Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Gebruikers

- Reviews

Prijs
Specificaties Small form factor, 5 interne bays - Bekijk alle specificaties
Productuitvoering
  Vergelijk
Bekijk alle reviews

BitFenix Pandora Window Zwart Review

+2
Fusioxan 24 mei 2015, 397 views

BitFenix Pandora Window Zwart

Simpel, elegant, strak. 3 woorden die de BitFenix Pandora mooi omschrijven. Het inbouwen is een uitdaging, maar het resultaat mag er zeker wezen!

Pluspunten

  • Prijs/kwaliteit gezien is het een zeer mooie kast
  • Mooie, strakke vormgeving
  • Het TFT aan de voorzijde is een leuke toevoeging
  • Gaat met de tijd mee, maximale lengte grafische kaart is 350MM
  • Demonteren van de covers is zeer makkelijk

Minpunten

  • De ruimte voor kabelmanagement achter het moederbord is schaars
  • Volledige modulaire voeding is aangeraden, kabels die je niet gebruikt zijn lastig weg te werken

Eindoordeel

Score: 4Per criterium
Modbaarheid Score: 4
Installatiegemak Score: 2
Vormgeving Score: 5
Koelingsmogelijkheden Score: 3
Inbouwmogelijkheden Score: 3
Bouwkwaliteit Score: 4
Prijs Score: 3

Inhoud

  1. Introductie
  2. Specificaties
  3. Vormgeving
  4. Bouwkwaliteit en afwerking
  5. Inbouwmogelijkheden
  6. Koelingsmogelijkheden
  7. Installatiegemak
  8. Modbaarheid
  9. Conclusie

Introductie

Na 6 jaar trouwe dienst gaat mijn oude kast (Lian-LI PC-P50) met pensioen. Ik vond hem lomp geworden en had er al een hele tijd een micro-ATX in zitten. De reden waarom ik voor de Pandora heb gekozen en niet de Pandora Core, is vanwege het TFT schermpje. Het prijsverschil was slechts 2 tientjes en als student Technische Informatica is het natuurlijk de uitdaging om er zelf iets mee te doen.

Dit is mijn eerste uitgebreide review. Ik wil eens kennis maken met de review-wereld en een nieuwe kast is daar een mooie kans voor. Graag ontvang ik opbouwend kritiek. Ik beschik helaas enkel over de camera die zich op mijn smartphone bevindt.

Specificaties

Specificaties
MateriaalAluminium, staal en plastic
Kleur (intrieur/extrieur)Zwart/Zwart
Afmetingen in mm (BxHxD)160 x 420 x 465
Ondersteunende form-factor (moederbord)Micro-ATX, Mini-ITX
Voeding form-factorATX (maximaal 180mm lang, plaats: onder)
Aantal bays3 x 2,5" & 1 x 3,5" OF 2 x 2,5" & 2 x 3,5"
Aantal fanplaatsen3
Aantal PCI sloten5
Front IOMicrofoon, 3.5mm audio, 2 x USB 3.0


Nou vind ik specificaties van een kast altijd lastig om te beoordelen. Een kast is moeilijk te testen op zijn specificaties, maar er zijn bepaalde criteria die je goed kunt beoordelen.

Wat natuurlijk als eerste opvalt is de breedte van de Pandora. Met zijn 160MM is het een van de dunste kasten die PCI-kaarten ondersteunt zonder PCI-raiser. Kabelmanagement en hoogte van de CPU koeler worden hierdoor beperkt. Bij inbouwmogelijkheden en koelmogelijkheden ga ik hier verder op in.

Vormgeving

De voornaamste reden waarom ik zelf voor de Pandora heb gekozen, is natuurlijk de vormgeving. Hij ziet er elegant, mooi en strak uit. Dit zal ook de reden zijn waarom je voor deze kast zou kiezen, het design. De buitenkant loopt mooi door, zonder overdreven onderbrekingen.

De Pandora wordt geleverd in een doos. In deze doos vinden we de Pandora, die wordt beschermt door een plastic zak en piepschuim:

http://i521.photobucket.com/albums/w338/Fusioxan/Pandora/th_2015-05-21%2019.53.58.jpghttp://i521.photobucket.com/albums/w338/Fusioxan/spacer.pnghttp://i521.photobucket.com/albums/w338/Fusioxan/spacer.pnghttp://i521.photobucket.com/albums/w338/Fusioxan/spacer.pnghttp://i521.photobucket.com/albums/w338/Fusioxan/spacer.pnghttp://i521.photobucket.com/albums/w338/Fusioxan/Pandora/th_2015-05-21%2019.55.27.jpg


Nadat we de doos uit de verpakking hebben gehaald, zien we de elegantie voor het eerst echt duidelijk.

http://i521.photobucket.com/albums/w338/Fusioxan/Pandora/th_2015-05-21%2019.56.58.jpghttp://i521.photobucket.com/albums/w338/Fusioxan/spacer.pnghttp://i521.photobucket.com/albums/w338/Fusioxan/Pandora/th_2015-05-21%2019.57.12.jpghttp://i521.photobucket.com/albums/w338/Fusioxan/spacer.pnghttp://i521.photobucket.com/albums/w338/Fusioxan/Pandora/th_2015-05-21%2019.57.27.jpghttp://i521.photobucket.com/albums/w338/Fusioxan/spacer.pnghttp://i521.photobucket.com/albums/w338/Fusioxan/Pandora/th_2015-05-21%2019.58.04.jpghttp://i521.photobucket.com/albums/w338/Fusioxan/spacer.pnghttp://i521.photobucket.com/albums/w338/Fusioxan/Pandora/th_2015-05-21%2019.58.25.jpg


Wat snel mij aandacht trok, is het rechter zijpaneel (van vooraf gezien). Deze sluit niet mooi aan met de rest van de kast. Gelukkig staat deze kant naar de muur toe en irriteert het me niet zo erg, dus ik kan er mee leven. Dit zal ook niet bij elke kast het geval zijn, maar het is toch jammer dat dit wel kan zijn.

http://i521.photobucket.com/albums/w338/Fusioxan/Pandora/th_2015-05-21%2020.25.52.jpghttp://i521.photobucket.com/albums/w338/Fusioxan/spacer.pnghttp://i521.photobucket.com/albums/w338/Fusioxan/spacer.pnghttp://i521.photobucket.com/albums/w338/Fusioxan/spacer.pnghttp://i521.photobucket.com/albums/w338/Fusioxan/spacer.pnghttp://i521.photobucket.com/albums/w338/Fusioxan/Pandora/th_2015-05-21%2020.25.40%20HDR.jpg

Bouwkwaliteit en afwerking

Voor deze prijs mag je toch wel enige bouwkwaliteit verwachten. Zoals verwacht, krijg je deze ook. De Pandora is een stevige kast, maar de zijpanelen mochten van mij toch wel iets dikker zijn. Ook het bevestigen van de covers mocht wel wat beter, al is het (de)monteren van deze panelen wel makkelijk.

De zijpanelen zijn simpel te verwijderen door druk vanaf de zijkanten te zetten. Het zijn stevige panelen en zijn netjes afgewerkt, zonder scherpe randen.


http://i521.photobucket.com/albums/w338/Fusioxan/Pandora/th_2015-05-21%2020.23.33.jpghttp://i521.photobucket.com/albums/w338/Fusioxan/spacer.pnghttp://i521.photobucket.com/albums/w338/Fusioxan/spacer.pnghttp://i521.photobucket.com/albums/w338/Fusioxan/spacer.pnghttp://i521.photobucket.com/albums/w338/Fusioxan/spacer.pnghttp://i521.photobucket.com/albums/w338/Fusioxan/Pandora/th_2015-05-21%2020.23.12.jpg


Op bovenstaande afbeeldingen zien we ook hoe alles in elkaar steekt. Er zijn kleine bolletjes op het paneel geperst, die in de kast vast klikken. Dit is een leuk bedachte manier, maar ze zitten niet super vast. Mocht er wat druk in de kast zitten (bijvoorbeeld door kabels), kunnen deze weer losschieten.

Nadat de zijpanelen zijn verwijderd, kunnen we de binnenkant eens goed bekijken. In de kast zit een doosje met accessoires:
  • Tie-wraps
  • Schroeven om het moederbord en opslagmedia mee vast te zetten
  • Thumb-screws om de 2,5" opslagmedia vast te zetten en enkele extra voor de PCI-sloten
  • Klitteband voor cablemanagement
  • Een tooltje om de moederbordspacers mee vast te draaien
  • Een imbussleutel voor het vast zetten van de thumbscrews van de PCI-sloten
  • Een extra spacer
  • Het BitFenix logo die je ergens op kunt plakken

http://i521.photobucket.com/albums/w338/Fusioxan/Pandora/th_2015-05-21%2020.18.34.jpg


Als we de binnenkant bekijken, ziet het er mooi schoon uit. Alles is netjes zwart gespoten, wat wel zo mooi is bij deze versie met window. Wat mij als eerste opviel, zijn de grote gaten voor de kabels. De randen van deze gaten zijn mooi afgerond, wat voorkomt dat er in de kabels gesneden word. We zien ook dat bij het weg-moffel-vak rubbers in de gaten zitten, terwijl dit niet het geval is bij de andere gaten. Graag had ik dit ook bij de andere gaten gezien voor een mooie afwerking, maar het is geen must.


http://i521.photobucket.com/albums/w338/Fusioxan/Pandora/th_2015-05-21%2020.08.52.jpghttp://i521.photobucket.com/albums/w338/Fusioxan/spacer.pnghttp://i521.photobucket.com/albums/w338/Fusioxan/Pandora/th_2015-05-21%2020.09.58.jpghttp://i521.photobucket.com/albums/w338/Fusioxan/spacer.pnghttp://i521.photobucket.com/albums/w338/Fusioxan/Pandora/th_2015-05-21%2020.08.16.jpg

Inbouwmogelijkheden

Bij een smalle kast moeten er ergens compromissen gesloten worden. Dit merk je niet snel bij de inbouwmogelijkheden die de Pandora heeft. Er is plaats voor maximaal 4 harde schijven, 1 240MM radiator en een grafische kaart met een lengte van maximaal 350MM!

Zoals op de foto's van Tweakers te zien is, zie je niet zo een HDD-cage waar je al je harde schijven in kwijt kunt. Na zoeken op het internet was het nog niet veel duidelijker geworden voor mij, dus ik was benieuwd waar ik mijn 2 SSD's en 2 HDD's kwijt kon.

Gelukkig zit er een handleiding bij, want Bitfenix heeft leuke plaatsen gevonden om je opslag weg te werken. Natuurlijk valt meteen de SSD op die voor het window zit. Ik snap niet wat fabrikanten met SSD's hebben, omdat ze perse in het zicht moeten zitten. Ik moet toegeven, het ziet er van buitenaf wel leuk uit.
http://i521.photobucket.com/albums/w338/Fusioxan/Pandora/th_2015-05-22%2019.10.03.jpg


Op de foto's is ook te zien dat er boven in de kast plaats is voor een 3,5" harde schijf. Deze is makkelijk te installeren door de schroefgaten in de pinnetjes (die met rubber zijn bedekt) te duwen, en vervolgens vanuit de onderkant twee schroeven vast te draaien. De harde schijf rust op vier plaatsen, waarbij elk punt is voorzien van een stukje rubber. Dit moet natuurlijk de geluidsontwikkeling van het vibreren tegen gaan. Ook de pinnetjes waar je je harde schijf in schuift is leuk bedacht. Echter, heeft BitFenix het niet slim aangepakt qua kabels voor de Front IO. Zoals op de eerste foto te zien is, lopen de kabels van het Front IO door de plaats waar je je HDD kwijt wilt. Hierdoor heb ik de kabels boven de voorgeinstalleerde fan moeten voeren.

http://i521.photobucket.com/albums/w338/Fusioxan/Pandora/th_2015-05-22%2018.31.41.jpghttp://i521.photobucket.com/albums/w338/Fusioxan/spacer.pnghttp://i521.photobucket.com/albums/w338/Fusioxan/spacer.pnghttp://i521.photobucket.com/albums/w338/Fusioxan/spacer.pnghttp://i521.photobucket.com/albums/w338/Fusioxan/spacer.pnghttp://i521.photobucket.com/albums/w338/Fusioxan/Pandora/th_2015-05-22%2018.44.17.jpg


Nou missen we alleen nog twee plaatsen voor het bevestigen van mijn andere SSD en HDD. Als we de rechterzijde bekijken, vinden we nog een plek voor een 2,5" opslagmedium:
http://i521.photobucket.com/albums/w338/Fusioxan/Pandora/th_2015-05-22%2018.31.29.jpg


Net zoals de andere twee plaatsen, is 1 zijde voorzien van twee pinnetjes. Hier kan je je opslagmedium in schuiven, zodat al 1 zijde vast zit. De andere zijde maak je vast door twee schroeven vast te draaien. De gaten voor deze schroeven moeten wel eerst voorzien worden van anti-vibratie rubbers, anders kan je hem niet vast zetten.

Bij de laatste plaat moet je eerst het weg-moffel-ijzer weghalen. De plek waar je je 3,5" of 2,5" opslagmedium vast kan zetten, zit er namelijk onder. Het is even puzzelen hoe je hem moet bevestigen, omdat alle 4 de punten moeten worden vast gezet met schroeven. Het is even lastig, maar na even priegelen lukt het me om mijn laatste HDD vast te zetten.
http://i521.photobucket.com/albums/w338/Fusioxan/Pandora/th_2015-05-22%2018.31.11.jpg

Koelingsmogelijkheden

Ondanks de "slechts" 3 fan-poorten, is er nog een ruime keuze voor koelmogelijkheden. De Pandora ondersteunt CPU-koelers tot een hoogte van 134MM en er is plaats voor een 240MM radiator aan de voorzijde. Door het onbreken van een rear-fan is de airflow niet zoals je gewent bent, maar dit is een compromis wat je sluit bij het aanschaffen van deze kast.

Er zijn drie fan-poorten beschikbaar: 1 aan de bovenzijde en 2 aan de voorzijde. BitFenix levert standaard twee ventilatoren mee, waarvan er 1 boven aan de voorzijde is gemonteerd en 1 aan de bovenzijde. Ik adviseer om er zelf andere ventilatoren in te doen, want deze maken een goed hoorbaar geluid. De voorzijde ondersteund ook een radiator van 240MM lang, de bovenzijde eentje van 120MM. Verder zit er voor de voeding ook nog een opening aan de onderzijde.

Elke opening die voorzien kan worden van een ventilator, is voorzien van een stoffilter. De stoffilters voor de voeding en de voorkant zijn bevestigt middels een aantal magneetjes. Dit zorgt ervoor dat ze zeer makkelijk te verwijderen zijn, waardoor je het nodige onderhoud kan plegen.

http://i521.photobucket.com/albums/w338/Fusioxan/Pandora/th_2015-05-24%2019.44.30.jpghttp://i521.photobucket.com/albums/w338/Fusioxan/spacer.pnghttp://i521.photobucket.com/albums/w338/Fusioxan/spacer.pnghttp://i521.photobucket.com/albums/w338/Fusioxan/spacer.pnghttp://i521.photobucket.com/albums/w338/Fusioxan/spacer.pnghttp://i521.photobucket.com/albums/w338/Fusioxan/Pandora/th_2015-05-24%2019.46.02.jpg


Het stoffilter aan de bovenzijde is gemonteerd volgens een ander principe. Door (van vooraf gezien) de linker kant in te drukken, laat de behuizing het filter los. Daarna kan je het filter met een draaiende beweging verwijderen.


http://i521.photobucket.com/albums/w338/Fusioxan/Pandora/th_2015-05-24%2019.44.55.jpghttp://i521.photobucket.com/albums/w338/Fusioxan/spacer.pnghttp://i521.photobucket.com/albums/w338/Fusioxan/spacer.pnghttp://i521.photobucket.com/albums/w338/Fusioxan/spacer.pnghttp://i521.photobucket.com/albums/w338/Fusioxan/spacer.pnghttp://i521.photobucket.com/albums/w338/Fusioxan/Pandora/th_2015-05-24%2020.12.03.jpg

Installatiegemak

Ook al hoeft het vaak maar een keer te gebeuren, inbouwen is een belangrijk iets voor een kast. Gezien de geringe breedte van deze kast, is het een uitdaging om alles netjes te krijgen. Je leest het goed; het is een uitdaging, dus niet onmogelijk. De kabelboom van je voeding moet niet te groot zijn, anders kom je in problemen met het sluiten van de kast. De andere componenten zijn met enig gemak in te bouwen.

Zelf monteer ik als eerste de voeding. Door de kabelboom die eraan zit, heb je veel plaats nodig om hem goed te kunnen bevestigen. De voeding gaat er aan de rechterzijde in en rust op 4 rubbers tegen het trillen van de voeding.. Eenmaal erin geschoven, zitten de schroefgaten meteen op de goede plaats, dus het is een kwestie van vastschroeven.

Doordat de plaatsen voor de opslagmedia op rare plaatsen zit, heb ik dit na het plaatsen van de voeding gedaan. Hoe dit in zijn werk ging, vind je hier.

Dan zijn we bij het moederbord aangekomen. Voordat ik het moederbord erin had gedaan, heb ik eerst de voeding voor de CPU (8-pins) door het (te kleine) gat gedaan. Het is namelijk onmogelijk om na het plaatsen van het moederbord deze kabel erdoorheen te duwen. Alle spacers zitten al in de kast, dus het moederbord kan zo op haar plaats gelegd worden. Hierna konden we deze vast schroeven. Niet bepaald rocket-science.

Dan de grafische kaart. Eerst moeten de brackets eruit gehaald worden om plaats te maken voor de grafische kaart. De schroeven die dit vast maken, zitten ook goed vast. BitFenix heeft een imbussleutel meegeleverd voor het los- en vastdraaien hiervan. Eenmaal verwijderd, kan de grafische kaart het moederbord betreden.

Nu alles in de kast zit, kunnen we alles gaan aansluiten. Dit is een uitdaging, want plaats is er niet veel. De kabel voor de CPU zit al op zijn plaats, deze kan zo erin geklikt worden. De 24-pins connector voor de voeding van het moederbord is dan aan de beurt. Er zitten gaten in de backplate waar (ongeveer) de connector zich bevind. Kwestie van erdoorheen halen en erin klikken.

De voeding en data kabels voor de opslagmedia is straight-forward. Ik zal dit dus niet uitgebreid gaan toelichten. Wat wel een aandachtspunt is, is dat je genoeg SATA-power kabels moet hebben. De opslagmedia zitten ver van elkaar verwijderd, waardoor je dus meerdere kabels nodig hebt om ze van stroom te voorzien. Ik heb bijvoorbeeld maar een SATA-power kabel, dus ik kan enkel mijn primaire SSD en 1 HDD voorzien van prik.

De grafische kaart wordt van stroom voorzien door middel van 2 6-pins connectors. Je kan de kabels hiervan door de rubbers van het weg-moffel-vak halen, maar je kan ze ook er net achter door halen.

Alles zit erin, nu kan de kast weer dicht gemaakt worden. Althans, dat verwachtte ik. Door de geringe plaats tussen de backplate en het zijpaneel, is er te weinig plaats voor de kabels van de 24- en 8-pins connector die naar het moederbord gaan. Dit heb ik opgelost door de sleeve van de CPU-kabel af te halen. Hierdoor kunnen de aders naast elkaar lopen, wat weer plaats vrij maakt. De kabel van het moederbord zelf, heb ik maar achter de backplate uitgehaald en gewoon er voor doorheen gehaald.


http://i521.photobucket.com/albums/w338/Fusioxan/Pandora/th_2015-05-24%2019.59.18.jpghttp://i521.photobucket.com/albums/w338/Fusioxan/spacer.pnghttp://i521.photobucket.com/albums/w338/Fusioxan/spacer.pnghttp://i521.photobucket.com/albums/w338/Fusioxan/spacer.pnghttp://i521.photobucket.com/albums/w338/Fusioxan/spacer.pnghttp://i521.photobucket.com/albums/w338/Fusioxan/Pandora/th_2015-05-24%2019.43.11.jpg


Qua installatiegemak scoort deze kast toch wel een stuk slechter dan de andere criteria. Echter, als alles er in zit, heb je een mooi kunstwerk bij je bureau staan.

Modbaarheid

Waarom de Pandora en niet de Pandora Core? Voor 2 tientjes heb je er een 2,4" TFT schermpje bij! Dit scherm biedt als feature het uploaden van plaatjes, zodat je kast weer net een beetje anders is.
TFT
Het verschil tussen de Core en de gewone versie van de Pandora, is het TFT schermpje aan de voorzijde. Dit TFT is 2,4" groot met een resolutie van 320 bij 240 pixels. Standaard staat het logo van BitFenix hierop. Het schermpje blijft standaard aan, ook al staat de computer uit. Door de software van BitFenix te downloaden en te runnen. Echter heb ik op dit moment enkel Archlinux erop staan. Ik mis extra SATA-power kabels voor mijn andere SSD. :+ De software is vrij beschikbaar, ook te downloaden via de BitFenix website. Gezien het TFT via USB wordt aangestuurd, kunnen we hier zelf een driver voor ontwikkelen. Dit staat zeker op de planning voor in de toekomst. Dit zal later toegevoegd worden aan deze review. Doordat de source-code van BitFenix vrij beschikbaar is, heb ik dit criterium beoordeeld met een goed.

http://i521.photobucket.com/albums/w338/Fusioxan/Pandora/th_2015-05-24%2019.40.22.jpg

Conclusie

De BitFenix Pandora is een mooie, strakke kast. Door het slanke uiterlijk worden er echter compromissen gesloten met cablemanagement en koelmogelijkheden. Toch verbaast het me hoeveel ze aan inbouwmogelijkheden hebben waargemaakt, gezien de clean look die je door het window hebt. Het ICON-display is ook een leuke feature, echter moet ik dit nog beter onderzoeken.

Door haar smalle uiterlijk straalt ze een echte design kast uit. De mooie afgeronde zijkanten maken het een leuke kast om naar te kijken. Door dit slanke uiterlijk, is het inbouwen en met name het organiseren van de kabels een uitdaging. Ook al is dit een minpunt, je kiest er voor bij de BitFenix Pandora.

Met het ICON-display heb ik nog weinig kunnen doen. De source code is vrij beschikbaar, wat ik als Linux-guru een groot pluspunt vind. De mogelijkheden van de meegeleverde applicatie zijn echter wel beperkt; je kunt alleen plaatjes er naar toe uploaden. Zelf wil ik iets dynamisch gaan maken, maar dat zal ik in een later stadium grondig gaan toelichten.

Al met al, de BitFenix Pandora is een goede kast voor jou als je voor design gaat. Onderschat de inbouwmogelijkheden niet, want er is plek genoeg voor opslagmedia, grafische kaarten en waterkoeling. Door het cablemanagement slim aan te pakken, krijg je een heel mooi eindresultaat die je geld waar maakt.

Gebruikt in combinatie met:

Heb jij ook een BitFenix Pandora Window Zwart?

Deel je ervaringen en help andere tweakers!

Schrijf review

Populaire reviews door gebruikers

Reacties (2)

Wijzig sortering
Hartstikke nette (eerste uitgebreide) review! Ik vind dat het lijkt alsof je het langer doet :) , dus je mag er wat mij betreft wel meer schrijven :) .
Bedankt! Ik ben zeker van plan om meer reviews te gaan schrijven, al zal het wel weer even duren voordat ik een nieuwe kast haal. :+


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn



Nintendo Switch Google Pixel XL 2 LG W7 Samsung Galaxy S8 Google Pixel 2 Sony Bravia A1 OLED Microsoft Xbox One X Apple iPhone 8

© 1998 - 2017 de Persgroep Online Services B.V. Tweakers vormt samen met o.a. Autotrack en Hardware.Info de Persgroep Online Services B.V. Hosting door True

*