€ 64,99 bij SB Supply

Apple MagSafe 2 Power Adapter 60W Review

SPT
20 juli 2015, laatste update op 20 juli 2015, 5.578 views Rapporteer

De adapter is een schoolvoorbeeld van 'functie volgt vorm'. Het ziet er mooi en compact uit, maar het apparaat kan warmte niet goed kwijt en heeft door de te dun uitgevoerde isolatie van draden bovendien een zeer korte levensduur.

Pluspunten

• Design
  • Magnetische stekker

Minpunten

• Brandgevaarlijk
  • Lage levensduur
  • Wordt zeer warm
  • Garantie tot de deur
  • Duur

1 van 5 sterren (Waardeloos)
Aanleiding
Over de aanleiding tot het schrijven van deze review kan ik kort zijn: Apple's Magsafe adapter en ikzelf zijn niet voor elkaar in de wieg gelegd. Als forens en poweruser gebruik ik mijn (Retina) Macbook Pro gemiddeld zo'n 10 uur per dag, waarbij ook de MagSafe adapter heel wat kilometers aflegt. Ondanks het feit dat ik deze altijd zeer zorgvuldig oprol, leert de ervaring dat Magsafe adapters (bij mijn gebruik) een MTBF (Mean Time Between Failures) van slechts 1,5 jaar hebben. Naast het delen van mijn ervaringen met het apparaat (en de brandgevaarlijkheid daarvan), wil ik graag ook mijn ervaring met de reparatie daarvan delen. Daar waar ik mijn vorige adapter optisch volledig had verwoest, ben ik inmiddels in staat deze adapters zonder zichtbare sporen te herstellen.

Belangrijkste sterkten en zwakten
Het meest geslaagde en functionele onderdeel van het ontwerp is het magneetje waarmee de adapter met de laptop wordt verbonden. Dit voorkomt dat mensen over de draad van de adapter struikelen, en voorkomt daarmee schade aan laptop en kabels. Een ander pluspunt ligt in het fraaie en compacte design, waarbij het kleine formaat tegelijkertijd een groot minpunt is. Dit zorgt er namelijk voor dat de adapter zijn warmte niet goed kwijt kan, waardoor deze zeer heet kan worden. Overigens hoeft dit niet per definitie een probleem te vormen: geen van de storingen die ik heb ervaren had hiermee te maken. In diverse andere reviews wordt de MagSafe geroemd om zijn korte laadtijd. Op zich klopt dit wel, maar ik denk dat het onterecht is dat dit wordt toegeschreven aan de adapter. Mits een adapter voldoende vermogen kan leveren is het namelijk de accutechnologie die bepaald hoe snel een apparaat weer is opgeladen.

Zwakke en brandgevaarlijke kabels, MagSafe 1 (2008-2013)
Als dit het hele verhaal was, had Apple een product geleverd dat weliswaar niet perfect was, maar waar prima mee te leven zou zijn geweest. Helaas is dat niet het geval, wat wordt veroorzaakt doordat de isolatie van de kabel die de adapter met de laptop verbind veel te zwak is uitgevoerd. Bij de MagSafe 1 (die ik van 2008-2013 in mijn bezit had) leidde dat er na 3 jaar gebruik toe dat de kabel spontaan doorbrandde. Dit ging er niet zachtzinnig aan toe, maar ging gepaard met de nodige stank, rookontwikkeling en zwartgeblakerd plastic. Ik bleek niet de enige met dit probleem te zijn. Het internet staat vol met vergelijkbare verhalen, en in 2013 heeft Apple in de VS een schikking getroffen waarbij consumenten gratis een nieuwe adapter konden krijgen. Dit uitte zich echter niet in coulance naar Nederlandse consumenten toe. Apple gaf aan dat een adapter die na ruim 3 jaar kapot gaat onder normale slijtage valt. Op mijn vraag of het normale slijtage is als een adapter spontaan begint te branden en te roken kreeg ik tot mijn verassing een bevestigend antwoord van Apple: ja, als een adapter kapot gaat kan dat gepaard gaan met rook en vonken...

Het zou niet de laatste keer zijn dat een draad bij mij doorbrandde. In de 2012 en 2013 kreeg ik nog 2x te maken met een interne draadbreuk, waarvan aan de buitenkant niets of vrijwel niets zichtbaar was. Ik kon deze breuken slechts opsporen door te analyseren op welk punt heen- en weerbewegen van de draad tot een onderbreking van het laadproces leidde. Telkens heb ik dit zelf gerepareerd door kapotte delen van de draad weg te halen.

MagSafe 2 (2013-nu)
Je zou denken dat Apple het probleem rondom de zwakke kabels inmiddels heeft geadresseerd. Daar ging ik althans vanuit toen ik in de zomer van 2013 een gloednieuwe Retina Macbook Pro voorzien van MagSafe 2 adapter oppikte. Helaas ben ik er inmiddels achter dat de laatste generatie MagSafe nog altijd met hetzelfde probleem kampt. Op de plek waar de draad de adapter in gaat is deze recentelijk namelijk ook bij deze adapter weer compleet doorgebrand. Met het intensieve gebruik van de apparatuur zal dit zeker iets te maken hebben, met onvoorzichtigheid echter zeker niet. Ik rol de kabel namelijk altijd zeer zorgvuldig op, zoals zichtbaar is op de tweede foto. Ik gebruik de uitklapbare klemmetjes nooit, hou altijd een diameter van ongeveer 30cm aan, en zorg er voor dat ik de draad zo in mijn aktentas doe dat de kabels opzij wijzen (zodat de kabels dus niet onder een kleine hoek worden verbogen doordat het gewicht van de adapter er op steunt).

Toeval of breder probleem?
Natuurlijk gaat een adapter niet bij iedereen even snel kapot. Er zullen genoeg gebruikers zijn bij wie de adapters vele jaren meegaan. Toch lijkt er wel degelijk sprake te zijn van een structureel probleem, ook met de MagSafe 2 adapter. Allereerst speelt bij de MagSafe 1 de Class Action Suit (waarin Apple geschikt heeft, toch een soort erkenning dat er een probleem speelt). Bij de 2.253 reviews van dit product bij de Apple store komt deze adapter niet verder dan 1,5 uit 5 sterren. Dat dit probleem ook bij de MagSafe 2 speelt lijkt bevestigd te worden wanneer we bij de reviews van de MagSafe 2 adapter kijken: ook deze schopt het namelijk niet verder dan 1,5 sterren. Je treft er pagina na pagina met boze reviews van mensen die elk jaar een nieuw exemplaar verslijten aan. Dit lijkt toch een teken aan de wand te zijn dat Apple een serieus kwaliteitsprobleem heeft met deze adapters.

Gezien de manier waarop de kabels doorbranden is sprake van een aanzienlijk risico wanneer dit gebeurd op een moment dat de adapter op een brandgevaarlijk oppervlak ligt. Ik denk dat gebruikers zich dit terdege moeten realiseren! Hier lijkt toch sprake te zijn van een ontwerpfout. Dat een deel van de consumenten met defecten te maken krijgt kan gebeuren. Dit zou echter geen gevaar mogen opleveren. Vandaar dat ik tot de laagst mogelijke eindscore voor dit product kom.

Als je elke paar jaar een nieuwe adapter (à 90 euro) moet kopen loop je bovendien tegen aanzienlijke kosten aan. Een beetje tweaker kan het probleem echter probleemloos zelf oplossen, vandaar de volgende paragraaf.

Reparatie
De eerste keer dat ik mijn MagSafe adapter repareerde ontstond hierbij forse (visuele) schade. Dit kwam enerzijds doordat het met een schroevendraaier openbreken van de plastic behuizing de nodige sporen had nagelaten, en anderzijds doordat ik een forse hoeveelheid isolatietape als trekbeveiliging had gebruikt. Dit laatste ter vervanging van het plastic/rubberen onderdeel dat normaal zit op de plaats waar de draad binnenkomt. In dat deel zit ook de overgang van de kabel met een geïsoleerde binnendraad (+16,5V) en een metalen mantel (GND) naar twee normale stroomdraden die naar de printplaat lopen. Omdat de draad tegen dit onderdeel aan was doorgebrand was er (net als nu bij de MagSafe 2 adapter) geen mogelijkheid meer om de draad buiten de adapter te repareren. Ook bij tutorials op internet ziet de adapter er na reparatie meestal niet zo mooi meer uit. Soms ontbreekt bovendien een goede trekbeveiliging. Zie hier een voorbeeld van een slechte tutorial.

Ik ben er inmiddels in geslaagd de adapter zodanig te herstellen dat er helemaal niets van te zien is, en zonder onderdelen te hoeven bestellen. De manier waarop ik het heb aangepakt is gebaseerd op deze tutorial, maar wel met een aantal wijzigingen. Deze tutorial is namelijk gebaseerd op het gebruik van een nieuwe, vervangende, kabel. Hoewel dit qua kosten een prima oplossing is (zie Ebay), zal het voor de meeste mensen vervelend zijn om weken zonder adapter - en dus laptop - te zitten terwijl hun nieuwe kabel onderweg is vanuit China of de VS.

Een eerste probleem is dat de plastic behuizing vrijwel niet open is te maken zonder grof geweld. In het verleden lukte het mij daardoor niet deze onbeschadigd te openen. Een beetje warmte blijkt echter wonderen te doen. Verwarm daarom voordat je met een tang (zoals in de tutorial op iFixit) in de weer gaat eerst de las waarop de onder- en bovenkant van de behuizing zijn verlijmd met een föhn of in de oven. Het beste verwarm je de behuizing zodanig dat je deze nog net kan vastpakken zonder je te verbranden.

Het plastic/rubberen onderdeel dat normaal zit op de plaats waar de draad binnenkomt in de behuizing kan worden hergebruikt om een nieuwe trekbeveiliging van te maken. Wat ik heb gedaan is het witte plastic deel dat normaal binnen in de behuizing zit gedeeltelijk wegzagen (let op: niet alles wegzagen, want dan klemt het niet meer vast wanneer de behuizing weer word gesloten!), en dit vervolgens in de lengterichting doorboren met een 4mm boortje (ook het rubberen gedeelte, dat normaal buiten de adapter zit). De draad past hier vervolgens inclusief isolatie precies doorheen. Door de draad met een beetje lijm vast te zetten ontstaat een trekbeveiliging die er precies zo uitziet als het origineel. Let wel op dat de draad zo wordt vastgelijmd dat het deel van de draad dat binnen in de behuizing komt voldoende lang is. Na het einde van de draden af te strippen kunnen deze worden vastgesoldeerd op de printplaat. Sluit de binnenste draad (de witte kabel) aan op V0, en de mantel op GND. Het is een goed idee om het blootliggende metaal van de mantel van een stukje krimpkous (of isolatietape) te voorzien. Dit voorkomt dat kortsluiting ontstaat of de draad in contact komt met andere componenten. Daarna zoals in de tutorial op iFixit alles weer netjes dichtlijmen.

Beide afbeeldingen bij deze review geven de situatie na de reparatie weer. De adapter ziet er weliswaar erg versleten uit, maar dat was voordat hij kapot ging ook al zo. Ik ben in elk geval erg tevreden met het resultaat. Nu maar hopen dat Apple ooit nog eens met een wat slijtvastere kabel komt.

Heb jij ook een Apple MagSafe 2 Power Adapter 60W?

De magsafe van mijn rMBP doet het na 3 jaar nog meer dan prima en herken je problemen dan ook niet.
Het is algemeen bekend dat de Lightning- kabel, 30-pins kabel en Magsafe-lader nou niet bepaald van hoge kwaliteit zijn en dat ze erg snel kapot gaan. Ik ken werkelijk geen enkel persoon die zijn Lightning-kabel na een jaar nog heel had, en ik ken toch zat mensen met een iPhone.
Misschien ben ik dan een uitzondering, Mijn *orginele* lightning kabel gaat prima mee, en die gaat elke dag opgerold me tas in, en maakt aardig wat mee :)
Dan heb je geluk :) Ikzelf heb de ervaring dat zowel de 30-pins als de Lightning-kabel nogal fragiel zijn.
Hier eentje, iPhone 5s kabel gaat nu ruim anderhalf jaar mee en iPad air kabel 2 jaar. Geen enkel probleem mee gehad, en het is niet zo dat ze met fluwelen handschoentjes worden behandeld.
*zwaait met originele lightning-kabels vanaf de release van iPhone 5.
De 30-pins gingen bij mij wel aan de lopende band defect.
Bij mij is er nog nooit een kabel van Apple kapot gegaan.
Ik gebruik ze gewoon, kijk er nooit naar hoe ik ze oprol eigenlijk...
Ik heb nog een kleine uitbreiding aan mijn review toegevoegd, waarin ik in ga op de vraag of ik nu pech heb gehad of dat sprake is van een structureel probleem. Gezien de Class Action Suit in de VS en de overweldigende stroom van (zeer) negatieve reviews bij zowel de MagSafe 1 als 2 denk ik dat er toch wel degelijk sterke aanwijzingen zijn dat Apple een serieus kwaliteitsprobleem heeft met deze adapters. Uiteraard hoeft dat niet te betekenen dat iedereen met problemen te maken krijgt. Er zullen altijd mensen zijn die er nooit problemen mee hebben. Mijn indruk is echter wel dat her percentage van gebruikers dat met storingen te maken krijgt in dit geval aanzienlijk is. Een vervelende bijkomstigheid ligt bovendien in de (gevaarlijke) manier waarop de adapters kapot gaan.

In zijn algemeenheid geldt overigens dat de kwaliteit van Apple producten me de laatste jaren teleur stelt. Direct na aanschaf van mijn Retina Macbook Pro kreeg ik al te maken met allerlei random freezes, die later middels een software update werden verholpen. Verder begint de coating van het retina scherm los te laten (ook iets waar veel meer mensen last van lijken te hebben, hoewel het probleem bij mij vooral esthetisch is). Weet niet zo goed wat ik er van moet denken.

[Reactie gewijzigd door SPT op 22 juli 2024 16:42]

De coating loslaten kan komen door schoonmaakmiddelen. Je mag het scherm niet met schoonmaakmiddelen schoonmaken, ook niet met "LCD cleaner". Ik heb een gloednieuwe macbook pro retina zien afbladeren met 1 veeg van LCD cleaner.

1 verkeerd middeltje en er blijft niets van over.
Apple zelf is daar inderdaad ook erg duidelijk over op de support pagina:

"Spuit geen vloeistof rechtstreeks op de computer. Gebruik geen spuitbussen, oplosmiddelen, schuurmiddelen of reinigers met waterstofperoxide die de buitenste laag van de behuizing kunnen beschadigen.
Zet eerst de computer uit en koppel de lichtnetadapter los om het scherm van de MacBook, MacBook Pro of MacBook Air schoon te maken. Maak de meegeleverde doek vochtig met alleen water en veeg het scherm schoon. Spuit geen vloeistof rechtstreeks op het scherm."
Een support pagina is niet de manier om zoiets belangrijks te communiceren. Van een display mag je verwachten dat het bestand is tegen de gebruikelijke display-reinigers, als het daar niet tegen kan is dat mijns inziens gewoon een ontwerpfout. Ik heb nog geluk gehad dat ik te zuinig ben om dat soort spul te kopen en mijn scherm altijd al gewoon met wat water schoonmaakte, anders zou ik dergelijke reinigers ook gewoon gebruikt hebben. En toch is de coating bij mij ook al beschadigd, een teken aan de wand dat de coating simpelweg veel te zwak is.
Wat een drama. Was het je eigen apparaat?
Ik vind dit trouwens een foute keuze van Apple. Het is normaal dat consumenten denken dat LCD / display cleaner bedoeld is voor het schoonmaken van displays. Als je dan als fabrikant een coating kiest die daar niet tegen kan is dat gewoon nalatigheid.

Zelf maak ik hem altijd met een (onder de kraan) vochtig gemaakt brillendoekje schoon. Het vreemde is dat de coating bij mij nagenoeg uitsluitend op de zwarte bezel heeft losgelaten. En een heel klein stukje op het scherm zelf, in de vorm van de rand van een toets. In de praktijk zie ik het alleen als hij uit staat, vooral in fel zonlicht. Ik heb diverse keren geprobeerd om een afspraak te maken met een Genius, om hem voor reparatie in te leveren, maar dat blijkt in de praktijk niet mogelijk. Heb zeker 10x geprobeerd om een afspraak te maken, maar alles is altijd volledig volgeboekt behalve een paar keer op enkele tijden waarop ik niet weg kon van mijn werk.

Waar ik ook huiverig voor ben is dat Apple reparatie onder garantie mogelijk toch weigert. Ik lees namelijk dat Apple (zelfs bij apparaten jonger dan 1 jaar die nog onder Apple Care vallen) garantie bijna altijd weigert als het probleem vooral cosmetisch is. Je moet dan wel 80 euro onderzoekskosten betalen, en bent je laptop weken lang kwijt. Tegen beide dingen zie ik op. Toch blijft het zonde, want Apple producten koop je natuurlijk ook wel een beetje omdat ze er mooi uitzien.

[Reactie gewijzigd door SPT op 22 juli 2024 16:42]

Niet om jouw af te kraken maar ik denk persoonlijk dat de enige mensen die überhaupt een review bij een lader plaatst, zijn de mensen die er problemen mee hebben.

Mijn ervaring (n=1), Lader van mijn Macbook 13" 2006 (die al kapot is) wordt nog steeds gebruikt, lader 15" geen problemen, tweede lader voor het reizen geen probleem. iPhone/iPad kabels allemaal nog goed op die van mijn iPhone 3G na en is de enigste die ik na 4 jaar heb weggegooid.
Uiteraard, maar dat is waar voor heel veel producten: De kans dat iemand een review plaatst vanwege problemen is groter dan de kans dat ze het doen omdat hij prima zijn werk doet. Als hij 1.5 ster krijgt zijn 80% van de reviews (heel ruwweg gokkende) van mensen met problemen ermee. Dat betekend niet dat 80% van de klanten er een probleem mee heeft, maar wel dat TS nou niet bepaald uniek is.
De kabel van de adapter gaat sneller kapot wanneer je de ingebouwde 'oprolclips' gebruikt. Ik gebruik deze niet meer sinds ik het probleem had met een iBook, en sindsdien geen defecte adapter meer gehad.

Let, als je meerdere adapters hebt, ook op het wattage. Ze zijn er in 45, 60 en 85 Watt. De 60 Watt kan ook een Retina opladen maar het duurt langer en hij wordt loeiheet.. De Retina heeft normaal gesproken een 85 Watt adapter nodig.

Wat betreft de problemen met de schermcoating, als er nog garantie op de machine zit kun je dit voorleggen aan een geautoriseerde reparateur.

[Reactie gewijzigd door hasn op 22 juli 2024 16:42]

Mijn eerste is na 7 jaar dagelijks gebruik (en heen- en weer gesleep overal mee naar toe) eindelijk kapot gegaan nadat ik met mijn stomme hoofd een stoel op de dunne kabel naar de MacBook gezet had en erop ben gaan zitten. Dat ligt natuurlijk niet aan de adapter, dat is gewoon user abuse.

Buiten dat hierboven is n natuurlijk wel gewoon 1. Ik heb in totaal 6 van deze adapters gehad en daar is er 1 van op mysterieuze wijze overleden zonder dat ik er iets mis mee kon ontdekken. Geen garantie natuurlijk, daar was het al te laat voor. Ik ben niet bepaald onder de indruk van de kwaliteit van Apple kabels in het algemeen.

Ik heb een Apple-huishouden en dus heb ik een hele berg Apple draadjes (even snel tellen kom ik op 8 30-pin, 6 lightning en 4 MagSafe (zowel 1 als 2) momenteel in gebruik. Ik ben altijd extreem voorzichtig met mijn draadjes en heb toch wel een aantal Apple draadjes zien rafelen en stuk gaan. Bij kabels van andere fabrikanten heb ik dat nog niet 1 keer gezien en daar heb ik er toch ook wel een aantal van in huis.
toch jammer, dit is meer een reparatie handleiding als een review.
Het is toch gewoon beide? De eerste 2/3 deel van de tekst is de review, alleen het laatste deel gaat over de reparatie. Vind het jammer dat je dat stuk jammer vindt, ik hoopte juist dat het voor andere tweakers nuttig zou zijn om mijn ervaring met reparatie te delen. Bovendien is de kans dat het een keer kapot gaat in dit geval denk ik vrij groot (of die kans nu 10%, 20% of 50% is weet ik niet), zodat aanschaf en reparatie onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Als je de tutorials op iFixit volgt eindig je waarschijnlijk met een vrij lelijke adapter, terwijl het met een paar aanpassingen ook zo kan dat je er niets van ziet. Ik ga er vanuit dat de meeste mensen die naar een review van een adapter zoeken er zelf ook problemen mee hebben, anders kijken ze wel bij de review van het apparaat zelf die natuurlijk altijd inclusief adapter wordt geleverd. Eigenlijk is het misschien wel een leuk idee voor tweakers.net om een aparte afdeling te beginnen voor reparatie- en tweak tutorials.

[Reactie gewijzigd door SPT op 22 juli 2024 16:42]

ja vanuit die gedachtegang wel, alleen de aanleiding van de review is de reparatie.

ik denk inderdaad dat een reparatie en tweak tutorial afdeling een hele goede extra is voor tweakers
Ik gebruik beide kabels en ze doen het prima, het draadje is iets te dun dat die wat sneller knapt maar als je er een lus in maakt is dat probleem opgelost, ook nooit last gehad van warmte.
Het 'beschermende' rubber van de kabel is bij mij ook al 3x versleten, terwijl ik heel voorzichtig met de adapter omga. Met de adapter zelf of de connector heb ik nooit problemen gehad.
Mijn MacSafe adapter uit 2009 doet het nog prima. Sterker nog: We hebben hier 2 MacBooks uit 2009 en beide adapters zijn nog prima. Ook de Lightning-kabels zijn nog prima in orde. De enige kabels die bij ons van mindere kwaliteit zijn, zijn de 30 pins connector-kabels.
Hier ook binnen twee jaar (2012-2014) de adapter kapot, draadbreuk bij de behuizing. En deze adapter ging zelfs niet mee op reis maar lag altijd thuis. Werd heel losjes opgerold. De mijne is overigens vervangen onder garantie door Amac.
Ik heb een Apple Macbook Pro uit 2008 recent doorverkocht inclusief originele adapter. Ik nam deze adapter ook dagelijks mee tot 2012. Daarna bleef de macbook in gebruik tot het moment dat ik 'm verkocht. De lader, inclusief de bekabeling, is in prima staat.

Ik lees de klachten veel, maar ik heb deze klachten nooit zelf kunnen ervaren. Ik heb ook een 2011 retina macbook pro lader die ook nog in uitstekende staat is.

Ik weet echt niet wat men doet met die laders. Misschien dat Apple meerdere fabrieken gebruikt met een iets afwijkend proces o.i.d.; ik heb de "pech-laders" nooit in eigen bezit gehad.

Dit wil niet zeggen dat ik men niet geloof, ik vind het gewoon gek dat bij de ene een lader net iets meer dan een jaar mee gaat (of zelfs korter) en bij de ander er jaren lang gedaan wordt met zo'n ding.

[Reactie gewijzigd door Gamebuster op 22 juli 2024 16:42]

Ik heb al mijn magsafes nog sinds 2006, en alle 5 doen ze het gewoon.
MagSafe-adapters NOOIT met een schroevendraaier openen. Het berokkent je meer visuele schade dan noodzakelijk is.

Wanneer je de clipjes naar buiten klikt kun je daar tussen prima een puntbektang zetten die je open trekt. (youtube heeft hier ook filmpjes van) De behuizing laat dan vanzelf los. Het in elkaar zetten kan dan ook netjes met een portie lijm er tussen.

Dat ze warm worden klopt wel, dat heeft zelfs mijn 2008 MagSafe adapter.
Bij mijn vrouw op het werk bestellen ze bij Macbooks zelfs standaard een extra adapter omdat ze weten dat ze bijna bij iedereen snel stuk gaan en men dan zo geen downtime heeft terwijl men wacht op een vervanging. Dat zegt toch genoeg over de bouwkwaliteit.