Logitech Wireless Gaming Headset G930 Review
3,5 jaar in gebruik. Surround sound in games is goed, mits je geen technische problemen ondervind (check de supportsite van Logitech maar eens). Nepleer laat na 2/3 jaar los, vervanging enkel namaak uit China te krijgen. Handige knoppen. Vrij duur.
Pluspunten
- Surround sound, met name in games
- G-knoppen kunnen handig zijn
- Batterij gaat na 3,5 jaar nog uur of 5-6 mee
- Zit comfortabel ondanks gewicht
Minpunten
- Verbindingspunten zijn zwak (zelf geen last van)
- Huidige software en drivers zijn slechter dan vroeger
- Krakend of ongelijk geluid komen veel voor bij dit type, moeilijk op te lossen
- Logitech bied weinig ondersteuning bij problemen
Na deze headset zo'n 3,5 jaar in gebruik te hebben werd het tijd voor een review. Destijds gekocht vanwege het surround sound en de draadloze functionaliteit. Gek genoeg is hij nu nog even duur als toen.
Features
De headset kan zowel in stereo als 7.1 surround modus gebruikt worden. Het switchen gebeurd d.m.v. een knopje op de headset zelf. Daarnaast zijn er een mute knop voor de microfoon en een drietal programmeerbare knoppen op de linkerschelp aangebracht. Zelf gebruik ik deze weinig maar ze kunnen van pas komen bij dingen als teamspeak, skype en dergelijke. Uiteraard is er ook een microfoon aanwezig welke gemakkelijk omhoog en omlaag geklapt kan worden. Deze is tevens voorzien van een rood ledje om aan te geven of hij aan of uit staat.
Geluidsweergave
Ten eerste is dit geen headset voor de audiofiel, daar is hij ook niet voor bedoeld. Muziek luisteren gaat prima, en ook de bass is goed aanwezig maar verwacht geen topniveau. Volgens sommigen is het geluid wat blikkerig maar daar heb ik zelf geen last van (ik weet inmiddels ook niet beter). Voor gaming is de surround modus echter perfect, met name in spellen waar de richting waar het geluid vandaan komt belangrijk is, zoals shooters, komt dit goed van pas.
Het geluid van de microfoon is goed te verstaan voor anderen en kan d.m.v. de software verder aangepast worden, inclusief een paar grappige stemmetjes die je waarschijnlijk nooit zal gebruiken.
Gebruiksgemak
De batterij gaat na 3,5 jaar nog zo'n 5 a 6 uur mee, en dat na veelvuldig gebruik. Het opladen geschiedt via een micro usb kabeltje welke lang genoeg is om gewoon door te gaan met gamen achter een bureau. De microfoon is lang genoeg en kan gebogen worden om de positie t.o.v. de mond te verbeteren. De headset is wat zwaar vanwege de batterijen maar zit comfortabel op het hoofd. In de meeste spellen wordt de headset niet als zodanig herkend vanwege de interne hardware en software die het geluid omvormen naar 7.1 maar dit heeft mij nooit gestoord of voor problemen gezorgd.
Bouwkwaliteit
Hierover zijn aardig wat klachten te vinden op internet. Met name de zwakke scharnieren bij de schelpen breken nog wel eens. Naar mijn idee is dit typisch een kwestie van 'hoe voorzichtig ga ik met mijn spullen om' aangezien ik de headset talloze keren op en af gedaan heb gedurende 3,5 jaar en er niks aan de hand is.
Het nepleer van de schelpen en hoofdband begon na 2 jaar langzaam te verteren, iets wat de headset niet minder bruikbaar maar wel minder comfortabel en hygiënisch maakte. Logitech zelf verkoopt geen vervangende pads maar via Ebay e.d. zijn ze wel te vinden voor een paar euro.
Technische mankementen
Helaas kampt de G930 met een aantal irritante en veel voorkomende mankementen die zich bij zowel het eerste gebruik alsook veel later kunnen voordoen.
Een veel voorkomend euvel is het automatisch uit en weer aan gaan van de headset. Dit wordt veroorzaakt door een storend signaal van wifi apparaten zoals je smartphone. De oplossing is echter simpel; zorg dat er een paar meter tussen zit.
Een veel serieuzer probleem is krakend geluid, iets wat ik zelf nooit ervaren heb maar zich meestal ook direct voordoet (direct retour sturen dus).
Wat ik wel zelf ervaren heb is een verschillende geluidssterkte tussen de linker en rechter oorschelp wat zich pas voordeed na 3 jaar. Na zo'n beetje alles geprobeerd te hebben stond ik op het punt de headset op te geven totdat het probleem vanzelf verdween.
Een aantal van deze problemen wordt schijnbaar veroorzaakt door nieuwere, slechtere firmware. De oude besturingssoftware is echter moeilijk te vinden.
Logitech zelf biedt weinig (lees: geen) support voor problemen.
De G930 is een prima maar wat dure headset, mits je hem gebruikt waar hij voor bedoeld is: gamen in surround sound. De bouwkwaliteit en duurzaamheid is voldoende als je er voorzichtig mee omgaat. Er bestaat een risico dat je een headset koopt die direct mankementen vertoont dus wees alert.