Onkyo TX-NR646 Zwart Review

Webgnome
2 september 2015, laatste update op 4 oktober 2015, 17.438 views

Onkyo TX-NR646 Zwart

Als je gaat beginnen met serieus naar muziek te luisteren dan is een Onkyo een goede start. Veel mogelijkheden voor relatief gezien weinig geld. Zo ook deze Onkyo.

Pluspunten

• Helder geluid
  • makkelijk in gebruik
  • DTS:X optie
  • HDCP 2.2

Minpunten

• Summiere start handleiding
  • FM radio niet via antenne maar moet via coax

Inhoud:Inleiding

Een aantal jaren geleden zijn mijn vrouw en ik gaan samen wonen en één van de dingen die ik op mijn bucket list had gezet daarvoor was om naar een goede geluidsinstallatie te gaan. Helaas op dat moment geen geld / zin in. Maar 2015 is het jaar waarin dit punt in ieder geval van de bucket list af is gestreept.

Na 10 jaar trouwe dienst heb ik mijn Logitech Z-5500 ( eerste serie ) aan een nieuwe eigenaar geholpen. Omdat een dergelijke investering goed dient te gebeuren zijn we eerst gaan luisteren bij een audio zaak in onze stad. Nu moet je weten dat ik aan de rechterkant een gehoorbeschadiging heb waardoor ik last heb om lage tonen te onderscheiden. Het wordt al snel één brei geluid.

Mijn mond viel werkelijk open van verbazing toen ik in de test ruimte van de audio zaak zat. De Onkyo TX-NR646, hierna Onkyo, was gekoppeld aan twee Dali zensor 7's.

Uitpakparty

De Onkyo komt in een vrij forse doos van 28x42x56.5 (HxBxD). In deze doos vind je de volgende zaken ( verpakkingsmateriaal niet mee gerekend)
  • Afstandsbediening
  • Microfoon (kom ik later op terug)
  • De onkyo
  • Starters manual 2x
  • Verloopstekkertje voor de FM radio
  • AM Antenne
De onkyo zit tussen piepschuim verpakt en er zit een hoes omheen. Pas op dat je de Onkyo juist uit de doos tilt. Als je dit verkeerd doet zou je de speaker aansluitingen misschien kunnen slopen.

Aansluiten

Zoals je ziet op de afbeelding is de achterkant van de Onkyo nogal, euhm, uitgebreidt

zeker als je het vergelijkt met de aansluit mogelijkheden van een Z-5500. Het is dus zaak dat je eerst even weet hoe of wat of waar je dingen moet aansluiten. De eerste 3 genummerde HDMI poorten hebben HDCP 2.2. Dat is alleen van belang als de bron waarvan je af gaat spelen beveiligd is met dit protocol.

In onze setup heb ik er voor gekozen om de vliolgende indeling aan te houden, natuurlijk is dit helemaal up to you maar voor diegene die niet weten waar wat zou moeten een indicatie
  • Out main: TV
  • BD/DVD: vrij
  • CBL/SAT: UPC Media box
  • STRM BOX: Chromecast
De speakers worden aangesloten door het open draaien van de aansluiten en de kabel er in te drukken en weer vast te draaien. Als je dat gehannes niet wil kun je natuurlijk banaanstekkers gebruiken. Beide is mogelijk. Aangezien ik de laatst genoemde niet had heb ik het moeten doen met draaien. Dit is achteraf gezien veel te omslachtig. Je komt al snel in de knoei met de kabels. Mijn advies is dan ook als je dit gaat doen om eerst de linker speakers aan te sluiten (bovenste rij aansluitingen) om daarna de rechter speakers aan te sluiten ( onderste rij aansluitingen ).

Instellen

Nadat je alles hebt aangesloten is de eerste stap om naar het frontpanel van je Onkyo te gaan en de meegeleverde microfoon in de setup mic aansluiting te steken. Hierna kun je de Onkyo aan zetten. Eerst volgt er een aantal kleine keuzes over welke speaker opstelling je hebt. Er volgt een geluidstest. Hierdoor is het zaak dat je de setup microfoon in het midden van je de ruimte legt waar je gaat luisteren naar je muziek. In het geval van een 5.1 setup zou dit dus in het midden zijn in de vierkant die gevormd wordt door je front en back speakers.

Vervolgens kun je de geluidstest starten. Houdt er rekening mee dat deze test wordt gedaan door het afspelen van diverse kraak geluiden. Als je hier niet op bent voorbereid kun je daar dus nogal van schrikken. Verder dien je even stil te zijn (zoals ook wordt aangegeven). De reden van deze setup is dat de Onkyo automatisch de speakers niveau's afsteld op de ruimte waarin hij staat (en je de microfoon hebt neergelegd.). Ik heb helaas geen vergelijkingsmateriaal. Voor de echte audiofielen is het denk ik beter om zelf in te regelen maar voor de beginner is dit zeker geen slechte optie.

Streaming: algemeen

De Onky heeft de mogelijkheid om van een heel scala aan internet diensten geluid af te spelen. De belangrijkste voor ons persoonlijk zijn Spotify en Tunein Radio.

Streaming: Spotify

Om spotify via de Onkyo te beluisteren heb je een actieve internet verbinding nodig. Dit kan zowel via WIFI of bedraad. Wij hebben gekozen om de Onkyo bedraad aan te sluiten. In combinatie met DHCP hoef je dan niets speciaals in te stellen.

Spotify gaat via de connect optie. Dat betekend dat de Onkyo herkend wordt door je Spotify app op de telefoon en je kan kiezen om geluid via de Onkyo af te laten spelen. Het voordeel van deze optie is dat je niet door custom menu's hoeft te graven die door de fabrikant van je receiver zijn gemaakt. Je kunt je telefoon op die manier als een afstandsbediening gebruiken.

De spotify functionaliteit wordt ook ondersteund door het display. Dat betekend eigenlijk niet meer en minder dan dat je via de App van Onkyo de display kunt aanpassen zodat je kan zien welk nummer / artiest er nu speelt en hoe lang het nummer nog duurt.

Als je gebruik wil maken van Spotify dien je wel over een Premium account te beschikken

Streaming: Tunein radio

Het afspelen van Tunein radio gaat iets minder soepel als je het via de menu's van de Onkyo doet. Elke lijst wordt opnieuw opgehaald ( er zit geen caching mechanisme in lijkt het ) waardoor je bij een tragere internet verbinding lang moet wachten. Het afspelen zelf werkt wel goed.

Apps

Onkyo heeft een aantal Apps in de Android store staan. Voor de deze Onkyo dien je deze versie te installeren. De app wijst zich vanzelf. Nadat de app de Onkyo gevonden heeft kun je van kanaal wisselen, audio instellingen maken en het volume wijzigen. Je kunt ook , als je zone 2 hebt ingesteld, deze in of uit schakelen. Verder kun je de aangesloten apps (spotify etc. ) bedienen. Voor spotify is dit niet handig omdat spotify zelf de communicatie op zich neemt.

Pure audio is niet met de Android app aan te sturen. Dit is een verbeterpuntje

Pure audio

Een van de features die de Onkyo heeft heet Pure Audio. Dit is een feature waarbij alle elektronica die niet nodig zijn om de muziek af te spelen uit wordt gezet waardoor, in theorie, er minder interferentie is. Nu is mijn gehoor niet heel goed maar wat mij vooral opvalt is dat er inderdaad bij drukke muziek zoals Metal er minder gekraak is (wat dus niet veroorzaakt wordt doordat de het volume te hoog staat voor de speakers ).

Een nadeel van deze optie is dat er dan alleen over de stereo speakers muziek gespeeld wordt. In mijn geval is dit dus een afweging die ik gemaakt heb om de functie niet te gebruiken. Ik vind het fijn om de All Channel Stereo functie te gebruiken waardoor muziek over alle boxen wordt gestuurd. Dit klinkt nog steeds erg goed.

Een maand later

We zijn nu een maand verder. De afgelopen maand hebben we uren muziek geluisterd, tijden lang tv gekeken en veel genoten van films kijken. Na een maand gebruik kan ik niet anders dan concluderen dat het een van de betere aankopen is geweest sinds tijden.

Toch zijn er hier en daar wat aandachtspuntjes. Zo kwam ik er achter dat er ook een 'direct' stand zit bij het audio menu. Dit zorgt er voor dat de audio 1:1 wordt door gestuurd en dat er dus geen functionaliteit aan toegevoegd wordt of dat het door de Dolby Digital filters moet. Mijn ervaring is dat je deze setting eigenlijk altijd aan wilt hebben staan. Deze setting is te vergelijken met de pure audio waarbij alle processing uit wordt geschakeld. Persoonlijk vind ik dat dit , zelfs bij films, het beste resultaat oplevert.

Zijn er dan helemaal geen pijnpuntjes? Helaas is dit apparaat ook niet helemaal foutloos of irritatieloos. Wat ik zo nu en dan heb bij het afspelen van muziek via spotify, is dat het geluid er in een keer mee stopt. Ik moet het apparaat dan uit en aan zetten om weer verder te kunnen luisteren. Ik zal dit niet als een minpunt opgeven aangezien ik erin de afgelopen maand maar 2x last van heb gehad.

Verder is er een irritant probleem in combinatie met de chromecast en de HDCP 2.2 poorten. Als ik de Chromecast op de HDCP 2.2 poort aansluit en vervolgens via mijn UPC mediabox tv wil gaan kijken (die ook op een HDCP 2.2 poort aangesloten zit) stoort het beeld van de laatst genoemde. Volgens mij heeft het er mee te maken dat de HDCP handshake met de chromecast niet helemaal goed verloopt en dat dus elke x aantal seconden opnieuw gebeurt. Dit is makkelijk op te lossen door de Chromecast op een andere poort aan te sluiten die geen HDCP 2.2 heeft. In ons geval de PC input.

Al met al zijn we na een maand nog steeds dik tevreden over deze receiver.

Heb jij ook een Onkyo TX-NR646 Zwart?

Vraag & Aanbod

Ik heb 2 geleden de TX-nr626 gekocht om de internet radio en de 7.1 . Eerste jaar doet de Onkyo het prima. daarna is hij verkwent naar de reperateur in Mijdrecht geweest. 3x HDMI print vervangen. 2 x de Wifi module. sofware ge-update. probleem met de internet radio blijf . ( 2 a 3 x per uur stil vallen)
voor mijn geen Onkyo meer.
Verder prima Review en meer geluk dan ons. :)
Je weet dat je na 3 defecten (3 keer een defect waarvoor hij naar de reparatieservice gestuurd word) recht hebt op een alternatief apparaat ipv weer een nieuwe reparatie.
Dat is geen harde eis. De wet geeft aan dat een defect opgelost moet worden zonder veel problemen voor de koper. Dat houdt in de praktijk echter wel in dat er na 3 reparaties doorgaans een nieuw product wordt geleverd of geld terug.
Je hebt dan echt ongeluk.. ik heb ook de 626 en nog nooit problemen mee gehad. Wellicht handig wat @Fritsvl zegt gewoon een vervanging te krijgen.
Leuk om te lezen als jezelf ook een TX NR646 heb staan.

Een opmerking over "Spotify" je moet wel een betalend abonnement hebben anders zal je niets horen, dus het gratis abonnement werkt niet samen met de Onkyo.

De afstandbediening is een heel stuk minder dan mijn vorige Onkyo 535, deze kon ik zowat achter het apparaat houden dan reageerde hij nog, deze moet prakties recht ervoor gehouden worden tot dat hij iets doet en omdat ik een Logitech Harmony afstandbediening heb waar een aantal macro's instaan bijvoorbeeld UPC Box, TV en de Onkyo etc. is dat behoorlijk vervelend zeker als de apparatuur niet recht voor je hebt staan maar zijwaards.

Vervelend voor @marcelz37 die zoveel problemen heeft gehad, ook met mijn 535 geen last gehad en in uitstekende staat voor €100.00 kunnen verkopen.

Bedankt voor de tip van de Android App. die had ik nog niet en zal er eens mee gaan werken.

Tot zover maar weer ...😊
Inderdaad je dient een betaald Spotify account te hebben. Dit heb ik inmiddels toegevoegd
De onkyo die ik hier voor had , deed het ook prima , deze had alleen geen internet radio.
bij de TX NR 626 wel. van daar de aankoop.
helaas lees ik dat de internet radio's in recever niet allemaal top werken.
ik had hem op een switch( gigabit netwerk) aangesloten bij de tv kasje van KPN , maar ik heb hem er af gehaalt.
het multicast signaal zou de Onkyo kunnen verstoren. nu zit hij rechtstreek op de experailbox.( v 9)
maar nog steeds happert hij tijdens de uitzendingen, is niet veel 1 a 3 per uur valt hij ff stil. (sublimeFM ) ik vind het toch wel raar. als ik sublimeFM via de KPN kastje luister , werkt het prima
ga ik over naar de internetradio van de onkyo ( 10x duurder dan kpnkastje) valt hij af en toe stil ?
Zojuist een Onkyo TXNR646 aangeschaft.
Hoop hem dit weekend te verwachten. Ben erg benieuwd.
@webgnome, kun je iets meer vertellen over de bediening via de app?

Ten aanzien van de wat mindere remote: @djfox741: De nieuwe harmony smart remote met hub en extra ir oog, werkt perfect. Hiermee heb je gegarandeerd een goede remote in handen. had voorheen een Harmony One waarbij ik altijd moest richten. Echt een drama, zeker voor de rest vh gezin.
Met de Smart remote (goedkope versie, 99 euries) geen enkel probleem meer. Zowel hub als extra ir oog werken als ir blaster. Echt perfect !
Ik zal even kijken of ik iets meer kan toevoegen over de app. Wat wil je weten ?
Eigenlijk de dagelijkse handelingen, zoals gebruik van radio, presets, bediening etc. Ik zie echter nu , na downloaden van de app, dat je ook een demo modus aan kunt zetten :P .
Kan dus ook even zelf kijken natuurlijk..

Nog steeds tevreden met de receiver , na 2 weken gebruik?
TIP: Heb je de gratis Dolby Atmos speakers ook nog besteld via de voucher ( vindbaar op de Onkyo website)?
Na 2 weken gebruik nog steeds heel erg tevreden. Het probleem waar ik nu tegen aan loop is at ik aan het geluid gewend raak ;).

Ik ga mijn review over 2 weken aanpassen om de eerste maand te reviewen. De atmos staan in bestelling maar nog niets over gehoord.
Beste Webgnome,

Ik heb sinds kort ook een Onkyo 646 staan omdat mijn 609 de geest heeft gegeven. Echter ben ik met deze nieuwe receiver niet echt tevreden.

De grootste irritatie is dat het geluid ten opzichte van het beeld te laat is. Zodra ik lip sync inschakel wordt het al helemaal een dilemma.

Heb ik soms een instelling verkeerd staan?
Hier heb ik zelf helaas geen probleem mee. Maar het is vrij simpel op te lossen door in het kanaal waar je er last van hebt te kiezen voor 'Home' > 'Audio' > 'A/v sync'. Hier kun je even wat mee spelen. Maar nogmaals ik heb er geen last van dus ook geen ervaring.

Als je er niet uit komt verwijs ik je naar Het Onkyo AV Receiver ervaringen/discussie Topic
Dit is de instelling die ik niet kon vinden, een handmatige lip sync, bedankt voor je tip! Ga hem straks proberen te syncen met dit filmpje. https://www.youtube.com/watch?v=ucZl6vQ_8Uo
Waarom zit er eigenlijks een video in/output op?
Om bijvoorbeeld je Wii aan te sluiten. Die heeft alleen composiet of component. Al mijn apparaten lopen via de versterker. Daardoor maar één kabeltje naar de tv nodig.

[Reactie gewijzigd door Gormenghast op 24 juli 2024 11:39]

Ik dacht dat zo'n versterker alleen voor audio was, en niet video.
Nee dit is een A/V versterker vandaar ook de hoeveelheid HDMI aansluitingen en dergelijke
Hoi Webgnome,

Toevallig al wat gehoord ten aanzien van de levering van de Atmos speakers?
Enig idee hoe lang dit zou kunnen duren?
Ik heb geen idee. Ben er dan ook niet actief achteraan gegaan. Zal van de week is mailen/bellen
We hebben inmiddels de speakers binnen gekregen. Heeft even geduurd , ze hadden wat te veel animo volgens mij.
Heb idd al een emal gehad. Ik hoop ze eerdaags te mogen verwachten. Voor half december werd iig gemeld.
Thx voor de update!
Toevallig gisteren mijn tx-nr646 binnen gekregen (en geplaatst natuurlijk).
De android app is zeker een handige tip.

Binnenkort eens kijken of/hoe ARC en CEC werkt zodat ik de afstandsbediening van de tv kan gaan gebruiken om de receiver te bedienen.
Heel toevallig dat ik jullie bij ons in de winkel heb geholpen met de aanschaf van de speakers!
Leuk om te lezen dat jullie zo tevreden zijn! @Webgnome :)
goede review!
heb de tx nr646 zelf ook staan hier...
ook toegevoegde waarde is de equalizer die je voor de speakers en sub kan instellen.
Gratis atmos speakers is ook een dikke plus!
Leuke review, ik overweeg om deze onkyo ook aan te schaffen omdat mijn huidge onkyo geen audio uit hdmi over de speakes kan gooien, maar alleen hdmi passtrough heeft. Met betrekking tot de hdmi in-/ output heb ik een paar vragen:
- Kan je surround geluid van een hdmi bron, bijvoorbeeld een wii u, dvd speler, of pc, in de onkyo stoppen en dat geluid afspelen via de receiver?
- Kan je een video bron via composiet of component (bijv, een oude NES) aansluiten en deze via de hdmi output op de tv tonen?

Tevens heb ik een vraag over de internet radio mogelijkheden.
- Kun je een internetradio station zoals digitally imported afspelen op deze onkyo? Wellicht gaat dit net als oude modellen via een web-interface op de onkyo.

Hopelijk heb je tijd/zin om mij hierbij te helpen!
Sorry voor de late reactie maar bij deze
  • Als je bedoelt dat je geluid van een hdmi bron kunt afspelen dan kan dat. Ik heb mijn Blu-ray aangesloten via HDMI only en de onkyo speelt netjes gewoon alles af wat betreft geluid
  • Ja volgens mij wel
  • Dat kan inderdaad volgens mij via de webinterface. Heb het alleen niet getest