En nog even een plaatje van de zilveren variant, met o.a. een 120mm radiator aan de achterzijde gemonteerd.
Hoewel mooi in het echt, is het maken van foto’s waarbij een glazen zijpaneel en het binnenwerk goed tot hun recht komt een serieuze uitdaging, zeker wanneer de panelen zoals in dit geval van een aardig tintje zijn voorzien. Met een beetje natuurlijk licht krijg je desondanks een goed beeld van je systeem. Wil je het binnenwerk echter zien in de avonduren en/of het donker, of wanneer de behuizing onder een tafel staat (al hoop ik dat mensen dit toch
op tafel zullen zetten) dan doe je er verstandig aan een LED stripje en/of ventilator in te zetten.
Dat een behuizing van ca 150 euro zonder ventilatoren komt lijkt in eerste instantie onbegrijpelijk. Echter In Win heeft een naam hoog te houden wat kwaliteit betreft, en laten we het even bot zeggen: In Win heeft geen ventilatoren van vergelijkbare kwaliteit als deze behuizing. Ze lijken dus bewust gekozen te hebben om geen middelmatige ventilatoren toe te voegen omdat het af kan doen aan het totaalplaatje, en de keuze voor ventilatoren bij de eigenaren te leggen. Een behuizing met deze indeling zonder natuurlijke airflow is echter niet ideaal voor alles behalve de meest zuinige systemen, dus in je totaalplaatje bij een mid- tot high-end systeem moet je dus rekening houden met een meerprijs voor enkele ventilatoren.
Zodra je voor degelijke extra ventilatoren gaat verandert het windstille kastje echter in een prima alternatief voor een zwaarder systemen met bijvoorbeeld een GTX 970 of 980, combinaties die veelvuldig zijn uitgevoerd met prima resultaten. Serieus overklokken met een high-end processor behoort ook tot de mogelijkheden, maar in dat geval zou ik sterk aanraden een AIO koeloplossing te overwegen, je hebt tenslotte maar beperkt ruimte voor luchtkoelers.
Geluidsproductie is als gevolg dus welgeheel afhankelijk van je gekozen componenten, niets in de 901 maakt tenslotte uit zichzelf geluid. Met het huidige aanbod van stille componenten is het praktisch ook een non-issue. Afgebeelde componenten zijn in gebruik bijvoorbeeld geheel onhoorbaar, zelfs op korte afstand.
Mocht je het gevoel hebben dat dit meer een liefdesbrief aan de In Win 901 is dan een review, dan zal daar nu toch enige balans in komen. De oorspronkelijke 901 was pittig geprijsd, maar ik kon nog redeneren dat de meerprijs boven een meer mainstream ITX behuizing op de totaalprijs van een build wel te overzien was. Als de prijs van de zwarte variant rond de 150 euro blijft hangen (ter vergelijking, de zilveren variant was in de tijd, wel pre-sterke-dollar, veelal voor 130 euro te krijgen) dan kan je deze opmerking ook op de zwarte variant toepassen. Desondanks zit de 901 in een segment waar je praktisch elke andere (semi-gangbare) behuizing op de markt van kan kopen. Ik moet echter stellen, deze kwaliteit is ongekend, en met een jaar meer ervaring dan tijdens het reviewen van de zilverkleurige 901 is er nog altijd geen behuizing geweest die wat kwaliteit van aluminium en glas betreft aan In Win kan tippen. Dit is een klein kunstwerk, en kunst kost in de regel meer dan dit. Ondanks dat de kwaliteit top is spreken we hier over een behuizing voor builds waarbij het woord ‘budget’ niet echt aan de orde is, want je moet eigenlijk nog investeren in wat extra ventilatoren, een (semi)modulaire voeding met zwarte kabels, een processorkoeler die aantrekkelijk is, en als je een optisch station wilt ben je aangewezen op duurdere slim-line alternatieven.
Tevens moeten we niet vergeten dat ITX moederborden in de praktijk niet voordeliger zijn dan mATX of ATX varianten, en vergelijkbaar geprijsde mATX of ATX behuizingen tal van features bieden die de 901 simpelweg niet doet. Denk aan fancontrollers, extreme koelopties, extreme opslag, etcetera. Aan de andere kant, als je ‘stijl’ zoekt dan wens ik je succes met het vinden van een vergelijkbaar stijlvolle en kwalitatief afgewerkte kast als deze voor een mindere prijs. Goedkoop is de 901 niet, en veel features kan je ook vergeten, maar zoals inmiddels duidelijk mag zijn: de kwaliteit alleen al maakt de prijs-kwaliteitverhouding gewoon dik in oorde.
Eerst maar weer even de droge hap wegwerken: De 901 is een ITX behuizing met redelijke inbouwopties. 2 SSD’s en 2 3.5” drives zal voor de meeste mensen toch voldoen, ATX voedingen tot 200mm zijn geen beperking, en 130mm voor je processorkoeler is geen vetpot maar ook er zijn voldoende topflow koelers en zelfs enkele towerkoelers die daar prima in passen. Ook voor gamers is de 901 een optie, want hoewel je geen brede GPU’s moet opzoeken (ivm de 130mm breedte limiet) kan je wel flink lange kaarten kwijt, oftewel heb je genoeg keuze wat high-end modellen betreft. Inbouwen is eenvoudig genoeg mits je een beetje plant en rekening houdt met een ITX-interieur, en ook kabelmanagement is geen spannende aangelegenheid. Praktisch allemaal prima puntjes waardoor ook een relatief onervaren bouwer (die even rustig gaat zitten) zeker een 901 kan overwegen.
De In Win 901 is echter meer kunst dan behuizing. Het aluminium is van ongekend hoog niveau, het glas is van ongekend niveau, de afwerking is van ongekend niveau, en het resultaat is voor mij één van de aller mooiste behuizingen op de markt. Dat was een jaar geleden zo, en daar is eigenlijk niets aan veranderd. Inmiddels heeft In Win weliswaar tal van nieuwe indrukwekkende behuizingen op de markt gezet, maar de 901 blijft een ijzersterke combinatie van strakke materialen en een ingetogen uiterlijk, en dat zonder een extreem prijskaartje. Hij kan uiteindelijk zo onopvallend of opvallend mooi zijn als je zelf wilt. Hopelijk spreken de foto’s voor zich, en bedenk dan maar gerust dat hij in het echt nog een stapje (of 10) mooier is. Daarnaast zijn ook de secundaire elementen keurig verzorgd: uitzonderlijk stevige verpakking, voorsortering van schroefjes, bekabeling intern netjes uitgevoerd, en niets rammelt, trilt, of voelt ook maar enigszins kwetsbaar aan. Gewoon top, van begin tot eind.
Kijk je niet op een paar euro, en moet je deze ‘gewoon’ hebben? Dan zou ik zeggen ga er voor, want het is een prachtig ding die weinig te wensen over laat. Dat is tevens de definitie van de doelgroep, want de prijs zal de 901, en zeker de iets duurdere zwarte, voor vele Nederlanders toch doen afvallen. Daarbij moet je dus zelf ook nog zorgen voor wat extra koeling, een voeding met zwarte kabels, en eventueel een slim-line optical, dus de meerprijs vergeleken met een betaalbaar ITX kastje is zeker noemenswaardig.
Maar genoeg over de prijs, kwaliteit mag gewoon wat kosten, en zolang die verhouding klopt moeten we ook niet te Hollands ‘doe maar gewoon’ denken. Dit ding is gewoon top. Het blijf een overtuigende persoonlijke favoriet, en een behuizing waarvan ik elke pc-liefhebber zou aanraden een keertje ergens te gaan bekijken. Zelfs al is deze case niets voor jou, het is een voorbeeld van vakmanschap in een markt gedomineerd door een cost-down mentaliteit. In Win is zeker niet de enige die behuizingen maakt waar kwaliteit voorop komt, en sterker nog In Win heeft ook een flink assortiment aan behuizingen waarbij cost-down een prioriteit is, maar inmiddels is het wel
de fabrikant ‘to beat’ als het op aluminium behuizingen en afwerking aan komt, en dat laten ze o.a. met de 901 vol overtuiging zien.
Enkele hogere res foto’s voor de liefhebber, klikken voor de volledige versie:

Vind je deze review leuk dan zou ik een leuke reactie hieronder natuurlijk erg waarderen, dit geeft de motivatie om door te gaan met deze reviews, maar uiteraard is kritisch commentaar ook zeer welkom. Kijk anders ook eens bij mijn andere reviews; ik vind het leuk ze te maken, maar natuurlijk ook om ze te delen!
Terug naar boven